Graviditet uke etter uke

Sengeleie under svangerskapet: få fakta

Sengeleie under svangerskapet er noen ganger foreskrevet for å forhindre komplikasjoner. Her er hva du trenger å vite om sengeleie, fra bivirkninger til å gjøre det beste ut av det.

Når du er gravid, kan en resept for å bo i sengen i flere dager eller uker virke som en velkommen pause. Du kan slappe av mens noen andre håndterer oppgavene. I virkeligheten, derimot, kan sengeleie under svangerskapet by på utfordringer. Du kan ikke være i stand til å gå til jobb, handle dagligvarer eller møte venner for en film. Hvis du er på fullstendig sengeleie i løpet av svangerskapet, kan du ikke engang være i stand til å dusje eller spise sitter opp.

Sengeleie er ikke et velprøvd middel for å hindre graviditet komplikasjoner eller preterm fødsel. Likevel er sengeleie noen ganger foreskrevet som en ekstra sikkerhet. Forstå komplikasjoner som kan gjøre sengeleie under svangerskapet er nødvendig og hvordan å takle.

Når sengeleie under svangerskapet kan anbefales

Sengeleie under svangerskapet øker blodstrømmen til morkaken og kan lett øke en baby fødselsvekt. Din helsepersonell kan anbefale en periode med sengeleie på noe tidspunkt under svangerskapet hvis du har:

 • Høyt blodtrykk
 • Vaginal blødning eller problemer med morkaken
 • En inkompetent cervix - en tilstand der livmorhalsen er sannsynlig å åpne (utvider seg) for tidlig
 • Sammentrekninger eller andre tegn eller symptomer på tidlig fødsel
 • En dobbel eller multippel graviditet
 • Tegn, symptomer eller testresultater indikerer vekst problemer med barnet

Hva sengeleie betyr

I enkelte tilfeller betyr sengeleie under graviditet simpelthen redusere aktivitetsnivå for en tidsperiode. Du kan være fri til å flytte om huset, så lenge du unngå å løfte barn og gjør tungt husarbeid. Avhengig av kravene til jobben din, kan du selv være i stand til å fortsette å arbeide.

I andre tilfeller, sengeleie retningslinjer er strengere. Du må kanskje forbli i en sittende eller liggende stilling mesteparten av tiden, bare får å bruke toalettet eller dusjen. Du kan ikke få lov til å arbeide eller gjøre selv lette husarbeid før barnet er født.

Hvis helsepersonell foreskriver totalt sengeleie i løpet av svangerskapet, kan det hende du trenger å ligge på din side hele tiden - også når du spiser. Personlig hygiene kan være begrenset til svamp bad og et bekken. Denne typen sengeleie kan kreve sykehusinnleggelse.

Se også

Sengeleie under svangerskapet: få fakta

Forstå sengeleie bivirkninger

Graviditet uke etter uke. Hjelp eldre barna justere.
Graviditet uke etter uke. Hjelp eldre barna justere.

Når du er på sengeleie i løpet av svangerskapet, leddsmerter og muskelsmerter er sannsynlig. Sengeleie også kan øke risikoen for blodpropp, spesielt i venene i bena. Redusert benmasse kan være et problem i tillegg.

Følelsesmessig, kan du føle deg innestengt eller isolert. Humørsvingninger, skyldfølelse, angst og depresjon er vanlig - og din partner kan føle det samme. Barnepass er ofte en kilde til stress, og dine barn kan føle seg skremt eller forvirret. Hvis du ikke er i stand til å arbeide, kan økonomi bli et problem også.

Etter levering, kan effekten av muskel-og hjerte-og dårlig allmenntilstand somle - å bremse din evne til å komme tilbake til dine vanlige aktiviteter.

Kjenner reglene

Hvis helsepersonell anbefaler sengeleie i løpet av svangerskapet, spør mange spørsmål for å sikre at du forstår reglene.

 • Timing. Hvorfor trenger jeg sengeleie? Når vil det begynne? Vil restriksjonene bli opphevet hvis symptomene mine bedre?
 • Posisjon. Er det OK å sitte oppe? For hvor lenge? Kan jeg klatre trappa? Når jeg legger meg ned, må jeg bruke en bestemt posisjon? Hva kan jeg gjøre for å bidra til å forhindre blodpropp?
 • Personlig hygiene. Er det OK å komme opp å bruke toalettet, ta en dusj eller vaske håret mitt?
 • Aktivitet. Er det OK å spise middag på bordet? Kan jeg kaste tøyet eller gjøre andre lette oppgaver? Kan jeg kjøre bil? Er det OK å gjøre mild strekking eller andre typer trening?
 • Sex. Er det OK å ha sex? Hva om oral sex? Onani? Orgasmer?

Å gjøre det beste ut av det

Husk at hver dag av sengeleie under svangerskapet bringer deg en dag nærmere levering. I mellomtiden bør du vurdere disse tipsene:

 • Få organisert Sørg for at alt du trenger er innen rekkevidde -. For eksempel en telefon, bærbar datamaskin eller andre elektroniske enheter, en kjøligere fylt med vann og sunn snacks, vev, leppepomade, hånd kluter, fjernkontrollen, bøker og blader, skrive materiale, og ekstra puter og tepper.
 • Beat kjedsomhet. Epost, tekst eller skrive brev til vennene dine. Organisere bilder eller starte en utklippsbok. Strikk barnet en genser. Les deg gjennom bestselgerlisten. Lær avspenningsteknikker for arbeidskraft. Planlegg ukentlige menyer og dagligvare lister. Balansere sjekkhefte, betale regninger og oppdatere familiens budsjett. Butikk for baby varer på nettet.
 • Hold deg smidig. Hvis helsepersonell godkjenner, sette av tid for å strekke eller andre milde øvelser.
 • . Imot hjelp når venner og kjære spør hva de kan gjøre, være forberedt med en liste over konkrete oppgaver - å klippe plenen, shopping for dagligvarer, sette sammen sengen, rengjøring av badet, tar barna til parken eller bare holde deg selskap.
 • Hjelp eldre barna justere Hvis du har andre barn, gi så mye stabilitet som mulig -. Enten det er en vanlig baby sitter i morgen, en favoritt tante for å plukke dem opp fra skolen eller helg besøk fra besteforeldre. Minne dem om at du må holde sengen slik at barnet vil være frisk når han eller hun er født. Gjøre rolige aktiviteter sammen, som å lese bøker, fargestoffer eller se på filmer.
 • Søke støtte. Noen dager vil være bedre enn andre. Å bidra til å opprettholde en positiv holdning, kontakt med andre mødre-å-være på sengeleie. Sjekk for støtte grupper, oppslagstavler og chatterom på nettet.
 • Forvent følelsesmessige utfordringer. Del din frykt, håp og bekymringer med din partner. La hverandre ventilen om nødvendig. Hvis sex ikke er tillatt, se etter andre måter å opprettholde intimitet. Ta deg tid til å kysse, klem og kjærtegn.

Hvis isolasjon eller frustrasjon over sengeleie under svangerskapet er mer enn du kan håndtere, ta kontakt med helsepersonell eller en psykisk helse leverandør for ekstra støtte. Husk at sengeleie ikke vare evig. Fokus på å holde seg frisk og dagen vil du være i stand til å holde babyen i armene dine.

Se også