Lom og ungdoms helse

Menstruasjon: forberede preteen for hennes periode

Lurer på hvordan å introdusere gjenstand for menstruasjon? hva du skal fortelle din datter om perioder? hvordan å lette hennes angst? Her er hjelp som dekker baser.

De fleste jenter begynner å menstruere når de er ca 12, men perioder er mulig så tidlig som 8 år. Det er derfor forklare menstruasjon tidlig er så viktig. Menstruasjon, men kan være en vanskelig tema å snakke om - spesielt med preteen jenter, som synes å fornærme lettere enn noen andre skapninger på planeten.

Så hva er den beste måten å forberede din datter for menstruasjon?

Snakk tidlig og ofte

Jo tidligere du begynner å snakke med datteren din om endringene hun kan forvente i kroppen hennes, jo bedre. Ikke planlegge en enkelt fortelle alt diskusjon. I stedet, snakke om ulike problemstillinger - fra grunnleggende hygiene til frykt for det ukjente - i en rekke samtaler. Hvis datteren din spør spørsmål om menstruasjon, svare dem åpent og ærlig. Hvis hun ikke stille spørsmål som hun nærmer seg preteen år, er det opp til deg å begynne å snakke om menstruasjon.

Hvordan å begynne å snakke

Å introdusere gjenstand for menstruasjon, kan du spørre din datter hva hun vet om puberteten. Avklare eventuelle misforståelser, spør om hun har spørsmål og forklare det grunnleggende. Del dine egne erfaringer. Vurdere timing samtaler med de helsemessige leksjoner og seksualundervisning din datter mottar i skolen. Hvis datteren din er motstandsdyktig mot diskutere faget, ikke gi opp.

Husk, trenger din datter faktainformasjon om menstruasjonssyklusen og alle de andre endringene som puberteten bringer. Hvis vennene hennes er hennes eneste kilde til informasjon, kan hun høre unøyaktig informasjon og ta det for sannheten. Snakke med henne kan bidra til å eliminere ubegrunnet frykt eller angst, samt påvirke måten hun føler om kroppen hennes. I tillegg kan de samtalene du har med datteren din om menstruasjon legge grunnlaget for fremtidige snakker om dating og seksualitet.

Se også

Menstruasjon: forberede preteen for hennes periode

Praktiske råd foretrukket

Biologien til menstruasjon er viktig, men de fleste jenter er mer interessert i praktiske opplysninger om perioder. Datteren din kan ønske å vite når det kommer til å skje, hva det kommer til å føles som og hva hun må gjøre når den tid kommer.

 • Hva er menstruasjon? Menstruasjon betyr en jentes kropp er fysisk i stand til å bli gravid. Hver måned eller så, slipper en av eggstokkene et egg. Dette kalles eggløsning. På samme tid, hormonelle endringer forberede uterus for graviditet. Hvis eggløsningen skjer og egget er ikke befruktet, går egget gjennom livmoren og ut av kroppen, og slimhinnen i livmoren er utgytt gjennom vagina. Dette er en periode.
 • Gjør det vondt? Mange jenter har kramper, typisk i nedre del av magen eller ryggen, når de har mensen begynner. Andre symptomer kan inkludere oppblåsthet, ømme bryster, hodepine, tretthet, humørsvingninger eller mat cravings. Trening, varme bad, en oppvarming puten eller en over-the-counter smertestillende kan bidra til å lette ubehag.
 • Når vil det skje? Ingen kan si nøyaktig når en jente får sin første periode. Vanligvis, men jentene begynner mensen om to til tre år etter at brystene begynner å utvikle seg. Mange jenter opplever en klar eller hvit utflod flere måneder før menstruasjonen begynner. En jente kan også begynne menstruasjon på omtrent samme alder som hennes mor eller noen eldre søstre gjorde.
 • Hva skal jeg gjøre? Forklarer hvordan du bruker bind eller tamponger og viktigheten av å endre dem minst hver tredje til fjerde time. Mange jenter er mer komfortabel starter med pads, men det er OK å bruke tamponger med en gang. Minn datteren din at det kan ta litt øvelse for å bli vant til å sette inn tamponger. Lager badet med ulike typer hygieneprodukter forhånd. Oppmuntre din datter til å eksperimentere til hun finner det produktet som fungerer best for henne.
 • Hva hvis jeg er på skolen Oppmuntre din datter til å bære noen pads eller tamponger i hennes ryggsekk eller vesken - eller holde en tilførsel i skapet hennes - bare i tilfelle. Mange skole badene har myntinnkast dispensere for disse produktene. Helsesøster også kan få forsyninger.
 • Vil alle vite at jeg har mensen? Sikre din datter som pads og tamponger er ikke synlig gjennom klær. Ingen trenger å vite at hun har sin periode.
 • Hva hvis blod lekker ut på buksen min? Tilby dine datter praktiske forslag for å dekke opp flekker til hun er i stand til å skifte klær, for eksempel knytte en genser rundt livet hennes. Du kan også oppfordre din datter til å bruke mørke klær når hun har mensen.

Alle er forskjellige

Datteren din kan bekymre seg for at hun ikke er normal hvis hun begynner å ha perioder før - eller etter - venner hennes alder gjør, eller hvis menstruasjonen ikke er som de av hennes venner. Forklar at menstruasjon varierer fra kvinne til kvinne. Din datters første perioden vil trolig være mild - med bare et par dråper blod eller spotting oppstår. Hennes fremtidige perioder kan variere fra måned til måned, som varer i to dager eller opp til en uke. Mengden blod tapt hver måned (menstruasjonsblødning) kan variere, også, vanligvis fra 4 til 12 teskjeer (ca 20-60 ml).

Det er også vanlig for jenter å ha uregelmessig menstruasjon for det første året eller to. Gjennomsnittlig menstruasjonssyklus varer i 28 dager - regnet fra den første dagen i en menstruasjon til første dag i neste menstruasjon. Mens sykluser i unge tenåringer kan variere 21-45 dager, de er vanligvis lengre for de første årene etter menstruasjon begynner. Lær din datter hvordan du kan spore sine perioder på en kalender. Omsider hun kan være i stand til å forutsi når hennes perioder vil begynne.

Lom og ungdoms helse. Hva er menstruasjon?
Lom og ungdoms helse. Hva er menstruasjon?

Planlegg en medisinsk sjekk for din datter hvis:

 • Hennes perioder varer mer enn syv dager
 • Hun har menstruasjonssmerter som ikke lindres av over-the-counter medisiner
 • Hun blør mellom perioder
 • Hun blør mer tungt enn vanlig eller bruker mer enn én pad eller tampong hver en til to timer
 • Hun mangler skole eller andre aktiviteter på grunn av smertefulle eller tunge perioder
 • Hun går tre måneder uten en periode etter begynner menstruasjon eller mistenker at hun kan være gravid
 • Menstruasjonen blir uregelmessig etter å ha vært vanlig
 • Hun har ikke startet mensen etter alder 15 eller innen tre år etter oppstart av bryst vekst
 • Hun får feber og føler seg syk etter å ha brukt en tampong

Vær positiv

Din datters første periode er en milepæl. Prøve å hjelpe din datter unngå følelsen flau eller skamfull ved å planlegge noe å feire. Du kan kjøpe henne en gave, ta en utflukt sammen eller dele et spesielt måltid.

Endringene knyttet til puberteten kan være litt skummelt. Forsikre din datter at det er normalt å føle seg bekymret om mensen, men det er ingenting å være for bekymret - og du er der for å svare på eventuelle spørsmål hun måtte ha.

Se også