Hjertekateterisering

Definisjon

Hjertekateterisering (kath-uh-tur-ih-Zay-sky) er en prosedyre som brukes til å diagnostisere og behandle hjerte-forhold. Under hjertekateterisering, er en lang tynn slange som kalles et kateter settes inn i en arterie eller vene i lysken, nakken eller armen og tredd gjennom blodårene til hjertet ditt. Ved hjelp av denne kateter, kan legene deretter gjøre diagnostiske tester som del av en hjertekateterisering. Noen hjertesykdom behandlinger, for eksempel koronar angioplastikk, også er gjort ved hjelp hjertekateterisering.

Vanligvis vil du være våken under hjertekateterisering, men gitt medisiner for å hjelpe deg å slappe av. Restitusjonstid for en hjertekateterisering er rask, og det er en lav risiko for komplikasjoner.

Se også

Hvorfor det er gjort

Hjertekateterisering er gjort for å se om du har problemer med hjertet, eller som en del av en prosedyre for å korrigere et hjerte problem legen allerede vet om.

Hvis du har hjertekateterisering som en test for hjertesykdom, legen kan:

 • Finn innsnevring eller blokkering i blodårene som kan forårsake brystsmerter (angiografi)
 • Måle trykk og oksygennivå i ulike deler av hjertet (hemodynamic vurdering)
 • Kontroller pumpefunksjon av hjertet ditt (høyre eller venstre ventriculogram)
 • Ta en prøve av vev fra ditt hjerte (biopsi)
 • Diagnostisere hjertefeil stede fra fødselen (medfødt hjertefeil)
 • Se etter problemer med hjerteklaffene

Hjertekateterisering brukes også som del av noen prosedyrer for å behandle hjertesykdommer. Disse prosedyrene er:

 • Angioplastikk med eller uten stent. Angioplastikk innebærer midlertidig innsetting og utvidelse av en liten ballong på stedet av blokkeringen for å hjelpe utvide en smalere arterie. Angioplastikk er vanligvis kombinert med implantering av en liten metall spiral kalt en stent i den tette arterien for å hjelpe rekvisitt åpen og redusere sjansen for det innsnevring på nytt (restenose).
 • Lukking av hull i hjertet og fikse andre medfødte defekter. Noen medfødte hjertefeil som involverer hull i hjertet kan behandles ved å tre et kateter til hullet for å lukke det, nesten som en plugg, i stedet for å ha åpen hjertekirurgi. Trange områder av blodkar, for eksempel Koarktasjon, kan bli åpnet opp av en ballong. Etter det blir en stent vanligvis plassert for å holde blodkaret åpent.
 • Reparere eller erstatte hjerteklaffene. Ved hjelp av hjertekateterisering, kan legene ofte reparere eller erstatte en lekker eller smalere hjerteklaff. Noen ganger vil legene bruke kateterisering å fikse en lekker erstatning ventil.
 • Balloon valvuloplasty. Denne prosedyren kan åpne smalere hjerteklaffer ved å tre en ballong-tipset kateter til den delen av hjerteklaffen som er smalere og blåse det.
 • Hjerte arytmi behandling (ablasjon). Ablasjon er en prosedyre som brukes til å behandle hjerte rytme problemer. Radiofrekvens energi (varme), en laser eller nitrogenoksid (ekstrem kulde) kan påføres på unormal hjerterytme vev gjennom spissen av et kateter. Dette er gjort for å omdirigere elektriske signaler eller ødelegge (ablate) områder som er årsaken til hjerterytmeforstyrrelse.
 • Lukking av en del av hjertet ditt for å forhindre blodpropp. I tillegg til avsluttende hull i hjertet, kan hjertekateterisering også brukes til å stenge av den delen av den øvre kammer av hjertet kalles venstre atrie vedheng. Dette området av hjertet er utsatt for å utvikle blodpropp under uregelmessig hjerterytme, for eksempel atrieflimmer. Lukke den av er et alternativ til å ta blodfortynnende.

Se også

Risiko

Som med de fleste prosedyrer gjort på hjerte og blodkar, har hjertekateterisering noen risiko. Store komplikasjoner er sjeldne, skjønt.

