In vitro fertilisering (IVF)

Definisjon

In vitro fertilisering (IVF) er en kompleks serie av prosedyrer som brukes til å behandle fruktbarhet eller genetiske problemer og hjelpe til med unnfangelsen av et barn. Under IVF, er modne egg samlet (hentet) fra eggstokkene og befruktes av sæd i et laboratorium. Så det befruktede egg (embryo) eller egg er implantert i livmor. En syklus av IVF tar omtrent to uker.

IVF er den mest effektive formen for assistert befruktning. Prosedyren kan gjøres ved hjelp av dine egne egg og din partners sperm. Eller IVF kan innebære egg, sæd eller embryo fra en kjent eller anonym donor. I noen tilfeller, en svangerskapsdiabetes carrier - en kvinne som har et embryo implantert i livmoren hennes - kan brukes.

Sjansene dine for å ha en sunn baby ved hjelp av IVF avhenge av mange faktorer, som alder og årsaken til infertilitet. I tillegg kan IVF være tidkrevende, kostbar og invasiv. Hvis mer enn ett embryo er implantert i livmoren din, kan IVF resultere i en graviditet med mer enn ett foster (multippel graviditet).

Legen din kan hjelpe deg å forstå hvordan IVF fungerer, mulige risikoer, og om denne metoden for behandling av infertilitet er riktig for deg.

Se også

Hvorfor det er gjort

In vitro fertilisering (IVF) er en behandling for infertilitet eller genetiske problemer. Hvis IVF er utført for å behandle infertilitet, kan du og din partner kunne prøve mindre invasiv behandling før du prøver IVF, inkludert fruktbarhet narkotika for å øke produksjonen av egg eller intrauterin inseminasjon - en prosedyre der sperm er plassert direkte i livmor nær tidspunktet for eggløsning.

Noen ganger er IVF tilbys som en primær behandling for infertilitet hos kvinner over 40 år. IVF kan også gjøres hvis du har visse helsemessige forhold. For eksempel kan IVF være et alternativ hvis du eller partneren din har:

 • Egglederen skade eller blokkering. Egglederen skade eller blokkering gjør det vanskelig for et egg til å bli befruktet eller for et embryo å reise til livmor.
 • Eggløsning lidelser. Hvis eggløsningen er sjeldne eller fraværende, færre egg er tilgjengelig for befruktning.
 • Premature eggstokksvikt. Prematur eggstokksvikt er tap av normal eggstokkfunksjonen før fylte 40 år. Hvis eggstokkene dine mislykkes, har de ikke produserer normale mengder av hormonet østrogen eller har egg å løslate regelmessig.
 • . Endometriose Endometriose oppstår når livmor vev implantater og vokser utenfor livmoren - ofte påvirker funksjonen av eggstokkene, livmoren og egglederne.
 • Livmor fibroids. Fibroids er godartede svulster i veggen av livmor og er vanlig hos kvinner i 30-årene og 40-årene. Fibroids kan forstyrre implantering av det befruktede egget.
 • Forrige eggstokksterilisasjon eller fjerning Hvis du har hatt tubeligatur -. En type sterilisering der dine egglederne er kuttet eller blokkert for å permanent hindre graviditet - og ønsker å bli gravid, kan IVF være et alternativ til tubal ligation reversering.
 • Svekket sperm produksjon eller funksjon. Under gjennomsnittet sperm konsentrasjon, svak bevegelse av sædceller (dårlig mobilitet), eller unormalt i sperm størrelse og form kan gjøre det vanskelig for sædceller å befrukte et egg. Hvis sæd unormalt er funnet, kan partneren din trenger å se en spesialist for å fastslå om det er korrigerbare problemer eller underliggende helsemessige bekymringer.
 • Uforklarlig infertilitet. Uforklarlig infertilitet betyr ingen årsak til infertilitet er funnet til tross for evaluering for vanlige årsaker.
 • . En genetisk lidelse Hvis du eller partneren din er i fare for å overføre en genetisk lidelse til barnet ditt, kan du være kandidater for preimplantasjonsdiagnostikk - en prosedyre som innebærer IVF. Etter at eggene er høstet og befruktet, de er skjermet for visse genetiske problemer, selv om ikke alle genetiske problemer kan bli funnet. Embryoer som ikke inneholder identifiserte problemer kan overføres til livmoren.
 • Fertilitet bevaring for kreft eller andre helsemessige forhold Hvis du er i ferd med å starte kreftbehandling -. Som stråling eller cellegift - som kan skade forplantningsevnen, IVF for fruktbarhet bevaring kan være et alternativ. Kvinner kan ha egg høstet fra eggstokkene og frosset i et ubefruktet tilstand for senere bruk. Eller eggene kan befruktes og fryses som embryoer for fremtidig bruk. Kvinner som ikke har en funksjonell livmor eller for hvem svangerskapet utgjør en alvorlig helserisiko kan velge IVF med en annen person til å bære svangerskapet (svangerskapsdiabetes carrier). I dette tilfellet er kvinnens egg befruktet med sperm, men de resulterende embryo er plassert i svangerskapsdiabetes transportør livmor.

