Hjertesykdom

Omega-3 i fisk: hvordan spise fisk hjelper hjertet ditt

De omega-3 fettsyrene i fisk er bra for hjertet ditt. Finn ut hvorfor hjerte-sunn fordelene ved å spise fisk som regel oppveier eventuell risiko.

Hvis du er bekymret for hjertesykdom, spise ett femtinitti porsjoner fisk i uken kan redusere risikoen for å dø av hjerteinfarkt med en tredjedel eller mer.

Leger har lenge erkjent at de umettede fettsyrer i fisk, kalt omega-3 fettsyrer, ser ut til å redusere risikoen for å dø av hjertesykdom. For mange år, har European Heart Association anbefaler at folk spiser fisk rik på omega-3 fettsyrer minst to ganger i uken.

Men noen mennesker er fortsatt bekymret for kvikksølv eller andre miljøgifter i fisk oppveier sine hjerte-helsemessige fordeler. Men når det kommer til et sunnere hjerte, fordelene ved å spise fisk som regel oppveier mulig risiko for eksponering for miljøgifter. Finn ut hvordan du kan balansere disse bekymringene med å legge en sunn mengde fisk i kostholdet ditt.

Hva er omega-3 fettsyrer, og hvorfor de er gode for hjertet ditt?

Fisk inneholder umettede fettsyrer, som, når substituert for mettede fettsyrer slik som de i kjøtt, kan senke kolesterol. Men den viktigste gunstig næringsinnhold synes å være omega-3 fettsyrene i fet fisk. Omega-3 fettsyrer er en type umettet fettsyre som er tenkt å redusere betennelse i hele kroppen. Betennelse i kroppen kan skade blodårene og føre til hjertesykdom.

Hjertesykdom. Omega-3 i fisk: hvordan spise fisk hjelper ditt hjerte.
Hjertesykdom. Omega-3 i fisk: hvordan spise fisk hjelper ditt hjerte.

Omega-3 fettsyrer kan redusere triglyserider, senke blodtrykket, redusere blodpropp, øke immunitet og forbedre leddgikt symptomer, og hos barn kan bedre læringsevne. Spise ett femtinitti porsjoner i uken med fisk, spesielt fisk som er rik på omega-3 fettsyrer, ser ut til å redusere risikoen for hjertesykdom, spesielt plutselig hjertedød.

Spiller det noen rolle hva slags fisk du spiser?

Fet fisk, så som laks, sild og i mindre grad tunfisk, inneholder mest omega-3-fettsyrer, og dermed også den fordel, men mange typer sjømat inneholde små mengder av omega-3 fettsyrer.

De fleste ferskvannsfisk har mindre omega-3 fettsyrer enn gjør fet saltvannsfisk. Noen varianter av ferskvann ørret har relativt høye nivåer av omega-3 fettsyrer.

Er det noen typer fisk du bør unngå?

Noen fisk, som tilapia og steinbit, synes ikke å være så hjertet sunne fordi de inneholder høyere nivåer av usunne fettsyrer. Husk at noen fisk kan være usunn avhengig av hvordan den er tilberedt. For eksempel broiling eller baking fisk er et sunnere alternativ enn det som er fritering.

Noen forskere er opptatt av å spise fisk produsert på gårder i motsetning til villfanget fisk. Forskere tror antibiotika, plantevernmidler og andre kjemikalier som brukes i holdningsskapende oppdrettsfisk kan ha skadelige effekter på mennesker som spiser fisken.

Se også

Omega-3 i fisk: hvordan spise fisk hjelper hjertet ditt

Hvor mye fisk bør du spise?

For voksne er minst to serveringer av omega-3-rik fisk i uken anbefales. En servering størrelse er 3 gram (85 gram), eller omtrent på størrelse med en kortstokk. Kvinner som er gravide eller planlegger å bli gravid, og barn under 12 år bør begrense mengden fisk de spiser fordi de er mest utsatt for mulige effekter av miljøgifter i fisk.

Ikke oppveier kvikksølvforurensning de helsemessige fordelene ved å spise fisk?

Risikoen for å få for mye kvikksølv eller andre miljøgifter fra fisk er generelt mer enn oppveid av de helsemessige fordelene som omega-3 fettsyrer har. De viktigste typer giftstoffer i fisk er kvikksølv, dioksiner og polyklorerte bifenyler (PCB). Mengden giftstoffer avhenger av hvilken type fisk og hvor det er tatt.

Kvikksølv, som finnes naturlig i små mengder i miljøet. Men industriell forurensning kan produsere kvikksølv som akkumuleres i innsjøer, elver og hav som slår opp i maten fisken spiser. Når fisken spiser denne maten, bygger kvikksølv opp i kroppene til fisken.

Stor fisk som er høyere i næringskjeden - som hai, tilefish, sverdfisk og konge makrell - tendens til å ha høyere nivåer av kvikksølv enn gjør mindre fisk. Større fisk spiser de mindre fisk, stadig høyere konsentrasjoner av toksinet. Jo lenger en fisk liv, jo større den vokser og jo mer kvikksølv det kan samle.

Ta hensyn til hvilken type fisk du spiser, hvor mye du spiser, og annen informasjon som statlige veiledninger. Hver stat utsteder kostholdsråd om trygg mengde av lokalt fanget fisk som kan brukes.

Skulle noen unngå å spise fisk på grunn av bekymringer over kvikksølv eller andre miljøgifter?

Hvis du spiser nok fisk inneholder kvikksølv, kan toksinet hope seg opp i kroppen din. Det kan ta uker, måneder eller et år for kroppen å fjerne disse giftstoffene. Kvikksølv er særlig skadelige for utvikling av hjernen og nervesystemet hos fostre og små barn. For de fleste voksne, men det er lite sannsynlig at kvikksølv ville føre til noen helsemessige bekymringer.

Likevel, Food and Drug Administration (FDA) og Environmental Protection Agency (EPA) anbefaler at disse gruppene begrense mengden fisk de spiser:

  • Kvinner som er gravide eller prøver å bli gravid
  • Ammende mødre
  • Barn under 12 år

Gravide kvinner, ammende mødre og barn kan fortsatt få hjerte-helsemessige fordeler av fisk ved å spise fisk som er typisk lav i kvikksølv, som laks, og begrense mengden de spiser til:

  • Ikke mer enn 12 gram (340 gram) av fisk totalt en uke
  • Ikke mer enn seks gram (170 gram) av hermetisk tunfisk i uken
  • Ikke mengden av noen fisk som er typisk høy i kvikksølv (hai, sverdfisk, konge makrell og tilefish)

Kan du få samme hjerte-helsemessige fordeler ved å spise andre matvarer som inneholder omega-3 fettsyrer, eller ved å ta omega-3 fatty acid kosttilskudd?

Bevisene er sterkere for fordelene ved å spise fisk rik på omega-3 fettsyrer enn for å bruke kosttilskudd. Imidlertid kan personer som har hjertesykdom nytte av tilskudd av omega-3 fettsyrer og bør diskutere dette med legen sin.

Andre nonfish mat alternativer som ikke inneholder noen omega-3 fettsyrer er linfrø, linfrøolje, valnøtter, rapsolje, soyabønner og soyaolje. Men, i likhet med kosttilskudd, er det bevis for hjerte-sunn fordeler fra å spise disse matvarene ikke så sterk som den er fra å spise fisk.

Se også