Insomnia

Søvnløshet behandling: kognitiv atferdsterapi i stedet for sovetabletter

Insomnia er en alvorlig lidelse, og effektiv søvnløshet behandling kan være avgjørende for å få den søvnen du trenger. Inntil ganske nylig var det få trygge, effektive, nondrug søvnløshet behandlinger.

Søvnløshet er et vanlig problem preget av problemer med å sovne, bor sover eller får avslappet søvn. Kognitiv atferdsterapi for søvnløshet er en effektiv søvnløshet behandling for kroniske søvnproblemer.

Kognitiv atferdsterapi for søvnløshet er et strukturert program som hjelper deg med å identifisere og erstatte tanker og atferd som forårsaker eller forverrer søvnproblemer med vaner som fremmer god søvn. I motsetning til sovetabletter, bidrar til kognitiv atferdsterapi for søvnløshet deg å overvinne de underliggende årsakene til dine søvnproblemer.

Hvordan kognitiv atferdsterapi for søvnløshet arbeid?

Den kognitive siden av kognitiv atferdsterapi for søvnløshet lærer deg å gjenkjenne og endre holdninger som påvirker din evne til å sove. Den atferdsmessige delen av kognitiv atferdsterapi for søvnløshet hjelper deg med å utvikle gode søvnvaner og unngå atferd som holder deg fra å sove godt.

Kognitiv atferdsterapi for søvnløshet inneholder ett eller flere av følgende elementer:

 • . Sove utdanning å gjøre effektive endringer, er det viktig å forstå det grunnleggende om søvn - for eksempel forstå søvn sykluser og lære hvordan tro, atferd og ytre faktorer kan påvirke søvnen.
 • Kognitiv kontroll og psykoterapi. Denne typen terapi hjelper deg å kontrollere eller eliminere negative tanker og bekymringer som holder deg våken. Det kan også innebære å eliminere falske eller bekymringsfulle oppfatninger om søvn, for eksempel ideen om at en enkelt urolig natt vil gjøre deg syk.
 • Søvnmangel. Ligge i sengen når du er våken kan bli en vane som fører til dårlig søvn. Begrense mengden av tiden du tilbringer i sengen kan gjøre deg søvnig når du går til sengs. På den måten er det mer sannsynlig å sovne og forbli sovende.
 • Gjenværende passivt våken. Dette innebærer unngå eventuelle forsøk på å sovne. Paradoksalt nok kan bekymringsfullt at du ikke kan sove faktisk holde deg våken. Letting go av denne bekymringen kan hjelpe deg å slappe av og gjøre det lettere å sovne.
 • Stimuluskontroll terapi. Denne metoden bidrar til å fjerne faktorer som betingelse sinnet til å motstå søvn. For eksempel kan du bli coachet til å bruke sengen kun til søvn og sex, og å forlate soverommet hvis du ikke kan gå i dvale i løpet av 15 minutter.
 • Sove hygiene. Denne metoden for terapi innebærer å endre grunnleggende livsstilsvaner som påvirker søvn, slik som å røyke eller drikke for mye koffein sent på dagen, drikker for mye alkohol, eller ikke får regelmessig mosjon. Du kan få beskjed om å unngå napping og lærte å opprettholde et konsekvent søvn tidsplan. Det inkluderer også tips som hjelper deg å sove bedre, for eksempel måter å trappe ned en time eller to før sengetid.
 • Avspenningstrening. Denne metoden hjelper deg roe ditt sinn og kropp. Tilnærminger inkluderer meditasjon, hypnose og muskelavslapning.
 • Biofeedback. Denne metoden gjør det mulig å observere biologiske tegn som hjertefrekvens og muskelspenninger. Søvnen din spesialist kan du ta en biofeedback enhet hjem for å ta opp dine daglige mønstre. Denne informasjonen kan bidra til å identifisere mønstre som påvirker søvn.
 • Sove dagbok. For å forstå hvordan du best kan behandle din søvnløshet, kan søvnterapeut må du holde en detaljert søvn dagbok for en til to uker. I dagboken, vil du skrive ned når du går til sengs, når du kommer opp, hvor mye tid du tilbringer i sengen klarer å sove, total søvn tid og andre detaljer om søvnmønster.

