Graviditet uke etter uke

Svangerskapskontroll: andre trimester besøk

Graviditet og svangerskapskontroll går hånd i hånd. I løpet av andre trimester, omfatter svangerskapskontroll rutinemessige lab tester og målinger av babyens vekst. Du bør kanskje vurdere prenatal testing, også.

Prenatal omsorg er en viktig del av en sunn graviditet, starter så snart du tror du er gravid. Som svangerskapet utvikler seg, vil du fortsette å besøke helsepersonell regelmessig - trolig en gang i måneden gjennom hele andre trimester, eller uke 14 til 27 av svangerskapet.

Her er hva du kan forvente på dine andre trimester prenatal avtaler.

Gjennom det grunnleggende

Din helsepersonell vil sjekke blodtrykk og vekt ved hvert besøk. Nevn noen tegn eller symptomer du har opplevd.

Graviditet uke etter uke. Spore babyens vekst.
Graviditet uke etter uke. Spore babyens vekst.

Deretter er det tid for barnet ditt å ta sentrum scene. Din helsepersonell kan:

  • Spore babyens vekst. Ved å måle magen fra toppen av livmoren din til skambeinet, kan helsepersonell måle babyens vekst. Denne målingen i centimeter tilsvarer ofte antall uker av svangerskapet hittil.
  • Lytt til babyens hjerteslag. At andre trimester besøk, kan du lytte til babyens hjerteslag med en doppler instrument eller av og til en modifisert stetoskop. Doppler instrument registrerer bevegelse og formidler det som lyd, noe som gjør at du kan "høre" barnets bevegelse.
  • Vurdere fosterets bevegelser. Fortell legen din når du begynner å legge merke flagrer eller spark. Dette skjer vanligvis ved ca 20 uker - eller kanskje tidligere hvis du har vært gravid før.

Forvent rutinemessige laboratorieprøver

Du kan ta blodprøver for å sjekke for lavt jern nivå eller svangerskapsdiabetes, en type diabetes som kan utvikle seg i løpet av svangerskapet.

Hvis du har Rh negativ blod - en arvelig egenskap som refererer til et bestemt protein som finnes på overflaten av røde blodlegemer - du trenger en blodprøve for å sjekke for Rh antistoffer. Disse antistoffene kan utvikle seg dersom barnet ditt har Rh positivt blod og Rh negativ blod blander seg med babyens blod. Uten behandling, kan antistoffene krysse placenta og angripe barnets røde blodlegemer - spesielt i en etterfølgende svangerskapet med en Rh positivt barn.

En urinprøve kan testes for tegn på en blære, urinveier eller nyre infeksjon.

Se også

Svangerskapskontroll: andre trimester besøk

Tenk prenatal testing

I løpet av andre trimester, kan du bli tilbudt ulike prenatal screenings eller tester:

  • Blodprøver. Blodprøver kan gjøres for å screene for utviklings-eller kromosomal forhold, for eksempel ryggmargsbrokk eller Down syndrom.
  • Fetal ultralyd. Fetal ultralyd er en tenkelig teknikk som bruker høyfrekvente lydbølger for å produsere bilder av en baby i livmoren. En ultralyd kan hjelpe helsepersonell vurdere barnets vekst og utvikling. Det gir deg også en spennende glimt av babyen.
  • . Diagnostiske tester Hvis resultatet av en blodprøve eller ultralyd er bekymringsfull eller din historie tilsier høy risiko, kan det hende at helsepersonell anbefaler en mer invasiv diagnostisk test - for eksempel fostervannsprøve. Under fostervannsprøve, en prøve av fostervannet - den væsken som omgir og beskytter en baby under graviditet - er fjernet fra livmor for testing.

Hold helsepersonell informert

Den andre trimester bringer ofte en fornyet følelse av velvære. Likevel, det er mye som skjer.

Fortell legen din hva du har på hjertet, selv om det virker dumt eller uviktig. Ingenting er for trivielt når det kommer til din helse - eller babyens helse.

Se også