Koronarsykdom

Definisjon

Koronarsykdom utvikler når koronararteriene - de store blodårene som forsyner hjertet med blod, oksygen og næringsstoffer - bli skadet eller syke. Kolesterol-holdige innskudd (plakk) på blodårene dine er vanligvis skylden for koronarsykdom.

Når plakk bygge opp, begrense de dine koronararteriene, forårsaker ditt hjerte til å motta mindre blod. Til slutt kan det nedsatt blodtilførsel forårsake brystsmerter (angina), kortpustethet eller andre koronarsykdom tegn og symptomer. En fullstendig blokkering kan føre til hjerteinfarkt.

Koronarsykdom. Høyt kolesterol.
Koronarsykdom. Høyt kolesterol.

Fordi koronarsykdom ofte utvikler seg over flere tiår, kan det gå nesten ubemerket inntil du har et hjerteinfarkt. Men det er mye du kan gjøre for å forebygge og behandle koronarsykdom. Start med å binde seg til en sunn livsstil.

Se også

Symptomer

Hvis koronararteriene blir smalere, kan de ikke levere nok oksygenrikt blod til hjertet ditt - spesielt når det slår hardt, for eksempel under trening. I begynnelsen kan det nedsatt blodtilførsel ikke skape noen koronarsykdom symptomer. Som plaketter fortsette å bygge opp i koronararteriene, men du kan utvikle koronarsykdom symptomer, inkludert:

 • Brystsmerter (angina). Du kan føle press eller tetthet i brystet, som om noen sto på brystet. Smerten, referert til som angina, er vanligvis utløst av fysisk eller emosjonelt stress. Det går vanligvis bort i løpet av minutter etter stopp stressende aktivitet. I noen mennesker, spesielt kvinner, kan denne smerten være flyktig eller skarp og lagt merke til i mage, rygg eller arm.
 • Kortpustethet. Hvis hjertet ikke kan pumpe nok blod til å dekke kroppens behov, kan du utvikle kortpustethet eller ekstrem utmattelse med anstrengelse.
 • Hjerteinfarkt. Hvis en koronar blir fullstendig blokkert, kan du ha et hjerteinfarkt. De klassiske tegn og symptomer på hjerteinfarkt inkluderer knusing trykk i brystet og smerter i skulder eller arm, noen ganger med kortpustethet og svetting. Kvinner er noe mer sannsynlig enn menn skal oppleve mindre typiske tegn og symptomer på hjerteinfarkt, inkludert kvalme og rygg eller kjeve smerter. Noen ganger kan en hjerteinfarkt oppstår uten åpenbare tegn eller symptomer.

Når bør du oppsøke lege
Hvis du mistenker at du har et hjerteinfarkt, umiddelbart ringe 911 eller ditt lokale nødnummer. Hvis du ikke har tilgang til akuttmedisinske tjenester, ha noen kjøre deg til nærmeste sykehus. Kjører selv bare som en siste utvei.

Hvis du har risikofaktorer for koronarsykdom - for eksempel høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes eller overvekt - snakk med legen din. Han eller hun kan være lurt å teste deg for tilstanden, spesielt hvis du har tegn eller symptomer på trange arterier. Selv om du ikke har bevis for koronarsykdom, kan legen anbefale aggressiv behandling av risikofaktorer. Tidlig diagnose og behandling kan stoppe progresjon av koronarsykdom og bidra til å forhindre et hjerteinfarkt.

Se også

Årsaker

Koronar arteriesykdom er antatt til å begynne med skade på det indre laget av en koronararterie, noen ganger så tidlig som i barndommen. Skaden kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert:

 • Røyking
 • Høyt blodtrykk
 • Høyt kolesterol
 • Diabetes
 • Strålebehandling mot brystet, som brukes for visse typer kreft

Når den indre vegg av en arterie er skadet, fettstoffer innskudd (plakk) laget av kolesterol og andre cellulære avfall har en tendens til å hope seg opp på stedet av skade i en prosess som kalles aterosklerose. Hvis overflaten av disse plaketter pauser eller brudd, kalt blodlegemer blodplater vil klumpe seg på stedet for å prøve å reparere arterien. Denne klumpen kan blokkere arterien, som fører til hjerteinfarkt.

