Hodelus

Definisjon

Hodelus er et svært vanlig problem, som påvirker millioner av mennesker hvert år - særlig førskole og grunnskole-alderen barn og deres nære kontakter. Hodelus er små, vingeløse, parasittiske insekter som lever og lever av blod fra hodebunnen.

Komme hodelus er ikke et tegn på dårlig personlig hygiene eller en uren bomiljø. Dette kløende angrep, også kalt pediculosis capitis, oftest spres gjennom tett personlig kontakt og ved å dele personlige eiendeler.

Både over-the-counter og reseptbelagte medisiner er tilgjengelige for å behandle hodelus. Følge instruksjonene på riktig måte og ta nødvendige skritt hjemme er viktig for å unngå hodelus fra tilbakevendende.

Se også

Symptomer

Vanlige tegn og symptomer på hodelus kan omfatte:

 • Intens kløe. En allergisk reaksjon på spyttet som lus injisere under fôring kan føre til kløende røde nupper på hodebunnen, nakke og skuldre. Noen mennesker, særlig hvis dette er deres første angrep, ikke opplever kløe.
 • Voksne lus i hodebunnen. Den vanligste stedene å finne voksne lus er bak ørene og langs baksiden av nakken din. Lus er liten, omtrent på størrelse med et jordbær frø, men de kan være opp til 1/8 tommer (3 millimeter) i størrelse.
 • Lus egg (nits) på håret sjakter. Nits ligner bittesmå fitte selje knopper. Nits kan forveksles med flass, men i motsetning til flass, kan de ikke være lett børstet ut av håret.

Når bør du oppsøke lege
Vanligvis kan du bli kvitt lus ved å bruke reseptfrie sjampo som er spesielt formulert for å drepe lus. Men hvis reseptfrie sjampo ikke drepe lus, kan legen forskrive en sterkere, resept shampoo.

Se også

Årsaker

Hodelus kan ikke fly eller hoppe, og de er ikke overført av kjæledyr. De spres ved head-to-head kontakt eller via kontakt med forurensede personlige eiendeler eller møbler.

Head-to-head kontakt
Dette er den vanligste smittemåten, og kan oppstå som barn eller familiemedlemmer spille eller samhandle tett sammen.

Dele personlige elementer
Mindre vanlig, kan hodelus overføres via slike elementer som:

 • Luer, hatter og skjerf
 • Børster og kammer
 • Hår dekorasjoner, for eksempel barrettes
 • Hodetelefoner

Møbler
Hodelus kan noen ganger bli kontrakt ved kontakt med forurenset:

 • Håndklær
 • Klær
 • Tepper
 • Puter
 • Stoppede møbler

Se også

Risikofaktorer

Den største risikofaktoren for å få hodelus kommer i kontakt med noen som allerede har lus. Renslighet og personlig hygiene har lite peiling på om du får lus.

Hodelus. Lus egg (nits) på håret sjakter.
Hodelus. Lus egg (nits) på håret sjakter.

Små barn, førskolen gjennom elementær alder, er mest utsatt for angrep, som ofte overfører til et barns familiemedlemmer. Kvinner i alle aldre få hodelus oftere enn menn gjør.

Se også

Komplikasjoner

Lus kan føre til at du klø hodet så kraftig at du bryter huden. Kontakt legen din hvis disse riper bli infisert.

Se også

Forberedelser til din avtale

I de fleste tilfeller trenger du ikke trenger å se en lege for hodelus. Men det kan være lurt å konsultere familien din lege dersom:

 • Du trenger hjelp til å avgjøre om du eller barnet ditt har blitt infisert
 • Over-the-counter lus behandlinger fungerer ikke

Hva du kan gjøre
Det kan være lurt å skrive en liste som inkluderer:

 • Detaljerte beskrivelser av symptomene
 • Informasjon om tidligere medisinske problemer
 • Spørsmål du ønsker å spørre legen
Forberedelser til din avtale. Deling av personlige eiendeler.
Forberedelser til din avtale. Deling av personlige eiendeler.

For hodelus, spørsmål du kanskje ønsker å spørre legen din inkluderer:

 • Hvordan behandler du hodelus?
 • Er det en over-the-counter eller generiske alternativ til den medisinen du forskrivning meg?
 • Hvordan kvitte jeg husholdningsartikler av hodelus?
 • Hvem trenger jeg å informere om min eller min barnets tilstand?
 • Hvilke andre tiltak trenger jeg å ta for å unngå re-angrep?
 • Har du noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder anbefaler dere?
 • Bør jeg planlegge for en oppfølging besøk?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale hvis du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din vil sjekke hodet for lus og håret for nits. Han eller hun kan bruke et spesielt lys, kalt en Wood er lys, noe som gjør nits ser blek blå.

