Lewy legeme demens

Definisjon

Lewy legeme demens, den nest vanligste typen progressiv demens etter Alzheimers sykdom, fører til en progressiv nedgang i mentale evner.

Det kan også føre til visuelle hallusinasjoner, som vanligvis tar form av gjenstander, mennesker eller dyr som ikke er der. Dette kan føre til uvanlig oppførsel som å ha samtaler med avdøde kjære.

En annen indikator på Lewy legeme demens kan være betydelige svingninger i årvåkenhet og oppmerksomhet, som kan inkludere dagtid døsighet eller perioder av stirrer ut i verdensrommet. Og, som Parkinsons sykdom, kan Lewy legeme demens resultere i stive muskler, bremset bevegelse og rystelser.

I Lewy legeme demens, protein innskudd, kalt Lewy-legemer, utvikle seg i nerveceller i deler av hjernen som er involvert i tenkning, hukommelse og bevegelse (motorstyring).

Se også

Symptomer

Lewy legeme demens tegn og symptomer kan omfatte:

 • Visuelle hallusinasjoner. Kan du se visuelle hallusinasjoner, som farger, former, dyr eller mennesker som ikke er der. Hallusinasjoner kan være en av de første symptomene på Lewy legeme demens. Noen mennesker også kan oppleve lyd (hørbar), lukt (olfactory) eller berøring (taktil) hallusinasjoner.
 • Bevegelsesforstyrrelser. Du kan oppleve symptomer som ligner på de av Parkinsons sykdom (parkinsonsymptomer), slik som redusert bevegelse, stive muskler, skjelvinger eller en shuffling spasertur.
 • Dårlig regulering av kroppens funksjon. Blodtrykk, puls, svette og fordøyelsesprosessen er regulert av en del av nervesystemet som ofte påvirket av Lewy legeme demens. Dette kan føre til svimmelhet, fall og tarm problemer.
 • Kognitive problemer. Du kan oppleve tenkning (kognitive) problemer som ligner på problemene i Alzheimers sykdom, slik som forvirring, redusert oppmerksomhet og til slutt hukommelsestap.
 • Søvnvansker. Du kan ha en søvnforstyrrelse som heter rapid eye movement (REM) søvn atferd lidelse som kan føre til at du fysisk handle ut drømmene dine mens du sover.
 • Varierende oppmerksomhet. Du kan ha hyppige episoder av tretthet, lange perioder med stirrer ut i verdensrommet, lange naps i løpet av dagen eller uorganisert tale.
 • Depresjon. Du kan oppleve depresjon en gang i løpet av din sykdom.

Se også

Årsaker

Lewy legeme demens. Visuelle hallusinasjoner.
Lewy legeme demens. Visuelle hallusinasjoner.

Årsaken til Lewy legeme demens er ikke kjent, men sykdommen kan være relatert til Alzheimers eller Parkinsons sykdom.

 • Lewy-legemer inneholder et protein forbundet med Parkinsons sykdom.
 • Lewy-legemer ofte er til stede i hjernen hos personer med Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom og andre demenssykdommer.
 • Folk som har Lewy-legemer i hjernen også har plakk og floker assosiert med Alzheimers sykdom.

Se også

Risikofaktorer

Selv om årsaken til Lewy legeme demens er ikke klart, flere faktorer synes å øke risikoen for å utvikle sykdommen. De omfatter:

 • Å være eldre enn 60
 • Være mann
 • Å ha et familiemedlem med Lewy legeme demens

Se også

Komplikasjoner

Lewy legeme demens er progressive. Tegn og symptomer forverres, forårsaker:

 • Alvorlig demens
 • Døden, i gjennomsnitt omtrent åtte år etter utbruddet av tilstanden

Se også

Forberedelser til din avtale

Du vil sannsynligvis først hente dine symptomer til seg oppmerksomheten til fastlegen din, som kan henvise deg til en lege utdannet i demens - vanligvis en lege utdannet i hjernen og nervesystemet forhold (nevrolog) eller psykiske tilstander (psykiater).

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye å snakke om, er det en god idé å være godt forberedt til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre
Planlegge og skrive lister over viktig informasjon, inkludert:

 • Skriv en detaljert beskrivelse av alle dine symptomer.
 • Lag en liste over alle medisiner, vitaminer eller kosttilskudd som du tar.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din, for eksempel hvilke tester eller behandlinger han eller hun kan anbefale.
 • Ta et familiemedlem eller venn sammen. Et familiemedlem eller en nær venn kan fortelle legen din om symptomene du kanskje ikke har lagt merke til.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg og din ektefelle, partner eller nær venn en rekke spørsmål om:

 • Endringer i din hukommelse, personlighet og atferd
 • Synshallusinasjoner
 • Medisiner du tar
 • Din historie med slag, depresjon, alkoholmisbruk, hodeskade eller annen nevrologiske lidelser

Se også

Tester og diagnose

For å bli diagnostisert med Lewy legeme demens, må du ha opplevd en progressiv nedgang i din evne til å tenke, samt to av følgende:

 • Varierende årvåkenhet og tenkning (kognitiv)-funksjonen
 • Gjentatte visuelle hallusinasjoner
 • Parkinsonsymptomer
Forberedelser til din avtale. Dårlig regulering av kroppens funksjon.
Forberedelser til din avtale. Dårlig regulering av kroppens funksjon.

