Lus

Definisjon

Lus er små, vingeløse, parasittiske insekter som beiter på blodet ditt. Lus er lett spre seg - spesielt av skolebarn - gjennom tett personlig kontakt og ved deling av eiendeler.

Flere typer lus finnes:

 • Hodelus. Disse lus utvikle seg på hodebunnen din. De er lettest å se på nakken din og over ørene.
 • Kroppslus. Disse lus lever i klær og på sengetøy og gå videre til huden din til å mate. Kroppslus oftest påvirke folk - slik som hjemløse eller forbigående individer - som ikke er i stand til å bade eller hvitvaske klær regelmessig.
 • Kjønnshår lus. Vanligvis kalt krabber, disse lus oppstå på hud og hår av kjønnshår området og, sjeldnere, på grovt kroppshår, for eksempel bryst hår, øyenbryn eller øyevipper.

Du eller barnet kan ha god personlig hygiene vaner og fortsatt få lus. Med mindre behandles riktig, kan dette vilkåret blitt et tilbakevendende problem.

Se også

Symptomer

Tegn og symptomer på lus er:

 • Intens kløe.
 • Kilende følelse fra bevegelse av hår.
 • Lus på hodebunnen, kropp, klær eller kjønnshår eller annet kroppshår. Voksen lus kan være omtrent på størrelse med et sesamfrø eller litt større.
 • Lus egg (nits) på håret sjakter. Nits ligner bittesmå fitte selje knopper. Nits kan forveksles med flass, men i motsetning til flass, kan de ikke være lett børstet ut av håret.
 • Små, røde nupper i hodebunnen, nakke og skuldre.

Når bør du oppsøke lege
Vanligvis kan du bli kvitt lus ved å ta egenomsorg tiltak som inkluderer bruk av reseptfrie sjampo som er spesielt formulert for å drepe lus.

Men bør du oppsøke lege dersom:

 • Reseptfrie sjampo dreper ikke lus - legen din kan foreskrive en sterkere, resept shampoo
 • Du er gravid - ikke bruk noen anti-lus sjampo til du snakke med legen din
 • Du har noen infiserte elveblest eller hud skrubbsår fra riper

Se også

Årsaker

Du kan få lus ved å komme i kontakt med enten lus eller deres egg. Eggene klekkes i ca en uke. Lus kan ikke fly eller gå på bakken. De sprer gjennom:

 • Head-to-head eller body-til-kroppskontakt. Dette kan skje som barn eller familiemedlemmer spille eller samhandle tett.
 • Nærhet av lagrede eiendeler. Lagring infested klær i skap, i skap eller på side-by-side-kroker på skolen, eller lagring av personlige elementer som puter, tepper, kammer og utstoppede leker i nærhet hjemme kan tillate lus å spre seg.
 • Elementer som deles blant venner eller familiemedlemmer. Disse kan omfatte klær, hodetelefoner, børster, kammer, hår dekorasjoner, håndklær, tepper, puter og utstoppede leker.
 • Kontakt med forurenset møbler. Liggende på en seng eller sitter i overstuffed, klut-dekket møbler nylig brukt av noen med lus kan spre dem. Lus kan leve i én til to dager utenfor kroppen.
 • Seksuell kontakt. Kjønnshår lus vanligvis spres gjennom seksuell kontakt og som oftest påvirke voksne. Kjønnshår lus funnet på barn kan være et tegn på seksuell eksponering eller misbruk.

Se også

Forberedelser til din avtale

Ofte kan du bli kvitt lus med over-the-counter behandlinger og ved riktig vask forurenset husholdningsartikler, som for eksempel sengetøy, håndklær og klær. Dersom disse tiltakene ikke fungerer, kan du se din primære omsorg medisinske leverandøren.

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og vet hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til grunnen som du har planlagt avtalen.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert når du kan ha blitt utsatt for lus, som du kanskje har utsatt, og hva husholdningsartikler kan være forurenset.
 • Lag en liste over alle medisiner, vitaminer eller kosttilskudd som du tar.
 • Be et familiemedlem eller venn sammen, om mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å suge opp all informasjonen under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din. Din tid med legen din er begrenset, så vil utarbeide en liste med spørsmål på forhånd hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut.

Noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hvordan behandler jeg lus?
 • Er det et generisk alternativ til den medisinen du forskrivning?
 • Hvordan kvitte jeg mine husholdningsartikler av lus?
 • Hvem trenger jeg å informere om min tilstand?
 • Hvilke andre tiltak må jeg ta for å unngå re-infisere meg selv eller andre?
 • Er min tilstand sannsynlig midlertidig eller kronisk?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder anbefaler dere?
 • Bør jeg planlegge for en oppfølging besøk?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når du ikke forstår noe.

