Hjertesykdom

Rødvin og resveratrol: bra for hjertet?

Rødvin og noe i rødvin som heter resveratrol kan være hjertet sunt. Finn ut fakta, og hype, om rødvin og dens innvirkning på hjertet.

Rødvin, i moderate mengder, har lenge vært sett på som hjertet sunt. Alkohol og visse stoffer i rødvin som kalles antioksidanter kan bidra til å forebygge hjertesykdom ved å øke nivåene av "gode" kolesterolet og beskytter mot arterie skader.

Mens nyheten om rødvin kan høres flott hvis du nyte et glass rødvin med kveldsmåltid, leger er skeptisk til å oppmuntre noen til å begynne å drikke alkohol. Det er fordi for mye alkohol kan ha mange skadelige effekter på kroppen din.

Likevel, mange leger er enige om at noe i rødvin ser ut til å hjelpe hjertet ditt. Det er mulig at antioksidanter, for eksempel flavonoider eller et stoff som heter resveratrol, har hjerte-sunn fordeler.

Hvordan er rødvin hjertet sunt?

Rødvin synes å ha enda flere hjerte-sunn fordeler enn andre typer alkohol, men det er mulig at rødvin er ikke noe bedre enn øl, hvitvin eller sprit for hjerte helse. Det er fortsatt ingen klare bevis for at rødvin er bedre enn andre former for alkohol når det gjelder mulige hjerte-sunn fordeler.

Antioksidanter i rødvin som kalles polyfenoler kan bidra til å beskytte slimhinnen i blodårene i hjertet. En polyphenol kalt resveratrol er ett stoff i rødvin som er blitt oppmerksomhet.

Resveratrol i rødvin

Hjertesykdom. Rødvin og resveratrol: bra for hjertet?
Hjertesykdom. Rødvin og resveratrol: bra for hjertet?

Resveratrol kan være en viktig ingrediens i rødvin som bidrar til å hindre skader på blodkar, reduserer "dårlig" kolesterol og hindrer blodpropp.

Mest forskning på resveratrol har blitt gjort på dyr, ikke mennesker. Forskning på mus som fikk resveratrol tyder på at antioksidanter kan også bidra til å beskytte dem mot fedme og diabetes, som begge er sterke risikofaktorer for hjertesykdom. Imidlertid ble disse funnene rapportert bare i mus, ikke hos mennesker. I tillegg, for å få samme dose resveratrol brukt i mus studier, ville en person må drikke over 60 liter rødvin hver dag.

Noen undersøkelser viser at resveratrol kan være knyttet til en redusert risiko for betennelse og blodpropp, som begge kan føre til hjertesykdom. Mer forskning er nødvendig før det er kjent om resveratrol var årsaken til den reduserte risikoen.

Se også

Rødvin og resveratrol: bra for hjertet?

Resveratrol i druer, kosttilskudd og andre matvarer

Resveratrol i rødvin kommer fra huden av druer som brukes til å lage vin. Fordi rødvin er gjæret med drue skins lenger enn hvitvin, inneholder rødvin mer resveratrol. Bare spise druer, eller drikke druejuice, har blitt foreslått som en måte å få resveratrol uten å drikke alkohol. Røde og lilla drue juice kan ha noen av de samme hjerte-sunne fordelene av rødvin.

Andre matvarer som inneholder noen resveratrol inkluderer peanøtter, blåbær og tyttebær. Det er ennå ikke kjent hvor gunstig å spise druer eller andre matvarer kan sammenlignes med å drikke rødvin når det gjelder å fremme hjerte helse. Mengden resveratrol i mat og rødvin kan variere mye.

Resveratrol kosttilskudd er også tilgjengelig. Mens forskerne ikke har funnet noe galt i å ta resveratrol kosttilskudd, kan de fleste av resveratrol i kosttilskudd ikke absorberes av kroppen din.

Hvordan hjelper alkohol hjertet?

Ulike studier har vist at moderate mengder av alle typer alkohol nytte ditt hjerte, ikke bare alkohol som finnes i rødvin. Det er antatt at alkohol:

  • Hever high-density lipoprotein (HDL) kolesterol, det "gode" kolesterolet
  • Reduserer dannelsen av blodpropper
  • Forebygger arterie skader forårsaket av høye nivåer av low-density lipoprotein (LDL) kolesterol, det "dårlige" kolesterolet

Drikk med måte - eller ikke i det hele tatt

Rødvin potensielle hjerte-sunn fordeler ser lovende ut. De som drikker moderate mengder alkohol, inkludert rødvin, synes å ha en lavere risiko for hjertesykdom. Imidlertid trengs mer forskning før vi vet om rødvin er bedre for hjertet enn andre former for alkohol, for eksempel øl eller sprit.

Verken European Heart Association heller National Heart, Lung, and Blood Institute anbefaler at du begynner å drikke alkohol bare for å forebygge hjertesykdom. Alkohol kan være vanedannende og kan forårsake eller forverre andre helseproblemer.

Drikker for mye øker risikoen for høyt blodtrykk, høye triglyserider, leverskader, fedme, visse typer kreft, ulykker og andre problemer. I tillegg kan drikke for mye alkohol regelmessig føre kardiomyopati - svekket hjertemuskel - forårsaker symptomer på hjertesvikt hos noen mennesker. Hvis du har hjertesvikt eller et svakt hjerte, bør du unngå alkohol helt. Hvis du tar aspirin daglig, bør du unngå eller begrense alkohol, avhengig av legens råd. Du kan heller ikke bør drikke alkohol hvis du er gravid. Hvis du har spørsmål om fordeler og risiko av alkohol, snakk med legen din om konkrete anbefalinger til deg.

Hvis du allerede drikker rødvin, gjør det med måte. Moderat drikking er definert som et gjennomsnitt av to drinker per dag for menn og en drink om dagen for kvinner. Grensen for menn er høyere fordi menn generelt veier mer og har mer av et enzym som forbrenner alkohol enn kvinner gjør.

En drink er definert som 12 gram (355 milliliter, eller ml) av øl, 5 gram (148 ml) av vin eller 1,5 gram (44 ml) av 80-bevis brennevin.

Se også