Hjertetransplantasjon

Definisjon

En hjertetransplantasjon er en operasjon der en sviktende, sykt hjerte er erstattet med en sunnere, donor hjerte. Hjertetransplantasjon er en behandling som vanligvis er reservert for folk som har prøvd medisiner eller andre operasjoner, men deres forhold har ikke bedret seg tilstrekkelig.

Mens et hjerte transplantasjon er en stor operasjon, er din sjanse til å overleve bra, med riktig oppfølging.

Når møtt med en beslutning om å ha en hjertetransplantasjon, vet hva du kan forvente av hjertet transplantasjon prosessen, operasjonen selv, potensielle risikoer og oppfølging.

Se også

Hvorfor det er gjort

Hjerte transplantasjoner utføres når andre behandlinger for hjerteproblemer ikke har fungert, som fører til hjertesvikt. Hos voksne kan hjertesvikt være forårsaket av:

 • Koronarsykdom
 • En svekkelse av hjertemuskelen (kardiomyopati)
 • Hjerteklaffsykdom
 • Medfødt hjertefeil - et hjerte problem du er født med
 • Svikt i en tidligere hjertetransplantasjon

Hos barn er hjertesvikt oftest forårsaket av enten en medfødt hjertefeil eller kardiomyopati.

En hjertetransplantasjon er ikke den rette behandlingen for alle, men. Visse faktorer kan bety at du ikke er en god kandidat for en hjertetransplantasjon. Mens hver sak vurderes individuelt av en transplantasjon senter, kan du bli forhindret fra å ha et hjerte transplantasjon hvis du:

 • Er 65 år eller eldre
 • Har en annen medisinsk tilstand som kan forkorte livet ditt, uansett mottar en donor hjerte
 • Har alvorlige blokkeringer i blodårene i armer og ben (perifer arteriell sykdom)
 • Har en personlig medisinsk historie av kreft
 • Er uvillige eller ute av stand til å gjøre endringer i livsstil er nødvendig for å holde donor hjertet sunt, slik som å ikke drikke alkohol eller ikke røyke

For noen mennesker som ikke kan ha en hjertetransplantasjon, kan et annet alternativ være en ventrikkel bistå enheten (VAD). En ventrikkel bistå enheten er en miniatyr pumpe implantert i brystet som hjelper pumpe blod gjennom kroppen din. VADs blir ofte brukt som en midlertidig behandling for mennesker venter på en hjertetransplantasjon, men blir i økende grad brukt som en permanent behandling for hjertesvikt.

Se også

Risiko

Selv om du mottar en donor hjerte kan redde livet ditt, ha et hjerte transplantasjon har mange farer. Den viktigste risikoen er kroppen avvise donor hjerte.

Avvisning av donor hjerte
Ditt immunsystem vil se din donor hjerte som et fremmedlegeme som ikke er ment å være i kroppen din. Ditt immunsystem vil prøve å angripe din donor hjerte. Selv om alle personer som mottar en hjertetransplantasjon får immundempende - medisiner som reduserer aktiviteten av immunsystemet - nesten 25 prosent av hjertetransplanterte pasienter har fortsatt noen tegn på avvisning i løpet av det første året etter transplantasjon. Vanligvis avvisning er uten symptomer og krever bare en justering av medisiner. Hvis du savner doser av medisiner, men kan avvisning være alvorlig og svært alvorlig. Det er viktig at resipienter følg instruksjonene skissert av sine leger.

For å avgjøre om kroppen din er å avvise det nye hjertet, vil du ha hyppige biopsier av det nye hjertet i flere måneder etter transplantasjon din. Under biopsi, er et rør settes inn i en blodåre i halsen eller lysken og dirigert til hjertet ditt. En biopsi-enheten trekkes gjennom røret for å trekke ut en liten prøve av hjertevev, som er undersøkt i et laboratorium. Fordi avvisning er mest sannsynlig skje i de første månedene etter hjertetransplantasjon, er frekvensen av hjerte biopsier størst i denne tidlige perioden. Det er mulig du vil ha tegn eller symptomer på at kroppen din er å avvise din donor hjerte. Disse tegn og symptomer kan omfatte:

 • Kortpustethet
 • Feber
 • Vektøkning grunnet vannretensjon
 • Ikke urinerer så mye som vanlig
 • Fatigue
Hjertetransplantasjon. Problemer med blodårene dine.
Hjertetransplantasjon. Problemer med blodårene dine.

Ytterligere risiko
Andre risikoer etter ditt hjerte transplantasjon inkluderer:

 • Problemer med blodårene dine. Etter transplantasjon din, er det mulig veggene i blodårene i hjertet ditt kan bli tykkere og herde, som fører til hjertestans allograft vaskulopati (CAV). Dette kan gjøre blodsirkulasjonen gjennom ditt hjerte vanskelig og kan forårsake et hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjertearytmier eller plutselig hjertedød.
 • Medisiner bivirkninger. De immundempende du må ta for resten av livet ditt kan forårsake alvorlige nyreskader og andre problemer.
 • Kreft. Immunsuppressiva kan også øke risikoen for kreft. Tar disse medikamentene kan sette deg i en større risiko for hud og leppe svulster og non-Hodgkins lymfom, blant andre.
 • Infeksjon. Immunsuppressiva redusere kroppens evne til å bekjempe infeksjoner. Mange som har hjerte transplantasjoner har en infeksjon som krever dem til å bli innlagt på sykehuset det første året etter transplantasjon deres.

