Hjertesykdom

Hjertesykdom hos kvinner: forstå symptomer og risikofaktorer

Alle kvinner står overfor trusselen om hjertesykdom. Men å bli oppmerksom på symptomer og risiko unike for kvinner, samt å spise en hjerte-sunt kosthold og trening, kan bidra til å beskytte deg.

Selv om hjertesykdom er ofte tenkt på som et problem for menn, flere kvinner enn menn dør av hjertesykdom hvert år. En utfordring er at hjertesykdom symptomer hos kvinner kan være forskjellig fra symptomer hos menn. Heldigvis, kan kvinner ta skritt for å forstå deres unike symptomer på hjertesykdom og å begynne å redusere sin risiko for hjertesykdom.

Hjerteinfarkt symptomer for kvinner

Den vanligste hjerteinfarkt symptom hos kvinner er noen form for smerte, press eller ubehag i brystet. Men det er ikke alltid alvorlig eller selv de mest fremtredende symptom, spesielt hos kvinner. Kvinner er mer sannsynlig enn menn å ha hjerteinfarkt symptomer relatert til brystsmerter, for eksempel:

 • Nakke, skulder, øvre rygg eller ubehag i magen
 • Kortpustethet
 • Kvalme eller brekninger
 • Svette
 • Ørhet eller svimmelhet
 • Uvanlig tretthet

Disse symptomene er mer subtil enn det åpenbare knusing brystsmerter ofte forbundet med hjerteinfarkt. Dette kan skyldes at kvinner har en tendens til å ha blokkeringer ikke bare i deres viktigste arteries, men også i de mindre arteriene som leverer blod til hjertet - en tilstand som kalles små fartøy hjertesykdom eller mikrovaskulær sykdom.

Mange kvinner har en tendens til å dukke opp i akuttmottak etter mye skader på hjertet allerede har skjedd fordi de har symptomer som ikke de vanligvis assosiert med et hjerteinfarkt. Hvis du opplever disse symptomene eller tror du har et hjerteinfarkt, ringe raskt etter medisinsk hjelp umiddelbart. Ikke kjør deg selv til legevakten med mindre du har ingen andre alternativer.

Hjertesykdom risikofaktorer for kvinner

Selv om de tradisjonelle risikofaktorer for koronarsykdom - som høyt kolesterol, høyt blodtrykk og fedme - rammer kvinner og menn, kan andre faktorer spille en større rolle i utviklingen av hjertesykdom hos kvinner. For eksempel:

 • Metabolsk syndrom - en kombinasjon av fett rundt magen, høyt blodtrykk, høyt blodsukker og høye triglyserider - har en større innvirkning på kvinner enn på menn.
 • Psykisk stress og depresjon påvirker kvinners hjerter flere enn menns. Depresjon gjør det vanskelig å opprettholde en sunn livsstil og følge anbefalt behandling, så snakk med legen din hvis du har symptomer på depresjon.
 • Røyking er en større risikofaktor for hjertesykdom hos kvinner enn hos menn.
 • Lave nivåer av østrogen etter overgangsalderen utgjør en betydelig risikofaktor for å utvikle hjerte-og karsykdommer i de mindre blodårer (små fartøy hjertesykdom).

Hjertesykdom er noe bare eldre kvinner bør bekymre seg for?

No Kvinner under 65 år som har en familiehistorie med hjertesykdom bør betale spesielt nøye med på hjertesykdom risikofaktorer. Kvinner i alle aldre bør ta hjertesykdom alvor.

Hva kan kvinner gjøre for å redusere risikoen for hjertesykdom?

Det finnes flere livsstil endringer du kan gjøre for å redusere risikoen for hjertesykdom:

 • Øvelse 30 til 60 minutter per dag på de fleste dagene i uken.
 • Opprettholde en sunn vekt.
 • Slutte eller ikke begynne å røyke.
 • Spise en diett som er lav i mettet fett, kolesterol og salt.

Du trenger også å ta foreskrevne medisiner på riktig måte, for eksempel blodtrykk medisiner, blodfortynnende og aspirin. Og du må kunne håndtere andre forhold som er risikofaktorer for hjertesykdom, for eksempel høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes. Noen kvinner med høy risiko for hjertesykdom kan også dra nytte av kosttilskudd, slik som omega-3 fettsyrer.

Se også

Hjertesykdom hos kvinner: forstå symptomer og risikofaktorer

Trening for å redusere risikoen for hjertesykdom hos kvinner

Generelt bør du gjøre moderat trening, som gåing i høyt tempo, i 30 til 60 minutter de fleste dagene i uken. Hvis du ikke kan få alle øvelsen gjennomført i én økt, det er greit å bryte opp din fysiske aktivitet i flere 10 - til 15-minutters økter. Du vil fortsatt få de samme hjerte-helsemessige fordeler.

Det er andre små endringer du kan gjøre for å øke din fysiske aktivitet i løpet av dagen. Du kan ta trappene i stedet for heisen, gå eller sykle til å gjøre ærend, eller prøve noen sit-ups eller push-ups mens du ser på TV.

Hva er en sunn vekt?

Hva er ansett som en sunn vekt varierer fra person til person, men å ha en normal body mass index (BMI) er nyttig. Denne beregningen hjelper deg å se om du har en sunn eller usunn prosentandel av kroppen fett. En BMI på 25 eller høyere kan være assosiert med økt risiko for hjertesykdom. Å miste bare 10 til 15 pounds kan hjelpe ved å senke blodtrykket og redusere risikoen for diabetes - som begge øke risikoen for hjertesykdom.

Er behandling for hjertesykdom hos kvinner annerledes enn hos menn?

I enkelte kvinner, plakk bygge opp som et jevnt fordelt lag langs arterieveggene, som ikke lar seg behandle ved hjelp av fremgangsmåter slik som angioplastikk og stenting utformet for å flate ut voluminøse, uregelmessige plakk i enkelte menn arterier. For noen kvinner, narkotika behandling - snarere enn angioplastikk eller stenting - kan være et bedre alternativ.

Hjertesykdom. Hjertesykdom hos kvinner: forstå symptomer og risikofaktorer.
Hjertesykdom. Hjertesykdom hos kvinner: forstå symptomer og risikofaktorer.

Visse hjerte medisiner, for eksempel blodpropp-busting legemidler (trombolytika) har en tendens til å være mer effektive hos kvinner enn hos menn. Aspirin terapi fordeler både menn og kvinner, men det er også en forskjell mellom menn og kvinner i effekten av aspirin terapi. Hos kvinner, synes aspirin terapi for å redusere risikoen for slag mer enn i menn, mens hos menn reduserer risikoen for hjerteanfall mer enn det reduserer slag.

Tar aspirin for å forebygge hjertesykdom hos kvinner

Retningslinjer fra European Heart Association oppfordrer kvinner til å være mer aggressive om å kutte sin hjertesykdom og hjerneslag risiko. En daglig aspirin kan ha en rekke fordeler for kvinner, som for eksempel å forebygge hjerteinfarkt og slag og redusere risikoen for hjertesykdommer.

Retningslinjene anbefaler at kvinner vurdere å ta aspirin - noe som betyr ha en diskusjon med legen din om risikoen og fordelene av å ta aspirin basert på din egen individuelle hjerneslag og hjerteinfarkt risiko. Ikke begynn å ta aspirin for hjertesykdom forebygging på egen hånd. Jo høyere risiko for hjerteinfarkt eller hjerneslag, er det mer som risikoen reduseres ved å ta aspirin, men jo høyere risikoen er for blødning.

Se også