Graviditet uke etter uke

Graviditet og astma: administrere dine symptomer

Astma under svangerskapet kan utgjøre helserisiko for deg og din baby. Vet hvordan å unngå triggere og bruke medisiner trygt.

Astma er en kronisk lunge tilstand. Hvis du er gravid, kan astma ha en innvirkning på din helse og babyens helse. Finn ut hva du trenger å vite om astma og graviditet.

Hvorfor er astma under graviditet en bekymring?

Hvis du effektivt behandle astma og det er godt kontrollert under svangerskapet, er det liten eller ingen risiko for astma-relaterte komplikasjoner. Imidlertid kan alvorlig eller dårlig kontrollert astma under graviditet øke risikoen for forskjellige problemer, inkludert:

 • Oksygenmangel for barnet
 • Morgenkvalme
 • Vaginal blødning
 • Høyt blodtrykk og protein i urinen etter 20 uker av svangerskapet (preeklampsi)
 • Begrenset fosterets vekst
 • Komplisert arbeid
 • Behov for en C-seksjon
 • Prematur fødsel
 • Lav fødselsvekt

I ekstreme tilfeller kan barnets liv være i fare.

Kan graviditet gjøre astma verre?

Astma er klassifisert i fire generelle kategorier, fra minst til mest alvorlige. Ofte gjør graviditet ikke påvirker astma alvorlighetsgrad. For noen kvinner, men forbedrer astma under graviditet. Når dette skjer, er forbedringen generelt gradvis etter hvert som svangerskapet skrider frem. Det er også mulig for astma å bli verre under svangerskapet, med symptomer vanligvis øker i løpet av uke 29 til uke 36 av svangerskapet.

Det er ikke klart hvorfor astma symptomer bedre hos noen kvinner og forverres i andre i løpet av svangerskapet. Men det er mulig at noen kvinner opplever verre astma symptomer sent i svangerskapet fordi de slutter å ta sine medisiner etter å ha blitt gravid. Eventuelle endringer du gjør i din medisinering rutine kan også påvirke alvorlighetsgraden av astma symptomer.

Er det trygt å ta astma medisiner under svangerskapet?

Eventuelle medisiner du tar under svangerskapet kan påvirke barnet. Noen bekymringer har blitt reist om bruken av systemiske glukokortikoider, som kan føre til en tilstand der barnets binyrene ikke produserer nok av visse hormoner umiddelbart etter fødselen (neonatal binyrebarkinsuffisiens). Imidlertid kan de fleste astma medisiner trygt brukes under graviditet. Dessuten er det tryggere å ta astma medisiner under svangerskapet enn det er å oppleve astmasymptomer eller en astma angrep. Hvis du har problemer med å puste, kan det hende at barnet ikke får nok oksygen.

Hvis du trenger medisiner for å kontrollere astma symptomer under svangerskapet, vil helsepersonell foreskrive den sikreste medisiner på det mest riktig dosering. Ta medisiner som foreskrevet. Ikke slutte å ta medisinen eller justere dosen på egen hånd. Avhengig av hvilken type medisiner du tar og dine symptomer, kan det hende at helsepersonell kunne overvåke din astma kontroll under prenatal besøk. I andre tilfeller må du kanskje oppsøke fastlegen din eller astma spesialist gjennom hele svangerskapet.

Hvis du startet et kurs av allergivaksinering før svangerskapet, kan du fortsette skuddene under svangerskapet. Men begynner et kurs av allergivaksinering under graviditet anbefales ikke. Allergivaksinering kan føre til en farlig allergisk reaksjon kjent som anafylaksi - spesielt tidlig i behandlingsforløpet. Anafylaksi under svangerskapet kan være dødelig for både mor og baby.

Trenger jeg spesielle tester?

Hvis du har dårlig kontrollert eller moderat til alvorlig astma eller du utvinne fra en alvorlig astmaanfall, kan det hende at helsepersonell anbefaler en serie av ultralydundersøkelser som starter i uke 32 av svangerskapet for å overvåke barnets vekst og aktivitet. Under en ultralyd, er høyfrekvente lydbølger som brukes til å produsere bilder av barnet i livmoren din.

