Lom og ungdoms helse

Prestasjonsfremmende midler og ungdoms idrettsutøvere

Prestasjonsfremmende midler kan være fristende for ungdoms idrettsutøvere. Forstå faresignalene og hva du kan gjøre for å holde tenåringer fra å bruke snarveier for å forbedre idrettslige prestasjoner.

Nyhetssaker florerer om kjente idrettsutøvere som innrømmer å ha brukt prestasjonsfremmende midler. Så det er ingen overraskelse at så mange som 1 av 20 tenåringer rapporter ved hjelp av steroider for å øke muskelmasse.

Hvis du er forelder til en tenåring, få tid til å snakke om farene ved prestasjonsfremmende midler. Ved å forklare konsekvensene av prestasjonsfremmende midler, inkludert bivirkninger, kan du hjelpe tenåringen styre klar av farene.

Hva er de vanligste prestasjonsfremmende midler?

Blant tenåringer, de vanligste prestasjonsfremmende midler og kosttilskudd er:

 • Kreatin. Kreatin er et naturlig forekommende stoff i kroppen som også selges som en over-the-counter supplement. Det er først og fremst brukes til å forbedre restitusjon etter en treningsøkt og øke muskelmasse og styrke. Kreatin er populært med utøvere som deltar i fotball, turn, ishockey og bryting.
 • Anabole steroider. Anabole steroider er syntetiske versjoner av hormonet testosteron, som brukes til å bygge muskler og øke styrke. De er populære blant fotballspillere og vektløfting.
 • Steroid forløpere. Steroid forløpere, for eksempel androstenedion ("andro") og dehydroepiandrosteron (DHEA), er stoffer som kroppen konverterer til anabole steroider. De er vant til å øke muskelmasse. Mest steroid forløpere er ulovlig uten resept. DHEA, men er fortsatt tilgjengelig i over-the-counter preparater.

Hva er farene ved prestasjonsfremmende midler?

Steroider og deres forløpere kan ha alvorlige, langvarige effekter på helsen. Jo høyere dose, desto mer alvorlige effekter. Noen av disse bivirkningene er reversible, mens andre ikke er det. I voksende ungdom en av de store risikoen ved bruk av anabole steroid forløpere er permanent stunting av høyden.

Andre bivirkninger er krympet testiklene og bryst vekst hos gutter (gynekomasti), og overskytende ansikts hår og dypere stemme hos jenter. Begge kjønn kan også oppleve akne og andre helseproblemer, som for eksempel:

 • Verkende ledd og risiko for sene skader
 • Blod-clotting problemer
 • Høyt blodtrykk
 • Leverproblemer
 • Humørsvingninger

Kreatin kan også forårsake bivirkninger hos ungdom, bl.a. vektøkning, kvalme, muskelkramper og nyreskader.

Hvorfor ta tenåringene prestasjonsfremmende midler?

Noen tenåringer eksperimentere med prestasjonsfremmende midler som en måte å takle kroppsbilde usikkerhet eller for å passe inn med en gruppe jevnaldrende. Andre kan bli påvirket av sosialt press til å vinne for enhver pris.

Følgende faktorer kan øke sjansene for at en tenåring skal bruke prestasjonsfremmende midler:

 • Ønske om å få muskelmasse eller styrke
 • Negativt kroppsbilde eller en tendens til å sammenligne ens utseende med andres
 • Press fra foreldre, andre voksne eller jevnaldrende om vekt eller muskler
 • Å være jente - gutter er mer sannsynlig å bruke prestasjonsfremmende midler enn jenter

Se også

Prestasjonsfremmende midler og ungdoms idrettsutøvere

Hva kan foreldre gjøre for å stoppe bruk av prestasjonsfremmende midler?

Du kan ta ulike tiltak for å hindre tenåringer fra å bruke prestasjonsfremmende midler eller kosttilskudd. For eksempel:

 • Diskuter etikk og riktig trening. Minn tenåringen din at du bruker en prestasjonsfremmende stoffet er lik juks og, enda viktigere, kan føre til alvorlige helseproblemer. Forklar at et sunt kosthold og hardtrening er den sanne nøklene til idrettslige prestasjoner.
 • Vær tydelig om dine forventninger. Fortell din ungdoms at du forventer at han eller henne til å unngå prestasjonsfremmende midler. Sette regler og forklare konsekvensene av å bryte dem. For eksempel, hvis tenåringen bruker prestasjonsfremmende midler, har han eller hun å slutte i teamet.
 • Bli involvert. Delta spill og praksis. Oppmuntre tenåringens trenere, skole og idrettsorganisasjoner å fraråde bruk av prestasjonsfremmende midler. Berolige dine tenåringer av din kjærlighet og støtte, uavhengig av hans eller hennes konkurransedyktig ytelse.
 • Overvåk tenåringens kjøp. Sjekk ingrediensene i eventuelle over-the-counter produkter ungdoms bruker. Se for prestasjonsfremmende narkotika brukerutstyr, for eksempel ampuller, lukkbare plastposer og sprøyte nåler.

Hva er advarselen tegn på prestasjonsfremmende narkotikabruk?

Lom og ungdoms helse. Diskuter etikk og riktig trening.
Lom og ungdoms helse. Diskuter etikk og riktig trening.

Mulige røde flagg er:

 • Atferdsmessige, følelsesmessige eller psykologiske endringer - spesielt økt aggressivitet ("roid raseri")
 • Endringer i kroppen bygge, blant annet muskelvekst, rask vektøkning og utvikling av overkroppen
 • Økt akne og ansikts oppblåsthet
 • Nålestikk i baken eller lårene
 • Forstørrede bryster hos gutter eller mindre bryster hos jenter

Hvilken hjelp er tilgjengelig for tenåringer som tar prestasjonsfremmende midler?

Hvis du mistenker at din tenåring bruker prestasjonsfremmende midler, snakke med ham eller henne. Oppmuntre tenåringer til å være ærlig med deg.

Hvis tenåringen innrømmer å bruke prestasjonsfremmende midler, oppmuntre ham eller henne til å stoppe umiddelbart, og tilbyr en påminnelse om helserisiko. Gjør en avtale for tenåringer å se hans eller hennes lege for en medisinsk vurdering og rådgivning.

Tenk informere tenåringens coach, slik at han eller hun er klar over problemet. I tillegg må du huske å fortelle tenåringen at du er skuffet og håndheve konsekvenser som du har etablert - for eksempel å slutte i teamet. Viktigst, understreker sunne alternativer til å oppnå hans eller hennes mål.

Ikke frata snakke med tenåringen om prestasjonsfremmende midler. Hjelpe tenåringer forstår risikoen, samt sunnere måter å støtte idrettslige prestasjoner og et godt kroppsbilde.

Se også