Koronarsykdom

Narkotika stenter: øke de hjerteinfarkt risiko?

Narkotika stenter, en gang antatt å øke risikoen for hjerteinfarkt, er generelt ansett som trygt hvis det brukes riktig.

Stenter brukes til å holde blodårene åpne etter en prosedyre som kalles angioplastikk. Enkelte forskere var bekymret for en populær type stent som sakte frigjør medisinering over tid (narkotika stenter). Den bekymringen var at narkotika stenter kan øke en persons risiko for å få hjerteinfarkt sammenlignet med å ha en bare-metal stent plassert i en arterie.

Men siden disse bekymringene dukket opp, har en rekke studier vist at narkotika stenter er trygge og et godt alternativ for mange mennesker. Finn ut forskjellene mellom narkotika stenter og bare-metal stenter, hva du bør spørre legen din før du tar en stent plassert, og hva du bør gjøre når du får et medikament stent.

Hva er en stent?

Stenter er metallmasket rør inn under angioplastikk. Angioplastikk er et kateter prosedyre som innebærer midlertidig sette inn og blåser opp en liten ballong der arterien er tett for å utvide arterien. Stenter å hindre restenose - en situasjon der arterien blir blokkert igjen. Uten bruk av stenter, blir om lag 30 prosent av arteries blokkert igjen.

Det er to grunnleggende typer stenter: bare-metal stenter og narkotika stenter.

 • Bare-metal stenter er metall stenter uten spesiell belegg. Bare-metal stenter fungere som enkle stillas for å støtte åpne blodkar etter at de er utvidet med angioplastikk. Som arterien helbreder, vokser vevet rundt stenten holder den på plass. Men noen ganger en overvekst av denne arrvev i den arterielle fôr øker risikoen for at arterien vil bli blokkert igjen.
 • Narkotika stenter er belagt med medisiner som frigis langsomt (eluerte) for å hindre vekst av arrvev i arterien fôr. Dette hjelper arterien forblir jevn og åpen, noe som sikrer god blodstrøm gjennom den. Narkotika stenter ble utviklet fordi i noen folk som får bare-metal stenter, vev vekst over stent slutt fører til re-blokkering.
Koronarsykdom. Medisiner og endringer i livsstil.
Koronarsykdom. Medisiner og endringer i livsstil.

Mange mennesker med hjerteproblemer har blitt behandlet med narkotika stenter, forebygge behovet for mer-invasive prosedyrer, for eksempel koronar bypass kirurgi. Den reduserte risikoen for nye trange arterier fra narkotika stenter reduserer behovet for gjentatt sykehusinnleggelse og angioplastikk prosedyrer - som hver bærer en viss risiko for komplikasjoner, inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag.

Hva er alternativene for behandling av tilstoppede hjertet arteries?

Narkotika stenter er bare ett alternativ for behandling smalere hjertet arteries. Det er verdt å huske at du i utgangspunktet har fire alternativer hvis blodårene dine blir smalere, hver med risiko:

 • Medisiner og endringer i livsstil. Dette er et godt alternativ for mange mennesker. Hvis du har symptomer fra dine smalere koronar arteries, som angina, og tilstanden er ikke alvorlig eller umiddelbart livstruende, kan det være verdt første prøver medisiner, for eksempel betablokkere, nitrater, kalsiumblokkere, aspirin og statiner. I tillegg til medisiner, kan endringer i livsstil, som for eksempel røykeslutt, spise et mer balansert kosthold og trene, være like effektivt som å motta en stent i enkelte tilfeller. Husk at selv om du får en stent, vil legen sannsynligvis også foreskrive medisiner, for eksempel statiner, og endringer i livsstil.
 • Bare-metal stenter. Disse stenter kan fungere godt, men har en høyere rate av restenose enn gjør narkotika stenter. Hvis du trenger noen form for kirurgi som ikke er relatert til ditt hjerte (for eksempel en mage eller brokk operasjon) raskt etter stent, eller hvis du har en blødning lidelse, kan du gjøre det bedre med en bare-metal stent.
 • Narkotika stenter. Drug stenter er trygge og effektive i de fleste tilfeller. Nøkkelen til å gjøre denne behandlingen alternativet effektive er at du må være villig til å ta medisiner som de er foreskrevet. Medisiner kan gjøre det mindre sannsynlig at blodpropp i hjertet ditt vil løsne og forårsake et hjerteinfarkt. Disse stenter fungerer godt og har en lavere rate av restenose enn gjør bare-metal stent.
 • Koronar bypass kirurgi. Bypass kirurgi er brukt for å avlede blod rundt blokkerte arterier i hjertet. Denne operasjonen bruker en sunn blodkar tatt fra benet, armen eller brystet og kobler den til de andre arterier i hjertet ditt slik at blodet er forbigått rundt den syke eller blokkerte området. Mens bypass kirurgi fungerer godt, er det også mer invasive enn å bruke stenter, noe som betyr en lengre restitusjonstid. Dessuten kan risikoen for komplikasjoner for bypass kirurgi være høyere enn med stents.

Se også

Narkotika stenter: øke de hjerteinfarkt risiko?

Hva bør du gjøre hvis du har en narkotika-stent?

Det er veldig viktig at du tar anti-clotting medisiner nøyaktig som anvist av legen din. Her er hva du skal gjøre hvis du har en stent av noe slag:

 • Ta aspirin. Hvis du har en stent, må du ta aspirin daglig og på ubestemt tid for å redusere risikoen for blodpropp. Følg legens instruksjoner om hvor mye og hva slags aspirin til å ta.
 • Ta anti-clotting medisiner. Personer med stenter får reseptbelagte anti-clotting medisiner, for eksempel klopidogrel (Plavix). European Heart Association og Food and Drug Administration anbefaler at folk som har hatt narkotika stenter satt bør fortsette å ta medisiner, for eksempel klopidogrel, for å redusere risikoen for stent blodpropp i minst ett år etter at stenten er satt inn. I noen situasjoner med høy risiko, kan det hende at kardiolog anbefaler å ta klopidogrel ubestemt tid.
 • Lytt til kardiolog din. Alltid snakke med kardiolog din om hvor lenge du skal ta anti-clotting og andre medisiner fordi svaret vil variere avhengig av innholdet av blokkering og risikoen for blødning. Det viktigste å huske er å ta alle medisiner slik legen foreskriver.
 • Snakk med andre helsepersonell. Det er viktig å la din fastlege og eventuelt andre spesialister du ser vet hvilke medisiner du tar og at du har en stent. Anti-clotting medisiner og acetylsalisylsyre kan påvirke operasjoner og andre medisinske prosedyrer, og kan samhandle med andre medisiner.

Hva hvis jeg trenger andre operasjoner?

Hvis du vurderer kirurgi ikke er relatert til hjerte (noncardiac kirurgi) i år etter å ha mottatt din stent, er det noen flere ting å huske på:

 • Hvis mulig, bør du utsette noncardiac kirurgi i ett år etter å ha mottatt en stent.
 • Dersom operasjonen ikke kan utsettes, diskutere med legen medisiner du bør ta samtidig, slik som aspirin eller klopidogrel. Dine medisindoser kanskje må endres.
 • Hvis du sannsynligvis til å trenge kirurgi i året etter at du får en stent, kan en bare-metal stent være en bedre behandling for deg. Du kan også være lurt å vurdere en bare-metal stent hvis du er på en økt risiko for blødning eller ikke tror du vil være i stand til å ta anti-clotting medisiner som foreskrevet av legen din. Snakk med legen din om din situasjon.

Se også