Juvenil revmatoid artritt

Definisjon

Juvenil revmatoid artritt, også kjent som juvenil idiopatisk artritt, er den vanligste typen leddgikt hos barn under 16 år. Juvenil revmatoid artritt forårsaker vedvarende leddsmerter, hevelse og stivhet. Noen barn kan oppleve symptomer for bare et par måneder, mens andre har symptomer for resten av livet.

Noen typer juvenil revmatoid artritt kan føre til alvorlige komplikasjoner, som for eksempel vekst problemer og øyebetennelse. Behandling av juvenil revmatoid artritt fokuserer på kontrollerende smerte, bedre funksjon og forebygge leddskader.

Symptomer

De vanligste tegn og symptomer på juvenil revmatoid artritt er:

 • . Smerte Mens barnet ikke kan klage over leddsmerter, kan du merke at han eller hun halter - spesielt første om morgenen eller etter en lur.
 • Hevelse. Leddhevelse er vanlig, men er ofte først lagt merke til i større ledd som kne.
 • Stivhet. Du legger kanskje merke at barnet ditt ser ut clumsier enn vanlig, spesielt om morgenen eller etter naps.

Juvenil revmatoid artritt kan påvirke en joint eller mange. I noen tilfeller påvirker juvenil revmatoid artritt hele kroppen - forårsaker hovne lymfeknuter, utslett og feber.

I likhet med andre former for leddgikt, er juvenil revmatoid artritt preget av ganger når symptomene blusse opp og tider når symptomene forsvinner.

Når bør du oppsøke lege
Ta barnet til legen hvis han eller hun har leddsmerter, hevelse eller stivhet i mer enn en uke - spesielt hvis han eller hun også har feber.

Se også

Årsaker

Juvenil revmatoid artritt. Senkning (SR).
Juvenil revmatoid artritt. Senkning (SR).

Juvenil revmatoid artritt oppstår når kroppens immunforsvar angriper sine egne celler og vev. Det er ukjent hvorfor dette skjer, men både arv og miljø synes å spille en rolle. Visse genmutasjoner kan gjøre en person mer utsatt for miljømessige faktorer - som virus - som kan utløse sykdommen.

Risikofaktorer

Generelt, er juvenil revmatoid artritt mer vanlig hos jenter.

Komplikasjoner

Flere alvorlige komplikasjoner kan resultere fra juvenil revmatoid artritt. Men å holde en forsiktig se på barnets tilstand og søker riktig legehjelp kan i stor grad redusere risikoen for disse komplikasjonene:

 • Øyeproblemer. Noen former for juvenil revmatoid artritt kan forårsake øyebetennelse (uveitt). Hvis denne tilstanden forblir ubehandlet, kan det føre til grå stær, grønn stær og med blindhet. Øyebetennelse oppstår ofte uten symptomer, så det er viktig for barn med juvenil revmatoid artritt å bli undersøkt regelmessig av øyelege.
 • Vekst problemer. Juvenile revmatoid artritt kan forstyrre barnets vekst og bein utvikling. Noen medisiner som brukes til å behandle juvenil revmatoid artritt, hovedsakelig kortikosteroider, også kan hemme vekst.

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis din barnelege eller fastlegen mistenker at barnet ditt har juvenil revmatoid artritt, kan han eller hun henvise deg til en lege som er spesialist i leddgikt (revmatolog) for å bekrefte diagnosen og utforske behandling.

Hva du kan gjøre
Før utnevnelsen, vil du kanskje skrive en liste som inkluderer:

 • Detaljerte beskrivelser av barnets symptomer
 • Informasjon om medisinske problemer barnet ditt har hatt i det siste
 • Informasjon om medisinske problemer som har en tendens til å kjøre i familien din
 • Alle medisiner og kosttilskudd barnet tar
 • Spørsmål du ønsker å spørre legen

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din kan spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Hvilke ledd synes å bli påvirket?
 • Når begynte symptomene begynner? Synes de å komme og gå?
 • Gjør noe symptomene bedre eller verre?
 • Er leddstivhet verre etter en periode med hvile?

Tester og diagnose

Diagnose av juvenil revmatoid artritt kan være vanskelig fordi leddsmerter kan være forårsaket av mange forskjellige typer av problemer. Ingen enkelt test kan bekrefte en diagnose, men tester kan hjelpe utelukke noen andre forhold som produserer lignende tegn og symptomer.

Forberedelser til din avtale. Anti-nukleær antistoff.
Forberedelser til din avtale. Anti-nukleær antistoff.

Blodprøver
Noen av de mest vanlige blodprøver for mistenkte tilfeller av juvenil revmatoid artritt inkluderer:

 • Senkning (SR). Senkningsreaksjon er den hastigheten som røde blodlegemer bosette til bunnen av et rør av blod. En forhøyet sats kan tyde på betennelse. Ved å måle ESR kan anvendes for å utelukke andre forhold, for å bidra til å klassifisere juvenil revmatoid artritt, og for å bestemme graden av inflammasjon.
 • C-reaktivt protein. Denne blodprøven måler også nivåer av generell betennelse i kroppen, men på en annen skala enn ESR.
 • Anti-nukleære antistoff. Anti-nukleære antistoffer er proteiner som vanligvis produsert av immunsystemet til mennesker med visse autoimmune sykdommer, inkludert artritt.
 • Reumatoid faktor. Dette antistoffet er ofte funnet i blodet hos voksne som har rheumatoid arthritis.
 • Syklisk peptid citrullinated (CCP). Likhet med reumatoid faktor, er CCP et annet antistoff som kan finnes i blodet hos voksne med revmatoid artritt.

