Kyphosis

Definisjon

Kyphosis er en fremtidsrettet avrunding av øvre del av ryggen. Noen avrunding er normalt, men begrepet "kyfose" refererer vanligvis til en overdrevet avrunding - noen ganger kalt rund rygg eller pukkelrygg. Mens kyfose kan oppstå i alle aldre, er det mest vanlig hos eldre kvinner der misdannelse er kjent som en pukkelrygg.

Aldersrelatert kyfose oppstår ofte etter osteoporose svekker ryggvirvlene til det punktet at de sprekker og komprimere. Noen få typer av kyfose målet spedbarn eller tenåringer.

Mild kyfose kan forårsake noen problemer. Men alvorlige tilfeller kan påvirke lungene, nerver og annet vev og organer, forårsaker smerte og andre problemer. Behandling for kyfose avhenger av din alder, årsaken til kurvatur og dens virkninger.

Symptomer

I tillegg til en unormalt buet ryggrad, kan kyfose også forårsake ryggsmerter og stivhet i noen mennesker. Milde tilfeller av kyfose kan produsere ingen merkbare tegn eller symptomer.

Når bør du oppsøke lege
Gjør en avtale med legen din dersom du merker en overdrevet utover kurve i øvre rygg eller i barnets ryggrad.

Årsaker

De enkelte ben (vertebrae) som utgjør en sunn ryggrad ligne kvadrater stablet i en søyle. Kyphosis oppstår når den virvlene i den øvre del av ryggen blir mer kileformet. Dette misdannelse kan være forårsaket av en rekke problemer, inkludert:

 • Osteoporose. Denne bein-thinning lidelse kan resultere i knust ryggvirvler (kompresjonsfrakturer). Osteoporose er mest vanlig hos eldre kvinner og hos personer som har tatt høye doser av kortikosteroider i lange perioder av gangen.
 • Disk degenerasjon. Soft sirkulære disker fungere som puter mellom spinal ryggvirvler. Med alderen, disse diskene tørke og krympe, noe som ofte forverrer kyfose.
 • Kreft og kreftbehandling. Kreft i ryggraden kan svekke ryggvirvler og gjøre dem mer utsatt for kompresjonsfrakturer, det samme kreft behandlinger som kjemoterapi og stråling.
 • Scheuermann sykdom. Den kyfose forbundet med Scheuermann sykdom, en arvelig lidelse, begynner vanligvis i løpet av vekstspurten som oppstår før puberteten. Gutter rammes oftere enn jenter.
 • Fødselsskader. I sjeldne tilfeller har ikke en baby ryggsøylen ikke utvikle seg i livmoren, noe som kan resultere i kyfose.

En overdrevet kurve i øvre ryggraden kan også være forårsaket av lute. Kalt postural kyfose, ikke dette problemet innebærer noen misdannelser i ryggraden. Det er mest vanlig hos tenåringer, særlig jenter.

Se også

Risikofaktorer

Visse grupper av mennesker har høyere risiko for kyfose:

 • Unge jenter med dårlig holdning har større risiko for postural kyfose.
 • Gutter i alderen 10 og 15 har større risiko for Scheuermann er kyfose.
 • Eldre voksne med osteoporose har større risiko for spinal frakturer som kan bidra til kyfose.
 • Folk som har bindevevssykdommer, som Marfans syndrom, også har større risiko.

Komplikasjoner

Kyphosis kan føre til følgende komplikasjoner:

 • Kroppsbilde problemer. Unge, spesielt, kan utvikle et dårlig kroppsbilde fra å ha en avrundet rygg eller fra iført en spenne til å korrigere tilstanden.
 • Ryggsmerter. I noen tilfeller kan forskyvning av ryggraden føre til smerter, som kan bli alvorlig og invalidiserende.
 • Pustevansker. I alvorlige tilfeller kan kurven føre brystkassen å trykke mot lungene, begrenser din evne til å puste.

Forberedelser til din avtale

Hvis du eller barnet ditt har tegn eller symptomer som er felles for kyfose, gjøre en avtale med fastlegen din. Han eller hun kan henvise deg til en lege som er spesialist i diagnostisering og behandling av ryggraden lidelser.

Hva du kan gjøre
Før avtale, kan det være lurt å skrive en liste over svar på følgende spørsmål:

 • Når fikk du først merke symptomene?
 • Hadde noen ryggskader skje rundt samme tid?
 • Har noen nære biologiske slektninger hadde lignende symptomer eller har blitt diagnostisert med en ryggrad lidelse?
 • Hvilke medisiner og kosttilskudd tar du regelmessig?