Legen kan også spørre deg en rekke spørsmål, for eksempel:

 • Når fikk du eller ditt barn først begynner opplever symptomer?
 • Hvordan ble du eller barnet utsettes for hodelus?
 • Er det noen du kan ha utsatt for hodelus?
 • Hvor alvorlige er symptomene dine?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Hvis du eller barnet ditt har hodelus, unngå å dele personlige elementer, sengetøy, håndklær eller klær. Bruk en over-the-counter behandling for hodelus eller prøve en våt-gre teknikk for håret ditt eller barnets hår for å fysisk fjerne lus og luseegg. Rid personlige gjenstander, som klær eller sengetøy, ved å vaske dem i veldig varmt vann eller forsegling dem i plastposer for flere dager.

Se også

Tester og diagnose

Lus sementere sine egg fast på bunnen av håret sjakter, svært nær hodebunnen. Ifølge eksperter med Centers for Disease Control and Prevention, fant nits mer enn en fjerdedel av en tomme (6,5 millimeter) bort fra hodebunnen enten har allerede klekket eller ikke kommer til å klekkes. Så enkelt finne nits er ikke bevis for en aktiv infestation. Det klareste tegnet er å finne en levende, bevegelige lus. Gre vått hår med en fintannet kam er den beste måten å finne disse bevisene.

Se også

Behandlinger og medisiner

Over-the-counter produkter
Sjampo som inneholder enten pyrethrin (Rid, andre) eller permetrin (Nix) er vanligvis det første alternativet brukes til å bekjempe lus angrep. Disse fungerer best hvis du følger instruksjonene svært nøye.

I enkelte geografiske steder, har lus vokst motstandsdyktig mot ingrediensene i over-the-counter lus behandlinger. Hvis over-the-counter preparater ikke virker, kan legen forskrive sjampo eller lotion som inneholder forskjellige ingredienser.

Reseptbelagte medisiner

 • Malathion (ovide). Malathion er beregnet for bruk i voksne og barn 6 år eller eldre. Du søker malathion til håret ditt, og deretter gni det inn i håret og hodebunnen. Denne medisinen er brannfarlig, så hold den unna varmekilder, slik som hårføner, elektriske curlers og sigaretter. Hvis du er gravid eller ammer, snakk med legen din før du bruker dette produktet, fordi medisinen kan påvirke barnet.
 • Lindan. Denne reseptbelagte medisiner er tilgjengelig som en krem, lotion eller sjampo. Legen kan ikke anbefale å bruke lindane hvis du veier mindre enn 110 pounds (49,9 kilo), er gravid eller ammer, har anfall, eller har HIV-infeksjon. Bivirkninger kan være hudirritasjon og beslag.
 • Benzylalkohol lotion. Denne nyere behandlingen bør ikke brukes til barn under 6 måneder. Bivirkninger kan omfatte irritasjoner i huden, hodebunnen og øyne. Ifølge Food and Drug Administration, alvorlige bivirkninger - som anfall, koma eller død - kan oppstå hvis produktet blir brukt på premature barn.

Gre vått hår
Hvis du ikke ønsker å ansette insektmidler, kan en fintannet eller nit kam fysisk fjerne lus fra vått hår. Gjenta hver tre-fire dager i minst to uker. Denne metoden anbefales som første linje behandling for barn under to.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Lus kan leve i ca to dager uten et måltid, og nits vil dø innen en uke hvis de ikke er holdt ved samme temperatur som finnes nær den menneskelige hodebunnen. Det er derfor det er så uvanlig for folk å være infisert med lus på en annen måte enn head-to-head kontakt. Alle nære kontakter må undersøkes. Til tross for dette lav risiko, kan det være lurt å:

 • . Vaske plagg i varmt vann Vask sengetøy, utstoppede dyr, klær og hatter med varmt såpevann - minst 130 F (54.4 C) - og tørk dem på høy varme i minst 20 minutter. Suge børster og kammer i veldig varmt vann i fem til ti minutter.
 • Forsegle elementer i plastposer. Place sengetøy, klær og unwashable elementer i en lufttett pose i tre til fire dager. Dette vil drepe levende lus, og nyklekte lus vil dø fordi de ikke har noen ernæring.
 • Vakuum. Gi gulvet og møbler en god støvsuging.

Se også

Forebygging

Det er vanskelig å hindre spredning av hodelus hos barn i barnevernet og i skolen. Det er så mye nær kontakt mellom barn og deres eiendeler som lus kan spres lett. Det er ingen refleksjon på hygiene vaner eller de av dine barn, og det er ikke en feil på en del som forelder hvis barnet ditt får hodelus.

Du kan be barnet om å ikke dele luer, skjerf, jakker, kammer, børster, hår dekorasjoner og andre personlige eiendeler på skolen. Men det er ikke realistisk å forvente at du og barnet ditt kan eliminere alle former for kontakt som kan føre til spredning av lus.

Den beste tilnærmingen til hodet lus forebygging er rett og slett å ta grundige tiltak for å bli kvitt lus - og deres egg - slik at du ikke har flere lus å håndtere.

Se også