Hofteprotese

Definisjon

Hofteprotesekirurgi, også kalt total hofteprotese, innebærer å fjerne en syk hofteleddet og erstatte den med en kunstig felles, kalles en protese. Hofteproteser består av en kule-komponent, laget av metall eller keramikk, og en bøssing, som har en innsats eller foring laget av plast, keramikk eller metall. Implantater som brukes i hofteoperasjon er biokompatible - noe som betyr at de er laget for å bli akseptert av kroppen din - og de er laget for å motstå korrosjon, nedbrytning og slitasje.

Hofteoperasjon brukes vanligvis for personer med hofteleddet skade av leddgikt eller en skade. Etterfulgt av rehabilitering, kan hofteoperasjon lindre smerte og gjenopprette utvalg av bevegelse og funksjon av hofteleddet.

Se også

Hvorfor det er gjort

Målet med hofteprotesekirurgi er å lindre smerte og øke mobilitet og funksjon av en skadet hofteleddet. Hvis en stiv, smertefull hofteleddet har tvunget deg til å kutte ned på daglige aktiviteter, kan en vellykket operasjon kan du fortsette dem.

Før tenke på kirurgi, skjønt, kan legen anbefale andre behandlinger, for eksempel smertestillende medikamenter, fysioterapi, trening, og bruk av en stokk eller rullator. Hvis disse behandlingene er ikke nok, kan hofteoperasjon være det rette valget for deg.

Hofteoperasjon. Brekkasje av protesen.
Hofteoperasjon. Brekkasje av protesen.

Forhold som kan skade hofteleddet, noen ganger nødvendiggjør hofteprotesekirurgi, blant annet:

 • Slitasjegikt
 • Revmatoid artritt
 • Brukket hofte
 • Bensvulst
 • Osteonekrose, som oppstår når det er utilstrekkelig blodtilførsel til ballen delen av hofteleddet

Symptomer som kan føre deg til å vurdere hofteoperasjon inkluderer:

 • Vedvarende smerte, til tross for smertestillende medikamenter
 • Forsterket smerte ved å gå, selv med en stokk eller rullator
 • Dårlig søvn på grunn av smerter
 • Problemer med å gå opp eller ned trapper
 • Trouble stiger opp fra sittende stilling
 • Manglende evne til å delta i tidligere hyggelige aktiviteter på grunn av smerter

Se også

Risiko

Hofteprotesekirurgi er generelt trygt, men som med alle inngrep kan komplikasjoner oppstå. Selv om noen komplikasjoner er alvorlig, kan de fleste bli behandlet på riktig måte. Komplikasjoner av hofteprotese er:

 • Blodpropper. Clots kan dannes i beinet årer som følge av redusert bevegelse av bena etter operasjonen, samt fra press på venene under operasjonen. Legen vanligvis gir deg blodfortynnende medisiner etter operasjonen for å prøve å forhindre blodpropp fra forming. Komprimering enheter, for eksempel elastiske strømper, og trening for å øke blodstrømmen gjennom venene i bena også kan redusere risikoen.
 • Infeksjon. Infeksjoner kan oppstå på stedet av snittet ditt, og i dypere vev i nærheten av din nye hip. De fleste infeksjoner behandles med antibiotika, men en stor infeksjon i nærheten av din protesen kan kreve kirurgi for å fjerne og erstatte protesen.
 • Fracture. Under operasjonen, kan sunn deler av din hofteleddet brudd. Noen ganger sprekkene er så små at de leges på egen hånd, men større brudd kan korrigeres under operasjonen med ledninger, kabler eller bein grafts.
 • Forvridning. Enkelte stillinger kan føre til ballen av nye felles å komme ut av stilling. For å unngå dette, er det ofte anbefales at etter operasjonen trenger du ikke bøye mer enn 90 grader i hofte og ikke la beinet krysse midtlinjen av kroppen din. Hvis hip dislocates, kan legen passe deg med en spenne for å holde hoften i riktig posisjon. Hvis hoften holder dislocating, er kirurgi ofte nødvendig for å stabilisere den.
 • Løsne. Selv om denne komplikasjonen er sjelden med nyere implantater, kan det nye leddet ikke bli solid festet til bein eller kan løsne over tid, forårsaker smerter i hoften. Kirurgi kan være nødvendig for å løse problemet.
 • Brudd av protesen. Annen sjelden mulighet er at kunstig hofte kunne bryte flere år etter operasjonen. En annen operasjon ville være nødvendig for å erstatte den ødelagte ledd.
 • Endring i benlengde. Kirurgen tar skritt for å unngå problemet, men av og til en ny hip kan gjøre det ene benet lengre eller kortere enn den andre. Noen ganger er dette forårsaket av svakhet i musklene rundt hoften. I dette tilfellet kan gradvis styrke og strekke disse musklene gjøre hip mer stabil.
 • Joint stivne. Noen ganger det myke vevet rundt leddet stivne (kalt forbening), noe som gjør det vanskelig å bevege hoften. Dette er vanligvis ikke smertefulle. Hvis du er i fare for ossifikasjon, kan legen anbefale medisiner eller strålebehandling for å hindre det.
 • Slitasje over tid. Din protese hofteleddet kan slites ut etter hvert, så hvis du har hofteprotesekirurgi når du er relativt ung og aktiv, kan det hende du trenger en ekstra hip erstatning innen din levetid. Men nye materialer gjør implantater vare lenger, så en annen erstatning kan ikke være nødvendig i mange år.

Se også

Hvordan du forbereder

Endring i benlengde. Slitasje over tid.
Endring i benlengde. Slitasje over tid.

