Lom og ungdoms helse

Teen søvn: Hvorfor er din tenåring så trøtt?

Teen søvn sykluser kan synes å komme fra en annen verden. Forstå hvorfor ungdoms søvn er en utfordring - og hva du kan gjøre for å fremme bedre ungdoms søvn.

Tenåringer er beryktet for å holde seg sent og være vanskelig å vekke om morgenen. Hvis tenåringen er intet unntak, er det ikke nødvendigvis fordi han eller hun presser grensene eller slåss reglene. Dette atferdsmønster faktisk har en fysisk årsak. Likevel, det er skritt du kan ta for å hjelpe tenåringen din få bedre søvn - som starter i kveld.

En tenåring interne klokke

Lom og ungdoms helse. Medisiner bivirkninger.
Lom og ungdoms helse. Medisiner bivirkninger.

Alle har en intern klokke som påvirker kroppstemperatur, søvn sykluser, appetitt og hormonelle endringer. De biologiske og psykologiske prosesser som følger den syklus av denne 24-timers interne klokken kalles døgnrytme. Før puberteten, disse døgnrytme direkte fleste barn til naturlig sovner rundt 8 eller 21:00 Men puberteten forandrer en tenåring interne klokke, forsinke den tiden han eller hun begynner søvnighet - ofte før 23:00 eller senere. Holde seg slutten for å studere eller sosialisere kan forstyrre en tenåring interne klokke enda mer.

For lite søvn

De fleste tenåringer trenger ca ni timer søvn en natt - og noen ganger mer - for å opprettholde optimal dagtid årvåkenhet. Men få tenåringer faktisk få så mye søvn regelmessig, takket være faktorer som deltidsjobber, tidlig morgen klasser, lekser, fritidsaktiviteter, sosiale krav, og bruk av datamaskiner og andre elektroniske gadgets. Mer enn 90 prosent av tenåringene i en fersk studie publisert i Journal of Skolehelsetjenesten rapportert sover mindre enn de anbefalte ni timer i natt. I den samme studien, rapporterte 10 prosent av tenåringer sover mindre enn seks timer hver natt.

Selv om dette kan virke som ingen big deal, kan søvnmangel ha alvorlige konsekvenser. Slitne tenåringer kan finne det vanskelig å konsentrere seg og lære, eller holde seg våken i klassen. For lite søvn også kan bidra til humørsvingninger og atferdsmessige problemer. Et annet stort problem er døsig kjøring, noe som kan føre til alvorlige - og med dødelig - ulykker.

Se også

Teen søvn: Hvorfor er din tenåring så trøtt?

Innstille klokken

Foreldregrupper og andre er lobbyvirksomhet skolesystemer å starte skoledagen senere å være mer i takt med ungdommenes interne klokker. I mellomtiden - eller så lenge tenåringen har tidlige klasser eller forpliktelser - det er et par ting som du kan prøve å hjelpe tenåringer får nok søvn:

 • Juster belysning. Som leggetid nærmer seg, demp lysene. Deretter slå av lysene under søvn. I morgen, utsetter tenåringen din for sterkt lys. Disse enkle signaler kan hjelpe signal når det er tid for å sove, og når det er på tide å våkne opp.
 • Hold deg til en tidsplan tøff som den kan være, oppfordrer tenåringer til å gå til sengs og stå opp på samme tid hver dag -. Selv i helgene. Prioriter fritidsaktiviteter og dempe kveldsåpne sosial tid som trengs. Hvis tenåringen har en jobb, begrense arbeidstiden til ikke mer enn 16 til 20 timer i uken.
 • Nix lange lurer. Hvis tenåringen er søvnig på dagtid, kan en 30-minutters lur etter skolen være forfriskende. Vær forsiktig, skjønt. For mye dagtid Lukker øynene kan bare gjøre det vanskeligere å sovne om kvelden.
 • Dempe koffein En støt av koffein kan hjelpe tenåringer holde seg våken i timene, men effekten er flyktig -. Og for mye koffein kan forstyrre en god natts søvn.
 • Hold den i ro. Oppmuntre tenåringer til å trappe ned på kvelden med en varm dusj, en bok eller andre avslappende aktiviteter. Motvirke stimulerende aktiviteter - inkludert kraftig mosjon, høy musikk, videospill, tv, databruk og tekstmeldinger - en time eller to før sengetid.
 • Vit når du skal koble. Ta TV ut av tenåringens rom, eller holde den av om natten. Det samme gjelder for tenåringens mobiltelefon, datamaskin og andre elektroniske gadgets.

Sovepiller og andre medisiner generelt ikke anbefales. For mange tenåringer, kan livsstilsendringer effektivt forbedre søvnen.

Er det noe annet?

I noen tilfeller kan overdreven søvnighet på dagtid være et tegn på noe mer enn et problem med tenåringen din indre klokke. Andre problemer kan omfatte:

 • Medisiner bivirkninger Mange medisiner -. Inkludert over-the-counter kulde og allergi medisiner og reseptbelagte medisiner for å behandle depresjon og attention-deficit/hyperactivity lidelse - kan forstyrre søvnen.
 • Insomnia eller biologiske klokke forstyrrelse. Hvis tenåringen har problemer med å sovne eller forbli sovende, er han eller hun sannsynligvis vil slite med søvnighet på dagtid.
 • Depresjon. Sover for mye eller for lite er et vanlig tegn på depresjon.
 • Obstruktiv søvnapné. Når hals musklene faller slakk under søvn, slutter de luft å bevege seg fritt gjennom nesen og luftrøret. Dette kan forstyrre pusting og forstyrre søvnen. Du legger kanskje merke høyt snorking eller intermitterende pustestopp, ofte etterfulgt av sniffet og mer snorking.
 • Restless legs syndrome. Denne tilstanden fører til en "skummel" følelse i beina og en uimotståelig trang til å bevege beina, vanligvis kort tid etter går til sengs. Ubehaget og bevegelse kan avbryte søvnen.
 • Narkolepsi. Plutselig dagtid søvn, vanligvis bare i korte perioder av gangen, kan være et tegn på narkolepsi. Narkoleptiske episoder kan oppstå når som helst - selv midt i en samtale. Plutselige anfall av muskelsvakhet som svar på følelser som latter, sinne eller overraskelse er også mulig.

Hvis du er bekymret for tenåringens søvnighet på dagtid eller søvnvaner, ta kontakt med sin lege. Hvis tenåringen blir deprimert eller har en søvnforstyrrelse, kan riktig behandling være nøkkelen til en god natts søvn.

Se også