Den mest effektive behandlingen tilnærming kan kombinere flere av disse metodene.

Kognitiv atferdsterapi vs piller

Søvnløshet. Kognitiv kontroll og psykoterapi.
Søvnløshet. Kognitiv kontroll og psykoterapi.

Noen nyere sove medisiner har blitt godkjent for langsiktig bruk. Men de er kanskje ikke den beste langsiktige søvnløshet behandling.

Sovemedisiner kan være en svært effektiv korttidsbehandling - for eksempel kan de gi umiddelbar lindring i en periode med høyt stress eller sorg.

Kognitiv atferdsterapi for søvnløshet kan være en god behandling valg hvis du har langsiktige søvnproblemer. Det kan være lurt å prøve det hvis du er bekymret for å bli avhengig av sovemedisiner, hvis medisiner ikke er effektive eller om de forårsaker plagsomme bivirkninger.

I motsetning til piller, adresser kognitiv atferdsterapi for insomni de underliggende årsakene til søvnløshet i stedet for bare lindre symptomer. Men det tar tid - og krefter - for å gjøre det arbeidet. I enkelte tilfeller kan en kombinasjon av søvn medisinering og kognitiv terapi for søvnløshet være den beste tilnærmingen.

Se også

Søvnløshet behandling: kognitiv atferdsterapi i stedet for sovetabletter

Søvnløshet og andre lidelser

Insomnia er knyttet til en rekke fysiske og psykiske lidelser og rusmisbruk. Pågående mangel på søvn øker risikoen for sykdom og smitte, høyt blodtrykk, hjertesykdom, diabetes og kroniske smerter. Hvis du har en tilstand som er knyttet til søvnløshet, må det tas opp sammen med søvnproblemer.

Finne hjelp

Det er et begrenset antall sertifiserte Behavioral Sleep Medicine spesialister, og du kan ikke bor i nærheten av en utøver. Du må kanskje gjøre noen søk for å finne en utdannet lege og en behandling tidsplan og type som passer dine behov. Her er to steder å lete:

 • Den europeiske Academy of Sleep Medicine tilbyr informasjon om å finne en Behavioral Sleep Medicine spesialist på sin hjemmeside.
 • The National Sleep Foundation nettstedet tilbyr informasjon om å finne søvn sentre. Mange er knyttet til store sykehus.

Den type behandling - for eksempel gruppen kontra individ - og hyppigheten av øktene kan variere, avhengig av hvem du ser. Du må kanskje så få som to økter eller så mange som åtte eller flere økter, avhengig av søvn ekspert, programmet og din fremgang.

Når du ringer for å sette opp en avtale, spør utøveren om hans eller hennes tilnærming og hva du kan forvente. Det er også en god idé å sjekke på forhånd om din helseforsikring vil dekke type behandling du trenger.

De kan ikke erstatte møte med en søvn spesialist i person, men du kan ha nytte av bøker, CDer eller nettsteder på kognitiv atferdsterapi teknikker og søvnløshet.

De kan ikke tilby de samme tjenestene som søvn spesialister, men lisensierte psykologiske rådgivere (psykoterapeuter) kan tilby kognitiv atferdsterapi teknikker for å lette psykiske bekymringer knyttet til søvnproblemer.

Hvem kan ha nytte av kognitiv atferdsterapi for søvnløshet?

Kognitiv atferdsterapi for søvnløshet kan dra nesten alle med søvnproblemer. Behandlingen kan hjelpe eldre voksne som har tatt sovemedisiner i årevis, folk med fysiske problemer som kronisk smerte og de med primær søvnløshet, en tilstand som eksisterer i sin egen rett. Hva mer, effekten ser ut til å vare. Det er ingen bevis for at behandlingen har negative bivirkninger.

Kognitiv atferdsterapi for søvnløshet krever jevn praksis, og noen tilnærminger kan føre til at du mister søvn på først. Hold deg til det, og du kommer sannsynligvis til å se varige resultater.

Se også