Livmor arterie embolisering

Definisjon

Livmor arterie embolisering er en minimal invasiv behandling for livmor fibroids, noncancerous vekster i livmoren. I livmor arterie embolisering - også kalt livmor fibroid embolisering - en lege bruker en slank, fleksibel slange (kateter) å injisere små partikler (emboliske agenter) i livmor arteries, som leverer blod til fibroids og livmor.

Livmor fibroids stimulere dannelsen av nye blodkar til fibroid. Under livmor arterie embolisering er de emboliske midler injiseres i disse fibroid blodkar. Målet er å blokkere fibroid fartøy, sulter de fibroids og fikk dem til å krympe og dø.

Se også

Hvorfor det er gjort

Livmor fibroids kan forårsake alvorlige symptomer hos noen kvinner, inkludert tunge menstrual blødning, bekkensmerter og hevelse i magen. Livmor arterie embolisering ødelegger fibroidvev og letter disse symptomene. Og det gir et alternativ til kirurgi for å fjerne fibroids (myomectomy).

Du kan velge livmor arterie embolisering hvis du er premenopausale og:

 • Du har sterke smerter eller kraftige blødninger fra livmor fibroids
 • Du ønsker å unngå operasjon, eller kirurgi er for risikabelt for deg
 • Du ønsker å holde livmoren
 • Optimalisere en fremtidig graviditet er ikke din sjef bekymring

Se også

Risiko

Sjelden, store komplikasjoner oppstår hos kvinner som gjennomgår livmor arterie embolisering. Risikoen for komplikasjoner fra livmor arterie embolisering er omtrent den samme som for kirurgisk behandling av fibroider. Disse kan omfatte:

 • Infeksjon. Et degenereres fibroid kan gi et nettsted for bakterievekst og føre til infeksjon i livmoren (endomyometritis). Mange uterine infeksjoner kan behandles med antibiotika, men i ekstreme tilfeller kan infeksjon kreve en hysterektomi.
 • Skade på andre organer. Utilsiktet embolisering av et annet organ eller vev kan forekomme, selv om det ikke er så høy risiko som med kirurgi. Enten du har embolisering eller kirurgi, er forstyrrelse av eggstokkreft blodtilførselen en mulighet fordi eggstokkene og livmoren dele noen blodkar. Hvis du nærmer menopause (perimenopausale), kunne en slik forstyrrelse føre til menopause - men det er sjelden hvis du er 40 år eller yngre.
 • Mulige problemer i fremtidige svangerskap. Mange kvinner har eller fortsette friske svangerskap etter å ha livmor arterie embolisering. Imidlertid antyder noen bevis graviditet komplikasjoner, inkludert forandringer i morkaken fester seg til livmoren, kan økes etter inngrepet. Hvis du ønsker å få barn, snakk med legen din om risikoen ved kirurgi og hvordan livmor arterie embolisering kan påvirke fruktbarheten og fremtidige svangerskap.
Livmor arterie embolisering. Skade på andre organer.
Livmor arterie embolisering. Skade på andre organer.

Grunner til å unngå denne prosedyren
Unngå livmor arterie embolisering hvis du har:

 • En historie om bekken stråling
 • En historie med nyresvikt
 • Mulig bekken kreft
 • En aktiv, nylig eller kronisk bekkeninfeksjon
 • Dårlig kontrollert diabetes
 • Betennelse i blodårene (vaskulitt)
 • En ubehandlet blødersykdom
 • En alvorlig allergi mot kontrast materiale som inneholder jod

Mest fibroid størrelser og plasseringer kan behandles med livmor arterie embolisering. Sjelden en kvinnes livmor kan være så stor at det er vanskelig å behandle med noen metode, og hysterektomi kan være nødvendig.

Diskuter fordeler og risiko for livmor arterie embolisering med din fødselslege-gynekolog eller en intervensjonsradiolog - en lege som bruker imaging teknikker for å veilede prosedyrer som ville være umulig med konvensjonell kirurgi.

Se også

Hvordan du forbereder

Mulige problemer i fremtidige svangerskap. På kvelden før prosedyren.
Mulige problemer i fremtidige svangerskap. På kvelden før prosedyren.

Livmor arterie embolisering vanligvis utføres av en intervensjonsradiologi radiolog eller en spesialist i obstetrikk og gynekologi som har opplæring i livmor arterie embolisering.

 • På kvelden før inngrepet, ikke spise eller drikke etter midnatt eller etter det tidspunktet legen rådet. Hvis du tar medisiner, spør legen din om du bør slutte å ta dem før eller etter inngrepet.
 • I radiologi prosedyren rom, vil du ha en intravenøs (IV) linjen plasseres i en av venene dine til å gi deg væske, bedøvelsesmidler, antibiotika og smertestillende medikamenter. Du vil også ha en urin kateter settes inn i blæren til å holde blæren tom under behandlingen.
 • Etter prosedyren, vanligvis vil du bli flyttet til et rom for en overnatting på sykehuset og retur hjem neste dag.

Se også

Hva du kan forvente

Hvis du vil se din livmor og blodkar, bruker radiolog en fluoroscope. Denne enheten er en pulserende X-ray strålen som produserer bevegelige bilder av indre strukturer og viser dem på en dataskjerm.

