Lom og ungdoms helse

Foreldreferdigheter: tips for å heve tenåringer

Hjelpe en ungdom bli en omsorgsfull, selvstendig og ansvarlig voksen er ingen liten oppgave. Forstå foreldre ferdigheter du trenger for å hjelpe tenåringen din.

Ungdomstiden kan være en forvirrende tid for forandring for tenåringer og foreldre alike. Men mens disse årene kan være vanskelig, det er masse du kan gjøre for å gi næring til tenåringen din og oppmuntre ansvarlig atferd. Bruk disse foreldreferdigheter å håndtere utfordringene med å oppdra en tenåring.

Vis din kjærlighet

En av de viktigste foreldre ferdigheter som trengs for å heve sunne tenåringer innebærer positiv oppmerksomhet. Tilbring tid med tenåringen din for å minne ham eller henne at du bryr deg. Lytt til tenåringen din når han eller hun snakker, og respektere tenåringens følelser. Også huske på at bare irettesettelse tenåringen din og aldri gi ham eller henne noen berettiget ros kan bevise demoraliserende. For hver gang du disiplin eller korrigere din tenåring, prøv å kompliment ham eller henne to ganger.

Hvis tenåringen ikke synes interessert i bonding, fortsette å prøve. Regelmessig spise måltider sammen kan være en god måte å holde kontakten med tenåringen. Bedre ennå, invitere din tenåring til å forberede måltidet med deg. På dager når du har problemer med å koble med tenåringen din, bør du vurdere hver gjør dine egne ting på samme plass. Å være i nærheten av hverandre kan føre til starten av en samtale. Du kan også oppmuntre tenåringer til å snakke med andre støttende voksne, for eksempel en onkel eller eldre fetter, for veiledning.

Minimer press

Ikke press tenåringer til å være som du var eller skulle ønske du hadde vært på hans eller hennes alder. Gi din ungdoms litt spillerom når det gjelder klær og frisyrer. Det er naturlig for tenåringer å gjøre opprør og uttrykke seg på måter som skiller seg fra sine foreldre.

Hvis tenåringen viser interesse for kroppskunst - slik som tatoveringer og piercinger - sørge for at han eller hun forstår helserisiko, for eksempel hudinfeksjoner, allergiske reaksjoner, og hepatitt B og C. Også snakke om potensielle varighet eller arrdannelse.

Som du la din tenåring viss grad av selvutfoldelse, husk at du fortsatt kan opprettholde høye forventninger til tenåringen din og hva slags person han eller hun vil bli.

Oppmuntre cybersafety

Bli kjent med teknologien tenåringen din bruker og nettsteder han eller hun besøker. Hvis mulig, holde datamaskinen i et felles område i ditt hjem. Minn tenåringer til å praktisere disse grunnleggende sikkerhetsregler:

 • Ikke oppgi personlig informasjon på nettet.
 • Ikke del passordene.
 • Ikke bli sammen med noen du møter på nettet.
 • Ikke send noe i en melding du ikke ville si ansikt til ansikt.
 • Ikke tekst eller prate i telefonen mens du kjører.
 • Ikke plagiere.
 • Snakk med en forelder eller voksen du stoler på hvis en interaksjon eller melding gjør deg ukomfortabel.

Se også

Foreldreferdigheter: tips for å heve tenåringer

Sett grenser

For å oppmuntre tenåringer til å oppføre seg bra, identifisere hva som er akseptabel og uakseptabel atferd i hjemmet, på skolen og andre steder. Som du etablere hensiktsmessige regler, forklarer tenåringen din oppførsel du forventer samt konsekvensene for å etterkomme og ulydig. Når du setter grenser:

 • Unngå ultimatum. Din tenåring kan vise et ultimatum som nedlatende og tolke det som en utfordring.
 • Være konkret. Snarere enn å fortelle din ungdoms ikke å være ute sent, angi en bestemt portforbud.
 • Være kortfattet. Hold regler korte og rett på sak.
 • Sette regler i skriftlig. Bruk denne teknikken til å motvirke en selektiv hukommelse.
 • Være fleksibel. Som din ungdoms viser mer ansvar, gi ham eller henne mer frihet. Hvis tenåringen viser dårlig dømmekraft, pålegge flere restriksjoner.
 • Vær forberedt på å forklare dine beslutninger. Din tenåring kan være mer sannsynlig å overholde en regel når han eller hun forstår sin hensikt.
 • Være rimelig. Unngå innstillingen regler tenåringen din kan umulig følge. En kronisk rotete tenåring kan ikke være i stand til å opprettholde en skinnende soverommet over natten.
Lom og ungdoms helse. Sette regler i skriftlig.
Lom og ungdoms helse. Sette regler i skriftlig.

Ikke sikker på om du setter rimelige grenser? Snakk med tenåringen, andre foreldre og tenåringens lege. Når det er mulig, gi tenåringen din å si i å etablere regler han eller hun forventes å følge.

Prioriter regler

Mens det er viktig å konsekvent håndheve reglene, kan du av og til gjøre unntak når det gjelder saker som lekser vaner, TV-titting og sengetid. Prioritere reglene vil gi deg og din ungdoms en sjanse til å praktisere forhandlinger og kompromiss. Før forhandle med tenåringen din, derimot, bør du vurdere hvor langt du er villig til å bøye. Ikke forhandle når det gjelder restriksjoner for tenåringens trygghet, som rus, seksuell aktivitet og hensynsløs kjøring. Sørg for at dine tenåringer vet tidlig at du ikke vil tolerere tobakk, alkohol eller andre rusmidler.

Håndheve konsekvenser

Håndheve konsekvenser kan være vanskelig - men tenåringen din trenger du å være hans eller hennes foreldre, ikke en kamerat. For mild kan sende melding om at du ikke tar tenåringens oppførsel på alvor, samtidig blir for harde kan føre til harme. Vurdere disse metodene:

 • Aktiv ignorerer. Si din ungdoms at du vil snakke med ham eller henne når de bråkte, sulking eller roping stopper. Ignorer tenåringen din i mellomtiden.
 • Skjenn og misbilligelse. Sørg for at du reprimande tenåringens oppførsel, ikke tenåringen din. Unngå å bruke en sarkastisk, nedverdigende eller respektløse tonen. Også unngå irettesettelse din ungdoms foran hans eller hennes venner.
 • Pålegge ytterligere ansvar. Gi din ungdoms ekstra husarbeid.
 • Pålegge ytterligere restriksjoner. Ta bort et privilegium eller besittelse som er meningsfullt for tenåringen din, som for eksempel datamaskinen tid eller en mobiltelefon.
 • Spør din ungdoms til å foreslå en konsekvens. Din tenåring kan ha en enklere tid å akseptere en konsekvens hvis han eller hun spilte en rolle i å avgjøre den.

Vær konsekvent når du håndheve grenser. Uansett disiplinære taktikk du velger, gjelder konsekvensene til den ødelagte regelen og levere dem umiddelbart. Begrense straffene til noen timer eller dager for å gjøre dem mest effektive. Unngå også å straffe din ungdoms når du er sint. Likeledes, ikke pålegge straffer du ikke er forberedt på å gjennomføre - og straffe bare den skyldige, ikke andre familiemedlemmer. Bruk aldri fysisk skade å disiplinere tenåringer.

Sette et positivt eksempel

Husk, tenåringer lære å oppføre seg ved å se sine foreldre. Dine handlinger generelt taler høyere enn ord. Sette et positivt eksempel og tenåringer vil trolig følge føre.

Se også