Graviditet uke etter uke

Svangerskapskontroll: første trimester besøk

Graviditet og svangerskapskontroll går hånd i hånd. I løpet av første trimester, omfatter svangerskapskontroll blodprøver, en fysisk eksamen, samtaler om livsstil og mer.

Prenatal omsorg er en viktig del av en sunn graviditet. Enten du velger en familie lege, fødselslege, jordmor eller gruppe svangerskapskontroll, her er hva du kan forvente i løpet av de første få prenatal avtaler.

Svangerskapskontroll: det første besøket

Så snart du tror du er gravid, planlegger ditt første prenatal avtale. Avsett god tid for besøket. Du og legen din har nok å diskutere! Du ønsker kanskje å inkludere din partner i utnevnelsen også.

Medisinsk historie
Din helsepersonell vil stille mange spørsmål, inkludert detaljer om:

  • Menstruasjonssyklusen
  • Bruk av prevensjon
  • Siste svangerskap
  • Din personlige sykehistorie
  • Familien din medisinske historie
  • Medisinering bruk, inkludert reseptbelagte og over-the-counter medisiner eller kosttilskudd

Sørg for å nevne enda sensitive spørsmål, som for eksempel vold, abort eller tidligere bruk av narkotika. Husk at informasjonen du deler hjelpe helsepersonell ta best vare på deg - og din baby.

Hvis det er noen del av din medisinske historie som du ikke ønsker å dele med partneren din eller andre kjære, nevne det til legen din privat.

Forfallsdato
Få kvinner faktisk føder på forfall. Likevel, etablere din forfallsdato - og antatt leveringsdato - er viktig. En nøyaktig forfallsdato tillater helsepersonell å overvåke babyens vekst og fremdriften av svangerskapet, samt planlegge visse tester eller prosedyrer på det mest passende tidspunkt.

For å beregne din forfallsdato, vil helsepersonell sannsynlig telle fremover 40 uker fra starten av siste periode - eller legge til sju dager til den første dagen i siste menstruasjon, og deretter trekke tre måneder.

Hvis det er noen spørsmål om din forfallsdato - hvis du ikke vet datoen for siste menstruasjon eller mensen er uregelmessig, for eksempel - helsepersonell kan anbefale en tidlig ultralyd for å hjelpe bekrefte datoen.

Fysisk eksamen
Din helsepersonell vil sjekke din vekt, høyde og blodtrykk. Han eller hun vil lytte til hjertet ditt og vurdere din generelle helse.

Din helsepersonell kan undersøke skjeden og åpningen til livmoren din (cervix) for eventuelle infeksjoner eller misdannelser. Endringer i livmorhalsen og i størrelsen på livmoren din kan hjelpe bekrefte den fasen av svangerskapet.

Du må kanskje en Pap test for screening av livmorhalskreft i tillegg, avhengig av hvor lenge det er siden sist screening.

Laboratorietester
På ditt første prenatal besøk, kan blodprøver gjøres til:

  • Sjekk din blodtype. Dette inkluderer din Rh status. Rhesus (Rh) faktor er en arvelig egenskap som refererer til et spesifikt protein som finnes på overflaten av røde blodceller. Svangerskapet trenger spesiell omsorg hvis du er Rh negativ og barnets far er Rh positive.
  • Måle hemoglobin. Hemoglobin er en jern-rik protein som finnes i røde blodceller som gjør at cellene til å frakte oksygen fra lungene til andre deler av kroppen din, og å bære karbondioksid fra andre deler av kroppen din til lungene slik at det kan pustes ut. Lav hemoglobin er et tegn på anemi - en mangel på friske røde blodceller.
  • Sjekk immunitet mot visse infeksjoner Dette omfatter typisk røde hunder og vannkopper (varicella) -. Med mindre bevis på vaksinasjon eller naturlig immunitet er dokumentert i medisinsk historie.
  • Oppdage eksponering for andre infeksjoner. Din helsepersonell kan foreslå blodprøver for å påvise ulike andre infeksjoner, for eksempel hepatitt B, toksoplasmose, syfilis, gonoré eller klamydia. Du kan også bli tilbudt en test for å sjekke for HIV, viruset som forårsaker AIDS.

En urinprøve kan testes for tegn på en blære, urinveier eller nyre infeksjon.

Graviditet uke etter uke. Sjekk din blodtype.
Graviditet uke etter uke. Sjekk din blodtype.

Livsstil problemer
Din helsepersonell vil diskutere betydningen av riktig ernæring og prenatal vitaminer. Ditt første prenatal besøk er en god tid til å diskutere trening, sex under graviditet og andre livsstil problemer. Du kan også diskutere arbeidsmiljø og bruk av medisiner under svangerskapet.

Hvis du røyker, spør legen din for forslag for å hjelpe deg å slutte.

Screening tester for fosterets misdannelser
Prenatal tester kan gi verdifull informasjon om barnets helse. Din helsepersonell kan tilby ultralyd, blodprøver eller andre tester for å påvise fosterets misdannelser.

Se også

Svangerskapskontroll: første trimester besøk

Svangerskapskontroll: andre første trimester besøk

Påfølgende prenatal besøk - ofte planlagt ca hver fjerde uke i løpet av første trimester - vil sannsynligvis være kortere enn den første. Din helsepersonell vil sjekke din vekt og blodtrykk, og du vil diskutere dine symptomer.

Mot slutten av første trimester - med om lag ni til 12 uker av svangerskapet - kanskje du kunne høre babyens hjerterytme med en liten enhet som spretter lydbølger av babyens hjerte (doppler).

Du vil sannsynligvis ikke trenger en annen bekken eksamen før senere i svangerskapet.

Husk at helsepersonell der for å støtte deg gjennom hele svangerskapet. Prenatal avtaler er en ideell tid for å diskutere eventuelle spørsmål eller bekymringer - inkludert ting som kan være ubehagelig eller pinlig.

Også finne ut hvordan å nå helsepersonell mellom avtaler. Kjenne hjelp er tilgjengelig når du trenger den kan tilby dyrebare fred i sinnet.

Se også