Høyt kalium (hyperkalemi)

Definisjon

Hyperkalemi er den medisinske termen som beskriver en kalium i blodet som er høyere enn normalt. Kalium er et næringsstoff som er kritisk til funksjon av nerve-og muskelceller, inkludert de i ditt hjerte.

Ditt blod kalium nivået er normalt 03.06 til 05.02 millimol per liter (mmol / L). Å ha en blod kalium nivå høyere enn 7,0 mmol / L kan være farlig og krever umiddelbar behandling.

Årsaker

Ofte er en rapport av høyt blod kalium ikke sant hyperkalemia. I stedet kan det være forårsaket av brudd i blodceller i blodprøven under eller like etter blodprøvetaking. De brutte celler lekke deres kalium inn i prøven. Dette reiser feilaktig mengden av kalium i blodprøven, selv om kalium nivået i kroppen din er faktisk normalt. Når dette er mistenkt, er en gjentakelse blodprøve gjort.

Den vanligste årsaken til genuint høyt kalium (hyperkalemi) er relatert til nyrene, for eksempel:

Andre årsaker til hyperkalemi er:

Årsaker som vises her er ofte forbundet med dette symptomet. Sammen med legen eller annet helsepersonell for en nøyaktig diagnose.

Når bør du oppsøke lege

Høy kalium er vanligvis funnet når legen har beordret blodprøver for å diagnostisere en tilstand du allerede opplever eller til å overvåke medisiner du tar. Det er vanligvis ikke oppdaget ved en tilfeldighet.

Snakk med legen din om hva resultatene betyr. Du må kanskje endre et medikament som er påvirker kalium nivå, eller du kan trenge for å behandle en annen medisinsk tilstand som forårsaker høyt kalium nivå. Behandling av høyt kalium er ofte rettet mot den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan det være nødvendig beredskap medisiner eller dialyse.

Hvis du har symptomer på hyperkalemia og har grunn til å tro kalium nivå kan være høy, ringe legen din umiddelbart. Hyperkalemi er en alvorlig og potensielt livstruende lidelse. Det kan føre til:

  • Muskeltretthet
  • Svakhet
  • Lammelse
  • Unormal hjerterytme (arytmier)
  • Kvalme