I tillegg kan én eller flere av følgende trekk anses støttende for diagnostisering av Lewy-legeme demens:

 • REM søvn atferdsforstyrrelse, en tilstand der folk handler ut sine drømmer i søvne
 • Autonom dysfunksjon, som innebærer ustabilitet i blodtrykk og puls, dårlig regulering av kroppstemperatur, svette og relaterte symptomer

Ingen enkelt test kan diagnostisere Lewy legeme demens. I stedet leger diagnostisere tilstanden din gjennom utelukker andre forhold som kan føre til lignende symptomer. Tester kan omfatte:

Nevrologiske og fysisk undersøkelse
Som en del av fysisk undersøkelse, kan legen også sjekke etter tegn på Parkinsons sykdom, slag, svulster eller andre medisinske tilstander som kan svekke hjernens funksjon samt fysisk funksjon. Den nevrologisk undersøkelse kan teste:

 • Reflekser
 • Øyebevegelser
 • Balanse
 • Følelse av kontakt

Vurdering av mentale evner
En kortform av denne type test, som vurderer din hukommelse og tenkning ferdigheter, kan gjøres på mindre enn 10 minutter i legens kontor, men er vanligvis ikke nyttig å skille Lewy legeme demens av Alzheimers sykdom. Lengre former for nevropsykologisk testing kan ta flere timer, men disse testene bidra til å identifisere tilstanden din.

Dine resultater blir så sammenlignet med de av mennesker fra samme alder og utdanningsnivå. Dette kan bidra til å skille normal fra unormal kognitiv aldring, og kan bidra til å identifisere mønstre i kognitive funksjoner som gir ledetråder til den underliggende tilstanden.

Blodprøver
Enkle blodprøver kan utelukke fysiske problemer som kan påvirke hjernens funksjon, slik som vitamin B-12 mangel eller en lite aktiv skjoldbruskkjertel.

Electroencephalogram (EEG)
Hvis din forvirring kommer og går, kan legen foreslå en EEG. Denne testen kan hjelpe avgjøre om symptomene kan være forårsaket av anfall eller Creutzfeldt-Jakobs sykdom, en sjelden, degenerative hjerne lidelse som fører til demens. Dette smertefri test registrerer den elektriske aktiviteten i hjernen via ledninger festet til hodebunnen din.

Hjerneskanning
Legen din kan ta en MR, PET eller CT scan for å se etter tegn på Alzheimers sykdom, slag eller blødning, og for å utelukke muligheten for en svulst.

Legen din kan ta en søvn evaluering for å vurdere for REM søvn atferdsforstyrrelse eller en autonom funksjon test for å se etter tegn på hjertefrekvens og blodtrykk ustabilitet.

Se også

Behandlinger og medisiner

Behandling kan være utfordrende, og det er ingen kur for Lewy legeme demens. I stedet leger behandler de enkelte symptomer.

Medisiner

 • Kolinesterasehemmere. Disse Alzheimers sykdom medisiner, for eksempel rivastigmin (Exelon), arbeid ved å øke nivåene av kjemiske budbringere antas å være viktig for hukommelse, tenkte og dom (nevrotransmittere) i hjernen.

  Dette kan bidra til å forbedre årvåkenhet og kognisjon, og kan bidra til å redusere hallusinasjoner og andre atferdsproblemer. Mulige bivirkninger kan inkludere gastrointestinale plager, mye spytt og tårer og hyppig vannlating.

 • Parkinsons sykdom medisiner Disse medisiner -. Som karbidopa-levodopa (Sinemet) kan bidra til å redusere parkinsonsymptomer, for eksempel stive muskler og langsom bevegelse - i enkelte personer med Lewy legeme demens. Imidlertid kan disse medikamentene også føre til økt forvirring, hallusinasjoner og vrangforestillinger.
 • Antipsykotiske medisiner. Disse medisiner, for eksempel quetiapin (Seroquel), olanzapin (Zyprexa) og andre, kan noe bedre vrangforestillinger og hallusinasjoner. Men noen mennesker med Lewy legeme demens har en farlig følsomhet for noen av disse stoffene. Reaksjoner, som kan være irreversible, kan innebære alvorlige parkinsonsymptomene og forvirring.
 • Medisiner for å behandle symptomer. Legen din kan foreskrive medisiner for å behandle andre symptomer forbundet med Lewy legeme demens, som for eksempel søvn eller bevegelse problemer.

