Høyt blodtrykk (hypertensjon)

10 måter å kontrollere høyt blodtrykk uten medisiner

Ved å gjøre disse 10 livsstilsendringer, kan du senke blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdom.

Hvis du har blitt diagnostisert med høyt blodtrykk (en systolisk trykk - topp nummer - av 140 eller over eller et diastolisk trykk - det nederste tallet - på 90 eller over), kan du bli bekymret for å ta medisiner for å ta med tallene ned.

Livsstil spiller en viktig rolle i behandling av høyt blodtrykk. Hvis du klarer å kontrollere blodtrykket ditt med en sunn livsstil, kan du unngå, utsette eller redusere behovet for medisinering.

Her er ti livsstil endringer du kan gjøre for å senke blodtrykket og holde den nede.

En. Miste ekstra pounds og se din waistline

Blodtrykket øker ofte som vekten øker. Mister bare 10 pounds (4,5 kilo) kan bidra til å redusere blodtrykket. Generelt, jo mer vekt du mister, jo lavere blodtrykk. Å miste vekt gjør også noen blodtrykk medisiner du tar mer effektive. Du og legen din kan bestemme dine mål vekt og den beste måten å oppnå det.

Foruten Shedding pounds, bør du også holde et øye med midjen din. Bærer for mye vekt rundt midjen din kan sette deg i større risiko for høyt blodtrykk. Generelt:

 • Menn er i fare dersom midjemålet er større enn 40 inches (102 centimeter, eller cm).
 • Kvinner er i fare dersom midjemålet er større enn 35 inches (89 cm).
 • Asiatiske menn er i faresonen dersom midjemålet er større enn 36 inches (91 cm).
 • Asiatiske kvinner er i faresonen hvis deres midjemålet er større enn 32 inches (81 cm).

2. Tren regelmessig

Regelmessig fysisk aktivitet - minst 30 til 60 minutter de fleste dagene i uken - kan senke blodtrykket ved 4 til 9 millimeter kvikksølv (mm Hg). Og det tar ikke lang tid å se en forskjell. Hvis du ikke har vært aktiv, kan øke din oppgave nivå senke blodtrykket i løpet av få uker.

Hvis du har prehypertension - systoliske trykket mellom 120 og 139 og diastolisk blodtrykk mellom 80 og 89 - trening kan hjelpe deg å unngå å utvikle fullverdig hypertensjon. Hvis du allerede har høyt blodtrykk, kan regelmessig fysisk aktivitet bringe blodtrykket ned til tryggere nivåer.

Snakk med legen din om å utvikle et treningsprogram. Legen din kan hjelpe avgjøre om du trenger noen restriksjoner på utøvelse. Selv moderat aktivitet i 10 minutter om gangen, for eksempel gange og lett styrketrening, kan hjelpe.

Men unngå å bli en "weekend kriger." Prøver å presse all trening i helgene for å gjøre opp for ukedag inaktivitet er ikke en god strategi. De plutselige utbrudd av aktivitet kan faktisk være risikabelt.

3. Spis et sunt kosthold

Spise en diett som er rik på hele korn, frukt, grønnsaker og magre meieriprodukter og skimps på mettet fett og kolesterol kan redusere blodtrykket med opptil 14 mm Hg. Dette spiser planen er kjent som Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) kosthold.

Det er ikke lett å endre matvaner, men med disse tipsene, kan du adoptere et sunt kosthold:

 • Hold en matdagbok. Skrive ned hva du spiser, selv for bare en uke, kan kaste overraskende lys over din sanne matvaner. Overvåke hva du spiser, hvor mye, når og hvorfor.
 • Betrakt boosting kalium. Kalium kan redusere effekten av natrium på blodtrykket. Den beste kilde til kalium er mat, slik som frukt og grønnsaker, i stedet for kosttilskudd. Snakk med legen din om kalium nivå som er best for deg.
 • Være en smart shopper. Lag en handleliste før du drar til supermarkedet for å unngå å plukke opp junk food. Les mat etiketter når du handler, og holde deg til din sunn spising plan når du spise ute, også.
 • Klipp deg selv litt slakk. Selv om DASH kosthold er en livslang spise guide, betyr det ikke at du må kutte ut alle matvarer du elsker. Det er OK å unne deg av og til matvarer du ikke ville finne på en DASH diett menyen, for eksempel en candy bar eller potetmos med saus.

4. Redusere natrium i kosten

Selv en liten reduksjon i natrium i kosten kan redusere blodtrykket ved 2-8 mm Hg. Anbefalingene for å redusere natrium er:

 • Begrense natrium til 2300 milligram (mg) daglig eller mindre.
 • En lavere natrium nivå - 1500 mg daglig eller mindre - er passende for folk 51 år eller eldre, og personer i alle aldre som er afrikansk-europeiske eller som har høyt blodtrykk, diabetes eller kronisk nyresykdom.

Å redusere natrium i kostholdet ditt, bør du vurdere disse tipsene:

 • Spore hvor mye salt er i kostholdet ditt. Hold en matdagbok for å anslå hvor mye natrium er i hva du spiser og drikker hver dag.
 • Les mat etiketter. Hvis det er mulig, velger lav-natrium alternativer av mat og drikke du vanligvis kjøper.
 • Spise færre bearbeidet mat. Potetgull, frosne middager, bacon og bearbeidet lunsj kjøtt er høy i natrium.
 • Ikke tilsett salt. Bare en strøken teskje salt har 2300 mg natrium. Bruk urter eller krydder, snarere enn salt, for å legge til mer smak til matvarer.
 • Enkelt inn i det. Hvis du ikke føler at du kan drastisk redusere natrium i kosten plutselig, kutte ned gradvis. Din gane vil jevne seg ut over tid.

