Graviditet uke etter uke

Twin graviditet: hva multipler bety for mamma

En tvilling graviditet tar spesiell omsorg. Vet hva du kan forvente i løpet av din tvilling graviditet, fra ernæring og vektøkning til mulige komplikasjoner.

Vil du bli overrasket over å høre at du bærer tvillinger eller trillinger?

Noen ganger kan en tvilling graviditet bare skjer. I andre tilfeller spesifikke faktorer er på spill. For eksempel er en tvilling graviditet mer sannsynlig som du blir eldre fordi hormonelle endringer kan føre til mer enn ett egg til å bli utgitt på et tidspunkt. Bruk av assistert befruktning - for eksempel in vitro fertilisering - også øker oddsen for tvillinger eller andre multipler.

Hvis du er diagnostisert med en twin graviditet eller andre multipler, her er hva du trenger å vite for å ta godt vare på deg selv - og dine barn.

Hvordan multipler er gjort

Toeggede tvillinger - den vanligste typen - oppstår når to separate egg blir befruktet av to forskjellige sperm. Hver tvilling har sin egen morkake og fostervann sac. Tvillingene kan være to jenter, to gutter eller en gutt og en jente. Genetisk, de er ikke mer like enn andre søsken.

Eneggede tvillinger oppstår når ett befruktet egg deler og utvikler seg til to fostre. Eneggede tvillinger kan dele en morkake, men hver baby har vanligvis en egen amniotic sac. Genetisk, de to babyene er identiske. De vil være samme kjønn og dele fysiske egenskaper og egenskaper. Sjelden, eneggede tvillinger klarer å fullstendig skille i to individer. Disse babyene er kjent som siamesiske tvillinger.

Trillinger og andre høyere ordens multipler kan være identiske, broderlig eller en kombinasjon av begge.

Diagnostisere en tvilling graviditet

Din helsepersonell kan mistenke en tvilling graviditet hvis livmoren er større enn normalt, eller det synes å være mer enn en fosterets hjerteslag. En mistenkt tvilling graviditet er vanligvis bekreftet med en ultralyd. I løpet av denne eksamen, er lydbølger som brukes til å lage bilder av din livmor og baby - eller babyer.

Noen ganger kan en tilsynelatende normal tvilling graviditet er senere funnet å ha bare én baby. Dette er kjent som forsvinnende tvilling syndrom. En slik episode kan være hjerteskjærende, frustrerende og forvirrende. Ofte er det ingen entydig forklaring på tapet.

Se også

Twin graviditet: hva multipler bety for mamma

Hva tvillingsvangerskap betyr for mamma

Graviditet uke etter uke. En hyppigere kontroller.
Graviditet uke etter uke. En hyppigere kontroller.

Ta godt vare på deg selv er den beste måten å ta vare på din babyer. Under en tvilling graviditet, kan du forvente:

  • En hyppigere kontroller. Vil du se helsepersonell ofte å spore babyer vekst og utvikling, overvåke helsen din, og se etter tegn på preterm arbeidskraft. Du må kanskje hyppige ultralydundersøkelser eller andre tester, spesielt som svangerskapet skrider frem.
  • Mer vekt på visse næringsstoffer. Du trenger mer folsyre, kalsium, jern, protein og andre essensielle næringsstoffer. Hvis du allerede spiser et sunt kosthold, holder den opp - og sørg for å ta en daglig prenatal vitamin. Din helsepersonell kan anbefale en jern supplement i tillegg.
  • Mer vektøkning. Å få riktig mengde vekt kan støtte din babyer helse. Det gjør det også lettere å miste de ekstra pounds etter levering. For tvillinger, er anbefalingen ofte 37-54 pounds (ca 17 til 25 kilo) for kvinner som har en sunn vekt før svangerskapet - noe som kan kreve rundt 600 ekstra kalorier om dagen, avhengig av aktivitetsnivå. Arbeid med helsepersonell for å finne ut hva som er riktig for deg.
  • Flere forholdsregler Din helsepersonell kan be deg om å begrense noen av dine aktiviteter -. Som arbeid, reiser og fysisk aktivitet - som svangerskapet skrider frem. Selv sengeleie ikke har vært vist en effektiv måte å hindre for tidlige veer, er det noen ganger foreslått som en forholdsregel for å oppmuntre føtal vekst og redusere risikoen for komplikasjoner.

Tenk komplikasjoner

Sunn multipler fødes hver dag. Likevel er det viktig å være oppmerksom på mulige komplikasjoner. For eksempel:

  • Høyt blodtrykk. Mødre av multipler er mer sannsynlig å utvikle høyt blodtrykk under svangerskapet. Når høyt blodtrykk blir kombinert med protein i urinen, er tilstanden kjent som preeklampsi. Forsiktig styring er nødvendig for å hindre alvorlige komplikasjoner for både mor og baby.
  • Prematur fødsel. Jo flere barn du bærer, jo mindre sannsynlig er det å bære barnet til termin. Hvis du har tegn på preterm arbeidskraft, kan du bli gitt injeksjoner av et steroid medisiner for å øke hastigheten din babyer lunge utvikling. Selv da, derimot, kan de minste preemies kjempe for å overleve. Komplikasjoner kan omfatte lav fødselsvekt, pust og fordøyelses problemer, og underutviklede organer. Sjelden er en baby leveres tidlig og den andre baby eller babyer er i stand til å fortsette å utvikle seg i livmoren. Dette er kjent som et forsinket-intervall levering.
  • Twin-twin blodoverføring. Med eneggede tvillinger, er det mulig for en blodåre i morkaken å koble babyer sirkulasjons-systemer. Dette fører til en baby til å motta for mye blod og den andre for lite. Dette er en alvorlig komplikasjon for både babyer som kan kreve aggressiv intervensjon under svangerskapet. Ofte er babyer i denne situasjonen leveres så snart som fordelene med tidlig fødsel oppveier de potensielle problemene med for tidlig fødsel.
  • C-delen levering. For tvillinger, er vaginal fødsel ofte mulig hvis det første barnet er i en head-ned posisjon. Hvis ikke, kan en C-delen kan anbefales. I noen tilfeller kan komplikasjoner etter vaginal levering av den første tvilling kreve en C-seksjon levering for den andre tvilling. For trillinger, er vaginal fødsel ikke nødvendigvis ut av spørsmålet - selv om C-seksjoner er vanligvis foreslått for trillinger og høyere ordens multipler.

Omsorg for multipler

Sunn multipler har de samme behov som andre nyfødte. Men med tvillinger, vil du ha en dobbel dose. Du trenger mer hvile og støtte enn du trodde, spesielt hvis dine barn blir født for tidlig eller trenger spesiell medisinsk behandling etter fødselen. Ta deg tid til å nyte dine barn - og spør venner, kjære og andre for hjelp når du trenger det.

Se også