Terapi

Fordi antipsykotiske medikamenter kan forverre Lewy legeme demens symptomer, kan det være nyttig å først prøve nondrug tilnærminger, for eksempel:

 • Bare tolerer atferd. Mange ganger en person med Lewy legeme demens ikke er distressed av hallusinasjoner og selv anerkjenner dem som sådan. I disse tilfellene bivirkninger av medisiner kan være verre enn opplevelsen av hallusinasjoner selv.
 • Modifisere miljøet. Redusere rot og forstyrrende støy kan gjøre det lettere for noen med demens til å fokusere og funksjon. Det kan også redusere risikoen for at personen med Lewy legeme demens vil misperceive gjenstander i miljøet og produsere atferd som ligner på hallusinasjoner.
 • Modifisere dine svar. En omsorgsperson respons på en atferd kan gjøre atferden verre. Det er best å unngå å korrigere og quiz en person med demens. Betryggende personen og validere hans eller hennes bekymringer kan bidra til å løse mange situasjoner.
 • Endre oppgaver og daglige rutiner. Break oppgaver i enklere trinn og fokus på suksesser, ikke feil. Struktur og rutine i løpet av dagen også bidra til å redusere forvirring hos personer med demens.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Hver person med Lewy legeme demens og andre demenssykdommer opplever symptomer og progresjon annerledes. Derfor teknikker for å ta vare på hver person varierer. Pleiere må kanskje tilpasse følgende tips til enkelte situasjoner:

 • Forbedre kommunikasjonen. Når du snakker med personen med Lewy legeme demens, holde øyekontakt. Snakk langsomt, i enkle setninger, og ikke rush svaret. Presenterer kun en idé eller instruksjon om gangen. Bruke bevegelser og signaler, som for eksempel å peke til objekter.
 • Oppmuntre øvelsen. Øvelse fordeler alle, inkludert personer med demens. Fordelene ved trening inkluderer bedre fysisk funksjon, mer kontrollert atferd og færre depresjonssymptomer. Noen undersøkelser viser fysisk aktivitet kan bremse utviklingen av svekket tenkning (kognitiv) funksjon hos personer med demens.
 • Oppmuntre til deltakelse i spill og tenkning aktiviteter. Deltakelse i spill, kryssord og andre aktiviteter som involverer bruk tenkning ferdigheter kan bidra til å forsinke mental nedgang i personer med demens.
 • Etablere en nattlig ritual. Behavior problemer kan være verre om natten. Prøv å etablere går til sengs ritualer som er beroligende og vekk fra støy av tv, måltid opprydding og aktive familiemedlemmer. La natt lys på å hindre forvirring.

  Begrense koffein i løpet av dagen, forstemmende dagtid napping og tilbyr muligheter for trening i løpet av dagen kan bidra til å forhindre natta rastløshet.

Se også

Alternativ medisin

Personer med demens ofte oppleve en forverring av sine symptomer når de er frustrert eller engstelig. Følgende teknikker kan bidra til å fremme avslapning.

 • Musikkterapi, som innebærer å lytte til beroligende musikk
 • Pet terapi, som innebærer bruk av dyr, slik som besøk fra hundene, for å fremme bedre humør og atferd hos personer med demens
 • Aromaterapi, som bruker duftende planteoljer
 • Massasje terapi

Se også

Mestring og støtte

Personer med Lewy legeme demens opplever ofte en blanding av følelser, for eksempel forvirring, frustrasjon, sinne, frykt, usikkerhet, sorg og depresjon.

Du kan hjelpe en person takle sykdommen ved å lytte, betryggende personen at han eller hun fortsatt kan nyte livet, være støttende og positiv, og gjør ditt beste for å hjelpe personen beholde verdighet og selvrespekt.

Hvis du er en omsorgsperson for noen med Lewy legeme demens, se personen tett for å sørge for at han eller hun ikke faller, mister bevisstheten eller reagere negativt på medisiner. Du kan bør også berolige den personen i tider med forvirring, vrangforestillinger eller hallusinasjoner.

Leter etter deg selv
De fysiske og psykiske anstrengelsen Omsorgssvikt kan være utmattende. Du kan oppleve følelser av sinne, skyldfølelse, frustrasjon, motløshet, bekymring, sorg eller sosial isolasjon. Hvis du er en omsorgsperson for noen med Lewy legeme demens, kan du hjelpe deg selv og bidra til å forhindre omsorgsperson utbrenthet ved å gjøre følgende:

 • Spør venner eller andre familiemedlemmer for å få hjelp når du trenger det. Tenk i hjemmet helsetjenester for å bistå med omsorg for personen med Lewy legeme demens.
 • Ta vare på helsen din. Tren regelmessig og spise et sunt kosthold.
 • Lære så mye om sykdommen som du kan. Stille spørsmål til leger, sosialarbeidere og andre som er involvert i omsorgen av personen med Lewy legeme demens.
 • Bli med i en støttegruppe.

Mange mennesker med Lewy legeme demens og deres familier kan dra nytte av rådgivning eller lokale støttegrupper. Kontakt din lokale byråer på helse eller aldring å få koblet med støtte grupper, leger, ressurser, henvisninger, hjemmetjenesten etater, tilsyn levende anlegg, en Telefonhjelp og pedagogiske seminarer.

Se også