Høyt kolesterol

Definisjon

Kolesterol er et voksaktig stoff som er funnet i fettstoffer (lipider) i blodet. Mens kroppen trenger kolesterol for å fortsette å bygge sunne celler, ha høyt kolesterol kan øke risikoen for hjertesykdom.

Når du har høyt kolesterol, kan du utvikle fettavleiringer i blodårene dine. Til slutt, disse forekomstene gjør det vanskelig for nok blod til å strømme gjennom blodårene dine. Hjertet ditt kan ikke få så mye oksygenrikt blod som den trenger, noe som øker risikoen for hjerteinfarkt. Nedsatt blodtilførsel til hjernen kan forårsake et slag.

Høyt kolesterol (hyperkolesterolemi) kan være arvelig, men det er ofte et resultat av usunn livsstil valg, og dermed forebygges og behandles. Et sunt kosthold, regelmessig mosjon og noen ganger medisinering kan gå en lang vei mot å redusere høyt kolesterol.

Se også

Symptomer

Høyt kolesterol har ingen symptomer. En blodprøve er den eneste måten å oppdage høyt kolesterol.

Høyt kolesterol. Low-density lipoprotein (LDL).
Høyt kolesterol. Low-density lipoprotein (LDL).

Når bør du oppsøke lege
Spør legen din for en baseline kolesterol test i en alder av 20, og deretter har kolesterol testes minst hvert femte år. Hvis testresultatene er ikke innenfor ønskelige områder, kan legen anbefale hyppigere målinger. Legen kan også foreslå at du har hyppigere tester hvis du har en familiehistorie med høyt kolesterol, hjertesykdom eller andre risikofaktorer, som røyking, diabetes eller høyt blodtrykk.

Se også

Årsaker

Kolesterol er gjennomført gjennom blodet, festet til proteiner. Denne kombinasjonen av proteiner og kolesterol kalles et lipoprotein. Du har kanskje hørt om forskjellige typer kolesterol, basert på hvilken type kolesterol lipoprotein bærer. De er:

 • Low-density lipoprotein (LDL). LDL, eller "dårlig" kolesterol transporterer kolesterol partikler i hele kroppen din. LDL kolesterol bygger seg opp i veggene i blodårene dine, noe som gjør dem vanskelig og smal.
 • Very-low-density lipoprotein (VLDL). Denne typen lipoprotein inneholder de mest triglyserider, en type fett, festet til proteiner i blodet ditt. VLDL kolesterol gjør LDL kolesterol større i størrelse, forårsaker at blodårene til å trekke. Hvis du tar kolesterolsenkende medisiner, men har en høy VLDL nivå, kan du trenge ekstra medisiner for å senke triglyserider.
 • High-density lipoprotein (HDL). HDL, eller "gode" kolesterolet plukker opp overflødig kolesterol og tar det tilbake til leveren din.

Faktorer innenfor din kontroll - for eksempel inaktivitet, overvekt og usunt kosthold - bidra til høy LDL kolesterol og lav HDL kolesterol. Faktorer utenfor din kontroll kan spille en rolle, også. For eksempel kan din genetiske makeup holde cellene fra å fjerne LDL kolesterol fra blodet effektivt, eller føre til at leveren til å produsere for mye kolesterol.

Se også

Risikofaktorer

Du er mer sannsynlig å ha høyt kolesterol som kan føre til hjertesykdom hvis du har noen av disse risikofaktorene:

 • Røyking. Sigarettrøyking skader veggene i blodårene, noe som gjør dem sannsynligvis til å akkumulere fettavleiringer. Røyking kan også senke nivået av HDL, eller "gode" kolesterolet.
 • Fedme. Ha en body mass index (BMI) på 30 eller høyere setter deg i fare for høyt kolesterol.
 • Dårlig kosthold. Matvarer som inneholder mye kolesterol, for eksempel rødt kjøtt og full fete meieriprodukter, vil øke total kolesterol. Å spise mettet fett, som finnes i animalske produkter, og trans fett, som finnes i enkelte kommersielt bakt kaker og kjeks, også kan øke kolesterolnivået ditt.
 • Mangel på mosjon. Trening hjelper øke kroppens HDL "gode" kolesterolet samtidig som man reduserer LDL "dårlig" kolesterol. Ikke får nok mosjon setter deg i fare for høyt kolesterol.
 • Høyt blodtrykk. Økt press på blodårene skader dine arterier, noe som kan øke hastigheten opphopning av fettstoffer innskudd.
 • Diabetes. Høyt blodsukker bidrar til høyere LDL kolesterol og lavere HDL kolesterol. Høyt blodsukker skader også slimhinnen i blodårene dine.
 • Familie historie med hjertesykdom. Hvis en forelder eller søsken utviklet hjertesykdom før fylte 55, høye kolesterolverdier plassere deg i en større risiko enn gjennomsnittet for å utvikle hjertesykdom.