Før operasjonen vil du møte med ortoped for en undersøkelse. Kirurgen vil:

 • Spør om din medisinske historie og aktuelle medikamenter
 • Gjør en kort generell fysisk undersøkelse for å sikre at du er frisk nok til å gjennomgå en operasjon
 • Undersøke hoften, betaler oppmerksomhet til omfanget av bevegelse i leddet og styrken i de omkringliggende musklene
 • Bestill blodprøver, en X-ray og muligens en MR

Dette preoperativ evaluering er en god mulighet for deg til å stille spørsmål om prosedyren. Hvis du har noen bekymringer om kirurgi, sørg for å spørre.

Din lege eller kirurg kan også anbefale at du begynner en øvelse i forberedelse til operasjonen. Noen leger mener at folk som har en etablert muskel-building og fleksibilitet program før operasjonen har bedre resultater og raskere utvinning tid etter operasjonen. Preoperativ treningsprogrammer kan ha mindre effekt på de med avanserte slitasjegikt, imidlertid. Snakk med legen din før du starter et treningsprogram.

Se også

Hva du kan forvente

Når du sjekker inn for operasjonen, vil du bli bedt om å fjerne klærne og sette på et sykehus kjole. Den første medlem av det medisinske teamet til å besøke kan være anestesilegen. Du vil bli gitt enten i narkose eller spinal blokk, som bedøver den nedre halvdelen av kroppen din.

Fordi infeksjoner og blodansamlinger er mulige komplikasjoner av hofteprotesekirurgi, kan kirurgen bestille forebyggende medisiner - antibiotika og blodfortynnende - å bli gitt før operasjonen begynner.

Under prosedyren
For å utføre en hofteoperasjon, legen:

 • Gjør et snitt over forsiden eller siden av hoften, gjennom lag av vev
 • Fjerner syk og skadet bein og brusk, forlater friske bein intakt
 • Implantater protesehylsen inn i bekken bein, for å erstatte den ødelagte kontakten
 • Erstatter runde toppen av femur med protese ball, som er festet til en stilk som passer inn i lårbeinet ditt

Din nye, kunstige leddet er designet for å etterligne de naturlige, glidende bevegelse av en sunn hofteleddet.

Teknikker for hofteoperasjon er i utvikling. Som kirurger fortsette å utvikle mindre invasive kirurgiske teknikker, er det håp om at disse teknikkene kan redusere utvinningen tid og smerte sammenlignet med standard hofteoperasjoner. Imidlertid har studier som sammenligner resultatene av standard hofteprotese med de av minimal invasiv hofteoperasjon hatt blandede resultater.

Etter inngrepet
Etter operasjonen, vil du bli flyttet til en utvinning området i noen timer mens anestesi slites av. Sykepleiere eller andre anestesi medhjelpere vil se på blodtrykk, puls, årvåkenhet, smerte eller komfort nivå, og ditt behov for medisiner.

Blodpropp forebygging
Etter operasjonen, vil du ha økt risiko for blodpropp i bena. Mulige tiltak for å hindre denne komplikasjonen er:

 • Tidlig mobilisering. Du vil bli oppfordret til å sitte oppe og selv prøve å gå med krykker eller rullator snart etter operasjonen. Dette vil trolig skje samme dag som operasjonen eller dagen etter.
 • Press program. Både under og etter operasjonen, kan du bruke elastiske kompresjonsstrømper eller oppblåsbare luft ermer ligner et blodtrykk mansjetten på leggene. Trykket som utøves av den oppblåste ermene bidrar til å holde blodet fra pooling i beinet årer, noe som reduserer sjansen for at blodpropp vil danne.
 • Blodfortynnende medisiner. Legen kan forskrive en injisert eller oral blodfortynnende etter operasjonen. Avhengig av hvor fort du går, hvor aktiv du er og din generelle risikoen for blodpropp, kan du trenger blodfortynnende i flere uker etter operasjonen.

Fysioterapi
En fysioterapeut kan hjelpe deg med noen øvelser som du kan gjøre på sykehuset og hjemme til hastighet utvinning.

Aktivitet og trening må være en fast del av dagen til å gjenvinne bruken av leddet og musklene. Din fysioterapeut vil anbefale styrke og mobilitet øvelser og vil hjelpe deg å lære hvordan du bruker en walking hjelpemiddel, for eksempel en rullator, stokk eller krykker. Som terapi utvikler seg, vil du gradvis øke vekten du legger på beinet ditt til du er i stand til å gå uten hjelp.

Hjem utvinning og oppfølging
Før du forlater sykehuset, vil du og dine pårørende får tips om omsorg for den nye hip. For en myk overgang:

 • Planlegger å ha en venn eller slektning forberede noen måltider for deg
 • Plasser hverdagslige elementer i midjen nivå, slik at du kan unngå å måtte bøye seg ned eller komme opp
 • Vurdere å gjøre noen endringer i ditt hjem, for eksempel å få en hevet toalettsete

Om seks til åtte uker etter operasjonen, vil du ha en oppfølging avtale med legen din for å sikre at hoften er healing riktig. Dersom gjenvinning er god fremdrift, de fleste gjenoppta sine normale aktiviteter på denne tiden - selv om det i en begrenset måte.

Se også

Resultater

Hofteprotesekirurgi er vellykket mer enn 90 prosent av tiden.

Forvent det nye hofteleddet å redusere smerten du følte før operasjonen og øke omfanget av bevegelse i leddet ditt. Men ikke forvent å gjøre noe du ikke kunne gjøre før operasjonen. Høy impact aktiviteter - som løping eller spille basketball - kanskje aldri få legen din godkjenning. Men i tid, kan du være i stand til å svømme, spille golf, gå eller sykle komfortabelt.

Se også