Håndleddet smerte

Definisjon

Håndleddet smerte er en vanlig klage. Mange typer håndleddet smerte er forårsaket av plutselige skader som resulterer i forstuing eller brudd. Men håndleddet smerte kan også være forårsaket av mer langsiktige problemer - som repetitive stress, leddgikt og carpal tunnel syndrom.

Fordi så mange faktorer som kan føre til håndleddet smerte, diagnostisere den eksakte årsaken til langvarige håndleddet smerte noen ganger kan være vanskelig. En nøyaktig diagnose er avgjørende, men fordi riktig behandling avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden av håndleddet smerte.

Symptomer

Håndleddet smerte kan variere, avhengig av hva som forårsaker det. For eksempel er osteoartritt smerte ofte beskrevet som å være lik en kjedelig tannpine, mens tendinitt normalt fører til en skarp, stikkende type smerte. Den nøyaktige plasseringen av håndleddet smerte også kan gi ledetråder til hva som kan være årsaken til symptomene.

Når bør du oppsøke lege
Ikke alle håndleddet smerte krever medisinsk behandling. Mindre forstuinger og belastninger, for eksempel, som regel svare på is, hvile og over-the-counter smertestillende medikamenter. Men hvis smerte og hevelse vare lenger enn noen få dager eller blir verre, bør du oppsøke lege. Forsinkelser i diagnostikk og behandling kan føre til dårlig healing, redusert omfanget av bevegelse og langsiktig uførhet.

Årsaker

Håndleddet er en kompleks felles består av åtte små bein ordnet i to rader mellom knoklene i underarmen og bein i hånden. Tøffe band av ligament koble håndleddet bein til hverandre og til underarmen bein og hånd bein. Sener fester muskelen til beinet. Skade på noen av de delene av håndleddet kan føre til smerter og påvirke din evne til å bruke håndleddet.

Skader

 • Plutselige slag. Wrist skader oppstår ofte når du faller fremover på din utstrakte hånd. Dette kan føre til forstuinger, tøyninger og selv frakturer. En scaphoid brudd innebærer et bein på tommelen side av håndleddet. Denne typen brudd kan ikke vises på røntgen umiddelbart etter skaden.
 • Repetitive stress Enhver aktivitet som innebærer repetitive håndleddet bevegelse -. Fra å treffe en tennisball eller bøye en cello til å kjøre cross-country - kan inflame vevet rundt leddene eller forårsake stress frakturer, spesielt når du utfører bevegelsen i timevis uten pause. De quervain sykdom er en repeterende stress skade som fører til smerte ved bunnen av tommelen.

Gikt

 • Slitasjegikt. Generelt er slitasjegikt i håndleddet uvanlig, vanligvis forekommer bare hos personer som har skadet at håndleddet i det siste. Artrose er forårsaket av slitasje på brusk som pute endene av bein. Smerte som oppstår i bunnen av tommelen kan være forårsaket av osteoarthritis.
 • Revmatoid artritt. Lidelse der kroppens immunforsvar angriper sitt eget vev, er revmatoid artritt vanlig i håndleddet. Hvis man håndleddet er berørt, er det andre man vanligvis også.
Håndleddet smerte. Revmatoid artritt.
Håndleddet smerte. Revmatoid artritt.

Andre sykdommer og tilstander

 • Carpal tunnel syndrom. Carpal tunnel syndrom oppstår når det er økt press på median nerve når den passerer gjennom carpal tunnel, en passasje i håndflaten siden av håndleddet.
 • Ganglion cyster. Disse myke vev cyster oppstår oftest på toppen av håndleddet motsatt håndflaten. Mindre ganglion cyster synes å føre til mer smerte enn gjøre større funn.
 • Kienbock sykdom. Denne lidelsen rammer vanligvis unge voksne og innebærer progressiv kollaps av en av de små bein i håndleddet. Kienbock sykdom oppstår når blodtilførselen til dette benet er kompromittert.

Risikofaktorer

Håndleddet smerte kan skje med hvem som helst - enten du er veldig stillesittende, svært aktive eller et sted i mellom. Men risikoen kan økes med:

 • Sport deltakelse. Wrist skader er vanlig i mange idretter, blant annet bowling, golf, turn, snowboard og tennis.
 • Ensformig arbeid Nesten enhver aktivitet som innebærer hendene og håndleddene -. Selv strikking og klippe håret - hvis det utføres kraftig nok og ofte nok kan føre til invalidiserende håndleddet smerte.
 • Sykdommer og tilstander. Din risiko for å utvikle håndleddet smerte er økt hvis du har diabetes, leukemi, sklerodermi, lupus eller en lite aktiv skjoldbruskkjertel.

Forberedelser til din avtale

Mens du kan i utgangspunktet ta kontakt med din fastlege, kan han eller hun henvise deg til en lege som er spesialist i leddlidelser (revmatolog), sport medisin eller en ortopedisk kirurg.

Hva du kan gjøre
Det kan være lurt å skrive en liste som inkluderer:

 • Detaljerte beskrivelser av symptomene dine
 • Informasjon om medisinske problemer du har hatt
 • Informasjon om medisinske problemer av dine foreldre eller søsken
 • Alle medisiner og kosttilskudd du tar
 • Spørsmål du ønsker å spørre legen

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din kan spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Når begynte symptomene begynner?
 • Synes de å være koblet til en fersk skade?
 • Utløser en bestemt håndleddet bevegelse din smerte?
 • Er det noen nummenhet eller prikking i hånden?
 • Er du høyrehendt eller venstrehendt?
 • Hva er ditt yrke? Krever det mye av håndleddet bevegelse?
 • Vil du delta i noen idretter eller hobbyer som setter stress på håndleddet?

