Graviditet uke etter uke

Antidepressiva: safe under svangerskapet?

Tar antidepressiva under graviditet kan utgjøre helserisiko for barnet ditt - men stopper kan medføre fare for deg. Få fakta om antidepressiva og graviditet.

Antidepressiva er en primær behandling alternativ for de fleste typer depresjon. Antidepressiva kan lindre symptomene dine og holde deg følelsen ditt beste - men det er mer til historien når du er gravid eller tenker på å bli gravid. Her er hva du trenger å vite om antidepressiva og graviditet.

Hvordan påvirker svangerskapet depresjon?

Graviditet hormoner gang ble antatt å beskytte kvinner fra depresjon, men forskere nå sier dette er ikke sant. I tillegg kan graviditet utløse en rekke følelser som gjør det mer vanskelig å håndtere med depresjon.

Er behandling viktig under svangerskapet?

Depresjon behandling under svangerskapet er avgjørende. Hvis du har ubehandlet depresjon, kanskje du ikke har energi til å ta godt vare på deg selv. Du kan ikke søke optimal svangerskapskontroll eller spise sunn mat barnet ditt trenger for å trives. Du kan slå til å røyke eller drikke alkohol. Resultatet kan bli for tidlig fødsel, lav fødselsvekt eller andre problemer for barnet - og en økt risiko for postpartum depresjon for deg, samt vansker bonding med babyen.

Er antidepressiva et alternativ under svangerskapet?

En beslutning om å bruke antidepressiva under graviditet er basert på balansen mellom risiko og fordeler. Totalt sett er risikoen for misdannelser og andre problemer for barn av mødre som tar antidepressiva under graviditet lav. Likevel har noen medisiner blitt bevist trygt uten spørsmål under graviditet og noen typer antidepressiva har vært forbundet med helseproblemer hos babyer.

Hvilke antidepressiva anses OK under svangerskapet?

Graviditet uke etter uke. Trisykliske antidepressiva.
Graviditet uke etter uke. Trisykliske antidepressiva.

Vanligvis disse antidepressiva er et alternativ under svangerskapet:

  • Trisykliske antidepressiva. Denne klassen av medikamenter inkluderer amitriptylin og nortriptylin (Pamelor).
  • Visse selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI). Flere SSRI er generelt ansett som et alternativ under svangerskapet, inkludert citalopram (Celexa), fluoksetin (Prozac) og sertralin (Zoloft).
  • Bupropion (Wellbutrin). Denne medisinen brukes for både depresjon og røykeslutt. Selv om bupropion ikke er generelt ansett som en første linje behandling for depresjon under svangerskapet, kan det være et alternativ for kvinner som ikke har respondert på andre medisiner eller de som ønsker å bruke det til røykeslutt også.

Den potensielle risikoen ved disse antidepressiva under svangerskapet varierer. Tidlige studier antydet en risiko for lem misdannelser med trisykliske antidepressiva, men risikoen er ikke blitt bekreftet av mer-nyere studier. Noen undersøkelser knytter bruk av citalopram, fluoksetin og sertralin med en sjelden, men alvorlig nyfødt lunge problem (vedvarende pulmonal hypertensjon hos nyfødte, eller PPHN) når det tas i siste halvdel av svangerskapet, samt hjertefeil påvirker septum - veggen vev som skiller den venstre side av hjertet mot den høyre side av hjertet. Andre sjeldne fødselsskader har blitt foreslått som en mulig risiko i noen studier, men ikke andre. Likevel, den generelle risikoen fortsatt svært lav.

Se også

Antidepressiva: safe under svangerskapet?

Som antidepressiva bør unngås under graviditet?

SSRI paroksetin (Paxil) er generelt frarådes under graviditet. Paroksetin har vært forbundet med fosterets hjertefeil når det tas i løpet av de første tre månedene av svangerskapet.

I tillegg, monoaminoksidasehemmere (MAO-hemmere) - inkludert phenelzine og tranylcypromine (Parnate) - er generelt frarådes under graviditet. MAO-hemmere kan begrense fosterets vekst og forverre mors høyt blodtrykk.

Er det noen annen risiko for babyen?

Hvis du tar antidepressiva under svangerskapet eller under siste trimester, kan barnet oppleve midlertidige seponeringssymptomer - som jitters eller irritabilitet - ved fødselen. Smalner doser nær slutten av svangerskapet er generelt ikke anbefalt. Det er ikke tenkt å minimere nyfødte abstinenssymptomer, og det kan utgjøre flere utfordringer for deg som du går inn i postpartum perioden - en tid med økt risiko for humør og angst problemer.

Bør jeg bytte medisiner?

Beslutningen om å fortsette eller endre antidepressiva er opp til deg og din helsepersonell. Bekymringer om potensiell risiko må veies opp mot muligheten for at en narkotikasubstitusjon kan svikte og føre til en depresjon tilbakefall. Husk at bytte medisiner under svangerskapet vil bety at du utsette barnet ditt til en ekstra medisiner, noe som kan øke risikoen for bivirkninger og medfødte problemer.

Hva skjer hvis jeg slutter å ta antidepressiva under graviditet?

Hvis du slutter å ta antidepressiva under graviditet, risikerer du en depresjon tilbakefall. I tillegg kan stoppe en SSRI brått føre til ulike symptomer, inkludert:

  • Kvalme og oppkast
  • Lav kroppstemperatur
  • Fatigue
  • Angst
  • Irritabilitet

Hva er bunnlinjen?

Hvis du har en depresjon, og er gravid eller planlegger å bli gravid, bør du kontakte helsepersonell. Noen ganger mild depresjon kan behandles med psykoterapi, herunder rådgivning eller annen behandling. Hvis depresjonen er alvorlig eller du har en nyere historie med depresjon, kan faren for tilbakefall være større enn risikoen forbundet med antidepressiva.

Bestemme hvordan å behandle depresjon under graviditet er ikke lett. Risiko og fordeler ved å ta medisiner under svangerskapet må veies nøye fra sak til sak. Arbeid med helsepersonell for å gjøre et informert valg som gir deg - og barnet - den beste muligheten for langsiktig helse.

Se også