Se også

Risiko

Spesifikke trinn av en in vitro fertilisering (IVF) syklus bære risiko, inkludert:

 • Flerfødsler. IVF øker risikoen for flere fødsler hvis mer enn ett embryo er implantert i livmor. Et svangerskap med flere fostre bærer en høyere risiko for tidlig fødsel og lav fødselsvekt enn graviditet med en enkelt foster gjør.
 • For tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Forskning tyder på at bruk av IVF litt øker risikoen for at en baby blir født tidlig eller med lav fødselsvekt.
 • Ovarialt hyperstimuleringssyndrom. Bruk av injiserbare fruktbarhet narkotika, slik som humant choriongonadotropin (HCG), for å indusere eggløsning kan føre til ovarialt hyperstimuleringssyndrom, der eggstokkene blir hovne og smertefulle. Tegn og symptomer vanligvis vare en uke og inkluderer mild magesmerter, oppblåsthet, kvalme, oppkast og diaré. Hvis du blir gravid, derimot, kan symptomene vare i flere uker. Sjelden er det mulig å utvikle en mer alvorlig form for ovarialt hyperstimuleringssyndrom som også kan føre til rask vektøkning og kortpustethet.
 • Spontanabort Forekomsten av abort for kvinner som gravid ved hjelp av IVF med ferske embryoer er lik som kvinner som gravid naturlig -. Ca 15 til 20 prosent - men hastigheten øker med mors alder. Bruk av frosne embryo under IVF, men kan lett øke risikoen for spontanabort.
 • Egg-henting prosedyre komplikasjoner. Bruk av en aspirere nål for å samle egg kan muligens forårsake blødning, infeksjon eller skade på tarmen, blæren eller et blodkar. Risiko er også forbundet med narkose, hvis de brukes.
 • . Svangerskap utenfor livmoren Ca 2 til 5 prosent av kvinner som bruker IVF vil ha en graviditet utenfor livmoren - når det befruktede egget implantater utenfor livmoren, vanligvis i en egglederen. Det befruktede egget kan ikke overleve utenfor livmoren, og det er ingen måte å fortsette svangerskapet.
 • Fødselsskader. Alderen på mor er den primære risikofaktor i utviklingen av fødselsskader, uansett hvor barnet er unnfanget. Mer forskning er nødvendig for å avgjøre om barn unnfanget ved hjelp av IVF kan ha økt risiko for visse fødselsskader. Noen eksperter mener at bruk av IVF øker ikke risikoen for å få en baby med misdannelser.
 • Eggstokkreft. Selv om noen tidlige studier antyder at det kan være en sammenheng mellom visse medisiner som brukes til å stimulere egg vekst og utvikling av en bestemt type ovarian tumor, har nyere studier ikke støtter disse funnene.
 • Stress. Bruk av IVF kan være økonomisk, fysisk og følelsesmessig drenering. Støtte fra rådgivere, familie og venner kan hjelpe deg og din partner gjennom oppturer og nedturer i behandling av infertilitet.

Se også

Hvordan du forbereder

The Centers for Disease Control and Prevention og Society for Assisted Reproductive Technology gi informasjon på nettet om amerikanske klinikker individuelle graviditet og levende fødselstall. Når du velger en in vitro fertilisering (IVF) klinikk, husk at en klinikk suksess er avhengig av mange faktorer, som for eksempel pasientenes alder og medisinske problemstillinger, samt klinikkens behandling befolkning og behandling tilnærminger. Be om detaljert informasjon om kostnader forbundet med hvert trinn i prosedyren.

