KOLS

Definisjon

Kronisk obstruktiv pulmonal sykdom (COPD) refererer til en gruppe av lungesykdommer som blokkerer luftstrømmen og gjør pusting vanskeligere.

Emfysem og kronisk bronkitt er de to mest vanlige forholdene som utgjør KOLS. Kronisk bronkitt er en betennelse i slimhinnen i dine bronkiene, som bærer luft til og fra lungene. Emfysem oppstår når luftsekkene (alveoler) ved enden av de minste luftpassasjene (bronkioler) i lungene er gradvis ødelegges.

Skade på lungene fra KOLS kan ikke reverseres, men behandling kan hjelpe kontroll symptomer og minimere ytterligere skade.

Se også

Symptomer

Symptomer på KOLS ofte ikke vises før betydelige lunge skade har oppstått, og de vanligvis forverres over tid. For kronisk bronkitt, er det viktigste symptomet en hoste som du har minst tre måneder i året i to år på rad. Andre tegn og symptomer på KOLS inkluderer:

 • Kortpustethet, spesielt under fysisk aktivitet
 • Tungpustethet
 • Tetthet i brystet
 • Å måtte klarne strupen først i morgen, på grunn av overflødig slim i lungene
 • En kronisk hoste som produserer slim som kan være klar, hvit, gul eller grønnlig
 • Blueness av lepper eller negl senger (cyanose)
 • Hyppige luftveisinfeksjoner
 • Mangel på energi
 • Utilsiktet vekttap (i senere stadier)

Personer med KOLS er også sannsynlig å oppleve episoder kalt forverringer, der deres symptomene blir verre og vedvare i dager eller lenger.

Se også

Årsaker

KOLS. Årsaker til luftveisobstruksjon.
KOLS. Årsaker til luftveisobstruksjon.

Den viktigste årsaken til KOLS er tobakksrøyking. Men i den tredje verden, oppstår KOLS ofte hos kvinner som er utsatt for røyk fra brennende drivstoff til matlaging og oppvarming i dårlig ventilerte boliger. Bare om lag 20 prosent av kroniske røykere utvikle KOLS. Noen røykere utvikler mindre vanlige lungelidelser. De kan være feildiagnostisert som har KOLS til en mer grundig evaluering er utført.

Hvordan lungene er rammet
Air reiser ned luftrøret (trachea) og inn i lungene gjennom to store rør (bronkiene). I lungene dine, disse rørene dele mange ganger - som grenene på et tre - i mange mindre rør (bronkioler) som ender i klynger av små luftblærer (alveoler). Luftblærer har svært tynne vegger fulle av små blodkar (kapillærer). Oksygenet i luften du puster inn går inn i disse blodårene og går inn i blodet. På samme tid, karbondioksyd - en gass som er et avfallsprodukt av metabolisme - pustes ut.

Lungene stole på den naturlige elastisitet i bronkiene og luftblærer å tvinge luft ut av kroppen din. KOLS får dem til å miste sin elastisitet og delvis kollaps, som etterlater litt luft fanget i lungene når du puster ut.

Årsaker til luftveisobstruksjon

 • Emfysem. Denne lungesykdom fører til ødeleggelse av den skjøre vegger og elastiske fibre i alveolene. Små luftveiene kollaps når du puster ut, svekke luftstrømmen ut av lungene.
 • Kronisk bronkitt. ​​I denne tilstanden, dine bronkiene blir betent og smalere og lungene produserer mer slim, som ytterligere kan blokkere trange rør. Du utvikler en kronisk hoste prøver å tømme luftveiene.

Sigarettrøyk og andre irritanter
I de aller fleste tilfeller er lungeskade som fører til KOLS forårsaket av langvarig røyking. Men det er sannsynlig andre faktorer som spiller inn i utviklingen av KOLS, for eksempel en genetisk mottakelighet for sykdom, fordi bare rundt 20 prosent av røykerne utvikle KOLS.

