Laktoseintoleranse

Definisjon

Laktoseintoleranse, også kalt laktasemangel, betyr at du ikke er i stand til fullt ut å fordøye melkesukker (laktose) i meieriprodukter. Det er vanligvis ikke farlig, men symptomer på laktoseintoleranse kan være ubehagelig.

En mangel på laktase - et enzym som produseres av slimhinnen i tynntarmen - er vanligvis ansvarlig for laktoseintoleranse. Mange har lave nivåer av laktase, men bare de som også har knyttet tegn og symptomer har, per definisjon, laktose intoleranse.

Du kan kontrollere symptomer på laktoseintoleranse ved å nøye velge en diett som begrenser meieriprodukter.

Symptomer

Laktose intoleranse. Normal følge av aldring for noen mennesker (primær laktoseintoleranse).
Laktose intoleranse. Normal følge av aldring for noen mennesker (primær laktoseintoleranse).

Tegn og symptomer på laktoseintoleranse begynner vanligvis 30 minutter til to timer etter å ha spist eller drukket mat som inneholder laktose. Vanlige tegn og symptomer inkluderer:

 • Diaré
 • Kvalme, og noen ganger, oppkast
 • Magekramper
 • Oppblåsthet
 • Gass

Symptomene er vanligvis mild, men noen ganger kan det være alvorlig.

Når bør du oppsøke lege
Gjør en avtale med legen din hvis du eller barnet ditt har noen tegn eller symptomer som bekymrer deg.

Se også

Årsaker

Laktoseintoleranse er vanligvis forårsaket av lave nivåer av enzymet laktase i tynntarmen som fører til tegn og symptomer.

Normalt kalles cellene som kler tynntarmen produserer et enzym laktase. Laktase enzymet festes til laktose molekyler i maten du spiser og bryter dem inn i to enkle sukkerarter - glukose og galaktose - som kan bli absorbert inn i blodet.

Uten nok av enzymet laktase, beveger det meste av laktosen i maten ubehandlet inn i tykktarmen, hvor den normale intestinale bakterier bruker det. Dette fører til at kjennetegnene ved laktoseintoleranse - gass, oppblåsthet og diaré.

Forberedelser til din avtale. Følge av sykdom eller skade (sekundær laktoseintoleranse).
Forberedelser til din avtale. Følge av sykdom eller skade (sekundær laktoseintoleranse).

Det er tre typer laktoseintoleranse.

Normal følge av aldring for noen mennesker (primær laktoseintoleranse)
Normalt produserer kroppen store mengder laktase ved fødselen og i tidlig barndom, da melk er den viktigste kilden til ernæring. Vanligvis din laktase produksjonen avtar når kostholdet blir mer variert og mindre avhengige av melk. Denne gradvise nedgangen kan føre til symptomer på laktoseintoleranse.

Følge av sykdom eller skade (sekundær laktoseintoleranse)
Denne formen for laktoseintoleranse oppstår når tynntarmen avtar laktase produksjonen etter en sykdom, operasjon eller skade på tynntarmen. Det kan oppstå som et resultat av intestinale sykdommer, slik som cøliaki, gastroenteritt og en inflammatorisk tarmsykdom som Crohns sykdom. Behandling av den underliggende sykdommen kan gjenopprette laktase nivåer og forbedre tegn og symptomer, men det kan ta tid.

Tilstanden du er født med (medfødt laktoseintoleranse)
Det er mulig, men sjelden, for babyer å bli født med laktoseintoleranse skyldes et fullstendig fravær av laktase aktivitet. Denne lidelsen er gått fra generasjon til generasjon i et mønster av arv kalles autosomal recessiv. Dette betyr at både mor og far må passere på den defekte form av genet for et barn å bli berørt. Spedbarn med medfødt laktoseintoleranse er intolerante overfor laktose i sine mødres morsmelk og har diaré fra fødselen av. Disse babyene krever laktosefrie morsmelkerstatninger. Premature barn kan også ha laktose intoleranse på grunn av en utilstrekkelig laktase nivå. Hos barn som ellers er friske, ikke dette føre til underernæring.