Se også

Hvordan du forbereder

Forberedelsene til en hjertetransplantasjon ofte starte lenge før operasjonen for å plassere et transplantert hjerte. Du kan begynne å forberede seg for en hjertetransplantasjon uker eller måneder før du får en donor hjerte.

Ta de første skrittene
Hvis legen anbefaler at du vurderer en hjertetransplantasjon, vil han eller hun sannsynligvis henvise deg til en hjertetransplantasjon sentrum for en evaluering. Du er også fri til å velge en transplantasjon sentrum på egen hånd. Sjekk med din helseforsikring leverandøren for å se hvilke transplantasjon sentre, dekkes av forsikring plan.

Når du ser på hjertetransplanterte sentre, vurdere antall hjertetransplantasjoner et senter utfører hvert år, og resipient overlevelse. Du kan sammenligne transplantasjon senter statistikk på nettet gjennom en database vedlikeholdt av Scientific Registry of resipienter.

Også tilleggstjenester som ytes av en transplantasjon sentrum. Mange sentre koordinere støtte grupper, hjelpe deg med reiseplaner, hjelpe deg med å finne lokale boliger for utvinning periode, eller henvise deg til organisasjoner som kan hjelpe med disse bekymringene.

Når du bestemmer deg for hvor du ønsker å ha ditt hjerte transplantasjon, må du ha en evaluering for å se om du er kvalifisert for en transplantasjon. Evalueringen vil sjekke for å se om du:

 • Har et hjerte tilstand som ville ha nytte av transplantasjon
 • Kan ha nytte av andre mindre aggressiv behandling
 • Er frisk nok til å gjennomgå kirurgi og post-transplantasjon behandlinger
 • Vil være enige om å slutte å røyke, hvis du røyker
 • Er villige og i stand til å følge den medisinske program skissert av transplantasjon team
 • Kan følelsesmessig håndtere ventetiden for en donor hjerte
 • Ha en støttende nettverk av familie og venner til å hjelpe deg i denne stressende tid

Venter på en donor organ
Hvis transplantasjonssenter medisinske teamet finner ut at du er en god kandidat for en hjertetransplantasjon, vil senteret registrer deg på en venteliste. Dessverre er det ikke nok hjerter for hver person i nød, og noen mennesker dør mens de venter på en transplantasjon.

Mens du er på ventelisten, vil du spørre legen overvåke tilstanden til ditt hjerte og andre organer og endre din behandling som er nødvendig. Din transplantasjon team kan midlertidig fjerne navnet ditt fra ventelisten hvis du utvikler en betydelig medisinsk tilstand, for eksempel en alvorlig infeksjon eller slag, som gjør deg midlertidig ute av stand til å ha en transplantasjon mens du gjenopprette.

Dersom medisinsk behandling unnlater å støtte dine vitale organer som du venter på en donor hjerte, kan det hende at leger anbefaler at du har en enhet implantert å støtte ditt hjerte mens du venter på en donor organ. Disse enhetene er kjent som ventrikulære bistå enheter (VADs). Anordningene er også referert til som en bro til transplantasjon fordi de får litt tid før en donor hjerte er tilgjengelig.

Når en donor hjerte blir tilgjengelig, vurderer donor-mottaker matching system disse faktorene for å lage en match:

 • Medisinsk haster med potensielle mottakere
 • Blodtype (A, B, AB eller O)
 • Antistoffer mottakerne kan ha utviklet
 • Størrelsen på giverorganet
 • Tid brukt på ventelisten

Umiddelbart før transplantasjon kirurgi
En hjertetransplantasjon må vanligvis skje innen fire timer for organhøsting for giverorganet å forbli brukbare. På grunn av dette, er hjerter tilbys først til en transplantasjon senter i nærheten, deretter til sentre innenfor visse avstander donor sykehuset. Transplantasjon senter vil gi deg en personsøker eller mobiltelefon for å varsle deg når en potensiell donor organ er tilgjengelig. Du må holde din mobiltelefon eller personsøker ladet og slått på hele tiden.

Når du blir varslet, du og din transplantasjon team har en begrenset mengde tid til å vurdere om du vil godta donasjon, og du vil bli forventet å gjøre veien til transplantasjon sykehus umiddelbart etter å ha blitt varslet om den potensielle donasjon.

Medisiner bivirkninger. Ta immundempende.
Medisiner bivirkninger. Ta immundempende.