Se også

Risikofaktorer

Risikofaktorer for koronar sykdom inkluderer:

 • Alder. Bare å få eldre øker risikoen for skadede og smalere arteries.
 • Sex. Menn er generelt større risiko for koronarsykdom. Imidlertid øker risikoen for kvinner etter overgangsalderen.
 • Familiens historie. En familie historie med hjertesykdom er forbundet med en høyere risiko for koronarsykdom, spesielt hvis en nær slektning utviklet hjertesykdom i tidlig alder. Din risiko er størst hvis din far eller bror ble diagnostisert med hjertesykdom før fylte 55, eller din mor eller en søster utviklet det før fylte 65 år.
 • Røyke. Nikotin constricts blodårene dine, og karbonmonoksid kan skade deres indre fôr, noe som gjør dem mer utsatt for aterosklerose. Forekomsten av hjerteinfarkt hos kvinner som røyker minst 20 sigaretter om dagen er seks ganger så stor som kvinner som aldri har røykt. For menn som røyker, er forekomsten trippel som ikke-røykere.
 • Høyt blodtrykk. Ukontrollert høyt blodtrykk kan føre til hardere og fortykkelse av arteriene dine, innsnevring av kanalen som blodet kan strømme.
 • Høyt kolesterol. Høye nivåer av kolesterol i blodet kan øke risikoen for dannelse av plakk og åreforkalkning. Høy Kolesterol kan være forårsaket av et høyt nivå av low-density lipoprotein (LDL), er kjent som det "dårlige" kolesterol. Et lavt nivå av high-density lipoprotein (HDL), kjent som "gode" kolesterolet, også kan fremme aterosklerose.
 • Diabetes. Diabetes er assosiert med økt risiko for koronarsykdom. Begge forholdene deler samme risikofaktorer, som overvekt og høyt blodtrykk.
 • Fedme. Overvekt forverrer vanligvis andre risikofaktorer.
 • Fysisk aktivitet. Mangel på mosjon også er assosiert med koronar arteriesykdom og noen av dens risikofaktorer, så vel.
 • Høyt stress. Avhjulpne stress i livet ditt kan skade blodårene dine samt forverre andre risikofaktorer for koronarsykdom.

Risikofaktorer som ofte forekommer i klynger, og kan bygges på hverandre, slik som fedme og diabetes, som fører til høyt blodtrykk. Når gruppert sammen, sette visse risikofaktorer deg på en stadig større risiko for koronarsykdom. For eksempel metabolsk syndrom - øker risikoen for koronarsykdom - en klynge av forhold som inkluderer forhøyet blodtrykk, høye triglyserider, forhøyet insulin nivåer og overflødig kroppsfett rundt midjen.

Forberedelser til din avtale. Unormal hjerterytme (arytmi).
Forberedelser til din avtale. Unormal hjerterytme (arytmi).

Noen ganger koronarsykdom utvikler uten klassiske risikofaktorer. Forskerne studerer andre mulige faktorer, blant annet:

 • Søvnapné. Denne lidelsen fører til at du gjentatte ganger stoppe opp og begynne å puste mens du sover. Plutselige fall i blodet oksygen nivåer som oppstår under søvnapné øker blodtrykket og sil det kardiovaskulære systemet, kan muligens føre til koronarsykdom.
 • C-reaktivt protein. C-reaktivt protein (CRP) er en normal protein som vises i større mengder når det er hevelse eller annet sted i kroppen din. Høye CRP-nivå kan være en risikofaktor for hjertesykdom. Det er antatt at så koronararteriene smal, vil du ha mer CRP i blodet.
 • Homocystein. Homocystein er en aminosyre som kroppen bruker til å lage protein og for å bygge og vedlikeholde vev. Men høye nivåer av homocystein kan øke risikoen for koronarsykdom.
 • Fibrinogen. Fibrinogen er et protein i blodet som spiller en sentral rolle i blodlevring. Men for mye kan øke klumper av blodplater, type blodceller i stor grad ansvarlig for blodpropp. Som kan forårsake en blodpropp å danne i en arterie, som fører til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Fibrinogen kan også være en indikator på inflammasjon som følger aterosklerose.
 • Lipoprotein (a). Denne substansen danner da en lav tetthet lipoprotein (LDL) partikkel festes til et spesifikt protein. Lipoprotein (a) kan forstyrre kroppens evne til å løse opp blodpropper. Høye nivåer av lipoprotein (a) kan være forbundet med en økt risiko for kardiovaskulær sykdom, innbefattende koronar arteriesykdom og hjerteinfarkt.

