Graviditet uke etter uke

Epilepsi og graviditet: hva du trenger å vite

Kombinasjonen av epilepsi og graviditet kan virke risikabelt, men oddsen er i din favør. Finn ut hvordan du kan fremme en sunn graviditet.

År siden, var kvinner som hadde epilepsi ofte motet fra å bli gravid. I dag, det er ikke lenger tilfelle. Takket være tidlig og regelmessig svangerskapskontroll, mer enn 90 prosent av gravide kvinner som har levere epilepsi friske babyer, ifølge Epilepsi Foundation.

Hvis du har epilepsi og vurderer graviditet, her er hva du trenger å vite.

Gjør epilepsi det vanskeligere å bli gravid?

Noen kvinner som har epilepsi har menstruasjonsforstyrrelser og andre gynekologiske problemer, som for eksempel polycystisk ovariesyndrom, som kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Medisinering kan være et problem også. Noen legemidler som brukes til å behandle anfall kan bidra til ufruktbarhet.

Graviditet uke etter uke. Epilepsi og graviditet: hva du trenger å vite.
Graviditet uke etter uke. Epilepsi og graviditet: hva du trenger å vite.

Husk imidlertid at enkelte anfall medisiner også redusere effekten av hormonelle prevensjonsmetoder.

Hvordan påvirker epilepsi graviditet?

Kvinner som har epilepsi står overfor en høyere risiko for graviditet-relaterte komplikasjoner, inkludert:

 • Alvorlig morgenkvalme
 • Anemi
 • Vaginal blødning under og etter svangerskapet
 • Prematur separasjon av morkaken fra livmoren (morkakeløsning)
 • Høyt blodtrykk og overflødig protein i urinen etter 20 uker av svangerskapet (preeklampsi)
 • Prematur fødsel
 • En lav fødselsvekt babyen
 • Manglende fremgang under fødsel
 • Babyer med medfødte misdannelser

Har epilepsi endring under svangerskapet?

Hver kvinne reagerer på graviditet annerledes. For de fleste gravide som har epilepsi, anfall forblir den samme. For noen, beslag bli sjeldnere. For andre - spesielt kvinner som har dårlig kontrollert epilepsi - svangerskapet øker antallet beslag.

Hva med medisiner?

Eventuelle medisiner du tar under svangerskapet kan påvirke barnet. Fødselsskader - inkludert ganespalte, nevralrørsdefekter, skjelettabnormaliteter, og medfødte hjertesykdommer og urinveiene defekter - er den primære bekymring med anfall medisiner. I tillegg kan ta visse anfall medisiner, for eksempel de som inneholder valproat, eller mer enn ett anfall medisiner under svangerskapet øker risikoen for at barnet vil ha svekket kognitiv utvikling. Valproat produkter inkluderer valproat natrium (Depacon), divalproex natrium (Depakote, Depakote ER) og valproinsyre (Depakene, Stavzor). Andre problemer forårsaket av anfall medisiner kan omfatte mindre misdannelser som påvirker barnets utseende, for eksempel brede-set øyne eller en kort overleppe - selv om det er uklart om dette er relatert til narkotika eller sykdom.

For babyer med mødre som tar beslag medisiner, er risikoen for medfødte misdannelser 4-8 prosent - sammenlignet med 2 til 3 prosent for alle babyer - i henhold til Epilepsi Foundation. Risikoen synes å være størst når mer enn ett beslag medisinen er tatt, spesielt ved høye doser. Uten medisiner, men kan ukontrollerte anfall frata barnet av oksygen. Anfall kan også øke risikoen for spontanabort eller dødfødsel.

Noen kvinner kan trygt avta sine medisiner før graviditeten. For de fleste kvinner, men det er best å fortsette behandlingen under svangerskapet. For å minimere risikoen for deg og babyen din, vil helsepersonell foreskrive den sikreste medisinen og dosen som er effektiv for din type anfall. Din helsepersonell kan anbefale å unngå bruk av valproat eller bruk av mer enn ett anfall medisiner i første trimester av svangerskapet eller gjennom hele svangerskapet. Husk at ingen enkelt medisiner er best for alle.