Andre irritanter kan forårsake KOLS, inkludert sigar røyk, passiv røyking, rør røyk, luftforurensning og arbeidsplass eksponering for støv, røyk eller damp.

Alfa-1-antitrypsin-mangel
I om lag en prosent av personer med kols, er sykdommen forårsaket av en genetisk lidelse som fører til lave nivåer av et protein som kalles alfa-1-antitrypsinmangel. Alfa-1-antitrypsin (AAT) er laget i leveren og skilles ut i blodet for å bidra til å beskytte lungene. Alfa-1-antitrypsin-mangel kan påvirke leveren så vel som i lungene. Skade på leveren kan oppstå hos spedbarn og barn, ikke bare voksne med lange røyking historier. For voksne med KOLS relatert til AAT-mangel, behandlingsalternativer er de samme som for mennesker med flere vanlige typer KOLS. Noen mennesker kan behandles ved å erstatte den manglende AAT protein, som kan hindre ytterligere skade på lungene.

Se også

Risikofaktorer

Risikofaktorer for KOLS inkluderer:

 • Eksponering for tobakksrøyk. Den viktigste risikofaktoren for KOLS er langvarig sigarettrøyking. Jo flere år du røyker og jo flere pakker du røyker, jo større risiko. Pipe røykere, sigar røykere, marihuana røykere og personer som utsettes for store mengder passiv røyking også er i faresonen.
 • Personer med astma som røyker. Kombinasjonen av astma, en kronisk luftveissykdom, og røyking øker risikoen for KOLS enda mer.
 • Yrkesmessig eksponering for støv og kjemikalier. Langvarig eksponering for kjemiske gasser, damp og støv på arbeidsplassen kan irritere og inflame lungene.
 • Alder. KOLS utvikler seg langsomt over år, slik at folk flest er minst 35 til 40 år gammel da symptomene begynner.
 • Genetics. An uvanlig genetisk lidelse kjent som alfa-1-antitrypsin-mangel er kilden til noen tilfeller av COPD. Andre genetiske faktorer sannsynligvis gjøre visse røykere mer utsatt for sykdommen.

Se også

Komplikasjoner

Komplikasjoner til KOLS er:

 • Luftveisinfeksjoner. Personer med KOLS er mer utsatt for forkjølelse, influensa og lungebetennelse. Enhver luftveisinfeksjon kan gjøre det mye mer vanskelig å puste og produsere ytterligere skade på lungevev. En årlig influensa vaksinasjon og regelmessig vaksinasjon mot pneumokokk lungebetennelse bidra til å forhindre noen infeksjoner.
 • Høyt blodtrykk. KOLS kan føre til høyt blodtrykk i arteriene som gir blod til lungene (pulmonal hypertensjon).
 • Hjerteproblemer. For årsaker som ikke fullt ut forstått, øker KOLS risikoen for hjertesykdom, inkludert hjerteinfarkt.
 • Lungekreft. Røykere med kronisk bronkitt har større risiko for å utvikle lungekreft enn ikke røykere som ikke har kronisk bronkitt.
 • Depresjon. Pustevansker kan holde deg fra å gjøre aktiviteter som du liker. Og arbeider med alvorlig sykdom kan bidra til utvikling av depresjon. Snakk med legen din dersom du føler deg trist eller hjelpeløs eller tror at du kan ha en depresjon.

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis din primære omsorg legen mistenker at du har kols, vil du sannsynligvis bli henvist til en pulmonologist, en lege som er spesialist i lungesykdommer.

Hva du kan gjøre
Før avtale, kan det være lurt å skrive en liste over svar på følgende spørsmål:

 • Hvilke symptomer opplever du? Når gjorde de begynne?
 • Hva gjør symptomene verre? Bedre?
 • Har noen i familien din har kols?
 • Har du hatt noen behandling for KOLS? Hvis ja, hva var det, og gjorde det hjelpe?
 • Har du noen gang tatt betablokkere for høyt blodtrykk eller hjerte?
 • Er du blir behandlet for andre medisinske tilstander?
 • Hvilke medisiner og kosttilskudd tar du regelmessig?

