Hypospadi

Definisjon

Hypospadi (hi-POE-SPAY-dee-us) er en tilstand i hvilken den urinrørets er på undersiden av penis, i stedet for på spissen. Urinrøret er røret der urinen renner fra blæren og ut kroppen din.

Du kan føle distressed hvis din sønn er født med hypospadi. Imidlertid er hypospadi vanlig og ikke forårsaker vanskeligheter med omsorg for spedbarn. Faktisk gjenoppretter kirurgi vanligvis den normale utseende av barnets penis. Med vellykket behandling av hypospadi, kan de fleste menn etter hvert har normal voksen seksuell funksjon.

Symptomer

I hypospadias, er åpningen av uretra plassert på undersiden av penis i stedet for ved spissen. Alvorlighetsgraden av tilstanden varierer. I de fleste tilfeller er det urinrørets nær hodet på penis. Mindre ofte, er åpningen ved midshaft eller på undersiden av penis. I sjeldne tilfeller er åpningen i eller under pungen.

Tegn og symptomer på hypospadi kan omfatte:

 • Urinrørets på et annet sted enn tuppen av penis
 • Nedadgående kurve av penis (chordee)
 • Genser med utseendet på penis fordi bare den øverste halvdelen av penis er dekket av forhuden
 • Unormal sprøyting ved vannlating

Når bør du oppsøke lege
De fleste barn med hypospadi er diagnostisert kort tid etter fødselen mens de fortsatt på sykehuset.

Men det er mulig at mindre alvorlige hypospadi kan bli oversett. Ring legen din dersom du merker at sønnen urinrøret er ikke på tuppen av penis, er hans forhuden ikke fullt utviklet eller hans penis kurver nedover.

Årsaker

Hypospadi er tilstede ved fødselen (medfødt). Den eksakte grunnen til dette problemet oppstår er ukjent. Noen ganger hypospadi er arvet.

Som penis utvikler seg i en mannlig foster, visse hormoner stimulere dannelsen av urinrøret og forhuden. Hypospadi resultater når det oppstår en feil i handlingen av disse hormonene, slik at urinrøret å utvikle unormalt.

Risikofaktorer

Denne tilstanden er vanligere hos barn med en familie historie av hypospadi.

Noen undersøkelser tyder på at det kan være en økt risiko for hypospadi i spedbarn hanner født av kvinner i høy alder eller de som brukes in vitro fertilisering (IVF) å bli gravid. Forbindelsen til IVF kan skyldes morens eksponering for progesteron, et naturlig hormon eller til progestin, en syntetisk form av progesteron, administrert i løpet av IVF-prosessen. Annen forskning har imidlertid ikke har bekreftet en sammenheng mellom IVF og hypospadi, men fant en sammenheng mellom en mors eksponering for plantevernmidler og hypospadi.

Komplikasjoner

Hvis hypospadi ikke behandles, kan et barn ha problemer med å lære å bruke et toalett riktig. I voksen alder, kan ubehandlet hypospadi føre til vanskeligheter med å oppnå en ereksjon.

Forberedelser til din avtale

Hvis din nyfødte sønn er diagnostisert med hypospadi mens de fortsatt på sykehuset etter fødselen, vil du sannsynligvis bli henvist til en pediatrisk urolog.

Hvis ditt barns hypospadi er mindre alvorlig, men det kan bli oversett på sykehuset. Hvis du tror din sønn har hypospadi, ring fastlegen din eller barnelege.

Hvis barnet ditt vil se en pediatrisk urolog, kan det være lurt å sjekke helsen din plan for å se om det dekker møtet med denne eksperten.

Det er en god idé å komme godt forberedt til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, samt hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Be et familiemedlem eller en venn til å komme med deg. Det kan være oppskakende å finne ut at det er noe galt med barnet ditt, noe som muligens gjør det vanskelig å huske all informasjon gitt under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

For hypospadi, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Trenger barnet mitt å ha kirurgi?
 • Når er den beste tiden for kirurgi?
 • Hva er risikoen forbundet med denne operasjonen?
 • Kan barnet mitt vokse denne tilstanden?
 • Hva skjer hvis han ikke ha kirurgi?
 • Vil denne tilstanden påvirker min sønns fertilitet eller seksuell funksjon senere i livet?
 • Hvis jeg får et barn til, hva er oddsen for at dette kan skje igjen?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg? Hva nettsteder anbefaler dere?

Hva du kan forvente fra legen din
Det er også en god idé å være forberedt på eventuelle spørsmål din sønns lege kan stille. For hypospadi, kan han eller hun spør:

 • Har din sønns penis kurve nedover under ereksjon?
 • Har du merket noen unormal sprøyting når din sønn urinates? (Dette kan være vanskelig å skille i et spedbarn.)

Tester og diagnose

Din sønns lege kan diagnostisere hypospadi basert på en fysisk undersøkelse.

Behandlinger og medisiner

Behandlingen innebærer kirurgi for å reposisjonere urinrørsåpningen og, om nødvendig, rette skaftet av penis.

Hva skjer under operasjonen
Under operasjonen, bruker en pediatrisk urologi kirurg vev grafts fra forhuden eller fra innsiden av munnen for å rekonstruere urin kanalen i riktig posisjon, korrigere hypospadi. Operasjonen tar vanligvis fra 90 minutter til tre timer og er gjort mens barnet er bevisstløs (narkose). Sjelden, kan reparasjonen krever to eller flere operasjoner.

Når operasjonen er utført
Kirurgi gjøres best i tidlig alder - vanligvis mellom alderen 4 måneder og 12 måneder. Generelt er det tidligere operasjonen gjøres, desto mindre traumatisk det er for barnet. Men prosedyren kan gjennomføres i alle aldre og selv i voksen alder. Spedbarn bør ikke være omskåret før prosedyren fordi forhuden vev kan være nødvendig for operasjonen.

Komplikasjoner av kirurgi
I de fleste tilfeller er kirurgisk reparasjon resulterer i en penis med normal eller nesten normal funksjon og utseende og ingen fremtidige problemer. Imidlertid, i et lite antall tilfeller, er et hull (fistel) eller arrdannelse kan utvikle seg langs undersiden av penis hvor det nye urin-kanalen ble opprettet. Dette kan resultere i urinlekkasje og krever en ekstra operasjon for reparasjon.

Mestring og støtte

Det kan være vanskelig og skremmende å høre at din sønn har hypospadi og vil trolig trenge operasjon. Ikke nøl med å spørre barnets lege eventuelle spørsmål du har, og hvis mulig, få et familiemedlem eller en venn med deg for støtte på dagen for operasjonen. Den gode nyheten er at operasjonen for hypospadi er vanligvis svært vellykket, og din veldig lite barn vil sannsynligvis ikke huske å ha prosedyren.