Kolesterol test

Definisjon

En komplett kolesterol test - også kalt en lipid panel eller lipidprofil - er en blodprøve som kan måle mengden av kolesterol og triglyserider i blodet. En kolesterol test kan bidra til å bestemme risikoen for oppbygging av plakk i blodårene dine som kan føre til trange eller blokkerte arterier i hele kroppen (aterosklerose). Høyt kolesterolnivå vanligvis ikke forårsake noen tegn eller symptomer, så en kolesterol test er et viktig verktøy. Høyt kolesterolnivå ofte er en betydelig risikofaktor for hjertesykdom.

Se også

Hvorfor det er gjort

Høyt kolesterol i seg selv har vanligvis ingen tegn eller symptomer. En komplett kolesterol test er gjort for å finne ut om kolesterol er høy og beregne risikoen for å utvikle hjertesykdom.

En fullstendig kolesterol test, referert til som et lipid panel eller lipidprofil inneholder beregningen av fire typer fettstoffer (lipider) i blodet:

  • Totalkolesterol. Dette er en sum av blodets kolesterol innhold.
  • High-density lipoprotein (HDL) kolesterol. Dette kalles ofte det "gode" kolesterolet fordi det bidrar bære bort LDL kolesterol, og dermed holde blodårene åpne og blodet flyter mer fritt.
  • Low-density lipoprotein (LDL) kolesterol. Dette kalles ofte det "dårlige" kolesterolet. For mye av det i blodet fører til oppbygging av fettavleiringer (plakk) i blodårene dine (aterosklerose), noe som reduserer blodstrømmen. Disse plaketter noen ganger brudd og kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.
  • Triglyserider. Triglyserider er en type fett i blodet. Når du spiser, konverterer kroppen noen kalorier det ikke trenger inn i triglyserider, som er lagret i fettcellene. Høye triglyseridnivåer er assosiert med flere faktorer, blant annet å være overvektig, spiser for mye søtsaker eller drikker for mye alkohol, røyking, blir stillesittende, eller har diabetes med forhøyet blodsukkernivå.

Hvem bør få en kolesterol test?
Alle voksne alder 20 eller eldre bør ha en kolesterol test en gang hvert femte år. Ideelt sett bør du begynne å ha ditt kolesterol sjekket i løpet av din tidlige 20-årene. Du bør ha ditt kolesterol målt når du er relativt sunn. En akutt sykdom, kan et hjerteinfarkt eller alvorlig stress påvirker kolesterolnivået.

Kolesterol testing er spesielt viktig hvis du:

  • Har en familiehistorie med høyt kolesterol eller hjertesykdom
  • Er overvektig
  • Er fysisk inaktive
  • Har diabetes
  • Spis et fettrikt kosthold
  • Er en mann eldre enn 45 eller en kvinne eldre enn 55
Kolesterol test. Totalkolesterol.
Kolesterol test. Totalkolesterol.

Disse faktorene sette deg på økt risiko for å utvikle høyt kolesterol og hjertesykdom.

Hvis du har høyt kolesterol nivåer, kan legen din vil at du skal få testet oftere. Diskuter med legen din hvor ofte du bør ha en kolesterol test hvis kolesterolnivået er unormale.

Også, hvis du har en sterk familie historie med tidlig hjertesykdom, kan legen ønsker å teste andre risikofaktorer, som for eksempel lipoproteiner, som ikke er en del av standard kolesterol profil.

Kolesterol er ofte høy i løpet av svangerskapet, så bør gravide vente minst seks uker etter fødselen til å ha sine kolesterol målt. Det samme gjelder for personer som har vært syke eller har hatt hjerteinfarkt, kirurgi eller en ulykke.

Noen legemidler er kjent for å øke kolesterolnivået, inkludert anabole steroider, betablokkere, adrenalin, p-piller og vitamin D. Pass på at legen som bestiller dine tester er klar over alle medisiner og kosttilskudd du tar.

