Koronarsykdom

Angina behandling: stenter, narkotika, endringer i livsstil - hva er best?

Du kan ha flere alternativer for angina behandling: angioplastikk og stenting, medisiner eller endringer i livsstil. Oppdag fordelene og ulempene ved hver behandling.

Legen sier at brystsmerter (angina) er forårsaket av blokkeringer i ditt hjerte arteries og at du trenger å få disse blokkeringer tatt vare på. Hva er alternativene?

Først er det viktig å finne ut hva slags angina du har. Det er to hovedtyper av angina - kronisk stabil angina og ustabil angina. Ustabil angina er en alvorlig situasjon og krever akutt behandling. Behandling for ustabil angina innebærer sykehusinnleggelse med medisiner for å stabilisere tilstanden din. Mange med ustabil angina vil kreve en prosedyre kalt angioplastikk (også kjent som perkutan koronar intervensjon), vanligvis kombinert med plassering av en liten metall-rør som kalles en stent. I noen tilfeller av ustabil angina, er hjertekirurgi (koronar bypass) som trengs.

Men legene har vært å diskutere hvilken behandling for kronisk stabil angina fungerer best. Noen leger tror angioplastikk er det beste behandlingsalternativet. Andre mener tar medisiner for angina kan være like effektive for noen mennesker som gjennomgår angioplastikk.

Å gjøre en beslutning om hvordan du skal behandle angina kan være vanskelig, men å vite fordelene og risikoen ved stenter og medisiner kan hjelpe deg å avgjøre.

Hvorfor finnes det forskjellige behandlinger for hver type angina?

Angina er smerte, ubehag eller press i brystet, og legene vanligvis beskrive det som kronisk stabil angina eller ustabil angina.

 • Kronisk stabil angina er en form for ubehag i brystet som skjer når hjertet arbeider hardt og trenger mer oksygen, for eksempel under trening. Smerten forsvinner når du hviler. I kronisk stabil angina, er mønsteret av ubehag i brystet konsekvent (og dermed begrepet "stabil") så langt som hvor mye fysisk anstrengelse vil utløse det. Dine trange arterier kan være årsaken til denne formen for angina. Hvis du har kronisk stabil angina, må du kanskje velge om du vil bruke angioplastikk med stenting eller medisiner som behandling. Hvis blokkeringen forårsaker kronisk stabil angina er alvorlig, er det mulig legen kan anbefale koronar bypass kirurgi, der de blokkerte arterier er erstattet med blodkar podet fra en annen del av kroppen din.
 • Ustabil angina er enten nyoppstått angina eller en endring i din vanlige mønster av brystsmerter eller ubehag (blir verre, varer lenger, eller ikke blir løst med hvile eller bruk av medisiner). Ustabil angina er farlig og en advarsel tegn på et hjerteinfarkt. Hvis din angina er ustabil, søke øyeblikkelig medisinsk hjelp. Du kan trenge sykehusinnleggelse, justering av medisiner og angioplastikk med stent, selv om legene finner ut at du ikke har et hjerteinfarkt.

Hva er behandlingstilbud for kronisk stabil angina?

Angioplastikk og stenting
Under en angioplastikk (AN-jee-o-plas-tee), legen setter inn en liten ballong i din smalere arterie gjennom et kateter som er plassert i en arterie, vanligvis i lysken din. Ballongen blåses opp for å utvide arterie, og deretter en liten netting spole (stent) blir vanligvis satt inn for å holde den åpen arterie. Noen stenter er bart metall, mens andre er belagt med medisiner for å holde arterien åpen (narkotika stenter).

Angioplastikk og stenting innebære en viss risiko. Det er en risiko for blokkeringer re-forming etter en stent er implantert, risiko for blodpropp forming i stent, samt ytterligere risiko - om enn liten - inkludert risikoen for å få hjerteinfarkt, slag eller livstruende blødning under eller etter inngrepet. Du bør tenke på at selv om du har en stent plassert, må du ta aspirin for resten av livet. Du trenger også å ta ekstra medisiner for å hindre blodpropp, som regel i minst ett år.

Du vil sannsynligvis forbli innlagt på sykehus i minst en dag mens ditt hjerte er overvåket og dine vitale tegn sjekkes ofte. Du bør være i stand til å gå tilbake til arbeid eller den vanlige rutinen uken etter angioplastikk.

Koronarsykdom. Kronisk stabil angina.
Koronarsykdom. Kronisk stabil angina.

Mange leger vurdere angioplastikk med stent for å være en god angina behandlingsalternativ for blokkerte arterier og kronisk stabil angina. Det er fordi det er mindre invasiv enn åpen hjertekirurgi og har hatt gode resultater.

