Graviditet uke etter uke

Røyking og graviditet: forstå risikoen

Lurer på om risikoen ved røyking under svangerskapet? hvordan å slutte? om stop-smoking produkter er trygge for barnet? her er hva du trenger å vite om røyking og graviditet.

Røyking og graviditet ikke bland godt - men du kan ta skritt for å øke dine sjanser for å slutte for godt. Start med å få svar på de vanligste spørsmålene om røyking under svangerskapet.

Påvirker røyking fruktbarhet?

Du kjenner sikkert den generelle risikoen ved røyking - fra stinkende klær og rynker til hjertesykdom og lungekreft. Hvis du røyker og du er gravid eller planlegger å bli gravid, men har du enda mer insentiv til å slutte. Røyking kan gjøre det vanskeligere for deg å bli gravid. Røyking øker også risikoen for graviditet utenfor livmoren - når det befruktede egget implantater utenfor livmoren, vanligvis i en egglederen.

Hvordan påvirker røyking under svangerskapet en baby?

Røyking under svangerskapet utsetter en baby til karbonmonoksid, som begrenser barnets tilførsel av oksygen og levering av næringsstoffer. Eksponering for nikotin øker også en babyens hjertefrekvens og reduserer fosterets pustebevegelser.

Røyking under svangerskapet har blitt koblet med andre problemer også, inkludert:

 • Vaginal blødning
 • Problemer med morkaken, for eksempel når placenta delvis eller helt dekker livmorhalsen (placenta previa) eller når morkaken skiller fra den indre veggen av uterus før levering (morkakeløsning)
 • Lav fødselsvekt
 • Preterm prematur ruptur av membraner - når væskefylt membran som omgir og puter barnet under svangerskapet (amniotic sac) lekkasjer eller brudd før fødsel begynner, og før uke 37 av svangerskapet
 • Preterm arbeidskraft
 • Prematur fødsel
 • Fødselsskader som involverer hjerte, lemmer, skull, muskler og andre områder
 • Graviditet tap

Røyking under svangerskapet kan også påvirke en baby etter at han eller hun er født, øker risikoen for:

 • Krybbedød (SIDS)
 • Kolikk
 • Astma
 • Luftveisinfeksjoner
 • Childhood fedme

Noen undersøkelser tyder også på at røyking under svangerskapet kan påvirke et barns følelsesmessige utvikling, atferd og evne til å lære. Røyking under svangerskapet kan også svekke et barns egen fruktbarhet.

Hvordan påvirker eksponering for passiv røyking graviditet?

Graviditet uke etter uke. Røyking og graviditet: forstå risikoen.
Graviditet uke etter uke. Røyking og graviditet: forstå risikoen.

Puste passiv røyking under svangerskapet kan også påvirke babyens helse. Kvinner som ikke røyker, men er utsatt for passiv røyking har økt risiko for abort eller å ha en baby som har fødselsskader eller lav fødselsvekt.

Se også

Røyking og graviditet: forstå risikoen

Kan slutte å røyke under svangerskapet reduserer en baby helserisiko?

Absolutt. Hvis du røyker, slutte å røyke under svangerskapet er den beste måten å gi barnet en sunn start. Hvis du avslutter i de fire første månedene av svangerskapet, kan du redusere risikoen for å ha en lav fødselsvekt baby til det av en nonsmoking kvinne. Røykeslutt under svangerskapet kan også redusere risikoen for prematur fødsel, abort, spedbarnsdød og andre komplikasjoner.

Redusere mengden du røyker under svangerskapet er et skritt i riktig retning, men å slutte å røyke vil ha størst innvirkning på din helse og babyens helse.

Hva er den tryggeste måten å slutte å røyke under svangerskapet?

Den sikreste måten å slutte å røyke under svangerskapet er uten hjelp av medisiner. Start med å konsultere helsepersonell for råd eller søker rådgivning. Deretter vurdere disse praktiske tips:

 • Opp grunnene til at du ønsker å slutte, for eksempel å beskytte babyens helse.
 • Bli kvitt noen rykende materialer - i huset, på jobben, i kofferten og i bilen.
 • Unngå situasjoner som gjør at du ønsker å røyke.
 • Tilbring tid med mennesker som ikke røyker, og besøke steder hvor røyking ikke er tillatt.
 • Vente ut cravings ved å kjøre et ærend eller spise en sunn snack.
 • Med din omsorg leverandørens OK, bruke fysisk aktivitet for å administrere abstinenssymptomer.
 • Kontroller at du har noen du kan snakke med når du trenger støtte.
 • Vurdere å sette et mål og skape en belønning for å møte den. For eksempel, hvis du slutte for en viss tid, kan du bruke hva du ville ha brukt på sigaretter for å kjøpe noe til deg selv eller barnet - eller sette inn penger på en sparekonto for barnet ditt.

Er det trygt å bruke stop-smoking produkter under svangerskapet?

Hvis du fortsatt har problemer med å slutte å røyke, spør legen din om nikotin erstatning produkter - for eksempel et nikotinplaster eller inhalator eller nikotin tyggegummi, pastiller eller nesespray. Bruker noen av disse produktene for å slutte å røyke vil spare babyen eksponering for mange av de skadelige kjemikaliene som finnes i sigaretter.

Mange nikotin erstatning produkter er tilgjengelig over-the-counter. Hvis du velger å bruke nikotinplaster, minimere barnets eksponering for nikotin ved å fjerne plasteret mens du sover. Som din cravings og abstinenssymptomer fade, arbeide med helsepersonell for å gradvis redusere hvor ofte du bruker patch eller andre nikotin erstatningsprodukt.

Hvis du heller vil bruke en ikke-nikotin medisiner for å slutte å røyke under svangerskapet, kan antidepressiva bupropion (Zyban) være et alternativ. Arbeid med helsepersonell for å veie risiko og fordeler i ditt tilfelle.

Er postpartum tilbakefall felles?

Å tilpasse seg livet med en nyfødt kan være stressende. Som et resultat av mange kvinner som sluttet å røyke under svangerskapet tilbakefall kort tid etter fødselen. Kvinner som tilbakefall er mer sannsynlig å ha venner og kjære som røyker og har en tendens til å ha mindre sosial støtte. Hvis du sluttet å røyke under svangerskapet, erkjenner risikoen for tilbakefall etter at babyen er født og ta kontakt med helsepersonell for å få råd om hvordan du kan unngå å begynne å røyke igjen.

Husk at å puste passiv røyking utgjør helserisiko for en nyfødt, inkludert en økt risiko for astma og krybbedød. Hvis du ammer barnet ditt, vil han eller hun bli utsatt for mange skadelige kjemikalier gjennom morsmelk. Sigarettrøyking vil også redusere melkeproduksjonen og kan svekke din evne til å amme så lenge du ønsker. Hvis du røyker etter fødselen, ikke røyker i nærheten av babyen din, eller mens du ammer. Viktigst, lage planer for å slutte igjen.

Røykestopp er sjelden lett. Det kan ta mer enn én prøve å slutte for godt. Husk imidlertid kan det gjøres - og hele familien vil høste fordeler.

Se også