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din kan spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Er det noen smerte? Hvis ja, hvor gjør det vondt?
 • Gjør symptomer inkluderer feber, frysninger eller uforklarlig vekttap?
 • Gjøre symptomer inkluderer svakhet, nummenhet, gangvansker, eller endringer i blære eller tarm vaner?
 • Gjør symptomer er tretthet eller kortpustethet?

Tester og diagnose

Under fysisk eksamen, vil legen din undersøke din høyde og kan be deg om å bøye seg fremover fra midjen mens han eller hun visninger ryggraden fra siden. Med kyfose, kan avrundingen av den øvre del av ryggen bli mer åpenbare i denne posisjonen. Legen kan også utføre en nevrologisk undersøkelse for å sjekke dine reflekser og muskel styrke.

Imaging tester
Avhengig av dine tegn og symptomer, kan det hende du trenger:

 • Røntgenstråler. Vanlig røntgen brukes for å fastslå graden av kurvatur og kan oppdage misdannelser av ryggvirvlene, noe som bidrar til å identifisere hvilken type kyfose.
 • Datastyrte tomografi (CT scan). Hvis flere detaljer er nødvendig, kan legen bestille en CT scan, som tar røntgenbilder fra mange forskjellige vinkler og kombinerer dem til å danne cross-sectional bilder av indre strukturer.
 • Magnetic resonance imaging (MRI). Hvis legen mistenker en svulst eller infeksjon, kan han eller hun be om en MR av ryggraden. MR bruker radiobølger og en meget sterk magnet til å produsere detaljerte bilder av både bein og bløtvev.

Nerve tester
Hvis du opplever noen nummenhet eller muskelsvakhet, kan legen anbefale flere tester som kan avgjøre hvor godt nerveimpulser reiser mellom ryggmargen og ekstremiteter.

Lungefunksjonstestene
Hvis kyfose er alvorlig, kan legen være lurt å sjekke for å se om kurven er i konflikt med din evne til å puste. Han eller hun kan bestille tester som måler hvor mye luft lungene dine kan holde og hvor raskt du kan tømme lungene.

Behandlinger og medisiner

Kyphosis. Kreft og kreftbehandling.
Kyphosis. Kreft og kreftbehandling.

Kyphosis behandling avhenger av årsaken til tilstanden og de tegn og symptomer som er tilstede.

Medisiner
Legen kan foreslå:

 • Smertestillende midler. Hvis over-the-counter medisiner, som for eksempel paracetamol (Paracet, andre), ibuprofen (Advil, Motrin, andre) eller naproxen (Aleve) er ikke nok, sterkere smertestillende medisiner er tilgjengelig på resept.
 • Osteoporose narkotika. I mange mennesker, er kyfose det første tegn på at de har osteoporose. Bone-styrke medikamenter kan bidra til å forhindre ytterligere spinal frakturer som ville føre til at kyfose å forverres.

Terapi
Noen typer kyfose kan bli hjulpet av:

 • Øvelser. Stretching øvelser kan forbedre spinal fleksibilitet. Øvelser som styrker magemusklene kan bidra til å forbedre holdning.
 • Oppkvikkende. Barn som har Scheuermann sykdom kan være i stand til å stoppe utviklingen av kyfose ved å bære en kropp spenne mens deres bein er fortsatt økende.

Kirurgiske og andre prosedyrer
Hvis kyfose kurven er svært alvorlig, særlig hvis kurven er knipe på ryggmargen eller nerverøtter, kan legen foreslå kirurgi for å redusere graden av krumning.

Den mest vanlige fremgangsmåte, kalt spinal fusjon, kobles to eller flere av skadestedet permanent. Kirurger sette inn biter av bein mellom ryggvirvlene og fest ryggvirvlene sammen med metall ledninger, plater og skruer.

Den komplikasjoner for spinal kirurgi er relativt høy. Komplikasjoner er blødning, infeksjon, smerter, nerveskader, leddgikt og disk degenerasjon. Dersom operasjonen ikke klarer å løse problemet, kan en andre operasjon være nødvendig.

Se også

Mestring og støtte

Ungdomstiden er en tid da unge mennesker sliter med fysiske og følelsesmessige endringer. Å ha en merkbar spinal misdannelse eller iført en spenne kan gjøre dette utfordrende tid enda vanskeligere.

Sørg for at barnet har omsorgsfulle mennesker til å vende seg til, inkludert støttende familie og venner, eller til og med en profesjonell rådgiver, om nødvendig. Vurdere å bli en støttegruppe for foreldre og barn med kyfose eller andre ryggdeformitet for å hjelpe deg og barnet kontakt med andre som står overfor lignende utfordringer.