Tester og diagnose

Forberedelser til din avtale. Andre sykdommer og tilstander.
Forberedelser til din avtale. Andre sykdommer og tilstander.

Under fysisk eksamen, legen kan:

 • Sjekk håndleddet for punkter av ømhet og hevelse
 • Spør du beveger håndleddet for å se om omfanget av bevegelse har blitt redusert
 • Vurdere grep styrke og underarm styrke

I noen tilfeller kan legen din foreslå imaging tester, artroskopi eller nerve tester for å hjelpe finne årsaken til håndleddet smerte.

Imaging tester

 • X-stråler. Ved hjelp av en liten mengde stråling, kan enkle røntgenbilder avsløre benbrudd, samt dokumentasjon av slitasjegikt.
 • Datastyrte tomografi (CT) scan. CT-skanner kan gi mer detaljerte visninger av bein i håndleddet. En CT-skanning tar røntgenbilder fra flere retninger og deretter kombinerer dem til å lage et todimensjonalt bilde.
 • Bone scan. I et bein skanning, er en liten mengde radioaktivt materiale sprøytet inn i blodet. Dette gjør skadde deler av bein lysere på de resulterende skanne bilder.
 • Magnetic resonance imaging (MRI). Mris bruker radiobølger og et sterkt magnetfelt til å produsere detaljerte bilder av bein og bløtvev. For et håndledd MR, kan du være i stand til å sette armen inn i en mindre enhet i stedet for å ha hele kroppen lysbilde i en full-size MR-maskinen.

Artroskopi
Hvis bildebehandling testresultater er mangelfulle, kan legen utføre en artroskopi, en prosedyre der en blyant-sized instrument er satt inn i håndleddet via et lite snitt i huden din. Instrumentet inneholder et lys og et lite kamera. Bildene vises på en TV-skjerm.

Nerve tester
Hvis legen mener du har carpal tunnel syndrom, kan han eller hun bestiller en electromyogram (EMG). Denne testen måler de små elektriske utladninger som produseres i musklene. En nål-tynne elektrode settes inn i muskelen, og dens elektriske aktivitet registreres når muskelen er i ro og når den er sammentrukket. Nerveleding tester også utføres som en del av en EMG for å vurdere om de elektriske impulsene blir bremset i regionen av carpal tunnel.

Behandlinger og medisiner

Behandlinger for håndleddet problemer varierer sterkt, avhengig av type, plassering og alvorlighetsgraden av skaden, så vel som på din alder og generelle helse.

Medisiner
Over-the-counter smertestillende midler, for eksempel ibuprofen (Advil, Motrin, andre) og paracetamol (Paracet, andre), kan bidra til å redusere håndleddet smerte. Sterkere smertestillende midler er tilgjengelig på resept.

Terapi
Hvis du har et brukket bein i håndleddet ditt, vil bitene må kanskje justeres slik at det kan gro skikkelig. En støpt eller splint kan bidra til å holde bein fragmenter sammen mens de leges.

Hvis du har forstuet eller anstrengt håndleddet, må du kanskje bruke en skinne for å beskytte den skadde sene eller ligament mens det gror. Splinter er spesielt nyttig med belastningsskader forårsaket av repeterende bevegelser.

Kirurgi
I noen tilfeller kan operasjon være nødvendig. Eksempler på dette er:

 • Alvorlig beinbrudd. En kirurg kan koble fragmenter av bein sammen med metall maskinvare.
 • Carpal tunnel syndrom. Hvis symptomene er alvorlige, må du kanskje ha tunnel skåret opp for å lette trykket på nerven.
 • Sene eller ligament reparasjon. Kirurgi er noen ganger nødvendig å reparere sener eller leddbånd som har sprukket.

Livsstil og hjem rettsmidler

Ikke alle årsaken til håndleddet smerte krever medisinsk behandling. For en mindre håndledd skade, kan det være lurt å prøve å sette isen på den og innpakning håndleddet med et elastisk bandasje.

Forebygging

Det er umulig å hindre uforutsette hendelser som ofte forårsaker håndleddet skader, men disse enkle tipsene kan gi en viss beskyttelse:

 • Bygge bein styrke Komme tilstrekkelige mengder kalsium -. Minst 1200 milligram per dag for kvinner over 50 år, eller 1000 milligram per dag for de fleste voksne - kan bidra til å forebygge brudd.
 • Forebygge fall. Falling fremover på en utstrakt hånd er den viktigste årsaken til de fleste håndleddet skader. For å hindre fall, slitasje fornuftige sko. Fjern hjem farer. Lys opp din stue. Og installere grip barer i bad og rekkverk på trapper, hvis det er nødvendig.
 • Bruk verneutstyr for sportslige aktiviteter. Bruk håndleddsbeskyttere for høyrisiko-aktiviteter, for eksempel fotball, snowboard og rulleskøyter.
 • Ta hensyn til ergonomi. Hvis du tilbringer lange perioder på et tastatur, ta regelmessige pauser. Når du skriver, holde håndleddet i en avslappet og nøytral stilling. En ergonomisk tastatur og skum eller gel håndleddet støtte kan hjelpe.

Se også