Graviditet uke etter uke

Fosterutvikling: første trimester

Fosterutvikling begynner snart etter unnfangelsen. Finn ut hvordan barnet vokser og utvikler seg i løpet av første trimester.

Du er gravid. Gratulerer! Du vil utvilsomt tilbringe måneder fremover lurer på hvordan babyen vokser og utvikler seg. Hvordan ser babyen ut? Hvor stor er han eller hun? Når vil du føle det første kick?

Fosterutvikling følger vanligvis en forutsigbar kurs. Finn ut hva som skjer i løpet av første trimester ved å sjekke ut dette ukentlig arrangementskalender. Husk at målinger er omtrentlige.

Uke 1 og 2: å bli klar

Det kan virke merkelig, men du er faktisk ikke gravid den første uken eller to av den avsatte tiden til svangerskapet. Ja, du leste riktig!

Unnfangelsen skjer vanligvis ca to uker etter siste menstruasjon begynner. For å beregne din forfallsdato, vil helsepersonell telle fremover 40 uker fra starten av siste periode. Dette betyr at perioden er regnet som en del av svangerskapet - selv om du ikke var gravid på det tidspunktet.

Uke 3: befruktning

Sperm og egg forenes i en av dine eggledere å danne en encellede enhet som kalles en zygote. Hvis mer enn ett egg er sluppet og befruktet, kan du ha flere zygotes.

Zygote har 46 kromosomer - 23 fra deg og 23 fra faren. Disse kromosomene vil bidra til å bestemme barnets kjønn, egenskaper som øye-og hårfarge, og til en viss grad, personlighet og intelligens.

Kort tid etter befruktning, reiser zygote nedover egglederen mot livmoren. Samtidig, vil den begynne å dele seg raskt for å danne en klynge av celler som ligner en liten bringebær. Den indre gruppe av celler blir embryoet. Den ytre gruppe celler vil bli membraner som nærer og beskytter det.

Uke 4: implantasjon

Etter den tid den når livmoren, den raskt dele ball av celler - nå kjent som en blastocyst - har delt opp i to seksjoner.

Den indre gruppe av celler blir embryoet. Den ytre gruppen blir cellene som nærer og beskytter det. Ved kontakt, vil det graver seg inn i livmorveggen for næring. Denne prosessen kalles implantasjon.

Morkaken, som vil gi næring til barnet gjennom hele svangerskapet, begynner også å danne.

Uke 5: den embryonale perioden begynner

Den femte uke av svangerskapet, eller den tredje uken etter unnfangelsen, markerer begynnelsen på den embryonale perioden. Dette er når babyens hjerne, ryggmarg, hjerte og andre organer begynner å dannes.

Embryoet er nå laget av tre lag. Det øverste laget - Ektoderm - vil gi opphav til babyens ytterste laget av huden, sentrale og perifere nervesystem, øyne, indre øret, og mange bindevev.

Babyens hjerte og en primitiv sirkulasjonssystemet vil danne i midten laget av celler - mesoderm. Dette laget av celler vil også tjene som grunnlag for babyens bein, muskler, nyrer og mye av det reproduktive systemet.

Det indre lag av celler - endoderm - vil bli en enkel rør foret med slimhinner. Babyens lunger, tarmer og blære vil utvikle her.

Ved slutten av denne uken, er barnet sannsynligvis omtrent på størrelse med tuppen av en penn.

Uke 6: nevralrøret lukker

Veksten er rask denne uken. Bare fire uker etter befruktning, er nevralrøret langs babyens tilbake lukking og babyens hjerte er å pumpe blod.

Graviditet uke etter uke. Fosterutvikling: første trimester.
Graviditet uke etter uke. Fosterutvikling: første trimester.

Grunnleggende ansiktstrekk vil begynne å dukke opp, inkludert passasjer som vil gjøre opp det indre øret og buer som vil bidra til kjeven. Babyens kroppen begynner å ta på seg en C-formet kurvatur. Små knopper vil snart bli armer og ben.

Se også

Fosterutvikling: første trimester

Uke 7: babyens hode utvikler

Syv uker inn din graviditet, eller fem uker etter unnfangelsen, er babyens hjerne og ansikt rask utvikling. Bittesmå neseborene blir synlige, og øyet linser begynner å dannes. Armen knopper som spirte i forrige uke nå ta form av årer.

Ved slutten av denne uken, kan barnet være litt større enn toppen av en blyant viskelær.

Uke 8: barnets øyne er synlige

Åtte uker i svangerskapet, eller seks uker etter befruktning, er babyens armer og bein vokser lenger, og fingrene har begynt å skjemaet. De shell-formet deler av babyens ører også er forming, og babyen øynene er synlige. Overleppen og nesen har dannet. Bagasjerommet på babyens kropp begynner å rette.

Ved slutten av denne uken, kan barnet være ca 1/2 tomme (13 millimeter) lang.

Uke 9: babyens tær skjema

I den niende svangerskapsuke, eller syv uker etter unnfangelsen, babyens armer vokse, utvikle bein og bøy i albuene. Tær danne, og babyen øyelokk og ører videreutvikle.

Ved slutten av denne uken, kan barnet være om lag 3/4 tommers (20 millimeter) lang.

Uke 10: babyens nakke begynner å utvikle

Av 10. svangerskapsuke, eller åtte uker etter befruktning, har babyens hode blir mer runde. Halsen begynner å utvikle seg, og babyen øyelokkene begynner å lukke for å beskytte hans eller hennes utvikling øyne.

Uke 11: babyens kjønnsorganene utvikle

I begynnelsen av det 11. uke av svangerskapet, eller niende uke etter unnfangelsen, gjør babyens hode fortsatt opp omtrent halvparten av lengden. Imidlertid er babyens kropp om å fange opp, vokser raskt i de kommende ukene.

Babyen er nå offisielt beskrevet som et foster. Denne uken babyens øyne er langt fra hverandre, smeltet øyelokkene og ørene lav sett. Røde blodceller begynner å danne i babyens leveren. Ved slutten av denne uken, vil babyens ytre kjønnsorganene begynner å utvikle seg til en penis eller klitoris og kjønnsleppene majora.

Nå barnet ditt kan måle ca 2 inches (50 millimeter) lang fra krone til rumpe og veie nesten 1/3 unse (8 gram).

Uke 12: babyens negler utvikle

Tolv uker i svangerskapet, eller 10 uker etter unnfangelsen, babyen utvikler negler. Babyens ansikt har nå en menneskelig profil.

Nå barnet ditt kan være ca 2 1/2 inches (60 millimeter) lang fra krone til rumpe og veie ca 1/2 unse (14 gram).

Se også