Se også

Komplikasjoner

Høyt kolesterol kan føre til åreforkalkning, en farlig opphopning av kolesterol og andre avleiringer på veggene i blodårene dine. Disse innskudd (plakk) kan redusere blodstrømmen gjennom blodårene dine, noe som kan føre til komplikasjoner, for eksempel:

 • Brystsmerter. Hvis arteriene som forsyner hjertet med blod (koronararteriene) er berørt, kan det hende du har brystsmerter (angina) og andre symptomer på koronarsykdom.
 • Hjerteinfarkt Hvis plakk tåre eller ruptur, en blodpropp kan dannes ved plakk-ruptur site -. Blokkerer flyten av blod eller rev seg løs og plugge en arterie nedstrøms. Dersom blodtilførselen til en del av hjertet ditt stopper, vil du ha et hjerteinfarkt.
 • Hjerneslag. Ligner på et hjerteinfarkt, hvis blodtilførselen til deler av hjernen blir blokkert av en blodpropp, oppstår et slag.

Forberedelser til din avtale

Hvis du tror du kan ha høyt kolesterol, eller er bekymret for å ha høyt kolesterol på grunn av en sterk familie historie, gjøre en avtale med fastlegen din for å få kolesterolnivået ditt sjekkes.

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være forberedt til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense din diett. For en kolesterol test, vil du sannsynligvis nødt til å unngå å spise eller drikke noe (annet enn vann) for ni til 12 timer før blodprøven tas.
 • Skriv ned eventuelle symptomer du opplever. Høyt kolesterol i seg selv har ingen symptomer, men høyt kolesterol er en risikofaktor for hjertesykdom. La legen vite om du har symptomer som brystsmerter eller kortpustethet kan hjelpe legen avgjøre hvor aggressivt høyt kolesterol må behandles.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert en familiehistorie med høyt kolesterol, hjertesykdom, slag, høyt blodtrykk eller diabetes, og noen store påkjenninger eller nylige forandringer i livet, samt eksponering for andre kardiale risiko, for eksempel en personlig historie med røyking eller eksponering for familiemedlemmer som røyker (sekundær eksponering).
 • Lag en liste over alle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd, som du tar.
 • Ta et familiemedlem eller venn sammen, om mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å suge opp all informasjon gitt til deg under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Vær forberedt på å diskutere kosthold og mosjonsvaner. Hvis du ikke allerede trener eller spise et sunt kosthold, være klar til å snakke med legen din om eventuelle utfordringer du kan møte i å komme i gang.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For høyt kolesterol, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva slags tester trenger jeg?
 • Hva er den beste behandling?
 • Hvilke matvarer bør jeg spise eller unngå?
 • Hva er et passende nivå av fysisk aktivitet?
 • Hvor ofte trenger jeg en kolesterol test?
 • Hva er alternativene til den primære tilnærmingen som du antyder?
 • Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen?
 • Er det noen begrensninger som jeg trenger å følge?
 • Bør jeg oppsøke en spesialist?
 • Hvis jeg trenger medisiner, er det et generisk alternativ til den medisinen du forskrivning meg?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem?
 • Hva nettsteder du anbefaler å besøke?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Har du en familiehistorie med høyt kolesterol, høyt blodtrykk, eller hjertesykdom eller slag?
 • Hva er ditt kosthold og mosjonsvaner ut?
 • Røyker du? Er du eller var du rundt andre røykere?
 • Har du hatt en kolesterol test før? Hvis ja, da var den siste testen? Hva var kolesterolnivået?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Det er aldri for tidlig å lage sunn livsstil endringer, for eksempel slutte å røyke, spise sunn mat og bli mer fysisk aktiv. Dette er primære linjer med forsvar mot høyt kolesterol og dens komplikasjoner, blant annet hjerteinfarkt og hjerneslag.