Før du begynner en syklus av IVF med egne egg og sædceller, vil du og din partner sannsynlig trenger ulike screenings, inkludert:

 • Ovarian reserve testing. For å bestemme mengden og kvaliteten på eggene, kan legen teste konsentrasjonen av follikkelstimulerende hormon (FSH), østradiol (østrogen) og antimullerian hormon i blodet i løpet av de første dagene av menstruasjonssyklusen. Testresultater, som ofte brukes sammen med en ultralyd av eggstokkene, kan bidra til å forutsi hvordan eggstokkene vil svare på fruktbarhet medisiner.
 • Sædanalyse. Hvis det ikke gjøres som en del av ditt opprinnelige fruktbarhet evaluering, vil legen gjennomføre en sædanalyse kort tid før starten av en IVF behandling syklus.
 • Smittsom sykdom screening. Du og din partner vil begge bli undersøkt for smittsomme sykdommer, inkludert HIV.
 • Practice (mock) embryo. Legen kan gjennomføre en mock embryo for å bestemme dybden av livmorhulen og teknikken mest sannsynlig å kunne plassere embryoene inn i livmor.
 • Livmorhulen eksamen. Legen vil undersøke livmorhulen før du begynner IVF. Dette kan innebære en sonohysterography - der væske injiseres gjennom livmorhalsen inn i livmoren din - og en ultralyd for å lage bilder av din livmorhulen. Eller det kan inkludere en hysteroskopi - der en tynn, fleksibel, opplyste teleskop (hysteroscope) er satt inn gjennom skjeden og livmorhalsen inn i livmoren din.

Før du begynner en syklus av IVF, vurdere viktige spørsmål, blant annet:

 • Hvor mange embryoer blir implantert? Antallet embryo implantert er vanligvis basert på alder og antall egg hentet. Siden frekvensen av implantasjon er lavere for eldre kvinner, er flere embryoer vanligvis implantert - med unntak av kvinner som bruker donoregg. Men de fleste leger følge bestemte retningslinjer for å hindre en høyere orden multippel graviditet - og i noen land, begrenser lovgivning antall embryoer som kan implanteres samtidig. Sørg for at du og legen enige om antall embryo som blir implantert før de blir overført.
 • Hva vil du gjøre med noen ekstra embryoer? Ekstra embryoer kan fryses og lagres for fremtidig bruk i flere år. Ikke alle embryoer overlever frysing og tining prosessen, selv om de fleste vil. Nedfrysing kan gjøre fremtidige sykluser med IVF rimeligere og mindre invasiv. Imidlertid er live fødselsraten fra frosne embryoer litt lavere enn live fødselsraten fra ferske embryoer. Eller du kan være i stand til å donere ubrukte frosne embryo til et annet par eller en forskning anlegget. Du kan også velge å forkaste ubrukte embryo.
 • Hvordan vil dere håndtere en multippel graviditet Hvis mer enn ett embryo er implantert i livmoren din, kan IVF resultere i en multippel graviditet - som utgjør helserisiko for deg og dine barn. I noen tilfeller kan fosterets reduksjon brukes til å hjelpe en kvinne levere færre babyer med lavere helserisiko. Forfølge fosterets reduksjon, derimot, er en stor avgjørelse med etiske, følelsesmessige og psykologiske konsekvenser.
 • Har du vurdert de potensielle komplikasjoner forbundet med å bruke donor egg, sæd eller embryo eller en svangerskapsdiabetes carrier? En trenet rådgiver med kompetanse på donor problemer kan hjelpe deg å forstå bekymringer, for eksempel de juridiske rettighetene til giveren. Du kan også trenge en advokat til fil retten papirer for å hjelpe deg å bli juridiske foreldre til en implantert embryo.

Se også

Hva du kan forvente

In vitro fertilisering (IVF) består av flere steg - ovulasjonsinduksjon, egguthenting sperm henting, gjødsling og embryo transfer. En syklus av IVF kan ta omtrent to uker, og mer enn én syklus kan være nødvendig.

Ovulasjonsinduksjon
Hvis du bruker dine egne egg under IVF, ved starten av en syklus vil du begynne behandlingen med syntetiske hormoner for å stimulere eggstokkene til å produsere flere egg - snarere enn ett egg som normalt utvikler hver måned. Flere egg er nødvendig fordi noen egg ikke vil befrukte eller utvikler seg normalt etter befruktning.

Du kan trenge flere forskjellige medisiner, som for eksempel:

 • Medisiner for eggstokkstimulering. Å stimulere eggstokkene, kan du få en injeksjon medisiner som inneholder et follikkelstimulerende hormon (FSH), et luteiniserende hormon (LH) eller en kombinasjon av begge. Disse medikamentene stimulere mer enn ett egg til å utvikle seg på en gang.
 • Medisiner for oocytmodningen Når folliklene er klare for egguthenting -. Vanligvis etter åtte til 14 dager - du vil ta humant choriongonadotropin (HCG) eller andre medisiner for å hjelpe eggene modnes.
 • Medisiner for å hindre for tidlig eggløsning. Disse medisiner hindre kroppen din fra å slippe u-egg for tidlig.
 • Medisiner for å forberede slimhinnen i livmoren din. På dagen for egguthenting eller på tidspunktet for embryo, kan legen anbefale at du begynner å ta progesteron tilskudd for å gjøre slimhinnen i livmoren din mer mottakelig for implantasjon.