Risiko for hjertekateterisering er:

 • Blåmerker
 • Blødning
 • Hjerteinfarkt
 • Stroke
 • Skade på arterien der kateteret ble satt i som kan kreve ekstra oppmerksomhet (pseudoaneurisme)
 • Uregelmessig hjerterytme (arytmier)
 • Allergiske reaksjoner på fargestoff eller medisiner
 • Rivende vev av hjertet eller arterie
 • Nyreskader
 • Infeksjon
 • Blodpropp

Hvis du er enten gravid eller planlegger å bli gravid, informere legen din før du får hjertekateterisering utføres.

Se også

Hvordan du forbereder

Hjertekateterisering. Angioplastikk med eller uten stent.
Hjertekateterisering. Angioplastikk med eller uten stent.

Hjertekateterisering er vanligvis utført på sykehuset. Testen krever en del forberedelser. For å forberede seg til testen:

 • Ikke spise eller drikke noe i minst 6 timer før testen, eller som anvist av legen din. Ha mat eller drikke i magen kan øke risikoen for komplikasjoner fra anestesi. Spør din lege eller sykepleier dersom du skal ta dine medisiner med en liten mengde vann. Hvis du har diabetes, be om instruksjoner om diabetes medisiner og insulin. Du vil vanligvis kunne ha noe å spise og drikke rett etter testen.
 • Ta alle dine medisiner og kosttilskudd med deg på prøve. Det er best hvis du tar de originale flasker slik at legen din vil vite den eksakte dosen du tar.
 • Prøv å slappe av. Folk som har en hjertekateterisering kan føle engstelig eller nervøs. Du vil bli gitt medisiner for å hjelpe deg å slappe av. Det er mulig at testen vil avsløre at du trenger en prosedyre som angioplastikk med en gang, eller at du kan ha en bivirkning fra medisiner gitt til deg under kateterisering. Å være nervøs kan føre til at hjertet til å slå raskere eller uregelmessig og kan komplisere prosedyren.

Når du har sjekket inn for kateterisering din, vil du ha ditt blodtrykk og puls sjekket. Du vil bli bedt om å bruke toalettet for å tømme blæren. Du vil bli bedt om å fjerne proteser og må kanskje fjerne smykker, spesielt halskjeder som kan forstyrre med bilder av ditt hjerte. Du vil vente i en pre-operativ rommet før det er tid for inngrepet - du kan ofte ha noen vente der med deg.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
Hjertekateterisering er gjort i en spesiell operasjonsstuen som har spesiell X-ray og bildebehandling maskiner som normale rom ikke har.

Hjertekateterisering er vanligvis utføres mens du er våken, men bedøvet. En IV linjen vil bli satt inn i hånden eller armen, og vil bli brukt til å gi deg noen ekstra medisiner du måtte trenge under prosedyren. Du vil også ha skjermer (elektroder) plassert på brystet for å sjekke pulsen under testen.

Like før prosedyren, kan en sykepleier eller tekniker barbere hår fra stedet hvor kateteret settes inn. Før kateteret er satt inn i arterien din, vil du bli gitt et skudd av en bedøvelse til nummen området. Du kan føle en rask, stikkende smerter før nummenhet setter inn

Etter at du føler deg nummen, vil kateteret settes inn. Et lite kutt er gjort, vanligvis i leggen din, for å få tilgang til en arterie. En plast slire vil bli satt inn i kutt for å tillate legen å sette inn kateter.

Hva som skjer videre avhenger av hvorfor du har en hjertekateterisering. Dette er noen av de vanligste bruksområdene for hjertekateterisering:

