Hypoglykemi

Definisjon

Hypoglykemi er en tilstand preget av en unormalt lavt nivå av blodsukker (glukose), kroppens viktigste energikilde.

Hypoglykemi er ofte forbundet med behandling av diabetes. Imidlertid kan en rekke forhold, mange av dem sjeldne, føre til lavt blodsukker hos personer uten diabetes. Som feber, er hypoglykemi ikke en sykdom i seg selv - det er en indikator på et helseproblem.

Umiddelbar behandling av hypoglykemi innebærer raske skritt for å få blodsukkeret tilbake til et normalt nivå - ca 70 til 100 milligram per desiliter eller mg / dl (03.09 til 05.06 millimol per liter eller mmol / L) - enten med høyt sukker matvarer eller medisiner. Langtidsbehandling krever identifisere og behandle den underliggende årsaken til hypoglykemi.

Se også

Symptomer

Kroppen din trenger en jevn tilførsel av sukker (glukose) for å fungere skikkelig. Hvis blodsukkeret blir for lavt, som oppstår med hypoglykemi, kan det ha disse effektene på hjernen:

 • Forvirring, unormal oppførsel eller begge deler, så som den manglende evnen til å fullføre rutineoppgavene
 • Synsforstyrrelser, slik som dobbeltsyn og tåkesyn
 • Anfall, men uvanlig
 • Tap av bevissthet, selv om uvanlig

Hypoglykemi kan også forårsake disse andre tegn og symptomer:

 • Hjertebank
 • Skjelving
 • Angst
 • Svette
 • Hunger
 • Prikkende følelse rundt munnen

Disse tegn og symptomer er ikke spesifikke for hypoglykemi. Det kan være andre årsaker. En intravenøs blodprøve for å teste blodsukkeret på tidspunktet for disse tegn og symptomer er den eneste måten å vite sikkert at hypoglykemi er årsaken.

Når bør du oppsøke lege
Oppsøk lege hjelp umiddelbart dersom:

 • Du har det som synes å være symptomer på hypoglykemi. Hypoglykemi, hvis bekreftet, kan være en indikasjon på en rekke sykdommer, som alle kan være alvorlige.
 • Du har diabetes og tidlige tegn på hypoglykemi ikke bedres med å spise eller ta glukose tabletter.
 • Søk nødstilfelle hjelp hvis noen du kjenner som har diabetes eller har hatt gjentatte hypoglykemi mister bevisstheten.

Se også

Årsaker

Hypoglykemi oppstår når blodsukkeret (glukose) nivå faller for lavt. Det er flere grunner til at dette kan skje, og det vanligste er en bivirkning av stoffer som brukes til behandling av diabetes. Men for å forstå hvordan hypoglykemi skjer, hjelper det å vite hvordan kroppen normalt regulerer blodsukkeret produksjon, absorpsjon og lagring.

Blodsukkeret regulering
Under fordøyelsen, bryter kroppen ned karbohydrater fra matvarer - som brød, ris, pasta, grønnsaker, frukt og melkeprodukter - i ulike sukkermolekyler. En av disse sukkermolekyler er glukose, den viktigste energikilden for kroppen din. Glukose absorberes i blodet etter at du spiser, men det kan ikke gå inn i cellene de fleste av dine vev uten hjelp av insulin - et hormon som skilles ut av bukspyttkjertelen.

Hypoglykemi. Du har det som synes å være symptomer på hypoglykemi.
Hypoglykemi. Du har det som synes å være symptomer på hypoglykemi.

Når nivået av glukose i blodet stiger, signaliserer det visse celler (betacellene) i bukspyttkjertelen, som ligger bak magesekken, for å frigjøre insulin. Den insulin, som igjen låser opp cellene slik at glukose kan komme inn og gi drivstoff cellene trenger for å fungere skikkelig. Eventuelle ekstra glukose lagres i leveren og musklene i form av glykogen. Denne prosessen reduserer nivået av glukose i blodet og hindrer den fra å nå faretruende høye nivåer. Som blodsukkeret tilbake til normalt, så gjør utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen.