Under prosedyren
Prosedyren omfatter:

 • Anestesi. Vanligvis får du en type anestesi som reduserer smerte og hjelper deg å slappe av, men etterlater deg våken (sedasjon).
 • Blodåre tilgang. Legen gjør et lite snitt i huden over femoral arterie, en stor blodåre som går på langs gjennom lysken din. Så din lege setter inn et kateter i arterie og guider kateteret til en av de to livmor arteries. Generelt, kan legen få tilgang til både livmor arteries gjennom ett snitt.
 • Blodåre kartlegging og injeksjon. An injisert kontrast væske, vanligvis inneholder jod, flyter inn i livmor arterie og dets grener og gjør dem synlige på fluoroscope skjerm. Fibroids "lyse opp" mer lyst enn andre livmor vev. Radiologen identifiserer riktig område av livmor arterien og deretter injiserer blodåre med ørsmå partikler av plast eller gelatin. Partiklene blir båret av blodstrømmen for å blokkere fibroid fartøy. Etter å injisere mer kontrast i livmor arterien, sjekker legen flere bilder å sørge for at blodet ikke lenger å nå fibroids. De samme trinnene blir deretter gjentatt i det andre uterin arterien.

Etter inngrepet
På postoperativ avdeling, overvåker omsorg teamet tilstanden din og gir deg medisiner for å kontrollere eventuelle kvalme og smerte. Når effekten av anestesi fade, de tar deg til sykehuset rom for natten observasjon.

 • Posisjon. Du må ligge flatt i flere timer for å hindre pooling og koagulering av blodet (hematom) på lårarterien nettstedet.
 • Pain. Primære bivirkning av livmor arterie embolisering er smerte, som kan være en reaksjon for å stanse blodstrømmen til fibroider og et midlertidig fall i blodstrømmen til normal livmorvev. Smerte vanligvis topper i løpet av de første 24 timene. Å håndtere smerte, får du smertestillende medikamenter.
 • . Observasjon Post-embolisering syndrom - preget av lavgradig feber, smerter, tretthet, kvalme og oppkast - er hyppig etter livmor arterie embolisering. Legene mener at kjemikalier utgitt av degenereres fibroids stimulere betennelse, forårsaker disse symptomene. Post-embolisering syndrom symptomer topp ca 48 timer etter inngrepet og forsvinner vanligvis av seg selv innen en uke. Pågående symptomer som ikke gradvis bedre bør evalueres for mer-alvorlige tilstander, som for eksempel en infeksjon.

Av neste dag, er din urin kateter fjernet, og du oppfordres til å gå rundt. Utvinning er vanligvis rask, og komplikasjoner er sjeldne.

Recovery
De fleste kvinner kommer hjem dagen etter inngrepet med en resept for oral smertestillende medikamenter. Smerte ender vanligvis innen en dag eller to, men hos noen kvinner kan det vare opptil et par uker.

Følg restitusjonsperioden etter:

 • Utflod. Du har kanskje en vassen eller slim-lignende utflod for et par uker til en måned etter at livmor arterie embolisering. Utslippet bør slutte uten behandling. I noen få kvinner, er rester av fibroids gått gjennom vagina.
 • Infeksjon. Gå tilbake til din fødselslege-gynekolog eller fastlege for en oppfølging eksamen innen fire uker etter inngrepet for å sikre at det ikke er noen infeksjon. Tegn og symptomer på infeksjon er feber, frysninger og smerter. Forsinkede infeksjoner og vaginal utflod er sjelden rapportert uker til måneder etter inngrepet.

Oppfølging
Du vil sannsynligvis gjennomgå en magnetisk resonans imaging (MRI) eksamen i løpet av neste år for å overvåke krymping eller andre endringer i fibroids eller livmor. Leger oftest planlegge den første eksamen tre måneder etter inngrepet.

Se også

Resultater

Livmor arterie embolisering gir vanligvis betydelig lindring av symptomer. Det påvirker også menstruasjonen, og det kan ha en innvirkning på fruktbarheten.

 • Symptomlindring. Fleste kvinner får betydelig symptomlindring i de tre første månedene etter behandling. I tillegg viser noen undersøkelser at fem år etter behandling livmor arterie embolisering fortsetter å redusere symptomer som kraftige blødninger, urininkontinens og abdominal utvidelse i de fleste kvinner. Disse resultater synes å være sammenlignbar med myomektomi, hvor fibroider blir kirurgisk fjernet og livmoren reparert.
 • Menstruasjon. Menstruasjonen vil trolig fortsette i løpet av få måneder. Et lite antall kvinner, derimot, skriv menopause etter inngrepet. Risikoen synes høyest blant kvinner 45 år og eldre.
 • Innvirkning på fruktbarheten. Selv om risikoen for inn i overgangsalderen etter inngrepet er lav, kan subtile eggstokkene skade gjøre å bli gravid vanskeligere. Det kan også være en økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, spesielt involverer unormal plassering eller festing av morkaken. Til tross for disse risikoene, har mange kvinner har hatt vellykkede svangerskap etter livmor arterie embolisering. Men mer langsiktig, er større studier for å fastslå effekten av livmor arterie embolisering på fruktbarhet og svangerskap - og risikoen for livmor arterie embolisering må også bli sammenlignet med risikoen ved operasjonen.

Se også