Risikofaktorer

Faktorer som kan gjøre deg eller barnet ditt mer utsatt for laktose intoleranse inkluderer:

 • . Økende alder Laktoseintoleranse blir mer vanlig som du alder - tilstanden er uvanlig hos spedbarn og små barn.
 • Etnisitet. Laktoseintoleranse er mest vanlig i svarte, asiatiske, spanske og europeiske indiske folk.
 • Prematur fødsel. Spedbarn født for tidlig kan ha reduserte nivåer av laktase fordi dette enzymet øker hos fosteret sent i tredje trimester.
 • Sykdommer som påvirker tynntarmen. Tynntarmen problemer som kan forårsake laktoseintoleranse inkluderer bakteriell overvekst, cøliaki og Crohns sykdom.
 • Visse kreft behandlinger. Hvis du har fått strålebehandling for kreft i magen eller har intestinal komplikasjoner fra kjemoterapi, har du en økt risiko for laktoseintoleranse.

Forberedelser til din avtale

Start med å se familien din lege eller en allmennpraktiserende lege hvis du har tegn eller symptomer som tyder på at du kan ha laktoseintoleranse. Fordi avtaler kan være kort, er det en god idé å være forberedt til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og vet hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense din diett.
 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til grunnen som du har planlagt avtalen.
 • Lag en liste over alle medisiner, vitaminer eller kosttilskudd som du tar.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid med legen din. For laktose intoleranse, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Er mine symptomer forårsaket av laktose intoleranse?
 • Er det andre mulige årsaker til symptomene mine?
 • Hva slags tester trenger jeg? Har disse testene krever ingen spesielle forberedelser?
 • Er laktoseintoleranse en livslang tilstand, eller kan det gå bort?
 • Hva er mine behandlingstilbud?
 • Må jeg slutte å spise alle melkeprodukter?
 • Hvordan kan jeg være sikker på at jeg får nok kalsium i kostholdet mitt?
 • Bør jeg oppsøke en kostholdsekspert?
 • Jeg har disse andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere disse forholdene sammen?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg? Hva nettsteder anbefaler dere?
 • Trenger jeg for å komme inn for periodiske oppfølgingsbesøk? Hvis ja, hvor ofte?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Hvis du tror du kan ha laktoseintoleranse, prøve å kutte melkeprodukter fra kosten din for et par dager for å se om symptomene dine lette. La legen vite om symptomene ble bedre på de dagene du ikke har meieriprodukter.

Tester og diagnose

Legen kan få mistanke laktoseintoleranse basert på dine symptomer og din reaksjon på å redusere mengden av melkeprodukter i kostholdet ditt. Legen kan bekrefte diagnosen ved å gjennomføre ett eller flere av følgende tester:

 • Laktose toleranse test. Den laktose toleranse test måler kroppens reaksjon på en væske som inneholder høye nivåer av laktose. To timer etter å ha drukket væske, vil du gjennomgå blodprøver for å måle mengden glukose i blodet ditt. Hvis blodsukkeret ikke stiger, betyr det at kroppen ikke er riktig fordøye og absorbere laktose-fylt drink.
 • Hydrogen pusteprøve. Denne testen også krever at du drikker en væske som inneholder høye nivåer av laktose. Da legen måler mengden av hydrogen i pusten din med jevne mellomrom. Normalt er svært lite hydrogen synlig. Men hvis kroppen ikke fordøye laktose, vil det gjære i tykktarmen, og slipper hydrogen og andre gasser, som er absorbert av tarmen og til slutt pustet ut. Større enn normale mengder utåndet hydrogen målt ved en pusteprøve indikere at du ikke er fullt fordøye og absorbere laktose.
 • Krakk surhet test. For spedbarn og barn som ikke kan gjennomgå andre tester, kan en krakk syrlighet test brukes. Den gjæring av ufordøyd laktose skaper melkesyre og andre syrer som kan oppdages i en avføringsprøve.

Behandlinger og medisiner

Ingen behandlinger kan kurere laktoseintoleranse. Det er i dag ingen måte å øke kroppens produksjon av laktase enzymet. Personer med laktoseintoleranse vanligvis finne lindring ved å redusere mengden av meieriprodukter de spiser og ved hjelp av spesielle produkter laget for mennesker med denne tilstanden.

Livsstil og hjem rettsmidler

Spis færre meieriprodukter
Personer med laktoseintoleranse kan redusere sine symptomer ved å spise færre meieriprodukter.

