Graviditet utenfor livmoren

Definisjon

Graviditet begynner med et befruktet egg. Normalt det befruktede egget feste seg til slimhinnen i livmoren. Med en graviditet utenfor livmoren, implantater det befruktede egget et sted utenfor livmoren.

En graviditet utenfor livmoren oppstår vanligvis i ett av rørene som frakter egg fra eggstokkene til livmoren (eggledere). Denne typen svangerskap utenfor livmoren er kjent som et svangerskap utenfor livmoren. I noen tilfeller er det imidlertid oppstår en graviditet utenfor livmoren i bukhulen, eggstokk eller livmorhalsen (cervix).

En graviditet utenfor livmoren kan ikke fortsette som normalt. Det befruktede egget kan ikke overleve, og den voksende vev kan ødelegge ulike mors strukturer. Venstre ubehandlet, livstruende blodtap er mulig. Tidlig behandling av graviditet utenfor livmoren kan bidra til å bevare muligheten for fremtidige sunt svangerskap.

Se også

Symptomer

I begynnelsen kan en graviditet utenfor livmoren ikke skape noen tegn eller symptomer. I andre tilfeller kan tidlige tegn og symptomer på en graviditet utenfor livmoren være den samme som for noen graviditet - en savnet perioden, ømme bryster og kvalme. Hvis du tar en graviditetstest, vil resultatet bli positivt. Likevel kan en graviditet utenfor livmoren ikke fortsette som normalt.

Abdominal eller bekkenløsning og lys vaginal blødning er ofte de første advarsel tegn på en graviditet utenfor livmoren. Hvis blod lekkasjer fra egglederen, er det også mulig å føle skuldersmerter eller en trang til å ha avføring - avhengig av hvor blodet bassengene eller hvilke nerver er irriterte. Kraftig vaginal blødning er usannsynlig, med mindre ektopisk graviditet oppstår i livmorhalsen.

Hvis egglederen brister, er kraftige blødninger inne i magen sannsynlig - etterfulgt av svimmelhet, besvimelse og sjokk.

Svangerskap utenfor livmoren. Forrige svangerskap utenfor livmoren.
Svangerskap utenfor livmoren. Forrige svangerskap utenfor livmoren.

Når bør du oppsøke lege
Søk medisinsk hjelp hvis du opplever noen tegn eller symptomer på en graviditet utenfor livmoren, inkludert:

 • Alvorlig abdominal eller bekkenløsning ledsaget av blødning
 • Ekstrem svimmelhet eller besvimelse

Se også

Årsaker

En tubal graviditet - den vanligste typen av svangerskap utenfor livmoren - skjer når et befruktet egg setter seg fast på vei til livmoren, ofte fordi egglederen er betent, skadet eller misdannet. Hormonelle ubalanser eller unormal fosterutvikling kan også spille en rolle. Noen ganger, forblir den spesifikke årsaken til en graviditet utenfor livmoren et mysterium.

Se også

Risikofaktorer

Opp til anslagsvis 20 av 1000 svangerskap er svangerskap utenfor livmoren. Forskjellige faktorer er forbundet med ektopisk svangerskap, inkludert:

 • Forrige svangerskap utenfor livmoren. Hvis du har hatt en graviditet utenfor livmoren, er det mer sannsynlig å ha en annen.
 • Betennelse eller infeksjon. Betennelse i egglederen (salpingitt) eller en infeksjon i livmoren, øker egglederne eller eggstokkene (bekkeninfeksjon) risikoen for graviditet utenfor livmoren. Ofte er disse infeksjoner forårsaket av gonorrhea eller chlamydia.
 • . Fruktbarhet problemer Noen undersøkelser tyder på en sammenheng mellom problemer med fruktbarheten - samt bruk av fruktbarhet narkotika - og svangerskap utenfor livmoren.
 • Strukturelle bekymringer. Et svangerskap utenfor livmoren er mer sannsynlig hvis du har en uvanlig formet egglederen eller egglederen var skadet, muligens under operasjonen. Selv kirurgi for å rekonstruere egglederen kan øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren.
 • Prevensjonsmiddel valg. Med riktig bruk, er graviditet når man bruker en intrauterine enhet (IUD) sjeldne. Hvis graviditet oppstår, men det er mer sannsynlig å være utenfor livmoren. Det samme gjelder for graviditet etter tubal ligation - en permanent prevensjonsmetode kjent som "å ha bundet egglederne." Selv om graviditet etter tubal ligation er sjelden, hvis det skjer, er det mer sannsynlig å være utenfor livmoren.