 • Koronar angiografi. Hvis du har denne testen for å se etter blokkeringer i blodårene som fører til hjertet ditt, vil et fargestoff injiseres gjennom kateteret, og X-ray bilder av hjertet arteries vil bli tatt. I en koronar angiografi, er kateteret vanligvis først plassert i arterien i lysken eller håndleddet.
 • Høyre hjertekateterisering. Denne prosedyren kontrollerer trykket og blodstrøm i høyre side av hjertet ditt. For denne prosedyren, er kateteret inn i blodåre i halsen eller lysken. Kateteret har spesielle sensorer i det å måle trykk og blodstrøm i ditt hjerte.
 • Hjerte biopsi. Hvis legen tar en prøve av hjertet vev (biopsi), vil kateteret normalt plasseres i blodåre i halsen. Et kateter med en liten, kjeve-lignende tips brukes til å få en liten prøve av vev fra hjertet ditt. Du kan føle press som dette kateteret er i bruk, men du sannsynligvis ikke vil føle selve vevet blir klippet.
 • Ballongangioplastikk, med eller uten stenting. Denne prosedyren brukes til å åpne en smalere arterie i eller i nærheten hjerte. Kateteret vil trolig bli satt inn i arterien i lysken din for denne prosedyren. En lang, fleksibel kateter vil bli tredd gjennom blodårene dine til smalere arterie. Deretter vil en mindre ballong kateter føres gjennom det fleksible kateter og oppblåst ved det innsnevrede område for å åpne den. I mange tilfeller vil legen din også plassere en mesh spole kalt en stent på smalere del for å holde arterien åpen.
 • Reparasjon av hjertefeil. Hvis legen er tette igjen et hull i hjertet ditt, for eksempel en atrieseptumdefekt eller patent foramen ovale, vil du sannsynligvis ha kateter settes inn i både arterier og vener i lysken og halsen. En enhet blir deretter satt inn i ditt hjerte for å lukke hullet.
 • Balloon valvuloplasty. Denne prosedyren er gjort for å åpne opp trange hjerteklaffer. Plassering av dine katetre vil avhenge av hvilken ventil problem du har. Et kateter er gjenget over ventilen. En ballong er så blåst opp for å gjøre at ventilen åpnes lettere. Du kan føle press som kateter settes inn i kroppen din, men du bør ikke føle ubehag fra ballongen behandlingen selv.
 • Ventil erstatning. Denne prosedyren er lik ballon valvuloplasty, bortsett fra at en kunstig ventil vil bli implantert i ditt hjerte for å erstatte en lekk eller smalere hjerteklaff.
 • Hjerte ablasjon. I denne prosedyren, vil du vanligvis har flere katetre plassert i arterier og vener i lysken eller halsen slik at radiofrekvens energi kan rettes til den delen av hjertet ditt forårsaker unormale hjerteslag.

Selv om du vil bli bedøvet, vil du være våken under inngrepet, slik at du kan følge instruksjonene. Hele prosedyren kan du bli bedt om å ta dype åndedrag, hold pusten, hoster eller plassere armene i ulike posisjoner. Bordet kan vippes til tider, men du vil ha en sikkerhetsfaktor stroppen på å holde deg på bordet.

Træ kateter bør ikke være smertefullt, og du vil ikke føle det beveger seg gjennom kroppen din. Fortell helsevesenet team hvis du har noen ubehag.

Lukking av hull i hjertet og fikse andre medfødte defekter. Reparere eller erstatte hjerteklaffer.
Lukking av hull i hjertet og fikse andre medfødte defekter. Reparere eller erstatte hjerteklaffer.

Etter inngrepet
Det tar vanligvis flere timer å komme seg fra en hjertekateterisering. Etter at prosedyren er ferdig, vil du bli ført til et hvilerom mens anestesi slites av. Dette tar vanligvis omtrent en time. Den plast slire satt inn i lysken, nakken eller armen vil bli fjernet kort tid etter inngrepet med mindre du trenger å fortsette på blodfortynnende medisiner.

Etter at du forlater postoperativ avdeling, vil du gå til en vanlig sykehus eller poliklinisk rom. Etter at kateteret er fjernet, vil tekniker eller sykepleier som har fjernet din skjede legge trykk på innstikkstedet. Du må ligge flatt i flere timer etter inngrepet for å unngå alvorlige blødninger og å tillate arterien å helbrede.

Du vil være i stand til å spise og drikke etter inngrepet. Lengden av oppholdet på sykehuset vil avhenge av din tilstand. Du kan være i stand til å dra hjem samme dag som kateterisering din, eller du kan trenge å overnatte eller lenger hvis du har en ekstra prosedyre, slik som angioplastikk og stent.

Se også

Resultater

Hvis du har hjertekateterisering som en test, bør legen forklare resultatene til deg. Hvis du har hatt en koronar angiografi, kan resultatene tyde på at du trenger angioplastikk eller en stent, eller en mer stor åpen hjertekirurgi kalt koronar bypass kirurgi. I noen tilfeller kan angiografi viser at angioplastikk vil trolig være en effektiv behandling for å åpne en smalere arterie. Hvis legen finner dette, kan han eller hun utfører angioplastikk med eller uten stent med en gang slik at du ikke trenger å ha en annen hjertekateterisering. Legen bør diskutere om dette er en mulighet før prosedyren starter.

Se også