Se også

Komplikasjoner

Koronarsykdom kan føre til:

 • Brystsmerter (angina) Når koronararteriene smal, kan ditt hjerte ikke får nok blod når etterspørselen er størst -. Spesielt under fysisk aktivitet. Dette kan forårsake brystsmerter (angina) eller kortpustethet.
 • Hjerteinfarkt. Hvis en cholesterol plakett brudd og en blodpropp former, komplett blokkering i hjertet arterien kan utløse et hjerteinfarkt. Mangel på blodtilførsel til hjertet ditt kan skade hjertemuskelen. Skadeomfanget avhenger delvis av hvor raskt du får behandling.
 • Hjertesvikt. Dersom enkelte områder av hjertet ditt er kronisk ute av oksygen og næringsstoffer på grunn av redusert blodtilførsel, eller hvis ditt hjerte er blitt skadet av et hjerteinfarkt, kan ditt hjerte bli for svak til å pumpe nok blod til å dekke kroppens behov. Denne tilstanden kalles hjertesvikt.
 • Unormal hjerterytme (arytmi). Mangelfull blodtilførsel til hjertet eller skade på hjertet vev kan forstyrre hjertets elektriske impulser, forårsaker unormal hjerterytme.

Se også

Forberedelser til din avtale

Tidlig stadium koronarsykdom gir ofte ingen symptomer, så du kan ikke oppdage at du er i fare for tilstanden til en rutinesjekk avslører du har høyt kolesterol eller høyt blodtrykk. Så det er viktig å ha regelmessige kontroller.

Hvis du ser legen din fordi du har symptomer eller du har risikofaktorer for koronarsykdom, er du sannsynligvis å starte med først å se din fastlege eller en allmennpraktiker. Men etter hvert kan du bli henvist til en hjertespesialist (kardiolog).

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være forberedt til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense din diett. For en kolesterol test, for eksempel, kan det hende du trenger å faste for en periode på forhånd.
 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til koronarsykdom.
 • Skriv ned nøkkelen medisinsk informasjon, inkludert andre forhold som du har blitt diagnostisert, alle medisiner og kosttilskudd du tar, og enhver familie historie av hjertesykdom.
 • Finn et familiemedlem eller en venn som kan bli med deg til avtalen, hvis mulig. Noen som følger deg kan hjelpe huske hva legen sier.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Spørsmål å spørre legen din på din første avtale er:

 • Hva er de mulige årsaker til mine symptomer?
 • Hvilke tester trenger jeg?
 • Bør jeg oppsøke en spesialist?
 • Bør jeg følge noen restriksjoner mens jeg venter på min neste avtale?
 • Hva alarmsentral tegn og symptomer bør føre en samtale til 911 eller akutt medisinsk hjelp?

Spørsmål å spørre dersom du blir henvist til en kardiolog inkluderer:

 • Hva er min diagnose?
 • Hva er min risiko for langsiktige komplikasjoner av denne tilstanden?
 • Hvilken behandling vil du anbefale?
 • Hvis du anbefale medisiner, hva er mulige bivirkninger?
 • Er jeg en kandidat for kirurgi? Hvorfor eller hvorfor ikke?
 • Hva kosthold og livsstil endringer bør jeg gjøre?
 • Hvilke begrensninger trenger jeg å følge, hvis noen?
 • Hvor ofte vil du se meg for oppfølgingsbesøk?
 • Jeg har disse andre helseproblemer. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale.

Hva du kan forvente fra legen din
En lege eller kardiolog som ser deg for hjerte-relaterte symptomer kan spørre:

 • Hva er symptomene dine?
 • Når fikk du først begynner opplever symptomer?
 • Har dine symptomer blitt verre over tid?
 • Gjør dine symptomer er brystsmerter?
 • Har du hatt noen problemer med å puste?
 • Gjør trening eller fysisk anstrengelse dine symptomer verre?
 • Er du klar over noen historie med hjerteproblemer i familien din?
 • Har du blitt diagnostisert med andre helsemessige forhold?
 • Hvilke medisiner er du for tiden tar?
 • Har du noen gang blitt behandlet med strålebehandling?
 • Hvor mye trener du i en vanlig uke?
 • Hva er ditt typiske daglige kosthold?
 • Har du eller har du røyker? Hvor mye?
 • Drikker du alkohol? Hvor mye?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Det er aldri for tidlig å lage sunn livsstil endringer, for eksempel slutte å røyke, spise sunn mat og bli mer fysisk aktiv. Dette er primære linjer med forsvar mot koronarsykdom og dens komplikasjoner, blant annet hjerteinfarkt og hjerneslag.