Legen din vil hjelpe deg med å bestemme hvilke medisiner du bruker, og når du bruker dem.

Vanligvis vil du trenge en til to uker på ovarial stimulering før eggene er klare for henting. Å avgjøre når eggene er klare til henting, vil legen sannsynligvis utføre:

 • Vaginal ultralyd, en prosedyre som bruker lydbølger for å skape et bilde av eggstokkene for å overvåke utviklingen av væskefylte eggstokkene sekker hvor egg modnes (follikler)
 • Blodprøver for å måle respons på eggstokkstimuleringsprogram medisiner - østrogennivået vanligvis øke som follikler utvikle og progesteron nivå fortsatt lavt før etter eggløsning

Noen ganger IVF sykluser må avbrytes før egguthenting for en av disse årsakene:

 • Utilstrekkelig antall follikler utviklingsland
 • Prematur eggløsning
 • For mange follikler utvikler, skaper en risiko for ovarialt hyperstimuleringssyndrom
 • Andre medisinske problemer

Hvis din syklus er kansellert, kan legen anbefale skiftende medisiner eller deres dose for å fremme en bedre respons ved fremtidige IVF sykluser. Eller du kan være oppmerksom på at du trenger en eggdonor.

Egguthenting
Egguthenting kan gjøres på legens kontor eller en klinikk 34-36 timer etter siste injeksjon og før eggløsning.

 • Under egguthenting, vil du bli bedøvet og gitt smertestillende medikamenter.
 • Transvaginal ultralyd håpet er den vanlige hentemetode. En ultralyd probe er satt inn i skjeden din for å identifisere follikler. Deretter en tynn nål settes inn i en ultralyd guide for å gå gjennom vagina og inn i hårsekkene til å hente egg.
 • Hvis eggstokkene ikke er tilgjengelig gjennom transvaginal ultralyd, en abdominal kirurgi eller laparoskopi - en prosedyre der en liten snitt er gjort i nærheten navlen og en slank visning instrument (laparoskop) er satt inn - kan brukes til å guide nålen.
 • Eggene blir fjernet fra folliklene gjennom en nål koblet til en sugeinnretning. Flere egg kan fjernes i ca 20 minutter.
 • Etter egguthenting, kan du oppleve kramper og følelse av fylde eller press.
 • Modne egg er plassert i en næringsverdi væske (dyrkningsmedium) og inkubert. Egg som vises sunn og moden vil bli blandet med sperm for å forsøke å skape embryoer. Imidlertid kan ikke alle eggene være vellykket befruktet.

Sperm gjenfinning
Hvis du bruker din partners sperm, vil han gi en sædprøve på legens kontor eller en klinikk gjennom onani morgenen egguthenting. Andre metoder, slik som testikulær aspirasjon - bruk av en nål eller kirurgiske prosedyre for å trekke ut spermier direkte fra testikkel - er noen ganger nødvendig. Donorsæd også kan brukes. Sperm er skilt fra sæd væske i laboratoriet.

Befruktning
Befruktning kan forsøkes ved hjelp av to vanlige metoder:

 • Inseminasjon. Under inseminasjon, er sunn sperm og modne egg blandet og inkubert over natten.
 • Intracytoplasmatisk spermieinjeksjon (ICSI). I ICSI, er en enkelt sunn sperm injiseres direkte inn i hver modne egg. ICSI brukes ofte når sædkvalitet eller nummeret er et problem eller hvis befruktning forsøk i løpet tidligere IVF sykluser mislyktes.

I enkelte situasjoner, kan legen anbefale andre prosedyrer før embryo implantasjon.

 • Assistert klekking. Omtrent fem til seks dager etter befruktning, et embryo "luker" fra dens omkringliggende membran (zona pellucida), slik at det å implantat inn i slimhinnen i livmoren. Hvis du er en eldre kvinne, eller hvis du har hatt flere mislykkede IVF forsøk, kan legen anbefale assistert klekking - en teknikk der et hull i zona pellucida like før implantasjon for å hjelpe fosteret luke og implantat.
 • Preimplantation genetisk testing. Embryoet har lov til å utvikle seg i kuvøse til de når en scene der en liten prøve kan tas ut og testes for spesifikke genetiske sykdommer eller riktig antall kromosomer, vanligvis etter fem til seks dagers utvikling. Embryoer som ikke inneholder berørte gener eller kromosomer kan implanteres i livmoren din. Mens preimplantation genetisk testing kan redusere sannsynligheten for at en forelder vil passere på en genetisk problem, kan det ikke eliminere risikoen. Prenatal testing kan fortsatt bli anbefalt.