5. Begrense mengden alkohol du drikker

Alkohol kan være både bra og dårlig for helsen din. I små mengder, kan det potensielt senke blodtrykket ved 2-4 mm Hg. Men det beskyttende effekten er tapt hvis du drikker for mye alkohol - som regel mer enn én drink om dagen for kvinner og menn eldre enn 65 år, eller mer enn to om dagen for menn 65 år og yngre. Også, hvis du normalt ikke drikker alkohol, bør du ikke begynne å drikke som en måte å senke blodtrykket. Det er flere potensielle skade enn nytte for å drikke alkohol.

Hvis du drikker mer enn moderate mengder av det, kan alkohol faktisk øke blodtrykket ved flere punkter. Det kan også redusere effekten av høyt blodtrykk medisiner.

 • Spor drikkemønster. Sammen med din matdagbok, holde en alkohol dagbok for å spore dine sanne drikkemønster. En drink tilsvarer 12 gram (355 milliliter, eller ml) av øl, 5 gram av vin (148 ml) eller 1,5 gram av 80-proof brennevin (45 ml). Hvis du drikker mer enn de foreslåtte beløpene, kutte tilbake.
 • Vurdere nedtrapping. Hvis du er en tung drikker, plutselig eliminere all alkohol kan faktisk utløse alvorlig høyt blodtrykk i flere dager. Så når du slutter å drikke, gjør det med tilsyn av lege eller avta sakte, over en til to uker.
 • Ikke overstadig Overstadig drikking -. Å ha fire eller flere drinker på rad - kan føre til store og plutselige økninger i blodtrykket, i tillegg til andre helseproblemer.

Se også

10 måter å kontrollere høyt blodtrykk uten medisiner

6. Unngå tobakk og passiv røyking

På toppen av alle de andre farene ved røyking, kan nikotin i tobakksprodukter øke blodtrykket med 10 mm Hg eller mer i opptil en time etter at du røyker. Røyking hele dagen betyr at blodtrykket kan forbli konstant høy.

Du bør også unngå passiv røyking. Røykutvikling fra andre setter deg også i fare for helseproblemer, inkludert høyt blodtrykk og hjertesykdom.

7. Kutt ned på koffein

Rollen koffein spiller i blodtrykket er fortsatt diskuteres. Drikker koffeinholdige drikker kan midlertidig føre til en topp i blodtrykket ditt, men det er uklart om effekten er midlertidig eller langvarig.

For å se om koffein øker blodtrykket, sjekke trykket innen 30 minutter av å drikke en kopp kaffe eller en annen koffeinholdige drikke du regelmessig drikker. Hvis blodtrykket øker med fem til 10 poeng, kan du være følsomme for blodtrykket øke effekten av koffein.

8. Redusere stress

Stress eller angst kan midlertidig øke blodtrykket. Ta deg tid til å tenke på hva som får deg til å føle deg stresset, for eksempel arbeid, familie, økonomi eller sykdom. Når du vet hva som forårsaker stress, bør du vurdere hvordan du kan eliminere eller redusere stress.

Hvis du ikke kan eliminere alle dine stressfaktorer, kan du i det minste takle dem på en sunnere måte. Ta pauser for dyp-pusteøvelser. Få en massasje eller ta opp yoga eller meditasjon. Hvis selvhjelp ikke fungerer, oppsøke en profesjonell for rådgivning.

9. Overvåke blodtrykket hjemme og gjøre regelmessige legebesøk

Høyt blodtrykk (hypertensjon). Vurdere å øke kalium.
Høyt blodtrykk (hypertensjon). Vurdere å øke kalium.

Hvis du har høyt blodtrykk, kan det hende du trenger for å overvåke blodtrykket hjemme. Lære å selv overvåke blodtrykket med en øvre arm monitor kan bidra til å motivere deg. Snakk med legen din om hjemme overvåking før du får startet.

Jevnlige besøk til legen din vil nok også bli en del av den vanlige rutinen. Disse besøkene vil bidra til å holde orden på blodtrykket ditt.

 • Ha en fastlege. Folk som ikke har en fastlege finne det vanskeligere å kontrollere blodtrykket. Hvis du kan, besøke samme helseinstitusjon eller faglig for alle dine helsetjenester behov.
 • Oppsøk lege regelmessig. Hvis blodtrykket ikke er godt kontrollert, eller hvis du har andre medisinske problemer, må du kanskje gå til legen hver måned for å gjennomgå behandling og foreta justeringer. Hvis blodtrykket ditt er under kontroll, kan det hende du trenger å gå til legen bare hver seks til 12 måneder, avhengig av andre forhold du måtte ha.

10. Få støtte fra familie og venner

Støttende familie og venner kan bidra til å forbedre din helse. De kan oppfordre deg til å ta vare på deg selv, kjører du til legekontoret eller ta fatt på et treningsprogram med deg for å holde blodtrykket lavt. Snakk med familie og venner om farene ved høyt blodtrykk.

Hvis du finner du trenger støtte utover din familie og venner, vurdere å bli med i en støttegruppe. Dette kan sette deg i kontakt med folk som kan gi deg en emosjonell eller moral boost, og som kan tilby praktiske tips for å takle din tilstand.

Se også