Hypoplastic venstre hjerte syndrom

Definisjon

Hypoplastic venstre hjerte syndrom er en kompleks og sjelden hjertefeil tilstede ved fødselen (medfødt). I hypoplastic venstre hjerte syndrom, er venstre side av hjertet kritisk underutviklet.

Hvis babyen er født med hypoplastisk venstre hjerte syndrom, kan venstre side av hjertet ikke effektivt pumpe blod til kroppen, så høyre side av hjertet må pumpe blod både til lungene og til resten av kroppen.

Medisiner for å hindre nedleggelse av forbindelsen (ductus arteriosus) mellom høyre og venstre side, etterfulgt av enten kirurgi eller en hjertetransplantasjon, er nødvendig for å behandle Hypoplastic venstre hjerte syndrom. Med fremskritt innen omsorg, er utsiktene for babyer født med hypoplastisk venstre hjerte syndrom bedre nå enn tidligere.

Se også

Symptomer

Babyer født med hypoplastisk venstre hjerte syndrom vanligvis er alvorlig syk umiddelbart etter fødselen. Hypoplastic venstre hjerte syndrom symptomer inkluderer:

 • Grå-blå hudfarge (cyanose)
 • Rapid, vanskelig å puste
 • Dårlig fôring
 • Kalde hender og føtter
 • Å være uvanlig døsig eller inaktive

I en baby med hypoplastisk venstre hjerte syndrom, hvis de naturlige forbindelser mellom hjertets venstre og høyre side (foramen ovale og ductus arteriosus) får lov til å lukke, kan han eller hun gå inn i sjokk og kan dø. Tegn på sjokk er:

 • Cool, klam hud som kan være blek eller grå
 • En svak og rask puls
 • Unormal puste som enten kan være langsom og grunne eller meget hurtig
 • Utvidede pupiller
 • Laber øyne som synes å stirre

En baby som er i sjokk kan være bevisst eller ubevisst. Hvis du mistenker at barnet ditt er i sjokk, umiddelbart ringe 911 eller ditt lokale nødnummer.

Når bør du oppsøke lege
Det er mer sannsynlig at barnet vil bli diagnostisert med hypoplastic venstre hjerte syndrom enten før fødselen eller like etterpå. Men du bør søke medisinsk hjelp hvis du oppdager at barnet ditt har følgende symptomer:

 • Grå-blå hudfarge
 • Rapid, vanskelig å puste
 • Dårlig fôring
 • Kalde hender og føtter
 • Å være uvanlig døsig eller inaktive

Hvis barnet ditt har noen av følgende tegn på sjokk, ring 911 eller ditt lokale nødnummer med en gang:

 • Cool, klam hud som kan være blek eller grå
 • En svak og rask puls
 • Unormal puste som enten kan være langsom og grunne eller meget hurtig
 • Utvidede pupiller i øynene
 • Laber øyne som synes å stirre

Se også

Årsaker

Hypoplastic venstre hjerte syndrom. Hva skjer i hypoplastic venstre hjerte syndrom.
Hypoplastic venstre hjerte syndrom. Hva skjer i hypoplastic venstre hjerte syndrom.

Hypoplastic venstre hjerte syndrom oppstår under fosterets vekst når babyens hjerte utvikler seg. Årsaken er ukjent. Men hvis din familie har ett barn med hypoplastic venstre hjerte syndrom, er risikoen for å ha en annen med samme tilstand økt.

En normal Hjertet har fire kamre, to på høyre og to til venstre. I å utføre sin grunnleggende jobb - pumpe blod gjennom kroppen - hjertet bruker sin venstre og høyre side for forskjellige oppgaver. På høyre side flytter blod til lungene. I lungene, oksygen beriker blod, som deretter sirkulerer til hjertets venstre side. Den venstre side av hjertet pumper blod inn i et stort fartøy kalles i aorta, som sirkulerer den oksygenrikt blod til resten av kroppen.

Hva skjer i hypoplastic venstre hjerte syndrom
I hypoplastisk venstre hjerte-syndrom, kan den venstre siden av hjertet ikke riktig levere blod til kroppen fordi det nedre venstre kammer (venstre ventrikkel) er for liten, eller i noen tilfeller kan det ikke engang eksistere. I tillegg trenger de ventiler på venstre side av hjertet (aortaklaffen og mitralklaffen) ikke fungerer ordentlig, og hovedpulsåren forlater hjertet (aorta) er mindre enn normalt.

For de første dagene av livet, kan den høyre side av hjertet pumper blod både til lungene og til resten av kroppen gjennom et naturlig åpningen (foramen ovale) mellom de øvre kamrene i hjertet (atria) eller gjennom en blod fartøy som forbinder lungepulsåren direkte til aorta (ductus arteriosus). Når foramen ovale og ductus arteriosus er åpne, er de omtalt som "patent".