Lus. Head-to-head eller body-til-kroppskontakt.
Lus. Head-to-head eller body-til-kroppskontakt.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, for eksempel:

 • Når fikk du først begynner opplever symptomer?
 • Hvordan ble du utsatt for lus?
 • Er det noen du kan ha utsatt for lus?
 • Hvor alvorlige er symptomene dine?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Hvis du tror eller vet at du har lus, unngå å dele personlige elementer, sengetøy, håndklær eller klær. Bade og følg egenomsorg tiltak, blant annet vaske forurensede elementer i varmt vann.

Hvis du tror eller vet at du har et kjønnshår lus, også unngå seksuell aktivitet før du har blitt behandlet.

Se også

Tester og diagnose

Under eksamen, kan legen undersøke deg for lus ved hjelp av en forstørrende linse og se etter nits med et spesielt lys, kalt en Wood er lys, noe som gjør nits ser blek blå.

Hodelus
En diagnose av hodelus kan gjøres etter en levende unger eller voksen lus i håret eller på hodebunnen blir funnet, eller etter en eller flere av nit er sett på håret sjakter som ligger innenfor 1/4 tomme (6.4 mm) av hodebunnen.

Forberedelser til din avtale. Nærhet av lagrede eiendeler.
Forberedelser til din avtale. Nærhet av lagrede eiendeler.

Dersom du ikke ser noen levende lus eller du ser nits som er mer enn 1/4 tomme vekk fra hodebunnen, er smitten ikke lenger aktiv og du trenger ikke behandling.

Kroppslus
En diagnose av kroppen lice kan gjøres hvis egg eller krypende lus er funnet i sømmene av klær eller på sengen. Det er mulig å se en kropp lus på huden hvis det kryper der for å mate.

Kjønnshår lus
Kjønnshår lus er diagnostisert når bevegelige lus eller luseegg blir sett på hår i kjønnshår området eller på andre områder av grove hår, som for eksempel hår på brystet, øyenbryn eller øyevipper.

Se også

Behandlinger og medisiner

Bruk medisiner som behandler lus bare som anvist. Å bruke for mye kan føre til rød, irritert hud.

Hodelus
Behandling for hodelus kan innebære:

 • Over-the-counter produkter. Sjampo som inneholder pyrethrin (Rid, andre) eller permetrin (Nix) er vanligvis det første alternativet brukes til å bekjempe lus angrep. Disse fungerer best hvis du følger instruksjonene svært nøye. I enkelte geografiske steder, har lus vokst motstandsdyktig mot ingrediensene i over-the-counter lus behandlinger. Hvis over-the-counter preparater ikke virker, kan legen forskrive sjampo eller lotion som inneholder forskjellige ingredienser.
 • Reseptbelagte medisiner. Malathion (Ovide) er en reseptbelagte medisiner som du bruker på håret ditt, og deretter gni inn håret og hodebunnen. Malathion er brannfarlig, så hold den unna varmekilder som hårføner, elektriske curlers og sigaretter. Hvis du er gravid eller ammer, snakk med legen din før du bruker dette produktet.

  Benzylalkohol lotion (Ulesfia) er en nyere resept behandling for hodelus. Du bruke fuktighetskrem til hodebunnen og håret i 10 minutter og skyll så av med vann. Syv dager senere du gjenta behandlingen. Mulige bivirkninger er irritasjon av huden, hodebunnen og øynene, samt nummenhet på påføringsstedet. Denne medisinen er ikke anbefalt til barn under 6 måneders alder.

  Endelig er lindane en resept shampoo som er noen ganger foreskrevet når andre tiltak mislykkes. Imidlertid, på grunn av økende motstand av lus til dette medikament og for å alvorlige nevrologiske bivirkninger, er lindan ikke lenger anbefalt som en primær behandling av hodelus.

Kroppslus
Hvis du har kroppen lus, trenger du ikke behandling. Du må imidlertid ta de samme egenomsorg tiltak, som for eksempel behandling av klær og andre elementer, som du ville gjort for hodelus. Hvis egenomsorg tiltak ikke klarer å kvitte seg med lusa, kan legen anbefale å bruke et av de reseptfrie eller reseptbelagte behandlinger for head lice.

Kjønnshår lus
Kjønnshår lus kan behandles med samme reseptfrie og reseptbelagte behandlinger som brukes for hodelus.

