Hjertesykdom

Daglig aspirin terapi: forstå fordeler og risiko

Er en aspirin om dagen det rette for deg? det er ikke så lett en beslutning som det høres ut. Vet fordeler og risiko før man vurderer daglig aspirin terapi.

Daglig aspirin terapi kan redusere risikoen for hjerteinfarkt, men daglig aspirin terapi er ikke for alle. Er det riktig for deg?

Du bør ta et daglig aspirin bare hvis legen råder deg til å gjøre det. Hvis du har hatt et hjerteinfarkt eller hjerneslag, vil legen sannsynligvis anbefale deg å ta en daglig aspirin med mindre du har en alvorlig allergi eller historie for blødning. Hvis du har en høy risiko for å få et første hjerteinfarkt, kan legen anbefale aspirin etter veiing risiko og fordeler. Du bør ikke starte daglig aspirin terapi på egen hånd.

Selv om du tar en og annen aspirin eller to er trygt for de fleste voksne å bruke for hodepine, smerter i kroppen eller feber, kan daglig bruk av aspirin ha alvorlige bivirkninger, inkludert indre blødninger.

Hvordan kan aspirin forebygge hjerteinfarkt?

Aspirin forstyrrer blodets koagulering handling. Når du blør, ditt blod er levrer celler, kalt blodplater, bygge opp på stedet av såret. Blodplater å danne en plugg som tetter åpningen i din blodåre for å stoppe blødningen.

Hjertesykdom. Stroke forårsaket av en burst blodåre.
Hjertesykdom. Stroke forårsaket av en burst blodåre.

Men dette blodpropp kan også skje innenfor de fartøyene som leverer ditt hjerte med blod. Hvis blodårene dine er allerede redusert fra aterosklerose - oppbygging av fettavleiringer i blodårene dine - en fatty innskudd i båten slimhinnen kan sprekke. Deretter kan en blodpropp raskt danne og blokkere arterien. Dette hindrer blodstrømmen til hjertet og fører til hjerteinfarkt. Aspirin terapi reduserer klumper handlingen av blodplater - muligens forebygge hjerteinfarkt.

Bør du ta en daglig aspirin?

Du bør ikke starte daglig aspirin terapi på egen hånd i et forsøk på å forhindre et hjerteinfarkt. Legen din kan foreslå daglig aspirin terapi hvis:

 • Du allerede har hatt et hjerteinfarkt eller hjerneslag
 • Du har ikke hatt et hjerteinfarkt, men du har hatt en stent plassert i en koronar, har hatt koronar bypass kirurgi, eller du har brystsmerter på grunn av koronarsykdom (angina)
 • Du har aldri hatt et hjerteinfarkt, men du er høy risiko for å ha en
 • Du er en mann med diabetes eldre enn 50, eller en kvinne med diabetes eldre enn 60

Selv aspirin har vært anbefalt i det siste for visse grupper av mennesker uten en historie med hjerteinfarkt, det er noe uenighet blant leger om denne tilnærmingen. Retningslinjene er i endring og har variert mellom organisasjoner. Poenget er at før du tar en daglig aspirin bør du ha en diskusjon med legen din.

Bør du unngå daglig aspirin terapi hvis du har en annen helsetilstand?

Før daglig aspirin terapi etter råd fra legen din, bør du la ham eller henne få vite om du har en helsetilstand som kan øke risikoen for blødninger eller andre komplikasjoner. Disse forholdene omfatter:

 • En blødning eller blodpropp lidelse (blør lett)
 • Aspirin allergi, som kan omfatte astma forårsaket av aspirin
 • Blødning magesår

Hva er den beste dose aspirin til å ta?

Legen din vil diskutere hvilken dose som er riktig for deg. Svært lave doser av aspirin - 75 milligram (mg), som er mindre enn en standard babyen aspirin - kan være effektive. Legen vil vanligvis foreskrive en daglig dose alt fra 81 mg - beløpet i en baby aspirin - til 325 mg (en vanlig styrke tablett). Hvis du har hatt et hjerteinfarkt eller har hatt et hjerte stent plassert, er det svært viktig å ta aspirin og andre blodfortynnende medisiner nøyaktig som anbefalt.

Hva skjer hvis du slutter å ta aspirin hver dag?

Du kan bli overrasket over å lære at å stoppe daglig aspirin terapi kan ha en rebound effekt som kan øke risikoen for hjerteinfarkt. Hvis du har hatt et hjerteinfarkt eller en stent plassert i ett eller flere av hjertet arteries kan stoppe daglig aspirin terapi føre til en livstruende hjerteinfarkt. Hvis du har tatt daglig aspirin terapi og ønsker å slutte, er det viktig å snakke med legen din før du gjør noen endringer. Plutselig stopper daglig aspirin terapi kunne ha en rebound effekt som kan utløse en blodpropp.