Se også

Tester og diagnose

Legen vil stille spørsmål om din medisinske historie, gjøre en fysisk eksamen og bestille rutinemessige blodprøver. Han eller hun kan foreslå en eller flere diagnostiske tester også, inkludert:

 • Elektrokardiogram (EKG). Et elektrokardiogram registrerer elektriske signaler som de reiser gjennom hjertet. EKG kan ofte avdekke bevis for en tidligere hjerteinfarkt eller en som er i fremgang. I andre tilfeller kan Holter overvåking anbefales. Med denne type EKG, slite deg en bærbar monitor for 24 timer som du går om dine vanlige aktiviteter. Visse avvik kan indikere utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet ditt.
 • Ekkokardiogram. Et ekkokardiogram bruker lydbølger for å produsere bilder av hjertet ditt. Under en ekkokardiogram, kan legen finne ut om alle deler av hjertet veggen bidrar normalt til ditt hjerte pumpe aktivitet. Deler som beveger seg svakt kan ha blitt skadet under et hjerteinfarkt eller motta for lite oksygen. Dette kan tyde på koronarsykdom eller diverse andre forhold.
 • Stress test. Hvis tegn og symptomer oppstår oftest under trening, kan legen be deg om å gå på en tredemølle eller sykle en stasjonær sykkel under en EKG. Dette er kjent som en øvelse stress test. I noen tilfeller kan medisiner for å stimulere hjertet bli brukt i stedet for trening.

  Noen Stresstestene er gjort ved hjelp av en ekkokardiogram. For eksempel kan legen gjøre en ultralyd før og etter trening på en tredemølle eller sykkel. Eller legen din kan bruke medisiner for å stimulere hjertet under en ekkokardiogram.

  En annen stresstest kjent som en kjernefysisk stresstest hjelper tiltaket blodtilførselen til hjertemuskelen din ved hvile og under stress. Det ligner på en rutinemessig øvelse stress test, men med bilder i tillegg til en EKG. Spormengder av radioaktivt materiale - slik som thallium eller en forbindelse som kalles sestamibi (Cardiolite) - er injisert i blodet. Spesielle kameraer kan oppdage områder i ditt hjerte som får mindre blodtilførsel.

 • Hjertekateterisering eller angiografi. Vil vise blodstrøm gjennom hjertet, kan legen injisere et spesielt fargestoff inn i blodårene dine (intravenøst). Dette er kjent som en angiografi. Den fargestoff injiseres i arteriene i hjertet gjennom en lang, tynn, bøyelig rør (kateter) som er tredd gjennom en arterie, vanligvis i ben, til de arterier i hjertet. Denne prosedyren kalles hjertekateterisering. Fargestoffet skisserer smale flekker og blokkeringer på røntgenbilder. Hvis du har en blokkering som krever behandling, kan en ballong skyves gjennom kateteret og oppblåst å bedre blodstrøm i koronararteriene. Et nett-røret (stent) kan deretter anvendes for å holde den dilaterte arterien åpen.
 • CT scan. CT (CT) teknologier, for eksempel elektronstrålen datastyrte tomografi (EBCT) eller en CT koronar angiografi, kan hjelpe legen visualisere arteriene. EBCT, også kalt en superrask CT scan, kan oppdage kalsium i fettavleiringer at trange koronararteriene. Dersom en betydelig mengde kalsium blir oppdaget, kan koronarsykdom være sannsynlig. En CT koronar angiografi, der du mottar en kontrastvæske injiseres intravenøst ​​i løpet av en CT scan, også kan generere bilder av hjertet arteries.
 • . Magnetisk resonans angiografi (MRA) Denne fremgangsmåten bruker MR-teknologi, ofte kombinert med en injisert kontrastvæske, for å se etter områder av innsnevring eller blokkering - selv om detaljene ikke kan være så klare som de som tilbys av koronar kateterisering.

Se også

Behandlinger og medisiner

Behandling for koronarsykdom vanligvis innebærer livsstilsendringer og, om nødvendig, narkotika og visse medisinske prosedyrer.

