Graviditet uke etter uke

Prenatal vitaminer: hvorfor de er viktige, hvordan du velger

Lurer på om du trenger å ta prenatal vitaminer? Hvilket merke er best? Eller hva de skal gjøre hvis de gjør deg kvalm? Få svar på disse spørsmålene og mer.

Et sunt kosthold er den beste måten å få vitaminer og mineraler du trenger - men selv om du spiser et sunt kosthold, kan du bommer på viktige næringsstoffer. Hvis du er gravid eller håper å bli gravid, kan prenatal vitaminer bidra til å fylle eventuelle hull.

Hvordan er prenatal vitaminer forskjellig fra andre vitaminer?

Prenatal vitaminer inneholder vanligvis mer folsyre og jern enn de standard voksen multivitaminer. Her er hvorfor:

 • Folsyre forebygger nevralrørsdefekter. Disse feilene er alvorlige misdannelser av hjernen og ryggmargen.
 • Iron støtter barnets vekst og utvikling. Iron også bidrar til å hindre anemi, en tilstand der blodet mangler tilstrekkelige friske røde blodceller.

I tillegg foreslår noen undersøkelser at prenatal vitaminer redusere risikoen for lav fødselsvekt.

Trenger jeg å være bekymret for andre næringsstoffer?

Standard prenatal vitaminer inkluderer ikke omega-3 fettsyrer, som kan bidra til å fremme en babyens hjernens utvikling. Hvis du ikke klarer eller velger å ikke spise fisk eller andre matvarer med høyt omega-3 fettsyrer, kan det hende at helsepersonell anbefaler omega-3-fettsyrer i tillegg til prenatal vitaminer.

Kalsium og vitamin D er viktig også - spesielt i tredje trimester, når babyens bein er raskt voksende og styrke. I tillegg til din prenatal vitamin, drikk vitamin D-beriket lettmelk eller andre kalsium-rik mat som inneholder vitamin D. Hvis du ikke drikker melk eller spiser kalsium-rik mat, snakke med helsepersonell om kalsium og vitamin D-tilskudd.

Hvilket merke av prenatal vitaminer er best?

Prenatal vitaminer er tilgjengelig over-the-counter i nesten alle apotek. Din helsepersonell kan anbefale et bestemt merke av prenatal vitaminer eller la valget er opp til deg.

Generelt, se etter en prenatal vitamin som inneholder:

 • Folsyre - 400-800 mikrogram
 • Kalsium - 250 milligram
 • Iron - 30 milligram
 • Vitamin C - 50 milligram
 • Sink - 15 milligram
 • Kobber - 2 milligram
 • Vitamin B-6 - 2 milligram
 • Vitamin D - 400 internasjonale enheter

Husk, prenatal vitaminer er et supplement til et sunt kosthold - ikke en erstatning for god ernæring. Prenatal vitaminer vil ikke nødvendigvis dekke 100 prosent av vitamin og mineral behov. I tillegg kan det hende at helsepersonell foreslår høyere doser av enkelte næringsstoffer avhengig av omstendighetene. For eksempel, hvis du har gitt fødsel til en baby som har en nevralrørsdefekt, kan det hende at helsepersonell anbefaler et eget supplement som inneholder en høyere dose folsyre - for eksempel 4 milligram (4000 mikrogram) - før og under eventuelle senere svangerskap.

Se også

Prenatal vitaminer: hvorfor de er viktige, hvordan du velger

Når bør jeg begynne å ta prenatal vitaminer?

Ideelt sett skal du begynne å ta prenatal vitaminer før unnfangelsen. Babyens nevralrøret, som blir hjernen og ryggmargen, utvikler seg i løpet av den første måneden av svangerskapet - kanskje før du selv vet at du er gravid.

Hva om vitaminer er tøft å svelge?

Hvis du har problemer med å svelge standard prenatal vitaminer, kan du prøve chewable variasjon - eller spør legen din om andre alternativer.

Hvor lenge bør jeg ta prenatal vitaminer?

Det er best å ta prenatal vitaminer gjennom hele svangerskapet. Din helsepersonell kan anbefale å fortsette å ta prenatal vitaminer etter at barnet er født - spesielt hvis du er amming.

Vil prenatal vitaminer har noen bivirkninger?

Graviditet uke etter uke. forebygger nevralrørsdefekter.
Graviditet uke etter uke. forebygger nevralrørsdefekter.

Noen kvinner føler seg kvalm etter å ha tatt prenatal vitaminer. Hvis dette skjer med deg, ta prenatal vitamin med en matbit eller før du går til sengs om kvelden.

I andre tilfeller bidrar jernet i prenatal vitaminer til forstoppelse. Å hindre forstoppelse:

 • Drikk rikelig med væske
 • Inkludere mer fiber i kosten
 • Inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine, så lenge du har med helsepersonell er OK
 • Spør legen din om å bruke en krakk mykner

Hvis disse tipsene ikke ut til å hjelpe, spør legen din om andre alternativer. Han eller hun kan anbefale en annen type prenatal vitamin eller separat folsyre, kalsium med vitamin D, og ​​jerntilskudd.

Se også