Tester og diagnose

Forberedelser til din avtale. Very-low-density lipoprotein (VLDL).
Forberedelser til din avtale. Very-low-density lipoprotein (VLDL).

En blodprøve for å sjekke kolesterolnivået - kalt en lipid panel eller lipidprofil - typisk rapporter:

 • Totalkolesterol
 • LDL kolesterol
 • HDL kolesterol
 • Triglyserider - en type fett i blodet

For de mest nøyaktige målingene, ikke spise eller drikke noe (annet enn vann) for ni til 12 timer før blodprøven tas.

Tolke tallene
Kolesterolnivå er målt i milligram (mg) av kolesterol per desiliter (dl) av blod i Europa og noen andre land. Canada og de fleste europeiske land måle kolesterol i millimoles (mmol) per liter (L) av blod. Vurdere disse generelle retningslinjene når du får din lipid panel (kolesterol test) resultatene tilbake for å se om kolesterol faller i ideelle nivåer.

Totalkolesterol
(USA og enkelte andre land)
Totalkolesterol *
(Canada og det meste av Europa)
Under 200 mg / dl Under 5,2 mmol / L Best
200-239 mg / dl 05.02 til 06.02 mmol / L Borderline høy
240 mg / dl og over Over 6,2 mmol / L Høy
LDL kolesterol
(USA og enkelte andre land)
LDL kolesterol *
(Canada og det meste av Europa)
Under 70 mg / dl Under 1,8 mmol / L Best for personer med hjertesykdom
Under 100 mg / dl Under 2,6 mmol / L Best for folk med risiko for hjertesykdom
100-129 mg / dl 02.06 til 03.03 mmol / L Nær ideelle
130-159 mg / dl 03.04 til 04.01 mmol / L Borderline høy
160-189 mg / dl 04.01 til 04.09 mmol / L Høy
190 mg / dl og over Over 4,9 mmol / L Meget høy
HDL kolesterol
(USA og enkelte andre land)
HDL kolesterol *
(Canada og det meste av Europa)
Under 40 mg / dl (menn)
Under 50 mg / dl (kvinner)
Under 1 mmol / L (menn)
Under 1,3 mmol / L (kvinner)
Dårlig
50-59 mg / dl 1.3 til 1.5 mmol / L Bedre
60 mg / dL og høyere Over 1,5 mmol / L Best
Triglyserider
(USA og enkelte andre land)
Triglyserider *
(Canada og det meste av Europa)
Under 150 mg / dl Under 1,7 mmol / L Best
150-199 mg / dl 1,7-2,2 mmol / L Borderline høy
200-499 mg / dl 02.03 til 05.06 mmol / L Høy
500 mg / dl og fremfor Over 5,6 mmol / L Meget høy

The European Heart Association (AHA) anbefaler at en triglyseridnivå på 100 mg / dl (1,3 mmol / l) eller lavere regnes som "optimal". AHA sier dette optimalt nivå vil forbedre ditt hjerte helse. Imidlertid ikke AHA ikke anbefale medikamentell behandling for å nå dette nivået. I stedet for de som prøver å redusere sine triglyserider til dette nivået, er endringer i livsstil som kosthold, vekttap og fysisk aktivitet oppmuntret. Det er fordi triglyserider vanligvis svarer godt til kosttilskudd og livsstil endringer.

* Kanadiske og europeiske retningslinjer avvike noe fra amerikanske retningslinjer. Disse konverteringene er basert på amerikanske retningslinjer.

LDL mål avviker
Fordi LDL kolesterol er en viktig risikofaktor for hjertesykdom, er det hovedfokus for kolesterolsenkende behandling. Ditt mål LDL nummer kan variere, avhengig av underliggende risiko for hjertesykdom.

De fleste bør satse på et LDL-nivå under 130 mg / dl (3,4 mmol / L). Hvis du har andre risikofaktorer for hjertesykdom, kan målet LDL være under 100 mg / dl (2,6 mmol / L). Hvis du er på svært høy risiko for hjertesykdom, må du kanskje satse på en LDL-nivå under 70 mg / dl (1,8 mmol / L). Generelt, er jo lavere LDL kolesterol nivået, jo bedre.