Så mye som mulig, bør du lage reiseplaner på forhånd. Noen hjertetransplanterte sentre gi private lufttransport eller andre reiseplaner. Ha en koffert pakket med alt du trenger for ditt opphold på sykehuset, samt en ekstra 24-timers forsyning av medisiner.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
Hjerte transplantasjon kirurgi tar vanligvis ca fire timer - lenger hvis du har hatt tidligere hjerte operasjoner, eller hvis det er komplikasjoner under inngrepet. Kirurgen vil åpne brystet og koble deg til en hjerte-lunge-maskin for å holde oksygenrikt blod som strømmer gjennom kroppen din. Den syke hjerte blir fjernet, og den giver hjerte er sydd på plass. Det nye hjertet begynner ofte å slå når blodstrømmen er gjenopprettet. Noen ganger kan et elektrisk støt er nødvendig å gjøre den donor hjerteslag riktig.

Du vil være i smerte etter operasjonen, som vil bli behandlet med medisiner. Du vil også ha en ventilator for å hjelpe deg å puste og rør i brystet for å drenere væske fra rundt lungene og hjertet.

Etter inngrepet
Etter at du har hatt kirurgi for å plassere din donor hjerte, vil du sannsynligvis forbli på sykehuset i en uke eller to, og da vil du bli nøye overvåket i ditt poliklinisk transplantasjon senter for ca tre måneder. Mens på transplantasjon sentrum, vil du ha regelmessige tester på din donor hjerte, inkludert blod arbeid, echocardiograms, elektrokardiogram og hjerte biopsier.

Det er også flere langsiktige justeringer du trenger å gjøre etter at du har hatt ditt hjerte transplantasjon. Disse inkluderer:

 • Ta immundempende. Disse medikamentene redusere aktiviteten av immunsystemet ditt for å hindre den fra å angripe donert hjerte. Fordi immunforsvaret ditt vil mest sannsynlig aldri bli vant til det nye organet, vil du ta noen av disse medikamentene for resten av livet.

  Disse medisiner kan forårsake merkbare bivirkninger. Med å ta noen etter transplantasjon narkotika, for eksempel kortikosteroider, kan ansiktet ditt bli rund og full, og du kan få vekt, utvikle akne eller ansiktshår, eller opplever mageproblemer. Noen av effektene er mer merkbart når du først starter narkotika diett, men reduseres i alvorlighetsgrad senere.

  Fordi immundempende gjøre kroppen mer utsatt for infeksjon, kan legen også foreskrive antibakterielle, antivirale og soppdrepende medisiner. Noen legemidler kan forverre - eller øke risikoen for å utvikle - tilstander som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, kreft eller diabetes. Over tid som risikoen for avvisning er redusert, kan dosene og antall anti-avvisning narkotika bli redusert, men du vil trenge noen immunsuppressive midler på ubestemt tid.

 • Administrerende medisiner og behandling. Etter en hjertetransplantasjon, ta alle dine medisiner som legen instruerer er viktig. Det er en god idé å sette opp en daglig rutine for å ta medisiner, slik at du ikke vil glemme. Ha en liste over alle dine medisiner med deg til enhver tid i tilfelle du trenger akutt legehjelp, og fortelle alle dine leger hver gang du er foreskrevet en ny medisin.
 • Cardiac rehabilitering. Etter transplantasjon, kan det hende du finner det vanskelig å tilpasse seg nye endringer i livsstil, som kosthold og mosjon. Cardiac rehabiliteringsprogram kan hjelpe deg å tilpasse seg disse endringene slik at du kan gjenvinne din styrke og forbedre din livskvalitet.
 • Emosjonell støtte. Dine nye medisinske behandlingsformer og stresset av å ha et hjerte transplantasjon kan gjøre at du føler deg overveldet. Mange som har hatt en hjertetransplantasjon føle på denne måten. Snakk med legen din hvis du føler deg stresset eller overveldet. Transplantasjon sentre har ofte støtte grupper og andre ressurser for å hjelpe deg med å administrere din tilstand.

Se også

Resultater

De fleste som får en hjertetransplantasjon nyter høy livskvalitet. De kan gå tilbake til jobb innen tre til seks måneder etter en hjertetransplantasjon, og har noen aktivitet restriksjoner.

Mottaker overlevelse varierer basert på en rekke faktorer. For eksempel, i USA den totale overlevelse er nesten 90 prosent etter ett år og 74 prosent etter fem år.

Hva om din nye hjertet svikter?
Hjertetransplantasjoner ikke er vellykket for alle. Din nye hjerte kan mislykkes på grunn av organavstøtning eller på grunn av utviklingen av hjerteklaffsykdom eller koronarsykdom. Skulle dette skje, kan legen anbefale å justere medisiner eller i mer ekstreme tilfeller, et annet hjerte transplantasjon.

I noen tilfeller, flere behandlingstilbud er begrenset, og du kan velge å stoppe behandlingen. Diskusjoner med ditt hjerte transplantasjon team, lege og familie bør ta dine forventninger og preferanser for behandling, legevakt og end-of-life omsorg.

Se også