Medisiner
Hvis du har stabil angina, kan du være i stand til å behandle det med medisiner og endringer i livsstil alene, som betyr at du kanskje ikke trenger angioplastikk med stenting. Medisiner som kan forbedre angina symptomer inkluderer:

 • Aspirin. Aspirin reduserer muligheten for blodet å koagulere, noe som gjør det lettere for blodet å strømme gjennom trange hjertet arteries. Forebygging av blodpropp kan redusere risikoen for hjerteinfarkt.
 • Nitrater. Nitrates blir ofte brukt til å behandle angina. Nitrater slappe av og utvide blodårene, slik at mer blod å flyte til hjertemuskelen. Du kan ta en nitrat når du har angina-relatert ubehag i brystet, før du gjør noe som vanligvis utløser angina (for eksempel fysisk anstrengelse), eller på en langsiktig forebyggende basis. Den vanligste formen for nitrat brukes til å behandle angina er sublingual nitroglyserin tabletter, som du legger under tungen.
 • Betablokkere. Betablokkere virker ved å blokkere effektene av hormonet epinefrin, også kjent som adrenalin. Som et resultat, slår hjertet ditt saktere og med mindre kraft, redusere blodtrykket og redusere arbeidsbelastningen på hjertet. Betablokkere også hjelpe blodårene slapper av og åpne opp for å bedre blodgjennomstrømningen, og dermed redusere eller forebygge angina.
 • Statiner. Statiner er legemidler som brukes til å senke kolesterolet. De fungerer ved å blokkere et stoff kroppen trenger for å lage kolesterol. De kan også hjelpe kroppen din reabsorb kolesterol som har samlet seg i oppbygging av fett (plakk) i dine blodårene, bidrar til å forhindre ytterligere blokkering i blodårene dine. Statiner kan også bidra til å redusere betennelse i blodårene dine til å minske sjansen for hjerteinfarkt.
 • Kalsiumblokkere. Kalsiumblokkere, også kalt kalsiumantagonister, slappe av og utvide blodårene ved å påvirke muskelcellene i den arterielle vegger. Dette øker blodgjennomstrømningen i ditt hjerte, redusere eller forebygge angina. Kalsiumblokkere også bremse pulsen og redusere belastningen på hjertet.
 • Angiotensin-converting enzyme (ACE) hemmere. Disse stoffene hjelpe slappe av blodkar. ACE-hemmere hindre et enzym i kroppen din fra å produsere angiotensin II, et stoff i kroppen som påvirker det kardiovaskulære systemet på flere måter, blant annet innsnevring blodkarene. Denne innsnevring kan føre til høyt blodtrykk og tvinge hjertet til å jobbe hardere.
 • Ranolazine (ranexa). Ranolazine, en anti-angina medisiner, kan forskrives med andre angina medisiner, for eksempel kalsiumkanalblokkere, betablokkere eller nitroglyserin.

Hvis du prøver medikamentell behandling og endringer i livsstil, og du fortsatt har symptomer som er begrensende deg, kan en stent være neste trinn.

Livsstilsendringer: en del av enten behandling
Uansett hvilken angina behandling du velger, vil legen anbefale at du gjør endringer i livsstil. Fordi hjertesykdom er ofte den underliggende årsaken til de fleste former for angina, kan du redusere eller forebygge angina ved å arbeide med å redusere dine hjertesykdom risikofaktorer. Disse risikofaktorene inkluderer:

 • Røyking. Hvis du røyker, må du slutte.
 • Dårlig kosthold. Spis et sunt kosthold med begrensede mengder mettet fett, mye hele korn, og mange frukter og grønnsaker. Middelhavsdietten kan være spesielt fordelaktig og inkluderer plante-baserte matvarer, som frukt og grønnsaker, hele korn, belgfrukter og nøtter.
 • Høyt kolesterol. Kjenn dine kolesterol tall og spør legen din hvis du har optimalisert dem til de anbefalte nivåene.
 • Mangel på fysisk aktivitet. Snakk med legen din om å starte en trygg øvelse plan. Fordi angina er ofte forårsaket av anstrengelse, er det nyttig å tempoet selv og ta pauser.
 • Overflødig vekt. Hvis du er overvektig, snakk med legen din om vekt-tap alternativer.
 • Underliggende forhold. Unn sykdommer eller tilstander som kan øke risikoen for angina, slik som diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterolnivå.
 • Stress. Unngå stress er lettere sagt enn gjort, men prøv å finne måter å slappe av. Snakk med legen din om stress-reduksjon teknikker.

Se også

Angina behandling: stenter, narkotika, endringer i livsstil - hva er best?

Så hvilke angina behandling er bedre - angioplastikk og stenting eller medisiner?

Din medisinske tilstand vil avgjøre om å ha angioplastikk og stenting eller tar medisiner vil fungere bedre for deg. Snakk med legen din om hvilke angina behandling som er best for din situasjon. Tenk på dette:

 • Folk som har angioplastikk og stenting første kan føle seg bedre raskere. For eksempel, kan deres brystsmerter reduseres raskere enn de som bare ta medisiner. Men noen studier tyder på at etter noen år de som bare tar medisiner kan ha samme grad av smertelindring (mindre brystsmerter) som de som hadde angioplastikk og stenting.
 • Folk som tar bare medisiner for angina kan ikke føle seg bedre så raskt, men medisiner krever ingen utvinning tid og er rimeligere enn angioplastikk og stenting. Hvis du velger å ta medisiner for å behandle angina, er det viktig at du tar dem slik legen sier, slik at du får mest mulig utbytte.

Hva hvis angina behandling ikke virker?

Hvis du prøver medisiner og endringer i livsstil første, men de har ikke lindre angina, kan angioplastikk og stent være et annet alternativ. Det kan være fornuftig å prøve mer-konservative skritt første - medisinering og livsstil terapi - før man vurderer en stent. Snakk med legen din dersom du er bekymret for at medisiner eller stenter ikke kontrollere angina. Husk at med enten behandling plan, endringer i livsstil er viktig.

Se også