Hvis du ikke har spist på flere timer og blodsukkeret synker, kalt en annen hormon fra bukspyttkjertelen glukagon signaler leveren å bryte ned lagret glykogen og slipper glukose tilbake i blodet. Dette holder blodsukkeret innenfor et normalt nivå før du spiser igjen.

Bortsett fra leveren bryte ned glykogen til glukose, har kroppen din også evnen til å produsere glukose i en prosess som kalles glukoneogenesen. Denne prosessen skjer hovedsakelig i leveren, men også i nyrene, og gjør bruk av ulike stoffer som er forløpere til glukose.

Mulige årsaker, med diabetes
Hvis du har diabetes, effekten av insulin på kroppen din er drastisk redusert, enten fordi bukspyttkjertelen ikke produserer nok av det (type 1 diabetes) eller fordi cellene dine er mindre mottakelig for det (type 2 diabetes). Som et resultat, har en tendens til å bygge opp glukose i blodet, og kan komme opp i farlig høye nivåer. For å løse dette problemet, har du sannsynligvis ta insulin eller andre legemidler er utviklet for å senke blodsukkernivået.

Dersom du tar for mye insulin i forhold til mengden glukose i blodet, kan det føre til at blodsukkeret til å slippe altfor lav, noe som resulterer i hypoglykemi. Hypoglykemi kan også bli resultatet hvis, etter å ha tatt din diabetes medisiner, trenger du ikke spise så mye som vanlig (inntak mindre glukose) eller du trener mer (bruke opp mer glukose) enn du normalt ville. For å hindre at dette skjer, er det sannsynlig at legen din vil hjelpe deg med å finne den optimale dosen som passer din vanlige spise-og aktivitetsvaner.

Mulige årsaker, uten diabetes
Hypoglykemi hos personer uten diabetes er mye mindre vanlig. Årsakene kan omfatte følgende:

 • Medisiner. Tar andres muntlige diabetes medisiner tilfeldigvis er en mulig årsak til hypoglykemi. Andre medisiner kan forårsake hypoglykemi, spesielt hos barn eller personer med nyresvikt. Et eksempel er kinin, som brukes til behandling av malaria.
 • Overdreven alkoholbruk. Drikking tungt uten å spise kan blokkere leveren fra slippe lagret glukose i blodet, forårsaker hypoglykemi.
 • Noen kritiske sykdommer. Alvorlige sykdommer i leveren, som alvorlig hepatitt, kan føre til hypoglykemi. Sykdommer i nyre, noe som kan holde kroppen skikkelig excreting medisiner kan påvirke blodsukkeret på grunn av en opphoping av disse medikamentene. Langsiktig sult, som kan oppstå i spiseforstyrrelse anorexia nervosa, kan resultere i nedbryting av stoffer kroppen din trenger i glukoneogenesen, forårsaker hypoglykemi.
 • Insulin overproduksjon. En sjelden tumor i bukspyttkjertelen (insulinoma) kan forårsake overproduksjon av insulin, som resulterer i hypoglykemi. Andre tumorer kan resultere i overdreven produksjon av insulin-lignende stoffer. Eller svulstene selv kan bruke opp for mye glukose. Utvidelse av betacellene i bukspyttkjertelen som produserer insulin (nesidioblastosis) kan føre til overdreven insulin release, forårsaker hypoglykemi. Personer som har gjennomgått gastric bypass kirurgi er utsatt for denne tilstanden.
 • Endokrine mangler. Visse sykdommer i binyrene og hypofysen kan resultere i en mangel på viktige hormoner som regulerer glukose produksjon. Barn med disse lidelsene er mer utsatt for hypoglykemi enn er voksne.
Forberedelser til din avtale. Du har diabetes og tidlige tegn på hypoglykemi ikke bedres.
Forberedelser til din avtale. Du har diabetes og tidlige tegn på hypoglykemi ikke bedres.