Barn og kolesterol testing
Barn så unge som to kan ha høyt kolesterol, men ikke alle barn trenger å bli skjermet for høyt kolesterol. Den europeiske Academy of Pediatrics anbefaler en kolesterol test bare for barn mellom 2 og 10 som har en kjent familiehistorie med høyt kolesterol eller prematur koronarsykdom. Barnets lege kan anbefale retesting om ditt barns første testen viser at han eller hun har unormale kolesterolverdier. Hvis du har en familie historie av kardiovaskulær sykdom som utvikler seg i ung alder, kan legen anbefale hyppigere kolesterol tester utover de anbefalte screenings.

Definisjon. High-density lipoprotein (HDL) kolesterol.
Definisjon. High-density lipoprotein (HDL) kolesterol.

Den europeiske Academy of Pediatrics anbefaler også testing hvis barnets familie historie for høyt kolesterol er ukjent, men barnet har risikofaktorer for høyt kolesterol, slik som fedme, høyt blodtrykk eller diabetes.

Se også

Risiko

Det er liten risiko i å få en kolesterol test. Du har kanskje noen sårhet eller ømhet rundt stedet der blodet er trukket. Sjelden, kan området bli infisert.

Se også

Hvordan du forbereder

Vanligvis er du pålagt å faste, forbruker ikke mat eller andre væsker enn vann, for ni til 12 timer før testen. Det finnes bevis på at fasting gjør ikke mye forskjell i kolesterolnivå, men for nå, vil de fleste leger fortelle deg å faste. Du kan drikke vann i tiden frem til testen, men unngå kaffe, te og andre drikker.

Snakk med legen din om eventuelle andre spesielle krav. Noen medisiner, som for eksempel p-piller, kan øke kolesterolnivået. Av denne grunn, hvis du tar disse eller andre medisiner, kan legen din vil at du skal slutte å ta dem for et par dager før testen. Men i noen tilfeller, hvis du tar en medisiner regelmessig, kan legen din vil at du skal fortsette det å se effekten det har på kolesterolnivået.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
En kolesterol test er en blodprøve, vanligvis gjøres i morgen siden du må fort for de mest nøyaktige resultater. Blod er hentet fra en vene, vanligvis fra armen. Før nålen er satt inn, er stikkstedet renset med en antiseptisk og en strikk er pakket rundt overarmen. Dette fører til at blodårene i armen for å fylles med blod.

Etter at nålen er satt, blir en liten mengde blod oppsamles i en ampulle eller sprøyte. Båndet blir deretter fjernet for å gjenopprette sirkulasjon, og blod fortsetter å strømme inn i ampullen. Når nok blod ble oppsamlet, nålen fjernes og punkteringsstedet er dekket med en bandasje.

Hele prosedyren vil trolig vare et par minutter. Det er relativt smertefri.

Etter inngrepet
Det er ingen spesielle forholdsregler du må ta etter ditt kolesterol test. Du bør være i stand til å kjøre selv hjemme og gjøre alle dine normale aktiviteter. Det kan være lurt å ta en liten matbit å spise etter cholesterol test er gjort, hvis du har fastet.

Det kan ta noen dager å få resultatene dine. Legen din bør forklare deg hva resultatet av testen din mener. Det er sannsynlig legen vil ønske å teste deg i flere uker eller måneder hvis testen viser kolesterolnivået er høyt. Før en hvilken som helst behandling basert på en unormal kolesterol test, er det vanlig å få flere tester utført over en periode for å sikre et nøyaktig resultat.

Se også

Resultater

I Europa er kolesterolnivået målt i milligram (mg) av kolesterol per desiliter (dl) av blod. I Canada og mange europeiske land, er kolesterolnivået målt i millimoles per liter (mmol / L). Å tolke måleresultatene, bruker du disse generelle retningslinjene.