Dersom ductus arteriosus og foramen ovale tett - som de vanligvis gjør etter første dag eller to av livet - på høyre side av hjertet har ingen måte å pumpe blod ut i kroppen. Men mange spedbarn med hypoplastisk venstre hjerte syndrom også ha en annen hjertefeil, et hull i veggen mellom de øvre kamrene i hjertet (atrieseptumdefekt), som gjør at den høyre side av hjertet for å fortsette å pumpe blod til kroppen selv om ductus arteriosus eller foramen ovale lukkes.

Se også

Risikofaktorer

Hvis du allerede har et barn med hypoplastisk venstre hjerte syndrom, er du på et høyere risiko for å få et barn med denne tilstanden.

Utover familiens historie, er det ingen klare risikofaktorer for hypoplastic venstre hjerte syndrom.

Se også

Komplikasjoner

Puste hjelp. Trinn 1: den Norwood operasjon.
Puste hjelp. Trinn 1: den Norwood operasjon.

Uten kirurgi, er Hypoplastic venstre hjerte syndrom fatal, vanligvis i løpet av den første uken eller to av livet.

Med behandling, mange babyer overleve, selv om de fleste vil ha komplikasjoner senere i livet. Noen av komplikasjoner inkluderer:

 • Slitsomt lett når du deltar i idrett eller annen trening
 • Hjerterytmeforstyrrelser (arytmier)
 • Væskeansamling i lungene, mage, ben og føtter (ødem)
 • Dannelse av blodpropper som kan føre til en lungeemboli eller hjerneslag
 • Utviklingsmessige problemer knyttet til hjernen og nervesystemet
 • Behov for ytterligere hjertekirurgi eller transplantasjon

Se også

Tester og diagnose

Før fødselen
Det er mulig for en baby å bli diagnostisert med hypoplastic venstre hjerte syndrom mens det fortsatt er i mors liv. Legen din kan være i stand til å identifisere tilstanden på en rutinemessig ultralyd eksamen i løpet av andre trimester av svangerskapet.

Etter fødselen
Etter at babyen er født, kan hans eller hennes lege mistenker en hjertefeil, som hypoplastic venstre hjerte syndrom, hvis barnet ditt har grå-blå hud eller har problemer med å puste. Babyens Legen kan også mistenker en hjertefeil hvis han eller hun hører et hjerte bilyd - en unormal susende lyd forårsaket av turbulent blodstrøm.

Leger bruker vanligvis en ekkokardiogram å diagnostisere Hypoplastic venstre hjerte syndrom. Denne testen bruker høyfrekvente lydbølger som spretter av babyens hjerte til å produsere levende bilder som kan vises på en videoskjerm. I en baby med hypoplastisk venstre hjerte syndrom, avslører echocardiogram en mindre enn normal venstre ventrikkel og aorta. Fordi denne testen kan spore blod flyte, det viser også blodet beveger seg fra høyre ventrikkel til aorta. I tillegg kan en ekkokardiogram identifisere tilknyttede hjertefeil, som for eksempel en atrial septumdefekt.

Se også

Behandlinger og medisiner

Behandling for hypoplastic venstre hjerte syndrom innebærer enten en tre-trinns kirurgisk prosedyre eller en hjertetransplantasjon. Dersom diagnosen er gjort før babyen er født, leger vanligvis anbefaler levering på et sykehus med en hjerteoperasjon sentrum.

Før operasjon
Babyens lege kan anbefale flere alternativer for å hjelpe behandle tilstanden før operasjon eller transplantasjon. De omfatter:

 • Medisinering. Medisinen alprostadil (Prostin VR Pediatric) bidrar utvide blodårene og holder ductus arteriosus åpen.
 • Puste hjelp. Hvis barnet ditt har problemer med å puste, kan han eller hun trenger hjelp fra en pustemaskin (respirator), som sikrer tilstrekkelig oksygentilførsel.
 • Intravenøs væske. Babyen vil motta væske gjennom et rør settes inn i en blodåre.
 • Atrie septostomi. Denne prosedyren brukes til å lage en åpning mellom hjertets forkamrene (atriene) hvis foramen ovale lukkes. Hvis barnet ditt allerede har en atrial septumdefekt, kan en atrial septostomi ikke være nødvendig.

Kirurgi
Kirurgiske alternativer omfatter en tre-trinns kirurgisk prosedyre som er utformet for å skape normal blodstrøm i og ut av hjertet, slik at legemet for å motta den oksygenrikt blod det er behov for.