Hypoglykemi etter måltider
Mest hypoglykemi oppstår når du ikke har spist (når du er i en fastende tilstand), men det er ikke alltid tilfelle. Noen ganger hypoglykemi oppstår etter måltider fordi kroppen produserer mer insulin enn nødvendig. Denne typen hypoglykemi, kalt reaktiv eller postprandial hypoglykemi, kan oppstå hos personer som har hatt gastric bypass operasjon. Det kan også forekomme hos personer som ikke har hatt operasjon.

Se også

Komplikasjoner

Hvis du ignorerer symptomene på hypoglykemi for lenge, kan du miste bevisstheten. Det er fordi hjernen din trenger glukose for å fungere skikkelig.

Gjenkjenne tegn og symptomer på hypoglykemi tidlig fordi ubehandlet hypoglykemi kan føre til:

 • Anfall
 • Tap av bevissthet
 • Død, først og fremst hos personer med diabetes

På den annen side, hvis du har diabetes, være forsiktig med å overtreat din lavt blodsukker. Hvis du gjør det, kan det forårsake at blodsukkeret til å stige for høyt. Også dette kan være farlig og kan føre til skade på nerver, blodårer og ulike organer.

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis du har diabetes, og du har symptomer på hypoglykemi, ringe legen som normalt bidrar til å administrere din tilstand. Hvis du ikke har blitt diagnostisert med diabetes, gjøre en avtale med din primære omsorgsperson.

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen og vet hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned dine symptomer, inkludert da de startet og hvor ofte de forekommer.
 • Listen din nøkkel medisinsk informasjon, inkludert eventuelle andre forhold som du blir behandlet og navnene på noen medisiner, vitaminer eller kosttilskudd du tar.
 • Logg detaljer om den siste diabetes ledelse hvis du har diabetes. Merknader til legen din bør inneholde timing og resultater av nyere blodsukkeret, samt tidsplan som du har tatt medisiner, hvis noen.
 • Liste din typiske daglige vaner, inkludert alkohol inntak, måltider og trening rutiner.
 • Ta et familiemedlem eller venn sammen, om mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å suge opp all informasjon gitt til deg under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din. Lage din liste med spørsmål på forhånd kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid med legen din.

Spørsmål å spørre legen din dersom du har diabetes inkluderer:

 • Er mine tegn og symptomer på grunn av hypoglykemi?
 • Hva er mest sannsynlig utløsende min hypoglykemi?
 • Trenger jeg å justere min behandling plan?
 • Trenger jeg å gjøre noen endringer i kostholdet mitt?
 • Trenger jeg å gjøre noen endringer i mitt treningsprogram?
 • Hva annet anbefaler dere å hjelpe meg å administrere min tilstand?

Spørsmål å spørre hvis du ikke har blitt diagnostisert med diabetes er:

 • Er hypoglykemi den mest sannsynlige årsaken til mine symptomer?
 • Hva annet kan forårsake disse symptomene?
 • Hvilke tester trenger jeg?
 • Hva er de mulige komplikasjoner av denne tilstanden?
 • Hvordan er denne tilstanden behandles?
 • Hva egenomsorg trinn, herunder endringer i livsstil, kan jeg ta for å bidra til å forbedre mine tegn og symptomer?
 • Bør jeg oppsøke en spesialist?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale.

Hva du kan forvente fra legen din
En lege som ser deg for tegn og symptomer på hypoglykemi er sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Legen kan spørre:

 • Hva er dine symptomer?
 • Når fikk du først legger merke til disse symptomene?
 • Da gjør tegn og symptomer oppstår vanligvis?
 • Virker noe for å provosere dine tegn og symptomer?
 • Har du blitt diagnostisert med andre medisinske tilstander?
 • Hvilke medisiner er du for tiden tar, inkludert reseptbelagte og over-the-counter narkotika samt vitaminer og kosttilskudd?
 • Hva er din typiske daglige kosthold?
 • Drikker du alkohol? Hvis ja, hvor mye?
 • Hva er ditt typiske treningsprogram?