I mange barn med juvenil revmatoid artritt, vil ingen vesentlig abnormalitet som finnes i disse blodprøver.

Bildebehandling skanner
X-stråler kan treffes for å utelukke andre tilstander, for eksempel:

 • Frakturer
 • Svulster
 • Infeksjon
 • Medfødte defekter

Røntgenstråling kan også bli brukt fra tid til annen etter diagnosen for å overvåke bein utvikling, og for å detektere leddskader.

Behandlinger og medisiner

Behandling for juvenil revmatoid artritt fokuserer på å hjelpe barnet å opprettholde et normalt nivå av fysisk og sosial aktivitet. For å oppnå dette, kan leger bruke en kombinasjon av strategier for å lindre smerte og hevelse, opprettholde full bevegelighet og styrke, og hindre komplikasjoner.

Medisiner
For noen barn kan smertestillende midler være den eneste medisinen som trengs. Andre barn kan trenge hjelp fra medisiner utviklet for å begrense utviklingen av sykdommen. Typiske medisiner som brukes for juvenil revmatoid artritt inkluderer:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs). Disse medisiner som ibuprofen (Advil, Motrin, andre) og naproxen (Aleve), redusere smerte og hevelse. Sterkere NSAIDs er tilgjengelig på resept. Bivirkninger inkluderer magesyke og leverproblemer.
 • Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs). Leger bruker disse medikamentene når NSAIDs alene ikke klarer å lindre symptomer på leddsmerter og hevelse. De kan tas i kombinasjon med NSAIDs og brukes til å bremse utviklingen av juvenil revmatoid artritt. Brukte DMARDs for barn inkluderer metotreksat (Trexall) og sulfasalazin (Azulfidine). Bivirkninger kan være kvalme og leverproblemer.
 • Tumornekrosefaktor (TNF)-blokkere TNF-hemmere -. Som etanercept (Enbrel) og adalimumab (Humira) - kan bidra til å redusere smerte, morgenstivhet og hovne ledd. Men disse typer medikamenter øker risikoen for infeksjoner. Det kan også være en mild økning av risikoen for å få noen kreftformer, slik som lymfom.
 • Immune suppressants. Fordi juvenil revmatoid artritt er forårsaket av en overaktiv immunsystem, kan medisiner som hemmer immunforsvaret hjelpe. Eksempler inkluderer abatacept (Orencia), rituximab (Rituxin), anakinra (Kineret) og tocilizumab (RoACTEMRA). Immune suppressants øke risikoen for infeksjoner og, sjelden, noen typer kreft.
 • Kortikosteroider. Medisiner som prednison kan benyttes til å kontrollere symptomer før DMARD tar virkning eller for å forhindre komplikasjoner, for eksempel inflammasjon av den sekk rundt hjertet (perikarditt). Kortikosteroider kan bli administrert gjennom munnen eller ved injeksjon direkte inn i en felles. Men disse medikamentene kan forstyrre normal vekst og øke risikoen for infeksjoner, slik de vanligvis brukes i kortest mulig varighet.

Terapi
Legen kan anbefale at barnet ditt arbeid med en fysioterapeut for å holde leddene fleksible og opprettholde omfanget av bevegelse og muskel tone. En fysioterapeut eller ergoterapeut kan gjøre ytterligere anbefalinger om den beste øvelsen og verneutstyr for barnet ditt. En terapeut kan også anbefale at barnet gjør bruk av leddstøtter eller splinter for å beskytte leddene og holde dem i en god funksjonell stilling.

Kirurgi
I svært alvorlige tilfeller av juvenil revmatoid artritt, kan operasjon være nødvendig for å forbedre plasseringen av en joint.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Omsorgspersoner kan hjelpe barn å lære egenomsorg teknikker som hjelper begrense virkningene av juvenil revmatoid artritt. Teknikker inkluderer:

 • Får regelmessig mosjon. Trening er viktig fordi det fremmer både muskelstyrke og felles fleksibilitet. Svømming er et utmerket valg fordi det plasserer minimal belastning på leddene.
 • Bruk av kulde eller varme. Stivhet rammer mange barn med juvenil revmatoid artritt, spesielt om morgenen. Selv om noen barn reagerer godt på kalde omslag, de fleste barn foretrekker en varm pakke eller et varmt bad eller dusj.
 • Spise godt. Noen barn med leddgikt har dårlig appetitt. Andre kan få overvekt på grunn av medisiner eller fysisk inaktivitet. Et sunt kosthold kan bidra til å opprettholde en passende kroppsvekt. Tilstrekkelig kalsium i dietten er viktig fordi barn med juvenil revmatoid artritt har risiko for å utvikle svake bein (osteoporose) som følge av sykdommen, bruk av kortikosteroider, og redusert fysisk aktivitet og vektbelastning.

Se også

Mestring og støtte

Familiemedlemmer kan spille viktige roller i å hjelpe et barn å takle juvenil revmatoid artritt. Som forelder kan du prøve følgende:

 • Unn barnet ditt, så mye som mulig, som andre barn i familien din.
 • Tillat barnet å uttrykke sinne om å ha juvenil revmatoid artritt. Forklar at sykdommen ikke er forårsaket av noe han eller hun gjorde.
 • Oppmuntre barnet til å delta i fysiske aktiviteter, og tatt hensyn til anbefalingene fra barnets lege og fysioterapeut.
 • Diskuter barnets tilstand og problemene rundt det med lærere og administratorer på hans eller hennes skole.