Embryo
Embryo er gjort på legens kontor eller en klinikk og vanligvis foregår 5:58 dager etter egguthenting.

 • Du kan få et mildt beroligende. Prosedyren er vanligvis smertefri, selv om du kanskje oppleve mild kramper.
 • Legen eller sykepleieren vil sette inn en lang, tynn, fleksibel slange som kalles et kateter inn i skjeden din, gjennom livmorhalsen og inn i livmoren din.
 • En sprøyte inneholdende én eller flere embryoer suspendert i en liten mengde væske er festet til enden av kateteret og deretter levert gjennom røret inn i livmor.

Hvis de lykkes, vil embryoet implanteres i slimhinnen i livmoren din om seks til ti dager etter egguthenting.

Etter inngrepet
Etter embryo, kan du gjenoppta normale daglige aktiviteter. Imidlertid kan eggstokkene fortsatt bli utvidet. Vurdere å unngå høy aktivitet, noe som kan føre til ubehag.

Typiske bivirkninger inkluderer:

 • Passerer en liten mengde av klart eller blodig væske kort tid etter inngrepet - på grunn av den swabbing av cervix før den embryo
 • Ømme bryster på grunn av høyt østrogennivå
 • Mild oppblåsthet
 • Mild kramper
 • Forstoppelse

Dersom du utvikler moderat eller alvorlig smerte etter embryo, kontakt legen din. Han eller hun vil vurdere deg for faktorer som infeksjon, vridning av en eggstokk (ovarial torsjon) og alvorlig ovarialt hyperstimuleringssyndrom.

Se også

Resultater

Legen din vil ta en blodprøve for å påvise om du er gravid ca 10 dager til to uker etter egguthenting.

 • Hvis du er gravid, vil legen din henvise deg til en fødselslege eller andre graviditet spesialist for svangerskapskontroll.
 • Hvis du ikke er gravid, vil du slutte å ta progesteron og sannsynligvis får mensen innen en uke. Hvis du ikke får mensen, eller du har uvanlig blødning, kontakt legen din. Hvis du er interessert i å forsøke en annen syklus av in vitro fertilisering (IVF), kan legen foreslå tiltak du kan gjøre for å bedre sjansene dine for å bli gravid gjennom IVF.

Sjansene for å føde et friskt barn etter bruk av IVF avhenge av flere faktorer, blant annet:

 • Mors alder. Jo yngre du er, jo mer sannsynlig er det å bli gravid og føde et friskt barn ved hjelp av dine egne egg under IVF. Kvinner alderen 41 år og eldre blir ofte rådet til å vurdere å bruke donor egg under IVF for å øke sjansene for suksess.
 • Embryo status. Overføring av embryoer som er mer utviklede er assosiert med høyere graviditet priser sammenlignet med mindre utviklede embryoer (dag to eller tre). Men ikke alle embryo overlever utviklingsprosessen. Snakk med din lege eller annet omsorgsperson om din situasjon.
 • Reproduktive historie. Kvinner som tidligere har født er mer sannsynlig å være i stand til å bli gravid ved hjelp av IVF enn kvinner som aldri har født. Suksess priser er lavere for kvinner som tidligere har brukt IVF flere ganger, men fikk ikke gravid.
 • Årsak til infertilitet. Ha en normal tilførsel av egg øker sjansene for å bli i stand til å bli gravid ved hjelp av IVF. Kvinner som har endometriose er mindre sannsynlig å være i stand til å bli gravid ved hjelp av IVF enn kvinner som har uforklarlig infertilitet.
 • Livsstilsfaktorer. Kvinner som røyker har ofte færre egg hentes under IVF og kan abortere oftere. Røyking kan redusere kvinnens sjanse for å lykkes med IVF med 50 prosent. Fedme kan redusere sjansene for å bli gravid og ha en baby. Bruk av alkohol, narkotiske stoffer, overdreven koffein og enkelte medisiner kan også være skadelig.

Snakk med legen din om eventuelle faktorer som gjelder for deg og hvordan de kan påvirke sjansene for en vellykket graviditet.

Se også