Du ønsker kanskje å ha en venn eller et familiemedlem følge deg til din avtale. Ofte, to sett med ører er bedre enn én når du lærer om et komplisert medisinsk problem som KOLS. Ta notater om dette hjelper.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din kan spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Hvor lenge har du hatt en hoste?
 • Får du kortpustet lett?
 • Har du merket noen piping når du puster?
 • Har du eller har du noen gang røykt sigaretter?
 • Vil du bidra til å slutte?

Se også

Tester og diagnose

KOLS er ofte feildiagnostisert - tidligere røykere blir ofte fortalt at de har kols når det i realiteten de har en annen mindre vanlig lunge tilstand. Likeledes er mange personer som virkelig har KOLS ikke diagnostisert før sykdommen er langt fremme og intervensjoner er mindre effektive.

Forberedelser til din avtale. Eksponering for tobakksrøyk.
Forberedelser til din avtale. Eksponering for tobakksrøyk.

Hvis du har symptomer på KOLS og en historie av eksponering for lunge irritanter - særlig sigarettrøyk - kan legen anbefale disse testene:

 • Lungefunksjonstester. Spirometri er den vanligste lungefunksjon test. Under denne testen, vil du bli bedt om å blåse i et stort rør koblet til en spirometer. Denne maskinen måler hvor mye luft lungene dine kan holde og hvor fort du kan blåse luften ut av lungene. Spirometri kan oppdage KOLS selv før du har symptomer på sykdommen. Den kan også brukes til å spore progresjonen av sykdom og for å overvåke hvor godt behandlingen virker.
 • Bryst x-ray. En brystet X-ray kan vise emfysem, en av de viktigste årsakene til KOLS. En X-ray kan også utelukke andre lungeproblemer eller hjertesvikt.
 • CT scan. En CT-skanning av lungene kan bidra til å oppdage emfysem og finne ut om du kan ha nytte av kirurgi for KOLS. CT-skanning kan også brukes til å screene for lungekreft, som er mer vanlig blant personer med KOLS enn det er blant dem som røykte, men ikke utvikler kols.
 • Blodgassanalyse analyse sis. Denne blodprøven måler hvor godt lungene er å bringe oksygen i blodet og fjerne karbondioksid.

Se også

Behandlinger og medisiner

En diagnose av COPD er ikke slutten av verden. For alle stadier av sykdommen, er effektiv terapi tilgjengelig som kan kontrollere symptomene, redusere risikoen for komplikasjoner og forverring, og forbedre din evne til å leve et aktivt liv.

Røykeslutt
Den mest avgjørende skritt i enhver behandling plan for KOLS er å stoppe all røyking. Det er den eneste måten å holde KOLS blir verre - som til slutt kan redusere din evne til å puste. Men slutte å røyke er ikke lett. Og denne oppgaven kan virke spesielt skremmende hvis du har prøvd å slutte og har vært mislykket. Snakk med legen din om nikotin erstatning produkter og medisiner som kan hjelpe, samt hvordan man skal håndtere tilbakefall. Det er også en god idé å unngå passiv røyking eksponering når det er mulig.

Medisiner
Leger bruker flere typer medisiner for å behandle symptomer og komplikasjoner av KOLS. Du kan ta noen medisiner på regelmessig basis, og andre etter behov:

 • Bronchodilators Disse medisiner -. Som vanligvis kommer i en inhalator - slappe av musklene rundt luftveiene. Dette kan bidra til å avlaste hoste og pustebesvær og gjøre puste lettere. Avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen din, må du kanskje et korttidsvirkende bronkodilator før aktiviteter, en langtidsvirkende bronkodilator som du bruker hver dag, eller begge deler.

  Short-bronkodilator inkluderer Albuterol (ProAir HFA, Ventolin HFA, andre), levalbuterol (Xopenex), og ipratropium (Atrovent). Den langtidsvirkende bronkodilator inkluderer tiotropium (Spiriva), salmeterol (Serevent), formoterol (Foradil, Perforomist), arformoterol (Brovana), indakaterol (Arcapta) og aclidinium (Tudorza).