For mange meieriprodukter er en praktisk måte å få vitaminer og næringsstoffer, som for eksempel kalsium. Å gi opp meieriprodukter betyr ikke at du ikke kan få nok kalsium. Kalsium finnes i mange andre matvarer, for eksempel:

 • Brokkoli
 • Kalsium-forsterkede produkter, slik som brød og juice
 • Hermetisert laks
 • Melkeerstatning, slik som soyamelk og rismelk
 • Appelsiner
 • Pinto bønner
 • Rabarbra
 • Spinat

Hvis du gi avkall på alle melkeprodukter, er det også viktig å sørge for at du får nok vitamin D. Det er ikke så mange matvarer med betydelige mengder av vitamin D, men egg, lever og yoghurt inneholder vitamin D. Kroppen din gjør også vitamin D når eksponert for solen. Men dette betyr ikke skje når du er iført solkrem, som er nødvendig for å beskytte huden mot hudkreft.

Spør legen din om en henvisning til en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg å planlegge dine måltider. Og, spør legen din om du trenger å ta kalsium eller vitamin D-tilskudd.

Vær forsiktig hvis du velger å spise meieriprodukter
Det kan ikke være nødvendig å helt unngå melkeprodukter. De fleste med laktoseintoleranse kan nyte noen melkeprodukter uten symptomer. Du kan være i stand til å tåle lav-fett melkeprodukter, slik som skummet melk, bedre enn hel-melkeprodukter. Det kan også være mulig å øke din toleranse for meieriprodukter ved å gradvis introdusere dem i kostholdet ditt.

Måter å endre kostholdet ditt for å minimere symptomer på laktoseintoleranse er:

 • Velger mindre porsjoner meieriprodukter Sip små porsjoner med melk -. Opptil 4 gram (118 ml) om gangen. Jo mindre servering, jo mindre sannsynlig er det å forårsake gastrointestinale problemer.
 • Saving melk til måltidene. Drikk melk med andre matvarer. Dette bremser fordøyelsesprosessen og kan minske symptomene på laktoseintoleranse.
 • Eksperimentere med et utvalg av meieriprodukter. Ikke alle melkeprodukter har samme mengde laktose. For eksempel, harde oster, som for eksempel sveitsiske eller cheddar, har små mengder laktose og generelt forårsaker ingen symptomer. Det kan være mulig å tolerere dyrkede melkeprodukter, slik som yoghurt, fordi bakteriene som benyttes i dyrking prosessen naturlig produsere det enzym som bryter ned laktose.
 • Kjøpe laktose-redusert eller laktosefrie produkter. Du finner disse produktene på de fleste dagligvarebutikker i nedkjølt meieri delen.
 • Ser ut for skjult laktose. Melk og laktose er ofte lagt til ferdigmat, som for eksempel korn, instant supper, salatdressinger, nondairy creamers, bearbeidet kjøtt og bakervarer mikser. Sjekk ernæring etiketter for melk og laktose i ingredienslisten. Også se etter andre ord som indikerer laktose, for eksempel myse, melk biprodukter, fettfri tørrmelk pulver og tørrmelkepulver. Laktose er også brukt i medisiner. Fortell din apotek dersom du har laktoseintoleranse.
 • Ved hjelp av laktase enzymet tabletter eller dråper. Over-the-counter tabletter eller dråper som inneholder laktase enzym (Dairy Ease, Lactaid, andre) kan hjelpe deg å fordøye melkeprodukter. Du kan ta tablettene rett før et måltid eller mellommåltid. Eller dråpene kan legges til en kartong med melk. Ikke alle med laktoseintoleranse blir hjulpet av disse produktene.

Alternativ medisin

Probiotika
Probiotika er levende organismer i tarmen som bidrar til å opprettholde et sunt fordøyelsessystem. Probiotika er også tilgjengelige som aktive eller "levende" kulturer i noen yoghurt og som kosttilskudd i kapselform. De blir noen ganger brukt for gastrointestinale tilstander, slik som diaré og irritabel tarmsyndrom. De kan også hjelpe kroppen fordøye laktose. Probiotika er generelt ansett som trygt, og kan være verdt et forsøk hvis andre metoder ikke hjelper.