Totalkolesterol
(USA og enkelte andre land)
Totalkolesterol *
(Canada og det meste av Europa)
Under 200 mg / dl Under 5,2 mmol / L Ønskelig
200-239 mg / dl 05.02 til 06.02 mmol / L Borderline høy
240 mg / dl og over Over 6,2 mmol / L Høy
LDL kolesterol
(USA og enkelte andre land)
LDL kolesterol *
(Canada og det meste av Europa)
Under 70 mg / dl Under 1,8 mmol / L Optimal for folk med svært høy risiko for hjertesykdom
Under 100 mg / dl Under 2,6 mmol / L Optimal for personer med risiko for hjertesykdom
100-129 mg / dl 02.06 til 03.03 mmol / L Nær optimal
130-159 mg / dl 03.04 til 04.01 mmol / L Borderline høy
160-189 mg / dl 04.01 til 04.09 mmol / L Høy
190 mg / dl og over Over 4,9 mmol / L Meget høy
HDL kolesterol
(USA og enkelte andre land)
HDL kolesterol *
(Canada og det meste av Europa)
Under 40 mg / dl (menn)
Under 50 mg / dl (kvinner)
Under 1 mmol / L (menn)
Under 1,3 mmol / L (kvinner)
Dårlig
50-59 mg / dl 1.3 til 1.5 mmol / L Bedre
60 mg / dL og høyere Over 1,5 mmol / L Best
Triglyserider
(USA og enkelte andre land)
Triglyserider *
(Canada og det meste av Europa)
Under 150 mg / dl Under 1,7 mmol / L Ønskelig
150-199 mg / dl 1,7-2,2 mmol / L Borderline høy
200-499 mg / dl 02.03 til 05.06 mmol / L Høy
500 mg / dl og fremfor Over 5,6 mmol / L Meget høy

* Kanadiske og europeiske retningslinjer avvike noe fra amerikanske retningslinjer. Disse konverteringene er basert på amerikanske retningslinjer.

The European Heart Association (AHA) anbefaler at en triglyseridnivå på 100 mg / dl (1,3 mmol / l) eller lavere regnes som "optimal". AHA sier dette optimalt nivå vil forbedre ditt hjerte helse. Imidlertid ikke AHA ikke anbefale medikamentell behandling for å nå dette nivået. I stedet for de som prøver å redusere sine triglyserider til dette nivået, er endringer i livsstil som kosthold, vekttap og fysisk aktivitet oppmuntret. Det er fordi triglyserider vanligvis svarer godt til kosttilskudd og livsstil endringer.

De fire hovedkategorier - total kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol og triglyserider - er det som oftest målt eller beregnet i løpet av en kolesterol test. Likevel har mange leger begynt å undersøke andre stoffer i blodet. Tester av disse andre stoffer i blodet blir ofte gjort på den samme prøve av blod tatt i løpet av en kolesterol test og er ment å supplere, ikke erstatte en standard lipidpanel eller lipidprofil kolesterol test.

Hvis resultatene viser at kolesterolnivået ditt er høyt, ikke bli motløs. Du kan være i stand til å senke kolesterolet med livsstilsendringer som å slutte å røyke, trene og spise et sunt kosthold. Hvis endringer i livsstil er ikke nok, kolesterolsenkende medisiner kan også hjelpe. Snakk med legen din om den beste måten for deg å senke kolesterolet.

Kvinner og kolesterol testresultater
Hormonet østrogen har en tendens til at kvinner har høyere nivåer av HDL (bra) kolesterol og høyere nivåer av triglyserider. Hvis du har høyere nivåer av triglyserider enn normalt, snakk med legen din. Mange kvinner som er i faresonen for hjertesykdom og har høyt LDL kolesterol nivåer kan ha nytte av kolesterolsenkende medisiner. Med overgangsalderen, kan kvinners kolesterolnivået endres. Det er en god idé å ha en gjentakelse kolesterol test etter at du har stoppet mensen for godt, siden kolesterolnivået kan endre seg.

Se også