Egenomsorg viktig
Enten du bruker over-the-counter eller reseptbelagte sjampo for å drepe lus, mye av behandlingen innebærer egenomsorg tiltak du kan gjøre hjemme. Disse inkluderer å sørge for alle nits er fjernet, og at alle klær, sengetøy, personlige eiendeler og møbler er rengjort. I de fleste tilfeller, å drepe lus på kroppen din er ikke vanskelig. Utfordringen er å bli kvitt alle de nits og unngå kontakt med andre lus hjemme eller på skolen.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Du kan bli kvitt lus med en pasient, grundig tilnærming som innebærer rengjøring deg selv eller barnet og eventuelle personlige eiendeler som kan være forurenset.

Disse trinnene kan hjelpe deg å eliminere lusetellingene:

 • Bruk kremer og sjampoer. Velg blant flere over-the-counter kremer og sjampoer (Nix, Rid, andre) laget for å drepe lus. Påfør produktet i henhold til pakken instruksjoner. Du må kanskje gjenta behandlingen med lotion eller sjampo i sju til ti dager. Disse kremer og sjampoer vanligvis ikke er anbefalt for barn under to.
 • Etter shampoo behandling, skylle håret med eddik. Ta tak en lokk av håret med en klut mettet med eddik og bånd låsen nedover for å fjerne nits. Gjenta til du har behandlet alt håret på denne måten. Eller suge håret med eddik og la den på i noen minutter før du grer. Deretter håndkle-tørker håret. Disse metodene kan bidra til å fjerne nits fra hårskaftet. Klippe håret veldig kort også kan hjelpe.
 • Kjemme vått hår. Bruk en fintannet eller nit kam å fysisk fjerne lus fra vått hår. Gjenta hver tre-fire dager i minst to uker. Denne metoden kan bli brukt i kombinasjon med andre behandlinger og er vanligvis anbefalt som første linje behandling for barn under 2 år gammel.
 • . Vask forurensede elementer Vask sengetøy, utstoppede dyr, klær og hatter med varmt såpevann - minst 130 F (54 C) - og tørk dem på høy varme i minst 20 minutter.
 • Tett unwashable elementer. Legg dem i en lufttett pose i to uker.
 • Vakuum. Gi gulvet og møbler en god støvsuging.
 • Cover møbler. Bruk en plast malers dropcloth å dekke møbler i to uker for å unngå å anskaffe et annet tilfelle av lus. Ikke gjør dette hvis du har en pjokk som kan bli viklet inn i en plastduk og kveles.
 • . Vask kammer og børster i veldig varmt såpevann - minst 130 F (54 C) - eller suge kammer og børster i teknisk sprit for en time.

Se også

Forebygging

Det er vanskelig å hindre spredning av hodelus hos barn i barne-og skolesammenheng. Det er så mye nær kontakt mellom barn og deres eiendeler som lus kan spres lett. Det er ingen refleksjon på hygiene vaner eller de av dine barn, og det er ikke en feil på en del som forelder hvis barnet ditt får hodelus.

Noen over-the-counter produkter hevder å frastøte lus, men mer forskning er nødvendig for å bevise sin sikkerhet og effektivitet.

En rekke små studier har vist at ingredienser i noen av disse produktene - hovedsakelig planteoljer som rosmarin, citronella, eukalyptus, tea tree og sitron gress - kan arbeide for å frastøte lus. Imidlertid er disse produktene klassifisert som "naturlig", så de er ikke regulert av Food and Drug Administration (FDA), og deres sikkerhet og effekt har ikke blitt testet til FDA standarder.

Inntil videre forskning beviser effekten av hodelus forebygging produkter, er den beste tilnærmingen rett og slett å ta grundige tiltak for å bli kvitt lus - og deres egg - slik at du ikke har flere lus å håndtere.

 • Be barnet ditt å unngå head-to-head kontakt med klassekamerater i lek og andre aktiviteter.
 • Be barnet om å ikke dele personlige eiendeler som luer, skjerf, jakker, kammer, børster, hår tilbehør og hodetelefoner.
 • Lær barnet å unngå delte rom hvor hatter og klær fra mer enn én student er hengt opp på en felles krok eller oppbevares i et skap.

Men det er ikke realistisk å forvente at du og barnet ditt kan eliminere alle former for kontakt som kan føre til spredning av lus.

Barnet kan ha nits i hans eller hennes hår, men ikke nødvendigvis utvikle et tilfelle av hodelus. Noen nits er tomme egg. Imidlertid bør nits som er funnet innenfor 1/4 tomme (6,4 mm) på hodebunnen behandles - selv om du finner bare en - for å hindre muligheten for klekking. Nits som er lenger borte fra hodebunnen er sannsynligvis fra en gammel angrep og trenger ikke å bli behandlet.

Se også