Graviditet uke etter uke

Graviditet og fedme: vet risikoen

Bekymret svangerskapet og fedme? forstå risikoen ved fedme under svangerskapet - pluss tiltak for å fremme en sunn graviditet.

Å være overvektig under svangerskapet kan ha en stor innvirkning på din helse og babyens helse. Finn ut om mulige komplikasjoner, anbefalinger for vektøkning og hva du kan gjøre for å fremme en sunn graviditet.

Hva som regnes som overvektige?

Fedme er definert som å ha en overdreven mengde kroppsfett. En formel basert på høyde og vekt - kalt body mass index (BMI) - er ofte brukt for å fastslå om en person er overvektig.

BMI Vekt status
Under 18,5 Undervekt
18.5-24.9 Normal
25-29.9 Overvekt
30 og høyere Overvektige
40 og høyere Ekstrem fedme

Kan fedme påvirker min evne til å bli gravid?

Å være overvektig kan skade fruktbarheten ved å hemme normal eggløsning. Fedme kan også påvirke utfallet av in vitro fertilisering (IVF). Som en kvinnes BMI øker, øker også risikoen for mislykkede IVF.

Hvordan kan fedme påvirker min graviditet?

Å være overvektig under svangerskapet øker risikoen for ulike graviditet komplikasjoner, inkludert:

 • Svangerskapsdiabetes. Kvinner som er overvektige er mer sannsynlig å ha diabetes som utvikles under svangerskapet (svangerskapsdiabetes) enn kvinner som har en normal vekt.
 • Preeklampsi. Kvinner som er overvektige har økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk og protein i urinen etter 20 uker av svangerskapet (preeklampsi).
 • Infeksjon. Kvinner som er overvektige under svangerskapet har økt risiko for urinveisinfeksjoner. Fedme øker også risikoen for postpartum infeksjon, enten barnet er levert vaginalt eller ved keisersnitt.
 • Trombose. Kvinner som er overvektige under svangerskapet har økt risiko for en alvorlig tilstand der en blodpropp former inne i en blodåre (trombose).
 • Obstruktiv søvnapné. Kvinner som er overvektige under svangerskapet kan ha økt risiko for en potensielt alvorlig søvnforstyrrelse der pusting gjentatte ganger stopper og starter (obstruktiv søvnapné). Graviditet kan også forverre eksisterende obstruktiv søvnapné.
 • Forfalt graviditet. Fedme øker risikoen for at graviditet vil fortsette utover forventet forfallsdato.
 • Arbeidskraft problemer. Arbeiderpartiet induksjon er mer vanlig hos kvinner som er overvektige. Fedme kan også forstyrre bruken av visse typer smerte medisin, for eksempel epiduralblokade.
 • C-delen. Fedme i svangerskapet øker sannsynligheten for planlagte og akutte keisersnitt. Fedme øker også risikoen for keisersnitt komplikasjoner, slik som forsinket tilheling og sårinfeksjoner. Kvinner som er overvektige er også mindre sannsynlighet for å ha en vellykket vaginal fødsel etter et keisersnitt (VBAC).
 • Graviditet tap. Fedme øker risikoen for abort og dødfødsel.

Se også

Graviditet og fedme: vet risikoen

Hvordan kunne fedme påvirker barnet mitt?

Graviditet uke etter uke. Svangerskapsdiabetes.
Graviditet uke etter uke. Svangerskapsdiabetes.

Fedme i svangerskapet kan forårsake ulike helseproblemer for en baby, inkludert:

 • Macrosomia. Kvinner som er overvektige har økt risiko for å føde et barn som er betydelig større enn gjennomsnittet (macrosomia) og har mer kroppsfett enn normalt. Forskning tyder på at så fødselsvekt øker, øker risikoen for overvektige barn.
 • Kroniske tilstander. Være overvektig under svangerskapet kan øke risikoen for at barnet skal utvikle hjertesykdom eller diabetes som voksen.
 • Fødselsskader. Forskning tyder på at fedme under svangerskapet øker litt risiko for å ha en baby som er født med en misdannelse, for eksempel et problem med hjertet eller en tilstand som rammer hjernen eller ryggmargen (nevralrørsdefekt).

Hvor mye vekt bør jeg få i løpet av svangerskapet?

Din pre-graviditet vekt og kroppsmasseindeks (BMI), samt din helse og barnets helse, alle spille en rolle i å bestemme hvor mye vekt du trenger å få i løpet av svangerskapet. Arbeid med helsepersonell for å finne ut hva som er best i ditt tilfelle, og for å administrere din vekt gjennom hele svangerskapet.