 • Inhalasjonssteroider. Inhalasjonskortikosteroid medisiner kan redusere Airway betennelser og bidra til å forebygge forverringer. Bivirkninger kan være blåmerker, muntlige infeksjoner og heshet. Disse medikamentene er nyttige for folk med hyppige forverringer av kols. Flutikason (Flovent) og budesonid (Pulmicort) er eksempler på inhalasjonssteroider.
 • Kombinasjon inhalatorer. Noen medisiner kombinere bronkodilatorer og inhalasjonssteroider. Salmeterol og flutikason (Advair) og formoterol og budesonid (Symbicort) er eksempler på kombinasjon inhalatorer.
 • Orale steroider. For folk som har en moderat eller alvorlig akutt forverring, orale steroider hindre ytterligere forverring av KOLS. Imidlertid kan disse medikamentene har alvorlige bivirkninger, som vektøkning, diabetes, osteoporose, grå stær og en økt risiko for infeksjon.
 • Fosfodiesterase-4-hemmere. En ny type medisin godkjent for personer med alvorlig KOLS er roflumilast (Daliresp), en fosfodiesterase-4-hemmer. Dette stoffet reduserer Airway betennelser og beroliger luftveiene. Vanlige bivirkninger er diaré og vekttap.
 • Teofyllin. Denne svært billig medisinen hjelper bedre pust og hindrer forverring. Bivirkninger kan være kvalme, rask hjerterytme og skjelving.
 • Antibiotika. Luftveisinfeksjoner, slik som akutt bronkitt, lungebetennelse og influensa, kan forverre KOLS symptomer. Antibiotika å bekjempe akutt forverring. Den antibiotiske azitromycin hindrer forverring, men det er ikke klart om dette er på grunn av sin antibiotisk virkning eller dens anti-inflammatoriske egenskaper.

Lunge terapi
Leger bruker ofte disse ekstra terapi for personer med moderat eller alvorlig KOLS:

 • Oksygenbehandling. Hvis det ikke er nok oksygen i blodet, kan det hende du trenger ekstra oksygen. Det er flere enheter for å levere oksygen til lungene, inkludert lette, bærbare enheter som du kan ta med deg for å løpe ærend og komme seg rundt i byen. Noen mennesker med KOLS bruk oksygen bare under aktiviteter eller mens du sover. Andre benytter oksygen hele tiden. Oksygen terapi kan forbedre livskvaliteten og er den eneste KOLS terapi vist seg å forlenge livet. Snakk med legen din om dine behov og alternativer.
 • Lunge rehabiliteringsprogram. Disse programmene vanligvis kombinere utdanning, trening, ernæring råd og veiledning. Du vil arbeide med en rekke spesialister, som kan skreddersy din rehabiliteringsprogram for å møte dine behov. Lungerehabilitering kan forkorte sykehusinnleggelser, øke din evne til å delta i daglige aktiviteter og forbedre din livskvalitet. Snakk med legen din om henvisning til et program.

Administrere forverringer
Selv med pågående behandling, kan du oppleve tider når symptomene blir verre i dager eller uker. Dette kalles en akutt forverring, og det kan føre til lunge svikt hvis du ikke får rask behandling. Forverringer kan være forårsaket av et respiratorisk infeksjon, luftforurensning, eller andre triggere på betennelse. Uansett årsak, er det viktig å få rask medisinsk hjelp hvis du merker en vedvarende økning i hoste, en endring i slim eller hvis du har en vanskeligere tid å puste.

Når forverring oppstår, kan det hende du trenger flere medisiner (for eksempel antibiotika eller steroider), supplerende oksygen eller behandling på sykehuset. Når symptomene bedres, vil du ønsker å ta tiltak for å hindre fremtidige forverringer, som å ta inhalasjonssteroider eller langtidsvirkende bronkodilator, få din årlige influensa vaksine og å unngå luftforurensning når det er mulig.