Se også

Komplikasjoner

Når du har en graviditet utenfor livmoren, innsatsen er høy. Uten behandling, kunne en sprukket egglederen føre til livstruende blødninger.

Se også

Forberedelser til din avtale

Søk medisinsk hjelp hvis du utvikler tegn eller symptomer på en graviditet utenfor livmoren, inkludert:

 • Alvorlig abdominal eller bekkenløsning ledsaget av blødning
 • Ekstrem svimmelhet eller besvimelse

Hvis du har mulige tegn eller symptomer på graviditet utenfor livmoren - for eksempel lys vaginal blødning eller magesmerter - kontakte legen din. Han eller hun kan anbefale et kontor besøk eller umiddelbar medisinsk behandling. Her er litt informasjon for å hjelpe deg med å forberede, samt hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre
Spør en kjær eller venn til å være med deg, hvis det er mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å huske alt av informasjonen, spesielt i en nødsituasjon. Hvis du kan, er det også nyttig å notere ned dine spørsmål på forhånd. Her er noen grunnleggende spørsmål du kanskje ønsker å spørre legen din:

 • Hva slags tester trenger jeg?
 • Hvis svangerskapet ikke er plassert i livmoren min, hvor er det?
 • Hva er behandlingstilbud?
 • Hva er mine sjanser for å ha en sunn graviditet i fremtiden?
 • Hvor lenge bør jeg vente før du prøver å bli gravid igjen?
 • Må jeg følge eventuelle spesielle forholdsregler hvis jeg blir gravid igjen?
Forberedelser til din avtale. Betennelse eller infeksjon.
Forberedelser til din avtale. Betennelse eller infeksjon.

I tillegg til dine forberedte spørsmål, ikke nøl med å stille spørsmål når du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. For eksempel:

 • Når hadde du sist?
 • La du merke til noe uvanlig om den siste perioden?
 • Kan du bli gravid?
 • Har du tatt en graviditetstest? Hvis så, var testen positiv?
 • Har du smerter?
 • Er du blør? Hvis ja, er hvor tungt du blør?
 • Er du opplever noen svimmelhet eller svimmelhet?
 • Har du vært gravid i det siste? Hvis ja, hva ble utfallet?
 • Har du hatt noen reproduktive kirurgi, inkludert alle som er involvert i egglederne?
 • Har du blitt diagnostisert med seksuelt overførbare infeksjoner?
 • Har du hatt in vitro fertilisering?
 • Hvilken form for prevensjon bruker dere, hvis noen?
 • Har du tenkt å bli gravid i fremtiden?
 • Er du blir behandlet for andre medisinske tilstander?
 • Tar du noen medisiner?

Se også

Tester og diagnose

Hvis legen mistenker en graviditet utenfor livmoren, kan han eller hun gjøre et bekken eksamen for å sjekke for smerte, ømhet, eller en masse i egglederen eller eggstokk. En fysisk eksamen alene er vanligvis ikke nok til å diagnostisere en graviditet utenfor livmoren, men. Diagnosen er vanligvis bekreftet med blodprøver og bildediagnostikk, for eksempel en ultralyd.