Se også

Daglig aspirin terapi: forstå fordeler og risiko

Kan du ta aspirin hvis du regelmessig ta ibuprofen eller et annet ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID) for annen sykdom?

Både aspirin og andre ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner, for eksempel ibuprofen (motrin, advil, andre) og naproxen (Aleve), redusere clotting handling av blodplater. Regelmessig bruk av ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner kan øke blødningsrisiko, som kan andre medisiner du kan ta for verk og smerter (Tylenol, andre).

Hvis du trenger bare en enkelt dose av ibuprofen, tar det åtte timer før eller 30 minutter etter at aspirin. Hvis du trenger å ta ibuprofen eller andre NSAIDs oftere, snakk med legen din om medisiner alternativer som ikke vil forstyrre daglige aspirin terapi.

Hva er de mulige bivirkninger av daglig aspirin terapi?

Bivirkninger og komplikasjoner av å ta aspirin inkluderer:

 • Slag forårsaket av en burst blodåre. Mens daglig aspirin kan bidra til å forhindre en blodpropp-relatert slag, kan det øke risikoen for blødning slag (hjerneslag).
 • Gastrointestinal blødning. Daglig aspirin bruk øker risikoen for å utvikle magesår. Og vil hvis du har en blødning sår eller blødning noe annet sted i mage-tarmkanalen, ta aspirin få den til å blø mer, kanskje til en livstruende grad.
 • Allergisk reaksjon. Hvis du er allergisk mot aspirin, kan ta et beløp av aspirin utløse en alvorlig allergisk reaksjon.
 • Øresus (tinnitus) og hørselstap. For mye aspirin (overdosering) kan forårsake tinnitus og eventuelt hørselstap hos noen mennesker.

Hvis du tar aspirin og trenger et kirurgisk inngrep eller dental arbeid, sørg for å fortelle kirurgen eller tannlegen at du tar daglig aspirin og hvor mye. Ellers kan du risikere store blødninger under operasjonen.

The Food and Drug Administration advarer også at folk som regelmessig tar aspirin bør begrense mengden alkohol de drikker på grunn av den ekstra blodfortynnende effekt og potensial til å rokke magen. Hvis du velger å drikke alkohol, gjør det med måte. For friske voksne, betyr at opptil én drink om dagen for kvinner i alle aldre og menn eldre enn 65 år, og opptil to drinker per dag for menn 65 år og yngre.

Hva er mulige legemiddelinteraksjoner med daglig aspirin terapi?

Hvis du allerede tar en antikoagulant, slik som warfarin (Coumadin, Jantoven), dabigatran (Pradaxa) eller rivaroksaban (Xarelto) for en annen tilstand, og kombinerer det med acetylsalisylsyre kan øke risikoen for større blødningskomplikasjoner. Imidlertid kan det være noen forhold som kombinerer en lav dose aspirin og warfarin er hensiktsmessig, for eksempel med kunstige hjerteklaffer for sekundær hjerneslag forebygging. Men denne behandlingen må alltid være nøye diskuteres med legen din.

Andre medisiner og urte kosttilskudd kan også øke risikoen for blødning. Medisiner som kan samhandle med aspirin inkluderer:

 • Heparin
 • Ibuprofen (advil, motrin, andre), når det tas regelmessig
 • Kortikosteroider
 • Noen antidepressiva (klomipramin, paroksetin, andre)

Ta noen kosttilskudd kan også øke blødningsrisiko. Disse inkluderer:

 • Danshen
 • Dong quai
 • Nattlysolje
 • Ginkgo
 • Omega-3 fettsyrer (fiskeolje)
 • Policosanol
 • Willow bark

Hvis du tar daglige aspirin, er det fortsatt trygt å ta en aspirin løpet av et hjerteinfarkt?

Hvis du tror du har et hjerteinfarkt, er det viktigste for deg å gjøre er å ringe 911 eller legevakt. Ikke forsinkelse ringer etter hjelp. Aspirin alene vil ikke redde livet ditt hvis du har et hjerteinfarkt.

Operatøren kan råde deg til å tygge en aspirin, men vil først stille spørsmål for å sikre at du ikke er allergisk mot acetylsalisylsyre eller har andre helsemessige forhold som ville gjøre å ta en aspirin under et hjerteinfarkt for risikabelt. Det er OK å tygge en aspirin hvis legen din har tidligere fortalt deg å gjøre det hvis du tror du har et hjerteinfarkt - men ringe 911 eller legevakt først.

Bør du ta en belagt aspirin?

Magesaftresistente aspirin er utformet for å passere gjennom magen og ikke gå i oppløsning før den når tynntarmen. Det er mildere på magen og kan være aktuelt for noen mennesker som tar en daglig aspirin, særlig i de med en historie med gastritt eller magesår. Men noen forskere tror det er ingen bevis for at inntak en magesaftresistent aspirin reduserer sjansen for å utvikle gastrointestinal blødning. Snakk med legen din dersom du er bekymret måter å redusere din blødningsrisiko.

Se også