Høyt kolesterol

Trans fett er dobbelt trøbbel for ditt hjerte helse

Trans fett øker din "dårlig" (LDL) kolesterol og reduserer din "gode" (HDL) kolesterol. Finn ut mer om trans fett og hvordan du kan unngå det.

Når det gjelder fett, er trans fett regnes av enkelte leger å være den verste typen fett. I motsetning til andre fett, trans fett - også kalt trans-fettsyrer - både øker din "dårlig" (LDL) kolesterol og reduserer din "gode" (HDL) kolesterol.

Et høyt LDL kolesterol nivået i kombinasjon med et lavt HDL kolesterol nivå øker risikoen for hjertesykdom, den viktigste dødsårsaken hos menn og kvinner. Her er litt informasjon om trans fett og hvordan du kan unngå det.

Hva er transfett?

Trans fett fremstilles ved tilsetning av hydrogen til vegetabilsk olje gjennom en prosess som kalles hydrogenering, som gjør oljen mindre tilbøyelige til å ødelegge. Ved hjelp av transfett i produksjonen av matvarer bidrar matvarer holder seg friske lenger, har en lengre holdbarhet og har en mindre fet følelse.

Forskere er ikke sikker på nøyaktig hvorfor, men tillegg av hydrogen til olje øker kolesterolet mer enn andre typer fett. Det er antatt at å legge hydrogen til olje gjør oljen mer vanskelig å fordøye, og kroppen gjenkjenner transfett som mettet fett.

Trans fett i maten

Høyt kolesterol. Low-density lipoprotein (LDL).
Høyt kolesterol. Low-density lipoprotein (LDL).

Kommersielle bakevarer - for eksempel kjeks, kaker - og mange stekt mat, for eksempel donuts og pommes frites - kan inneholde transfett. Shortenings og enkelte margariner kan være høy i trans fett.

Trans fett pleide å være mer vanlig, men de siste årene matprodusenter har brukt det mindre på grunn av bekymringer over de helsemessige effektene av trans fett. Matprodusenter i Europa og mange andre land liste trans fett innhold på ernæring etiketter.

Du bør imidlertid være klar over hva ernæringsmessige etikettene egentlig mener når det gjelder trans fett. For eksempel, i Europa om en matvare har mindre enn 0,5 gram fett pr trans porsjon, kan maten etiketten lese 0 g trans fett. Selv om det er en liten mengde trans fett, hvis du spiser flere porsjoner med mat med mindre enn 0,5 gram transfett, kan du overskrider anbefalte grenser.

Lese mat etiketter

Hvordan vet du om maten inneholder trans fett? Se etter ordene "delvis hydrogenert" vegetabilsk olje. Det er en annen betegnelse for trans fett.

Det høres motstridende, men "helt" eller "helt" hydrogenert olje inneholder ikke transfett. I motsetning til delvis hydrogenert olje, hydrogenert prosessen brukes til å lage fullt eller helt olje ikke resulterer i trans-fettsyrer. Men hvis etiketten sier bare "hydrogenert" vegetabilsk olje, kan det bety at oljen inneholder noen trans fett.

Selv små mengder trans fett forekommer naturlig i enkelte kjøtt-og meieriprodukter, er det transfett i bearbeidet mat som synes å være mer skadelig.

Se også

Trans fett er dobbelt trøbbel for ditt hjerte helse

Trans fett og kolesterol

Leger bekymre trans fett på grunn av sin usunn effekt på kolesterolnivået - øke LDL og redusere HDL kolesterol. Det er hovedsakelig to typer kolesterol:

  • Low-density lipoprotein (LDL). LDL, eller "dårlig" kolesterol transporterer kolesterol i hele kroppen din. LDL kolesterol, når forhøyet, bygger seg opp i veggene i blodårene dine, noe som gjør dem vanskelig og smal.
  • High-density lipoprotein (HDL). HDL, eller "gode" kolesterolet plukker opp overflødig kolesterol og tar det tilbake til leveren din.