Livsstilsendringer
Å gjøre en forpliktelse til følgende sunn livsstil endringer kan gå en lang vei mot å fremme sunnere arteries:

 • Slutte å røyke.
 • Spis sunn mat.
 • Tren regelmessig.
 • Miste overflødig vekt.
 • Redusere stress.

Narkotika
Forskjellige stoffer kan brukes til å behandle koronar arteriell sykdom, inkludert:

 • Kolesterol-endring medisiner. Ved å redusere mengden av kolesterol i blodet, spesielt low-density lipoprotein (LDL, eller "dårlig") kolesterol, disse stoffene redusere primære materiale som innskudd på koronararteriene. Styrking ditt high-density lipoprotein (HDL, eller "gode") kolesterol kan hjelpe også. Legen kan velge fra et utvalg av medisiner, inkludert statiner, niacin, fibrater og resiner.
 • Aspirin. Legen kan anbefale å ta en daglig aspirin eller andre blod tynnere. Dette kan redusere tendensen av blodet til å koagulere, som kan bidra til å hindre blokkering av dine koronararteriene. Hvis du har hatt et hjerteinfarkt, kan aspirin bidra til å forhindre fremtidige angrep. Det er noen tilfeller der aspirin er ikke hensiktsmessig, for eksempel hvis du har en blødning lidelse eller du allerede tar en annen blod tynnere, så spør din lege før du begynner å ta aspirin.
 • Betablokkere. Disse stoffene redusere hjertefrekvensen og redusere blodtrykket, noe som reduserer hjertets behov for oksygen. Hvis du har hatt et hjerteinfarkt, betablokkere reduserer risikoen for fremtidige angrep.
 • Nitroglyserin. Nitroglycerin tabletter, spray og patcher kan kontrollere brystsmerter ved å åpne opp dine koronararteriene og reduserer hjertets behov for blod.
 • Angiotensin-converting enzyme (ACE) hemmere og angiotensin II-reseptorblokkere (ARB). Disse liknende medikamenter redusere blodtrykket og kan bidra til å forhindre progresjon av koronarsykdom. Hvis du har hatt et hjerteinfarkt, ACE-hemmere reduserer risikoen for fremtidige angrep.
 • Kalsiumblokkere. Disse medisiner slappe av musklene som omgir dine koronararteriene og føre til at fartøyene å åpne, øker blodstrømmen til hjertet ditt. De også kontrollere høyt blodtrykk.

Prosedyrer for å gjenopprette og forbedre blodsirkulasjonen
Noen ganger mer aggressiv behandling er nødvendig. Her er noen alternativer:

 • Angioplastikk og stent (perkutan koronar revaskularisering). I denne prosedyren, legen setter inn en lang, tynn slange (kateter) inn i smalere delen av arterie din. En wire med en deflatert ballongen føres gjennom kateteret til det innsnevrede område. Ballongen blir så oppblåst, komprimere innskudd mot dine blodårene. En stent er ofte igjen i arterien for å holde arterien åpen. Noen stenter sakte slipper medisiner for å holde arterien åpen.
 • Koronar bypass kirurgi. En kirurg skaper en pode å omgå blokkerte koronararteriene ved hjelp av et fartøy fra en annen del av kroppen din. Dette gjør at blodet å strømme rundt den blokkerte eller innsnevrede coronary artery. Fordi dette krever åpen hjertekirurgi, er det oftest reservert for tilfeller av flere smalere koronar arteries.

Se også

Alternativ medisin

Omega-3 fettsyrer er en type umettet fettsyre som er tenkt å redusere betennelse i hele kroppen, en medvirkende faktor til koronarsykdom.

 • Fisk og fiskeolje er de mest effektive kilder til omega-3 fettsyrer. Fet fisk, så som laks, sild og i mindre grad tunfisk, inneholder mest omega-3-fettsyrer, og derfor mest nytte. Fiskeolje kosttilskudd kan gi fordel, men bevisene er sterkest for å spise fisk.
 • Lin og linfrøolje også inneholder gunstige omega-3 fettsyrer, men studier har ikke funnet disse kildene til å være like effektivt som fisk. Skallet på rå flaxseeds inneholder også løselig fiber, som kan bidra til å senke kolesterolet.
 • Andre kosten kilder til omega-3 fettsyrer er valnøtter, rapsolje, soyabønner og soyaolje. Disse matvarer inneholder mindre mengder av omega-3 fettsyrer enn gjør fisk og fiskeolje, og bevis for deres fordel for hjerte helse er ikke så sterk.