Under graviditet og kort tid etter levering, kan konsentrasjonen av anfall medisiner i blodet reduseres - å sette deg i større risiko for anfall. Som et resultat, vil helsepersonell overvåke konsentrasjonen av anfall medisiner i blodet og justere dosen etter behov. Husk, ukontrollerte anfall utgjøre en større risiko for barnet enn det noen medisiner.

Hva betyr min epilepsi for barnet mitt?

Utover effekten av medisiner, babyer født av mødre som har epilepsi har også en litt høyere risiko for å utvikle anfall som de blir eldre.

Hva bør jeg gjøre for å forberede graviditet?

Før du prøver å bli gravid, planlegge en avtale med helsepersonell som vil være behandling av graviditet. Også møte med andre medlemmer av helsevesenet team, for eksempel fastlegen din eller nevrolog. De vil vurdere hvor godt du administrere ditt epilepsi og vurdere eventuelle behandling endringer du kanskje trenger å gjøre før graviditeten begynner. Ta din anfall medisiner nøyaktig som foreskrevet. Ikke justere dosen eller slutte å ta medisinen på egen hånd.

Det er også viktig å ta sunne livsstilsvalg. For eksempel:

 • Spis et sunt kosthold.
 • Ta prenatal vitaminer.
 • Inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine.
 • Hold stresset under kontroll.
 • Få nok søvn.
 • Unngå røyking, alkohol og illegale rusmidler.
 • Begrense mengden av koffein i kostholdet ditt.
 • Unngå eksponering for kjemikalier som de som finnes i plantevernmidler, maling og stekeovnrengjøring.

Se også

Epilepsi og graviditet: hva du trenger å vite

Trenger jeg mer folsyre enn andre gravide kvinner gjør?

Folsyre forebygger nevralrørsdefekter, alvorlige misdannelser av hjernen og ryggmargen. Fordi noen anfall legemidler påvirker måten kroppen bruker folsyre, kan det hende at helsepersonell anbefaler en høy dose folsyre supplement - ideelt starter tre måneder før svangerskapet.

Hva kan jeg forvente under prenatal besøk?

Under graviditet, vil du se din helsepersonell ofte. Din vekt og blodtrykk vil bli sjekket ved hvert besøk, og du trenger hyppige blodprøver for å overvåke dine medisiner nivåer. Hvis du tar beslag medisiner, kan det hende at helsepersonell anbefaler muntlig vitamin K tilskudd løpet av den siste måneden av svangerskapet for å unngå problemer med blødninger i barnet etter fødselen.

Hva om jeg har et anfall når jeg er gravid?

Anfall kan være farlig, men mange mødre som har anfall under svangerskapet levere sunne babyer. Rapporter beslaget omgående til helsepersonell. Han eller hun kan justere medisiner for å forhindre andre beslag. Hvis du har et anfall i de siste månedene av svangerskapet, kan helsepersonell overvåke barnet ditt på sykehus eller klinikk.

Hvordan kan jeg forsikre meg om at babyen er OK?

Din helsepersonell vil følge nøye med barnets helse gjennom hele svangerskapet. Hyppige ultralydundersøkelser kan brukes til å spore babyens vekst og utvikling. Avhengig av omstendighetene, kan det hende at helsepersonell anbefaler andre prenatal tester. Hva du finner ut kan hjelpe deg å forstå odds og ta viktige avgjørelser om din graviditet.

Hva om fødselen?

De fleste gravide som har epilepsi levere sine babyer uten komplikasjoner. Kvinner som har epilepsi kan bruke de samme metodene for smertelindring under fødsel som andre gravide. Beslag ikke ofte oppstå under fødselen. Hvis du har et anfall under fødselen, kan det bli stoppet med intravenøs medisinering. Hvis anfallet er forlenget, kan helsepersonell levere barnet ved keisersnitt. Hvis du har hyppige anfall i løpet av tredje trimester, kan det hende at helsepersonell anbefaler et valgfag keisersnitt for å unngå risiko for et anfall under fødselen.

Vil jeg være i stand til å amme barnet mitt?

Amming er oppmuntret for de fleste kvinner som har epilepsi, selv de som tar beslag medisiner. Diskutere eventuelle justeringer du trenger å gjøre med helsepersonell på forhånd. Noen ganger kan en endring i medisinering anbefales.

Se også