Du er ansett for å være en høy risiko for hjertesykdom hvis du:

 • Har hatt en tidligere hjerteinfarkt eller hjerneslag
 • Har arterie blokkeringer i halsen (carotisar sykdom)
 • Har arterie blokkeringer i armer og ben (perifer arteriell sykdom)
 • Har kjent diabetes som krever behandling

I tillegg kan to eller flere av følgende risikofaktorer også plassere deg i høyrisikogruppen:

 • Røyking
 • Høyt blodtrykk
 • Lav HDL kolesterol
 • Familiehistorie med tidlig hjertesykdom
 • Alder eldre enn 45 hvis du er en mann, eller eldre enn 55 hvis du er en kvinne
 • Forhøyet lipoprotein (a), en annen type fett (lipid) i blodet

Barn og kolesterol testing
Barn så unge som to kan ha høyt kolesterol, men ikke alle barn trenger å bli skjermet for høyt kolesterol. Den europeiske Academy of Pediatrics (AAP) anbefaler en kolesterol test (fastende lipid panel) for alle barn i alderen 9 og 11. The AAP anbefaler også screening for barn så unge som en som har en kjent familiehistorie med høyt kolesterol eller prematur koronarsykdom. Barnets lege kan anbefale retesting om ditt barns første testen viser at han eller hun har normale kolesterolnivåer.

Den europeiske Academy of Pediatrics anbefaler også testing hvis barnets familie historie for høyt kolesterol er ukjent, men barnet har risikofaktorer for høyt kolesterol, slik som fedme, høyt blodtrykk eller diabetes.

Se også

Behandlinger og medisiner

Livsstilsendringer som å trene og spise et sunt kosthold er den første linjen i forsvaret mot høyt kolesterol. Men, hvis du har gjort disse viktige endringer i livsstil og ditt totale kolesterol - og spesielt LDL kolesterol - er fortsatt høy, kan legen anbefale medisiner.

Den spesifikke valg av medisiner eller kombinasjon av medisiner avhenger av ulike faktorer, inkludert dine individuelle risikofaktorer, din alder, din nåværende helse og mulige bivirkninger. Vanligste valgene er:

 • Statiner Statiner -. Blant de mest foreskrevne medisiner for å senke kolesterolet - blokkere et stoff leveren din trenger for å lage kolesterol. Dette fører til at leveren til å fjerne kolesterol fra blodet. Statiner kan også hjelpe kroppen din reabsorb kolesterol fra bebygde innskudd på blodårene, potensielt reversere koronarsykdom. Valgene inkluderer atorvastatin (Lipitor), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Altoprev, Mevacor), pravastatin (Pravachol), rosuvastatin (Crestor) og simvastatin (Zocor).
 • Galle-syre-bindende harpiks. Leveren bruker kolesterol til å gjøre gallesyrer, et stoff som trengs for fordøyelsen. Den medisiner kolestyramin (Prevalite), colesevelam (Welchol) og kolestipol (Colestid) lavere kolesterol indirekte ved å binde seg til gallesyrer. Dette får leveren til å bruke overflødig kolesterol å gjøre flere gallesyrer, noe som reduserer nivået av kolesterol i blodet.
 • Kolesterol absorpsjon hemmere. Din tynntarmen absorberer kolesterol fra kosten din og slipper det inn i blodet. Stoffet ezetimib (Zetia) bidrar til å redusere kolesterolet ved å begrense opptaket av kosten kolesterol. Zetia kan brukes i kombinasjon med en hvilken som helst av de statin narkotika.
 • Kombinasjon kolesterol absorpsjon hemmer og statiner. Kombinasjonen narkotika ezetimibglukuronid simvastatin (Vytorin) reduserer både absorpsjon av kosttilskudd kolesterol i tynntarmen og produksjon av kolesterol i leveren. Det er ukjent om Vytorin er mer effektive i å redusere risikoen for hjertesykdommer enn simvastatin av seg selv.