Andre kosttilskudd kan bidra til å redusere blodtrykk eller kolesterol nivå, to andre medvirkende faktorer til koronarsykdom. Disse inkluderer:

 • Alfa-linolensyre (ALA)
 • Artisjokk
 • Bygg
 • Beta-sitosterol (finnes i oral kosttilskudd og enkelte margariner, for eksempel Promise Activ)
 • Blond psyllium
 • Kakao
 • Koenzym Q10
 • Hvitløk
 • Havrekli (finnes i havregryn og hele havre)
 • Sitostanol (finnes i oral kosttilskudd og enkelte margariner, for eksempel Benecol)

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Livsstilsendringer kan hjelpe deg å forhindre eller bremse utviklingen av koronarsykdom.

 • Slutte å røyke. Røyking er en viktig risikofaktor for koronarsykdom. Nikotin constricts blodårer og styrker ditt hjerte til å arbeide hardere, og karbonmonoksid reduserer oksygen i blodet og skader slimhinnen i blodårene dine. Hvis du røyker, er avslutte en av de beste måtene å redusere risikoen for hjerteinfarkt.
 • Kontrollere blodtrykket. Spør legen din for en blodtrykksmåling minst hvert annet år. Han eller hun kan anbefale hyppigere målinger hvis blodtrykket ditt er høyere enn normalt, eller du har en historie med hjertesykdom. Den ideelle blodtrykk er under 120 systolisk og 80 diastolisk, målt i millimeter kvikksølv (mm Hg).
 • Sjekk kolesterolet. Spør legen din for en baseline kolesterol test når du er i 20-årene og deretter minst hvert femte år. Hvis testresultatene er ikke innenfor ønskelige områder, kan legen anbefale hyppigere målinger. De fleste bør satse på et LDL-nivå under 130 milligram per desiliter (mg / dl) eller 3,4 milllimol per liter (mmol / L). Hvis du har andre risikofaktorer for hjertesykdom, kan målet LDL være under 100 mg / dl (2,6 mmol / L).
 • Hold diabetes under kontroll. Hvis du har diabetes, kan stram blodsukkerkontroll reduserer risikoen for hjertesykdom.
 • . Få flytte Trening hjelper deg med å oppnå og opprettholde en sunn vekt og kontroll diabetes, forhøyet kolesterol og høyt blodtrykk - alle risikofaktorer for koronarsykdom. Med legens OK, mål for 30 til 60 minutter med fysisk aktivitet de fleste eller alle dager i uken.
 • Spis sunn mat Et hjerte-sunt kosthold basert på frukt, grønnsaker og helkorn -. Og lite mettet fett, kolesterol og natrium - kan hjelpe deg å kontrollere din vekt, blodtrykk og kolesterol. Å spise en eller to porsjoner fisk i uken er også gunstig.
 • Opprettholde en sunn vekt. Overvekt øker risikoen for koronarsykdom. Å miste selv bare noen få pounds kan bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for koronarsykdom.
 • Håndtere stress. Reduser stress så mye som mulig. Praktisere sunne teknikker for å håndtere stress, for eksempel muskel avslapning og dyp pust.

I tillegg til sunn livsstil endringer, husk viktigheten av regelmessige legekontroller. Noen av de viktigste risikofaktorer for koronarsykdom - høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes - har ingen symptomer i tidlige stadier. Tidlig oppdagelse og behandling kan sette scenen for en levetid på bedre hjerte helse.

Også be legen din om en årlig influensavaksine. Koronarsykdom og andre kardiovaskulære lidelser øker risikoen for komplikasjoner av influensa.

Se også

Forebygging

De samme livsstilsvaner som kan hjelpe behandle koronarsykdom kan også bidra til å hindre at det utvikler seg i første omgang. Fører en sunn livsstil kan bidra til å holde blodårene dine sterke og klar av plakk. For å forbedre ditt hjerte helse, kan du:

 • Slutte å røyke
 • Kontroll tilstander som høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes
 • Holde seg fysisk aktiv
 • Spise en lav-fett, lav-salt diett som er rik på frukt, grønnsaker og helkorn
 • Opprettholde en sunn vekt
 • Redusere og håndtere stress

Se også