Hjerte-lungeredning (HLR): førstehjelp

Hjerte-lungeredning (HLR) er en livreddende teknikken nyttig i mange kriser, inkludert hjerteinfarkt eller nær drukning, der noen pust eller hjerteslag har stoppet. European Heart Association anbefaler at alle - utrente tilskuere og medisinsk personell alike - utføre HLR med brystkompresjon.

Det er langt bedre å gjøre noe enn å gjøre noe i det hele tatt hvis du er redd for at din kunnskap eller evner er ikke 100 prosent fullført. Husk, forskjellen mellom å gjøre noe og gjøre ingenting kunne være noens liv.

Her er råd fra European Heart Association:

 • Utrent. Hvis du ikke er opplært i HLR, så gi hands-bare HLR. Det betyr uforstyrret brystkompresjoner på ca 100 et minutt før ambulansepersonell ankommer (nærmere beskrevet nedenfor). Du trenger ikke å prøve kunstig åndedrett.
 • Trent og klar til å gå. Hvis du er godt trent og trygg i din evne, begynne med brystkompresjoner i stedet for først å sjekke luftveiene og gjør redning puste. Starte HLR med 30 brystkompresjoner før du sjekker luftveiene og gi redning åndedrag.
 • Trent, men rusten. Hvis du tidligere har fått HLR trening, men du er ikke trygg på dine evner, så bare gjøre brystkompresjoner med en hastighet på ca 100 i minuttet. (Detaljer er beskrevet nedenfor.)

De ovennevnte råd gjelder for voksne, barn og spedbarn som trenger HLR, men ikke nyfødte.

HLR kan holde oksygenrikt blod strømmer til hjernen og andre vitale organer til mer definitive medisinsk behandling kan gjenopprette en normal hjerterytme.

Hjerte-lungeredning (HLR): førstehjelp. Trent og klar til å gå.
Hjerte-lungeredning (HLR): førstehjelp. Trent og klar til å gå.

Når hjertet stanser, kan mangel på oksygenrikt blod forårsake hjerneskade i bare noen få minutter. En person kan dø i løpet av åtte til ti minutter.

Å lære HLR riktig måte, må en godkjent opplæring i førstehjelp kurs, inkludert HLR og hvordan du bruker en automatisk ekstern defibrillator (AED).

Før du begynner
Før du starter HLR, sjekk:

 • Er personen bevisst eller ubevisst?
 • Hvis personen synes bevisstløs, trykk eller riste hans eller hennes skulder og be høyt, "Er du OK?"
 • Hvis personen ikke reagerer, og to personer er tilgjengelig, bør man ringe 911 eller det lokale nødnummeret, og man bør begynne HLR. Hvis du er alene og har umiddelbar tilgang til en telefon, kan du ringe 911 før HLR - med mindre du tror personen har blitt reagerer på grunn av kvelning (for eksempel fra drukning). I dette spesielle tilfellet, begynner HLR i ett minutt og deretter ringe 911 eller det lokale nødnummeret.
 • Hvis en AED er umiddelbart tilgjengelig, levere ett sjokk hvis instruert av enheten og deretter begynne HLR.

Husk å stave cab

European Heart Association bruker forkortelsen av CAB - sirkulasjon, luftveier, pust - for å hjelpe folk husker for å utføre trinnene i HLR.

Opplag: gjenopprette blodsirkulasjonen med brystkompresjoner

 1. Sett person på hans eller hennes rygg på et fast underlag.
 2. Knele ved siden av personens nakke og skuldre.
 3. Plasser hælen på den ene siden over midten av pasientens bryst, mellom niplene. Plasser den andre hånden oppå den første hånden. Hold albuene rett og posisjonere skuldrene rett over hendene.
 4. Bruk overkroppen vekt (ikke bare armene) som du skyver rett ned på (komprimere) brystet minst to inches (ca 5 cm). Presse hardt med en hastighet på ca 100 kompresjoner i minuttet.
 5. Hvis du ikke har fått opplæring i HLR, fortsetter brystkompresjoner til det er tegn til bevegelse eller til ambulansepersonell overtar. Hvis du har fått opplæring i HLR, går på å sjekke luftveiene og redning puste.

Airway: tømme Airway

 1. Hvis du er opplært i HLR og du har utført 30 kompresjoner, åpne personens luftveier bruker head-tilt, chin-lift manøvrere. Sett håndflaten på personens panne og forsiktig vippe hodet bakover. Så med den andre hånden, forsiktig løfte haken forover for å åpne luftveiene.
 2. Se etter normal pust, tar ikke mer enn fem eller ti sekunder. Se etter brystet bevegelse, lytte for normale pustelyder, og føler for personens pust på kinnet og øret. Gisper anses ikke å være normal pusting. Hvis personen ikke puster normalt og du er opplært i HLR, begynner munn-til-munn metoden. Hvis du tror personen er bevisstløs av hjerteinfarkt og du ikke har fått opplæring i nødprosedyrer, hopper munn-til-munn redning puste og fortsette brystkompresjoner.

Breathing: puster for personen

Redning puste kan være munn-til-munn metoden eller munn-til-nese puste hvis munnen er alvorlig skadet eller ikke kan åpnes.