Medisiner for høye triglyserider
Hvis du også har høye triglyserider, kan legen forskrive:

 • Fibrater. Den medisiner fenofibrat (TriCor) og gemfibrozil (Lopid) redusere triglyserider ved å redusere leverens produksjon av very-low-density lipoprotein (VLDL) kolesterol og ved å påskynde fjerningen av triglyserider fra blodet ditt. VLDL kolesterol meste inneholder triglyserider.
 • Niacin. Niacin (Niaspan) reduserer triglyserider ved å begrense leverens evne til å produsere LDL og VLDL kolesterol. Reseptbelagte og over-the-counter niacin er tilgjengelig, men resept niacin er foretrukket som den har minst bivirkninger. Kosttilskudd som inneholder niacin som er tilgjengelige over-the-counter ikke er effektive for å senke triglyserider, og kan skade leveren.
 • Omega-3-fettsyrer. Omega-3-fettsyrer kan bidra til å senke kolesterolet. Du kan ta over-the-counter kosttilskudd, eller legen din kan foreskrive Lovaza, en resept omega-3 fettsyre supplement, som en måte å senke triglyserider. Disse supplementene kan tas sammen med en annen kolesterolsenkende medikamenter, for eksempel en statin. Hvis du velger å ta over-the-counter kosttilskudd, får legen OK først. Omega-3-fettsyrer kan påvirke andre medisiner du tar.

Toleranse varierer
Toleranse av medisiner varierer fra person til person. De vanligste bivirkninger er muskelsmerter, magesmerter, forstoppelse, kvalme og diaré. Hvis du bestemmer deg for å ta kolesterol medisiner, kan legen anbefale leverfunksjonstester å overvåke medisiner effekt på leveren din.

Barn og kolesterol behandling
Kosthold og mosjon er det beste innledende behandling for barn i alderen 2 år og eldre som har høyt kolesterol eller som er overvektige. Den europeiske Academy of Pediatrics anbefaler også behandling med reseptbelagte legemidler, for eksempel statiner, for barn i alderen 8 år og eldre hvis et barn har et høyt nivå av LDL kolesterol. Imidlertid er denne anbefalingen kontroversielt. De langsiktige effektene av kolesterolsenkende legemidler har ikke blitt grundig undersøkt hos barn. I tillegg er visse kolesterol medisiner som niacin anbefales ikke for barn. På grunn av uenighet i det medisinske miljøet om dette emnet, snakke med barnets lege om den beste måten å redusere barnets kolesterol.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Livsstilsendringer er avgjørende for å forbedre kolesterolnivået ditt. Å ta med tallene ned, miste overflødig vekt, spise sunn mat og øke din fysiske aktivitet. Hvis du røyker, sluttet.

Miste ekstra pounds
Overvekt bidrar til høyt kolesterol. Å miste enda 5 til 10 pounds kan bidra til å redusere kolesterolnivået. Start med å ta en ærlig titt på dine matvaner og daglig rutine. Vurder dine utfordringer til vekttap - og måter å overvinne dem. Sett langsiktige, bærekraftige mål.

Spis hjerte-sunn mat
Hva du spiser har en direkte innvirkning på kolesterolnivået ditt. Faktisk kan en diett rik på fiber og andre kolesterolsenkende matvarer bidra til å senke kolesterolet like mye som statin medisiner for noen mennesker.

 • Velg sunnere fett. Mettet fett og trans fett øke total kolesterol og LDL kolesterol. Får ikke mer enn 10 prosent av dine daglige kalorier fra mettet fett. Enumettet fett - finnes i olivenolje, peanut og raps oljer - er et sunnere alternativ. Mandler og valnøtter er andre kilder til sunt fett.
 • Eliminere transfett. Transfett, som ofte finnes i margariner og kommersielt bakt kaker, kjeks og snacks kaker, er spesielt dårlig for kolesterolnivået. Ikke bare øke transfett gjør din totale LDL ("dårlig") kolesterol, men også lavere HDL ("godt") kolesterol.

  Du har kanskje lagt merke til mer mat etiketter nå markedsføre sine produkter som "trans fett-free." Men ikke stole bare på dette merket. I Europa, dersom en matvare inneholder mindre enn 0,5 gram fett trans et serveringsfat, kan det merkes trans fettfritt. Det kan ikke virke som mye, men hvis du spiser mye mat med en liten mengde trans fett, kan det legge opp raskt. I stedet, lese ingredienslisten. Hvis en matvare inneholder en delvis hydrogenert olje, det er en trans fett, og du bør se etter et alternativ.