Hvis dine astmasymptomer blir stadig verre, kan det hende at helsepersonell anbefaler elektronisk fetal overvåking eller en biofysisk profil - en prenatal test som brukes til å sjekke om en baby trivsel. Testen kombinerer fosterets hjertefrekvens overvåking og fosterets ultralyd. Under en biofysisk profil, er en babyens hjertefrekvens, pust, bevegelser, muskel tone og fostervann nivå evalueres.

Din helsepersonell kan også anbefale at du følger nøye med på babyens aktivitetsnivå.

Se også

Graviditet og astma: administrere dine symptomer

Hva bør jeg gjøre for å forberede graviditet?

Hvis du har astma, planlegge en forestilling avtale med helsepersonell som vil være behandling av svangerskapet, samt familien din lege, allergolog, pulmonologist eller andre medlemmer av helsevesenet team. De vil vurdere hvor godt du administrere ditt astma og vurdere eventuelle behandling endringer du kanskje trenger å gjøre før graviditeten begynner. Fordi astma symptomer kan øke i løpet av svangerskapet, vil helsevesenet team nøye overvåke din tilstand.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre komplikasjoner?

Ta godt vare på deg selv er den beste måten å ta vare på babyen. For eksempel:

 • Hold prenatal avtaler. Besøk helsepersonell jevnlig gjennom hele svangerskapet. Dele spørsmål eller bekymringer du måtte ha. Staying informert kan bidra til å lette angst, noe som kan forverre astma.
 • Ta medisinen som foreskrevet. Hvis du har spørsmål om de medisiner du tar, ta kontakt med helsepersonell.
 • Unngå og kontrollere triggere. Unngå eksponering for passiv røyking og andre potensielle irritanter, for eksempel mugg, pollen, støv og dyr dander. Hvis fysisk aktivitet er en astma trigger for deg, kan det hende at helsepersonell kunne anbefale behandlinger for å redusere symptomene.
 • Kontroll gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) GERD -. En kronisk fordøyelses sykdom som fører til sure oppstøt og halsbrann - kan forverre astmasymptomer. Hvis du utvikler GERD, redusere symptomer ved å heve hodeenden, spise mindre måltider, vente i minst tre timer etter å ha spist før du ligger nede og unngå matvarer som ser ut til å utløse halsbrann.
 • Vet hva som er off-limits. Hvis du røyker, spør legen din for å hjelpe deg å slutte. Røyking kan forverre astma og røyking under svangerskapet kan føre til helseproblemer for deg og din baby.
 • Gjenkjenne faresignalene. Sørg for at du kjenner de tidlige tegn og symptomer som astma blir verre, slik som hoste, tetthet i brystet, kortpustethet eller pipende pust. Snakk med legen din, familien din lege eller astma spesialist om hjemme behandlinger og når man skal søke medisinsk hjelp.

Hva om fødselen?

De fleste kvinner ikke opplever store astmasymptomer under fødsel. Likevel er kontinuerlig fetal overvåking under fødsel anbefales for alle kvinner som har astma.

Graviditet uke etter uke. Hold prenatal avtaler.
Graviditet uke etter uke. Hold prenatal avtaler.

Hvis du tar astma medisiner, fortsette å gjøre det under fødsel.

Vil jeg være i stand til å amme barnet mitt?

Amming er oppmuntret for kvinner som har astma - selv om du tar medisiner.

Vil barnet mitt har astma?

En rekke faktorer er antatt å øke en persons sjanse for å utvikle astma, inkludert å ha en blod slektning - som for eksempel en forelder eller søsken - som har astma og har en mor som røykte mens hun var gravid. Sørg for å snakke med barnets lege om eventuelle problemer du måtte ha om babyens helse.

Astma trenger ikke å føre til helseproblemer for deg eller barnet under svangerskapet. Arbeid med helsepersonell til å forstå hvordan håndtere symptomer og fremme en sunn graviditet.

Se også