Med en standard ultralyd, er høyfrekvente lydbølger rettet mot vev i mageområdet. Tidlig i svangerskapet, men livmoren og egglederne er nærmere vagina enn til bukhinnen. Ultralyden vil trolig bli gjort gjennom en tryllestav-lignende enhet plasseres i skjeden din.

Noen ganger er det for tidlig å oppdage en graviditet gjennom ultralyd. Dersom diagnosen er aktuelle, kan legen overvåke tilstanden din med blodprøver før graviditet utenfor livmoren kan bekreftes eller utelukkes gjennom ultralyd - vanligvis ved 04:56 uker etter unnfangelsen.

I en nødssituasjon - hvis du blør tungt, for eksempel - en graviditet utenfor livmoren kan bli diagnostisert og behandlet kirurgisk.

Se også

Behandlinger og medisiner

Et befruktet egg kan ikke utvikle seg normalt utenfor livmoren. For å hindre livstruende komplikasjoner, må ektopisk vev fjernes.

Hvis graviditet utenfor livmoren oppdages tidlig, er en injeksjon av stoffet metotreksat noen ganger brukt til å stoppe cellevekst og oppløse eksisterende celler. Etter injeksjonen vil legen overvåke blodet for graviditetshormonet humant choriongonadotropin (HCG). Hvis HCG nivået er fortsatt høyt, kan det hende du trenger en annen injeksjon av metotreksat.

I andre tilfeller er svangerskap utenfor livmoren behandlet med laparoskopisk kirurgi. I denne prosedyren, er et lite snitt gjort i buken, i nærheten av eller i navlen. Da legen bruker en tynn slange utstyrt med en kameralinse og lys (laparoskop) for å vise området. Andre instrumenter kan føres inn i røret, eller gjennom andre små snitt for å fjerne ektopisk vev og reparere egglederen. Hvis egglederen er betydelig skadet, kan det må fjernes.

Hvis graviditet utenfor livmoren som forårsaker kraftig blødning eller egglederen har sprukket, må du kanskje akutt kirurgi gjennom en abdominal snitt (laparotomi). I noen tilfeller kan egglederen bli reparert. Vanligvis må imidlertid en sprukket rør fjernes.

I noen få tilfeller er en injeksjon av metotreksat nødvendig etter operasjonen.

Se også

Forebygging

Du kan ikke hindre en graviditet utenfor livmoren, men du kan redusere visse risikofaktorer. For eksempel begrense antall seksualpartnere og bruke kondom når du har sex for å forebygge seksuelt overførbare infeksjoner og redusere risikoen for bekkeninfeksjon.

Hvis du har hatt en graviditet utenfor livmoren, snakk med legen din før du bli gravid igjen. Når du blir gravid, vil legen din nøye overvåke din tilstand. Tidlig blodprøver og ultralyd kan tilby tidligst påvisning av et annet svangerskap utenfor livmoren - eller beroligelse at svangerskapet utvikler seg normalt.

Se også

Mestring og støtte

Å miste en graviditet er ødeleggende, selv om du bare har visst om det i noen dager. Gjenkjenne tapet, og gi deg selv tid til å sørge. Snakk om dine følelser og tillate deg selv å oppleve dem fullt ut. Stol på din partner, kjære og venner for støtte. Du kan også søke hjelp av en støttegruppe, sorg rådgiver eller annen mental helse leverandøren.

De fleste kvinner som har ektopisk svangerskap går på å ha andre, friske svangerskap. Hvis man egglederen ble skadet eller fjernet, kan et egg bli befruktet i det andre røret før du går inn i livmoren. Hvis begge egglederne ble skadet eller fjernet, kan in vitro fertilisering være et alternativ. Med denne fremgangsmåten, er modne egg befruktet i et laboratorium og deretter implantert inn i livmoren.

Hvis du velger å bli gravid igjen, søke råd fra legen din. Tidlig blodprøver og ultralyd kan tilby rask påvisning av et annet svangerskap utenfor livmoren - eller beroligelse at svangerskapet utvikler seg normalt.

Se også