Kirurgi
Kirurgi er et alternativ for noen mennesker med noen former for alvorlig emfysem som ikke hjulpet tilstrekkelig av medisiner alene:

 • Lungevolum reduksjon kirurgi. I denne operasjonen fjerner kirurgen små stykker med skadet lungevev. Dette skaper ekstra plass i brysthulen, slik at den gjenværende lungevev og mellomgulvet arbeide mer effektivt. I noen mennesker, kan denne operasjonen forbedre livskvaliteten og forlenge overlevelsen.
 • Lungetransplantasjon. Lungetransplantasjon kan være et alternativ for enkelte personer som oppfyller bestemte kriterier. Transplantasjon kan forbedre din evne til å puste og å være aktiv, men det er en stor operasjon som har betydelige risikoer, som orgel avvisning, og det forplikter deg til å ta livslang immun-undertrykke medisiner.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Hvis du har kols, kan du ta skritt for å føle deg bedre og redusere skade på lungene:

 • Kontrollere pusten. Snakk med legen din eller luftveiene terapeut om teknikker for å puste mer effektivt hele dagen. Sørg også for å diskutere puste posisjoner og avslapping teknikker som du kan bruke når du er kortpustet.
 • Tøm luftveiene. Med KOLS, har en tendens slim for å samle inn i luftveiene og kan være vanskelig å fjerne. Kontrollerte hoste, kan det å drikke mye vann og bruke en luftfukter hjelpe.
 • Tren regelmessig. Det kan virke vanskelig å trene når du har problemer med å puste, men regelmessig trening kan forbedre din generelle styrke og utholdenhet og styrke pustemuskulaturen.
 • Spis sunn mat. Et sunt kosthold kan hjelpe deg å opprettholde din styrke. Hvis du er undervektig, kan legen anbefale kosttilskudd. Hvis du er overvektig, kan miste vekt betydelig hjelpe din puste, spesielt i tider med anstrengelse.
 • Unngå røyk og luftforurensning. I tillegg til å slutte å røyke, er det viktig å unngå steder der andre røyker. Passiv røyking kan bidra til ytterligere skade på lungene. Andre typer luftforurensning kan også irritere lungene.
 • Oppsøk lege regelmessig. Hold deg til din avtale tidsplan, selv om du føler deg fin. Det er viktig å stadig overvåke lungefunksjon. Og sørg for å få din årlige influensa vaksine i oktober eller november for å forebygge infeksjoner som kan forverre kols. Spør legen din når du trenger pneumokokk vaksine.

Se også

Mestring og støtte

Å leve med KOLS kan være en utfordring - særlig ettersom det blir vanskeligere å få igjen pusten. Du må kanskje gi opp noen aktiviteter du tidligere likte. Din familie og venner kan ha problemer med å tilpasse seg noen av endringene.

Det kan hjelpe å dele din frykt og følelser med din familie, venner og lege. Du kan også være lurt å vurdere å bli med i en støttegruppe for mennesker med KOLS. Og du kan ha nytte av rådgivning eller medisiner hvis du føler deg deprimert eller overveldet.

Se også

Forebygging

I motsetning til enkelte sykdommer, har KOLS en klar årsak og en klar bane for forebygging. De aller fleste tilfeller er direkte relatert til røyking, og den beste måten å forebygge KOLS er å aldri røyke - eller å slutte å røyke.

Hvis du er en langvarig røyker, kan disse enkle utsagn ikke synes så enkelt, spesielt hvis du har prøvd å slutte - gang, to ganger eller mange ganger før. Men, fortsette å prøve. Det er viktig å finne en tobakk opphør program som kan hjelpe deg å slutte for godt. Det er din beste sjanse for å forebygge skade på lungene.

Yrkesmessig eksponering for kjemiske gasser og støv er en annen risikofaktor for KOLS. Hvis du arbeider med denne type lunge irriterende, snakk med din overordnede om de beste måtene å beskytte deg selv, som å bruke åndedrettsvern.

Se også