Hvis du har diabetes, legen din kan også spørre en rekke detaljerte spørsmål om diabetes ledelse. Det vil hjelpe å komme til din avtale med en fersk logg over blodsukkeret testresultater, medisinering navn og tidsplaner og eventuelle endringer du har lagt merke til i hyppigheten eller alvorlighetsgraden av diabetes-relaterte symptomer.

Se også

Tester og diagnose

Legen din vil bruke tre kriterier - ofte referert til som Whipples triade - å diagnostisere hypoglykemi. Whipples triade inkluderer følgende faktorer:

 • Tegn og symptomer på hypoglykemi. Du kan ikke vise tegn og symptomer på hypoglykemi under ditt første besøk med legen din. I dette tilfellet, kan legen ha deg rask over natten. Dette vil tillate hypoglykemiske symptomer oppstår slik at han eller hun kan stille en diagnose. Det er også mulig at du må gjennomgå en utvidet raskt i et sykehus. Eller hvis symptomene oppstår etter et måltid, vil legen ønsker å teste blodsukkeret etter et måltid.
 • Dokumentasjon av lavt blodsukker når de tegn og symptomer oppstår. Legen vil tegne en blodprøve som skal analyseres i laboratoriet.
 • Forsvinningen av de tegn og symptomer. Den tredje delen av den diagnostiske triaden innebærer om dine symptomer forsvinner når blodsukkernivået er hevet.

I tillegg vil legen din sannsynligvis gjennomføre en fysisk undersøkelse og vurdere din medisinske historie.

Se også

Behandlinger og medisiner

Behandling av hypoglykemi innebærer:

 • Umiddelbar innledende behandling for å øke blodsukkernivået
 • Behandling av den underliggende sykdommen som forårsaker din hypoglykemi for å hindre den fra tilbakevendende

Umiddelbar innledende behandling
Den innledende behandling avhenger av symptomene dine. Tidlige symptomer kan vanligvis behandles ved å forbruke sukker, slik som å spise godteri, drikke fruktjuice eller ta glukose tabletter for å øke blodsukkernivået. Hvis symptomene er mer alvorlig, svekke din evne til å ta sukker gjennom munnen, kan det hende du trenger en injeksjon av glukagon eller glukose intravenøst. Hvis du er utsatt for alvorlige episoder av hypoglykemi, spør legen din om et hjem glukagon kit kan være aktuelle for deg.

Behandling av den underliggende sykdommen
Forebygging av tilbakevendende hypoglykemi krever din lege for å identifisere den underliggende tilstanden og behandle den. Avhengig av den underliggende årsaken, kan behandlingen omfatte:

 • Medisiner. Hvis et medikament er årsaken til hypoglykemi din, legen din vil sannsynligvis foreslå å endre medisinering eller justering av dosen.
 • Svulst behandling. En svulst i bukspyttkjertelen er behandlet ved kirurgisk fjerning. Nesidioblastosis, utvidelse av pankreatiske celler som gjør insulin, kan behandles ved delvis fjerning av bukspyttkjertelen.

Se også

Forebygging

 • Hvis du har diabetes, følg nøye diabetes forvaltningsplanen du og legen din har utviklet.
 • Hvis du ikke har diabetes, men har gjentatte episoder med hypoglykemi, spise hyppige små måltider gjennom dagen er et midlertidig tiltak for å forhindre blodsukkernivået blir for lavt. Imidlertid er denne tilnærmingen ikke en tilrådelig langsiktig strategi. Arbeid med legen din for å identitet og behandle den underliggende årsaken til hypoglykemi.

Se også