Graviditet uke etter uke

Forfalt graviditet: hva du skal gjøre når babyen forsinket

En forfalt graviditet kan la deg sliten og engstelig. Finn ut hva som kan forårsake en forfalt graviditet og hva det kan bety for deg og din baby.

Forfallsdato har kommet og gått - og du er fortsatt gravid. Hva skjer?

Selv om din forfallsdato kan synes å ha magiske egenskaper, det er bare en kvalifisert gjetning om når babyen er mest sannsynlig kommer. Det er helt normalt å føde en til to uker før - eller etter - din forfallsdato. Faktisk må svangerskapet fortsette to uker tidligere forfallsdato for å tjene den offisielle etiketten av forfalte graviditet, også kjent som overtidig svangerskap.

Nok allerede!

Du kan være mer sannsynlig å ha en forfalt graviditet dersom:

 • Den eksakte datoen for starten av siste menstruasjon er ikke kjent
 • Dette er din første graviditet
 • Du har hatt før forfalte svangerskap
 • Forfalt graviditet kjører i familien din
 • Babyen er en gutt
 • Du er overvektig
Graviditet uke etter uke. Aksepter dine følelser.
Graviditet uke etter uke. Aksepter dine følelser.

Sjelden, kanskje forfalt graviditet være relatert til problemer med morkaken eller barnet.

Uansett årsak, er du sannsynligvis lei av å være gravid av dette punktet. Ryggen kan verke og anklene kan være hovne. Du kan være sliter med halsbrann og hemoroider. Du har kanskje problemer med å sove fordi du rett og slett ikke kan bli komfortabel - eller angst om fødsel kan holde deg våken.

Trygg, vil en forfalt graviditet ikke vare evig. Ap kan begynne når som helst.

Holde et øye med svangerskapet

Svangerskapskontroll vil fortsette etter at du passerer din forfallsdato. Din helsepersonell vil se etter tegn til komplikasjoner, for eksempel preeklampsi. Han eller hun vil også sjekke livmorhalsen for å se om det er begynt å tynne og utvider seg i forberedelse til fødselen. Hvis du er mer enn en uke forbi forfallsdato, kan helsepersonell spore babyens hjerterytme med en elektronisk fetal monitor eller bruke ultralyd til å observere babyens bevegelser og måle mengden av fostervann.

Se også

Forfalt graviditet: hva du skal gjøre når babyen forsinket

Å gi barnet en nudge

Noen ganger er det bedre å levere før heller enn senere - spesielt hvis svangerskapet fortsetter en til to uker tidligere forfallsdato eller helsepersonell er bekymret for din helse eller barnets helse. Hvis babyen er forsinket, kan hans eller hennes størrelse komplisere en vaginal fødsel. I tillegg kan mengden av fostervannet begynner å avta etter hvert som barnet vokser, noe som kan føre til at navlestrengen kommer i klem som baby beveger seg eller livmor kontrakter. I noen få tilfeller kan aldring av morkaken kompromittere barnets evne til å trives i livmoren din. En forfalt baby er også mer sannsynlig å innhalere fecal avfall (mekonium), som kan forårsake pusteproblemer eller en infeksjon etter fødselen.

Hvis du og legen din bestemmer seg for å overtale arbeidskraft, kan du få medisiner for å hjelpe livmorhalsen mykere og åpne. Hvis amniotic sac er fortsatt intakt, kan det hende at helsepersonell bryte vann ved å lage en åpning med en tynn plast krok. Du kan føle en varm sprut av væske når sac bryter åpen.

Hvis det er nødvendig, kan du også bli gitt medisiner for å kick-starte sammentrekninger. En vanlig valg er Pitocin, en syntetisk versjon av oxytocin - et hormon som gjør at livmoren til å trekke seg sammen. Doseringen kan justeres for å regulere styrken og frekvensen sammentrekninger.

Hang der

Du er i homestretch! Enten helsepersonell foreslår en vente-og-se-tilnærming eller tidsplaner en induksjon, gjør ditt beste for å nyte resten av svangerskapet.

 • Aksepter dine følelser. Det er OK å føle seg frustrert eller skuffet. Du har sannsynligvis ikke prute på mer enn 40 uker av svangerskapet.
 • Dra nytte av den ekstra tiden. Sov mens du kan. La siste hånd på barnehagen. Lager din fryser med ekstra måltider. Adressere fødsel kunngjøringer og takk kort.
 • Legge planer. Din helsepersonell kan du ønsker å bo nær hjemmet, men det er ingen grunn til å gå glipp av en ny film, gå ut til middag eller ta en tur i parken. Ikke vær redd for å legge planer bare fordi du kanskje må avbryte i siste øyeblikk.
 • Sett talepost og sosiale medier kontoer for å fungere. Å holde velmenende venner og kjære informert, bør du vurdere spiller inn en talemelding hilsen med det nyeste på graviditet foran eller oppdatere sosiale medier kontoer tilsvarende. "Vi er tålmodig venter på den store dagen!" kan være nok til å håndtere henvendelser som er sikker på å teste din tålmodighet.
 • Unn hjemme rettsmidler med en dose av forsiktighet. Et enkelt søk på internett vil gi utallige resultater for "naturlige" måter å utløse arbeidskraft, for eksempel spise krydret mat eller å ha sex. Noen taktikk er avslappende, andre dum - og noen kan gjøre mer skade enn godt. Få helsepersonell er OK før du prøver noen hjemme rettsmidler, urte kosttilskudd eller alternative behandlinger.
 • Hold kontakten med helsepersonell. Du trenger hyppige kontroller før babyen er født. Sørg for at du vet hva du skal gjøre hvis du tror du er i arbeid.

Snart vil du holder babyen i armene dine - og den lange ventetiden vil ikke saken.

Se også