Starte med å vurdere disse generelle retningslinjene for graviditet vektøkning og fedme:

 • Enkelt svangerskapet. Hvis du er overvektig og bærer en baby, er den anbefalte vektøkning 11-20 pounds (ca 5-9 kilo).
 • Multippel graviditet. Hvis du er overvektig og bærer tvillinger eller multipler, er anbefalt vektøkning 25-42 pounds (ca 11-19 kilo).

Likevel, noen undersøkelser tyder på at kvinner som er overvektige kan trygt få mindre vekt enn de retningslinjene anbefaler.

Snarere enn å få eller miste en bestemt mengde vekt under svangerskapet, kan det hende at helsepersonell oppfordrer deg til å fokusere på å unngå overdreven vektøkning under svangerskapet.

Vil jeg trenger spesialisert behandling under svangerskapet?

Hvis du er overvektig, vil helsepersonell nøye overvåke din graviditet. Avhengig av omstendighetene, kan det hende at helsepersonell anbefaler:

 • Tidlig testing for svangerskapsdiabetes. For kvinner med gjennomsnittlig risiko for svangerskapsdiabetes, kalt en screening test glukose utfordring test er ofte gjort mellom uke 24 og 28 i svangerskapet. Hvis du er overvektig og gravid, kan det hende at helsepersonell anbefaler screening test tidligere i svangerskapet - kanskje til og med på ditt første prenatal besøk. Hvis testresultatene er normal, vil du sannsynligvis gjenta screening test mellom uke 24 og 28 i svangerskapet.
 • Forsinket fosterets ultralyd. Fetal ultralyd er en tenkelig teknikk som bruker høyfrekvente lydbølger for å produsere bilder av barnet i livmoren din. Fetal ultralyd gjøres typisk mellom uke 18 og 20 av svangerskapet for å evaluere en barnets vekst og utvikling. Siden ultralydbølger ikke lett trenge abdominal fettvev imidlertid fedme under svangerskapet kan interferere med effektiviteten av fosterets ultralyd. Ultralyd resultatene kan være mer detaljert hvis testen er gjort noen uker senere, for eksempel mellom uke 20 og 22 i svangerskapet.
 • Fetal ekkokardiografi. Din helsepersonell kan anbefale en fosterets ultralyd som gir et detaljert bilde av babyens hjerte (fetal ekkokardiografi) mellom uke 20 og 22 i svangerskapet. Denne testen brukes for å utelukke eller bekrefte en medfødt hjertefeil.
 • Hyppige prenatal besøk. Som svangerskapet utvikler seg, kan det hende at helsepersonell anbefaler hyppigere prenatal besøk for å overvåke helsen din og babyens helse. Regelmessige fosterets ultralyd kan anbefales også. De ultralydundersøkelser kan hjelpe helsepersonell vurdere barnets vekst og plan for levering.

Hva kan jeg ta for å fremme en sunn graviditet?

Du kan begrense virkningen av fedme på svangerskapet og sikre din helse og babyens helse. For eksempel:

 • Planlegg en forestilling avtale. Hvis du er overvektig og du vurderer å bli gravid, snakk med legen din. Han eller hun kan anbefale en daglig prenatal vitamin og henvise deg til andre helsepersonell - for eksempel en registrert kostholdsekspert eller en fedme spesialist - som kan hjelpe deg å gjøre endringer i livsstilen din og nå en sunn vekt før svangerskapet.
 • Oppsøk vanlig svangerskapskontroll. Prenatal besøk kan hjelpe helsepersonell overvåke helsen din og babyens helse. Fortell legen din om alle sykdommer du måtte ha - slik som diabetes, høyt blodtrykk eller søvnapné - og diskutere hva du kan gjøre for å administrere dem.
 • Spis et sunt kosthold. Arbeidet med helsepersonell eller registrert kostholdsekspert for å opprettholde et sunt kosthold og unngå overdreven vektøkning. Husk at i løpet av svangerskapet, trenger du mer folsyre, kalsium, jern og andre viktige næringsstoffer. En daglig prenatal vitamin kan bidra til å fylle eventuelle hull. Rådfør deg med helsepersonell dersom du har spesielle ernæringsmessige behov på grunn av en helsetilstand, som for eksempel diabetes.
 • Være fysisk aktiv. Kontakt helsepersonell om trygge måter å holde seg fysisk aktiv under svangerskapet.
 • Unngå risikable stoffer. Hvis du røyker, spør legen din for å hjelpe deg å slutte. Alkohol og illegale rusmidler er off-limits, også. Få helsepersonell er OK før du begynner - eller slutter - tar noen medisiner eller kosttilskudd.

Fedme i svangerskapet kan øke risikoen for komplikasjoner for deg og babyen din. For å lette din angst, samarbeider tett med helsepersonell. Han eller hun kan hjelpe deg å unngå overdreven vektøkning, administrere noen medisinske tilstander, og overvåke barnets vekst og utvikling.

Se også