Lom og ungdoms helse

Styrketrening: OK for barn?

Styrketrening gir barna mange fordeler, men det er viktige begrensninger å huske på. Her er hva du trenger å vite om ungdom styrketrening.

Styrketrening for barn? Du satser! Utført på riktig måte, tilbyr styrketrening mange bonuser til unge idrettsutøvere. Styrketrening er også en god idé for barna som bare ønsker å se og føle deg bedre. Faktisk kan styrketrening sette barnet på en levetid vei til bedre helse og fitness.

Styrketrening, ikke vektløfting

For barn, lett motstand og kontrollerte bevegelser er best - med spesiell vekt på riktig teknikk og sikkerhet. Barnet ditt kan gjøre mange styrke øvelser med sin egen kroppsvekt eller billig motstand tubing. Frivekter og maskin vekter finnes andre alternativer.

Ikke forveksle styrketrening med vektløfting, kroppsbygging eller styrkeløft. Disse aktivitetene er i stor grad drevet av konkurranse med deltakere som kjemper for å løfte tyngre vekter eller bygge større muskler enn de andre utøverne. Dette kan legge for mye press på unge muskler, sener og områder av brusk som ennå ikke har slått til bein (vekstplater) - spesielt når riktig teknikk er ofret til fordel for å løfte større mengder vekt.

For barna, hva er fordelene med styrketrening?

Lom og ungdoms helse. Varme opp og kjøle ned.
Lom og ungdoms helse. Varme opp og kjøle ned.

Utført på riktig måte, styrketrening kan:

 • Øk barnets muskelstyrke og utholdenhet
 • Bidra til å beskytte ditt barns muskler og ledd fra sports-relaterte skader
 • Forbedre ditt barns prestasjoner i nesten hvilken som helst sport, fra dans og kunstløp til fotball og fotball

Husk at styrketrening er ikke bare for idrettsutøvere. Selv om barnet ikke er interessert i sport, styrketrening kan:

 • Styrke barnets bein
 • Bidra til å fremme sunt blodtrykk og kolesterolnivå
 • Hjelp barnet å opprettholde en sunn vekt
 • Forbedre ditt barns selvtillit og selvfølelse

Se også

Styrketrening: OK for barn?

Når kan et barn begynner med styrketrening?

I løpet av barndommen, barn forbedre sin kroppsbevissthet, kontroll og balanse gjennom aktiv lek. Så tidlig som syv eller åtte, derimot, kan styrketrening være en verdifull del av en helhetlig fitness plan - så lenge barnet er modent nok til å følge retninger og praksis riktig teknikk og form.

Hvis barnet uttrykker en interesse i styrketrening, minne ham eller henne at styrketrening er ment å øke muskelstyrke og utholdenhet. Bulking opp er noe helt annet - og de fleste sikkert gjort etter ungdomsårene.

Du kan også sjekke med barnets lege for OK for å begynne en styrke treningsprogram, spesielt hvis barnet har en kjent eller mistenkt helseproblem - for eksempel en hjertesykdom, høyt blodtrykk eller et anfall lidelse.

Hva er den beste måten å starte en styrke treningsprogram for barna?

Et barns styrke treningsprogram er ikke nødvendigvis en nedskalert versjon av hva en voksen ville gjøre. Hold disse generelle prinsippene i tankene:

 • Søke instruksjon. Begynn med en coach eller personlig trener som har erfaring med ungdom styrketrening. Treneren eller trener kan skape en trygg, effektiv styrketrening program basert på barnets alder, størrelse, ferdigheter og idrett interesser. Eller registrere barnet ditt i en styrketrening klasse designet for barn.
 • Varme opp og kjøle ned. Oppmuntre barnet ditt til å begynne hver styrke treningsøkt med fem til 10 minutter med lett aerobic aktivitet, som å gå, jogge på plass eller hoppe tau. Dette varmer musklene og forbereder dem for mer energisk aktivitet. Lett stretching etter hver økt er en god idé, også.
 • Hold det lys. Barna kan trygt løfte voksen størrelse vekter, så lenge vekten er lys nok. I de fleste tilfeller, er ett sett med 12 til 15 repetisjoner alt som kreves. Motstanden behøver ikke å komme fra vekter, heller. Motstand tubing og kroppsvekt øvelser, for eksempel push-ups, er andre effektive alternativer.
 • Stress riktig teknikk. Snarere enn å fokusere på hvor mye vekt barnet heiser, stress riktig form og teknikk under hver øvelse. Barnet kan gradvis øke motstanden eller antall repetisjoner som han eller hun blir eldre.
 • Tilsyn. Adult tilsyn er en viktig del av ungdomskulturen styrketrening. Ikke la barnet gå det alene.
 • Hvile mellom treningsøktene. Sørg for at barnet hviler minst en hel dag mellom trener hver enkelt muskelgruppe. To eller tre styrketrening økter i uken er nok.
 • Hold det gøy. Hjelp barnet variere rutinen for å unngå kjedsomhet.

Resultatene vil ikke komme over natten. Men etter hvert vil barnet merke en forskjell i muskelstyrke og utholdenhet - noe som vil kunne gjøre en fitness vane som varer livet ut.

Se også