Et høyt LDL kolesterol nivået er en viktig risikofaktor for hjertesykdom. Hvis LDL er for høy, over tid, kan det føre til åreforkalkning, en farlig opphopning av fettstoffer innskudd på veggene i blodårene dine. Disse forekomstene - kalles plakk - kan redusere blodstrømmen gjennom arteriene. Hvis arteriene som forsyner hjertet med blod (koronararteriene) er berørt, kan du smerter og andre symptomer på koronarsykdom.

Hvis plakk tåre eller ruptur, kan en blodpropp dannes - blokkerer flyten av blod eller rev seg løs og plugge en arterie nedstrøms. Dersom blodtilførselen til en del av hjertet ditt stopper, vil du ha et hjerteinfarkt. Dersom blodtilførselen til deler av hjernen stopper, oppstår et slag.

Andre effekter av trans fett

Leger er mest bekymret for effekten av trans fett på kolesterol. Imidlertid har trans fett også blitt vist å ha noen andre skadelige virkninger:

  • Øker triglyserider. Triglyserider er en type fett som finnes i blodet ditt. Et høyt triglyseridnivå kan bidra til åreforkalkning (aterosklerose) eller jevning av blodårene - noe som øker risikoen for hjerneslag, diabetes, hjerteinfarkt og hjertesykdom.
  • Øker lp (a) lipoprotein. Lp (a) er en type LDL kolesterol som finnes i varierende grad i blodet, avhengig av din genetiske makeup. Transfett gjør Lp (a) i mindre og tettere lipidpartikler, som fremmer en opphoping av plakk i blodårene dine.
  • Fører til mer betennelse. Trans fett kan øke betennelser, som er en prosess der kroppen din reagerer til skade. Det er antatt at betennelse spiller en viktig rolle i dannelsen av fettstoffer blokkeringer i hjerte blodkar. Trans fett synes å ødelegge cellene som omgir blodkarene, som fører til betennelser.

Unngå transfett

Den gode nyheten er trans fett er å dukke opp mindre i mat, spesielt mat på dagligvarehandel butikkhyllene. Hvis du spiser ut mye, men vær oppmerksom på at noen restauranter fortsette å bruke transfett. Trans fett er noen ganger en del av olje-restauranter bruker å steke mat. En stor porsjon pommes frites på enkelte restauranter kan inneholde 5 gram eller mer av trans fett.

Hvor mye trans fett kan du trygt forbruker er diskutabelt. Men det er ingen tvil om at du bør begrense trans fett, i henhold til Food and Drug Administration og European Heart Association (AHA).

I Europa, trenger mat ernæring etiketter ikke liste en daglig verdi for trans fett fordi det er ukjent hva et passende nivå av trans fett er, annet enn at det bør være lav. AHA anbefaler at ikke mer enn en prosent av din totale daglige kalorier være trans fett. Hvis du spiser 2000 kalorier om dagen, virker det ut til 2 gram transfett eller mindre, eller omtrent 20 kalorier.

Hva bør du spise?

Tror ikke en mat som er fri for transfett er automatisk bra for deg. Matprodusenter har begynt å erstatte andre ingredienser for trans fett. Men noen av disse ingrediensene, som tropiske oljer - kokos, palmekjerneolje og palm oljer - inneholder mye mettet fett. Mettet fett øker LDL kolesterol. Et sunt kosthold inneholder litt fett, men det er en grense.

I et sunt kosthold, kan 25 til 35 prosent av din totale daglige kaloriene kommer fra fett - men mettet fett bør utgjøre mindre enn 10 prosent av din totale daglige kalorier. Målet for forbruker mindre enn 7 prosent av fett kalorier fra mettet fett hvis du har høye nivåer av LDL kolesterol.

Enumettet fett - finnes i olivenolje, peanut og raps oljer - er et sunnere alternativ enn mettet fett. Nøtter, fisk og andre matvarer som inneholder umettet omega-3 fettsyrer er andre gode valg av matvarer med enumettet fett.

Se også