 • Trinn 1:. The Norwood drift Denne operasjonen utføres vanligvis i løpet av de første to ukene av livet. Det innebærer å rekonstruere aorta og koble den direkte til hjertets nedre høyre kammer (høyre ventrikkel). Dette tillater den høyre ventrikkel for effektivt å pumpe blodet til både lungene og kroppen. Etter denne operasjonen, vil babyens hud fortsatt har et blått skjær fordi oksygenrikt og oksygenfattig blod fortsetter å blande i hjertet. Når barnet passerer vellykket gjennom denne fasen av behandlingen, oddsen for å overleve øker.
 • Trinn 2:. En toveis glenn eller hemi-fontan Denne prosedyren er vanligvis utføres mellom 4 og 12 måneders alder. Det reduserer arbeidet til den høyre ventrikkel ved å tillate den å pumpe blodet hovedsakelig til aorta og tillate det meste av blod retur fra kroppen til å strømme direkte inn i lungene. Etter denne operasjon, blir alt blodet retur fra overkroppen sendes til lungene, slik at blod med mer oksygen pumpes til aorta for å levere organer og vev i hele kroppen.
 • Trinn 3:. Fontan prosedyren Denne prosedyren er gjort mellom 18 måneder og tre år. Den lar resten av blodet kommer tilbake fra kroppen for å gå til lungene. Etter denne prosedyren, er det ingen blanding av oksygenrikt og oksygenfattig blod i hjertet, og barnets hud vil ikke lenger se blå.

Et annet kirurgisk alternativ er en hjertetransplantasjon, spesielt når manglene er komplekse. Babyer med hypoplastic venstre hjerte syndrom kan bli vurdert for en transplantasjon. Mens man venter på en hjertetransplantasjon, kan barnet kreve medisiner til en donor hjerte blir tilgjengelig.

Oppfølging
Etter kirurgi eller en transplantasjon, vil barnet trenger livslang oppfølging med et hjerte lege (kardiolog) som spesialiserer seg på medfødt hjertesykdom, for å overvåke hans eller hennes hjerte helse. Noen medikamenter kan være nødvendig å regulere hjertefunksjon. Hvis barnet mottar en hjertetransplantasjon, vil anti-avvisning medisiner være nødvendig for resten av hans eller hennes liv for å bekjempe avvisning av det nye hjertet.

Ditt barns kardiolog kan anbefale å ta antibiotika før enkelte tannlege eller andre prosedyrer for å forebygge infeksjoner, spesielt hvis hjertet ikke er fullt reparert ennå, eller hvis det er små mangler som gjenstår etter reparasjon. I noen tilfeller kan han eller hun også anbefale at barnet begrense fysisk aktivitet.

Se også

Forebygging

Det er ingen kjent måte å forebygge Hypoplastic venstre hjerte syndrom. Hvis du har en familiehistorie med hjertefeil, eller hvis du allerede har et barn med en medfødt hjertefeil, før å bli gravid vurdere å snakke med en genetisk veileder og en kardiolog opplevd i medfødte hjertefeil.

Se også

Mestring og støtte

Omsorg for en baby med et alvorlig hjerteproblem, for eksempel hypoplastic venstre hjerte syndrom, kan være utfordrende. Her er noen strategier som kan bidra til å gjøre det enklere:

 • Søke støtte. Be om hjelp fra familiemedlemmer og venner. Snakk med ditt barns kardiolog om støtte grupper og andre typer hjelp som er tilgjengelig nær deg.
 • Registrere babyens helse historie. Det vil være viktig å skrive ned babyens diagnose, medisiner, kirurgi og andre prosedyrer og datoene de ble utført, samt navn og telefonnummer til ditt barns kardiolog, nødtelefon tall for ditt barns leger og sykehus, og annen viktig informasjon om barnets omsorg. Det er også viktig å inkludere en kopi av den operative rapporten fra barnets kirurg i postene. Denne informasjonen vil hjelpe deg å huske omsorgen barnet ditt har fått, og det vil være nyttig for leger som ikke er kjent med babyen en anmeldelse av hans eller hennes komplekse helse historie.
 • Snakke om dine bekymringer. Etter hvert som barnet vokser, kan du bekymre deg for aktiviteter der han eller hun kan trygt delta. Snakk med hjertespesialist om hvilke aktiviteter som er best for barnet ditt. Hvis noen er off-limits, oppmuntre ditt barn i andre sysler heller enn å fokusere på hva han eller hun ikke kan gjøre. Hvis andre spørsmål om barnets helse bekymring, du diskutere dem med ditt barns kardiolog, også.

Selv om alle forhold er forskjellige, husk at mange barn med medfødt hjertefeil vokser opp til å lede sunt liv.

Se også