 • Begrense kosten kolesterol Aim for ikke mer enn 300 milligram (mg) av kolesterol per dag -. Eller mindre enn 200 mg hvis du har hjertesykdom. De mest konsentrerte kildene til kolesterol inkluderer innmat, eggeplommer og hele melkeprodukter. Bruk magert kjøtt, egg substitutter og skummet melk i stedet.
 • Velg hele korn. Ulike næringsstoffer som finnes i hele korn fremme hjertet helse. Velg hele korn brød, hel-hvete pasta, hel-hvetemel og brun ris. Havregryn og havrekli er andre gode valg.
 • Aksje opp på frukt og grønnsaker. Frukt og grønnsaker er rike på kostfiber, som kan bidra til lavere kolesterol. Snack på sesongens frukter. Eksperimenter med vegetabilsk-baserte gryteretter, supper og stir-frites.
 • Spis hjerte-sunn fisk Enkelte typer fisk -. Som torsk, tunfisk og kveite - har mindre fett, mettet fett og kolesterol enn gjør kjøtt og fjærfe. Laks, makrell og sild er rik på omega-3 fettsyrer, som bidrar til å fremme hjerte helse.
 • . Drikk alkohol kun i moderate Moderat bruk av alkohol kan øke nivåene av HDL kolesterol - men fordelene er ikke sterk nok til å anbefale alkohol for alle som ikke drikker allerede. Hvis du velger å drikke, gjør det med måte. Dette betyr ikke mer enn én drink om dagen for kvinner og en for å to drinker per dag for menn.

Tren regelmessig
Regelmessig trening kan bidra til å forbedre kolesterolnivået. Med legens OK, jobbe opp til 30 til 60 minutter med trening om dagen. Ta en rask daglig spasertur. Sykle. Svømme runder. For å opprettholde motivasjonen, holde det moro. Finn en øvelse kompis eller delta i en øvelse gruppe. Og, trenger du ikke å få alle 30 til 60 minutter i en treningsøkt. Hvis du kan presse inn 05:57 10-minutters intervaller med trening, vil du fortsatt få noen kolesterolsenkende fordeler.

Røyker ikke
Hvis du røyker, må du slutte. Avslutte kan forbedre HDL kolesterol nivå. Og fordelene stopper ikke der. Bare 20 minutter etter røykeslutt, synker blodtrykket. Innen 24 timer, reduserer risikoen for hjerteinfarkt. Innen ett år, er risikoen for hjertesykdom halvparten av en røyker. Innen 15 år, er risikoen for hjertesykdom som kan sammenlignes med noen som aldri har røykt.

Se også

Alternativ medisin

Få naturlige produkter har vist seg å redusere kolesterol, men noen kan være nyttig. Med legens OK, disse kolesterolsenkende kosttilskudd og produkter:

 • Artisjokk
 • Bygg
 • Beta-sitosterol (finnes i oral kosttilskudd og enkelte margariner, for eksempel Promise Activ)
 • Blond psyllium (finnes i frø pille og produkter som Metamucil)
 • Hvitløk
 • Havrekli (finnes i havregryn og hele havre)
 • Sitostanol (finnes i oral kosttilskudd og enkelte margariner, for eksempel Benecol)

Du har kanskje også hørt om en annen supplement for å redusere kolesterol, rød gjær. Noen merker av rød gjær inneholder lovastatin, den aktive ingrediensen i stoffet Mevacor. Dette kan være usikre, siden det er ingen måte å bestemme mengden eller kvaliteten på lovastatin i supplement.

Hvis du velger å ta kolesterolsenkende kosttilskudd, husk viktigheten av en sunn livsstil. Hvis legen foreskriver medisiner for å redusere kolesterolet, ta det som anvist. Sørg for at legen vet hvilke kosttilskudd du tar også.

Se også

Forebygging

De samme hjerte-sunn livsstil endringer som kan senke kolesterolet kan bidra til å hindre deg fra å ha høyt kolesterol i første omgang. For å bidra til å forhindre høyt kolesterol, kan du:

 • Miste ekstra pounds og opprettholde en sunn vekt
 • Slutte å røyke
 • Spise en lav-fett, lav-salt diett som inneholder mange frukter, grønnsaker og helkorn
 • Trening på de fleste dagene i uken i minst 30 minutter
 • Drikk alkohol i moderate mengder, hvis i det hele tatt

Se også