 1. Med luftveiene åpne (med head-tilt, chin-lift manøver), klemme neseborene for munn-til-munn metoden og dekke personens munn med din, noe som gjør en sel.
 2. Forbered deg på å gi to innblåsninger. Gi den første redning åndedrag - varig ett sekund - og se for å se om brystet stiger. Hvis den ikke stiger, gir den andre pusten. Hvis brystet ikke stiger, gjenta head-tilt, chin-lift manøvrere og deretter gi den andre pusten. Tretti brystkompresjoner fulgt av to innblåsninger regnes som en syklus.
 3. Gjenoppta brystkompresjoner å gjenopprette blodsirkulasjonen.
 4. Hvis personen ikke har begynt å flytte etter fem sykluser (ca to minutter) og en automatisk ekstern defibrillator (AED) er tilgjengelig, gjelder det og følge instruksjonene. Administrer ett sjokk, og deretter fortsette HLR - starter med brystkompresjoner - for to flere minutter før administrering av en andre sjokk. Hvis du ikke er opplært til å bruke en AED, en 911 eller annen akutt medisinsk operatør kan være i stand til å veilede deg i bruken. Bruk pediatriske pads, hvis tilgjengelig, for barn i alderen 1 til 8. Ikke bruk en AED for babyer yngre enn ett. Hvis en AED ikke er tilgjengelig, går du til trinn 5 nedenfor.
 5. Fortsett HLR til det er tegn til bevegelse eller akutt medisinsk personell overtar.

Å utføre HLR på et barn

Fremgangsmåten for å gi HLR til et barn alder 1 til 8 er hovedsakelig den samme som den for en voksen. Forskjellene er som følger:

 • Hvis du er alene, utføre fem sykluser med kompresjoner og innblåsninger på barnet - dette tar ca to minutter - før du ringer 911 eller ditt lokale nødnummer eller bruke en AED.
 • Bruk bare en hånd til å utføre hjerte kompresjoner.
 • Pust mer forsiktig.
 • Bruk samme kompresjon-pustefrekvens som brukes for voksne: 30 kompresjoner fulgt av to innblåsninger. Dette er en syklus. Etter de to innblåsninger, umiddelbart begynne neste syklus av kompresjoner og innblåsninger.
 • Etter fem sykluser (ca to minutter) med HLR, hvis det ikke er noen respons og en AED er tilgjengelig, gjelder det og følge instruksjonene. Bruk pediatriske pads hvis tilgjengelig. Hvis pediatriske pads ikke er tilgjengelig, bruke voksen pads.

Fortsett til barnet beveger seg eller hjelpen kommer.

Å utføre HLR på en baby

Mest hjertestans hos spedbarn oppstår av mangel på oksygen, for eksempel fra drukning eller kvelning. Hvis du vet at barnet har en luftveisobstruksjon, utføre førstehjelp for kveles. Hvis du ikke vet hvorfor barnet ikke puster, utføre HLR.

Til å begynne, undersøke situasjonen. Stroke barnet og se på svar, for eksempel bevegelse, men ikke rist babyen.

Hvis det er ingen respons, følger CAB prosedyrene nedenfor og tid rop om hjelp som følger:

 • Hvis du er den eneste redningsmann og HLR er nødvendig, gjøre HLR i to minutter - omtrent fem sykluser - før du ringer 911 eller ditt lokale nødnummer.
 • Hvis en annen person er tilgjengelig, må vedkommende ringe etter hjelp umiddelbart, mens du delta til babyen.

Opplag: gjenopprette blodsirkulasjonen

 1. Plasser barnet på hans eller hennes rygg på et fast, plant underlag, for eksempel et bord. Gulvet eller bakken også vil gjøre.
 2. Tenk deg en horisontal linje trukket mellom barnets brystvorter. Plasser to fingre på den ene hånden rett under denne linjen, i midten av brystet.
 3. Forsiktig komprimere brystet ca 1,5 inches (ca 4 cm).
 4. Tell høyt som du pumper i en ganske rask rytme. Du bør pumpe med en hastighet på 100 kompresjoner i minuttet.

Airway: tømme Airway

 1. Etter 30 kompresjoner, forsiktig vippe hodet bakover ved å løfte haken med en hånd og skyve ned i pannen med den andre hånden.
 2. På ikke mer enn 10 sekunder, legger øret nær babyens munn og kontrollere pust: Se etter brystet bevegelse, lytte etter pustelyder, og føler etter pusten på kinnet og øret.

Breathing: puster for barnet

 1. Dekke babyens munn og nese med munnen.
 2. Forbered deg på å gi to innblåsninger. Bruk styrken i kinnene for å levere milde puffs av luft (i stedet for dype åndedrag fra lungene) til sakte pust inn i babyens munn en gang, tar ett sekund for pusten. Se å se om babyen bryst stiger. Hvis den gjør det, gi en ny redning åndedrag. Hvis brystet ikke stiger, gjenta head-tilt, chin-lift manøvrere og deretter gi den andre pusten.
 3. Hvis babyens brystet fortsatt ikke stiger, undersøke munnen for å sørge for at ingen fremmedlegemer er inne. Hvis objektet er sett, feie den ut med fingeren. Hvis luftveiene virker blokkert, utføre førstehjelp for en kvelende baby.
 4. Gi to innblåsninger etter hver 30 kompresjoner.
 5. Utføre HLR i ca to minutter før du ringer etter hjelp hvis noen andre kan ringe mens du delta til babyen.
 6. Fortsett HLR til du ser tegn til liv eller til medisinsk personell ankommer.

Se også