Lysterapi

Definisjon

Lysterapi er en måte å behandle værsyke (SAD) ved eksponering for kunstig lys. Værsyke er en type depresjon som oppstår på et bestemt tidspunkt hvert år, vanligvis i høst eller vinter.

Under lysterapi, sitter du eller jobber i nærheten av en enhet som kalles en lysterapi boks. Boksen avgir sterkt lys som etterligner naturlig utelys.

Lysterapi er tenkt å påvirke hjernen kjemikalier knyttet til humør, lettelser SAD symptomer. Ved hjelp av en lysterapi boks kan også hjelpe til med andre typer depresjon, søvnforstyrrelser og andre forhold. Lysterapi er også kjent som lysterapi eller lysbehandling.

Hvorfor det er gjort

Det kan være lurt å prøve lysterapi for en rekke årsaker:

 • Det er et bevist værsyke behandling.
 • Du har en annen tilstand, for eksempel nonseasonal depresjon eller søvnløshet, og legen anbefaler det.
 • Du ønsker å prøve behandling som er trygg og har få bivirkninger.
 • Du ønsker å øke effektiviteten av antidepressiva eller mentale helse rådgivning (psykoterapi).
 • Du må unngå antidepressive medisiner under graviditet eller under amming.
 • Det kan tillate deg å ta en lavere dose av antidepressive medisiner.

Lysterapi for andre forhold enn trist
I tillegg til værsyke, er lysterapi brukt som behandling for andre forhold, blant annet:

 • Typer depresjon som ikke forekommer sesongmessig
 • Jetlag
 • Søvnforstyrrelser
 • Å tilpasse seg en nattlig arbeidsplan
 • Demens

Lysterapi er også brukt til å behandle hudsykdommer som psoriasis. Dette er imidlertid forskjellig fra den type lys terapi benyttes for SAD og de andre betingelsene over. Lysterapi for hudlidelser bruker en lampe som sender ut ultrafiolett (UV) lys. Denne typen lys er filtrert ut i lysterapi bokser fordi det kan skade øynene og huden.

Risiko

Lysterapi er generelt trygt. Dersom bivirkninger oppstår, de er vanligvis mild og kortvarig. De kan inneholde:

 • Øyeplager
 • Hodepine
 • Kvalme
 • Irritabilitet eller uro
 • Mania, eufori, hyperaktivitet eller agitasjon assosiert med bipolar lidelse

Når bivirkninger forekommer, kan de gå bort av seg selv innen noen få dager starter lysterapi. Du kan også være i stand til å håndtere bivirkninger ved å redusere behandlingstiden, beveger seg lenger fra din lyskasse, ta pauser under lange økter eller endre tiden på døgnet du bruker lysterapi. Snakk med legen din for ytterligere råd, eller hvis bivirkningene ikke går bort eller blir verre.

Når man skal bruke forsiktighet
Det er alltid en god idé å snakke med en lege før du starter lysterapi, men det er spesielt viktig hvis:

 • Du har en tilstand som gjør huden din spesielt følsomme for lys, for eksempel systemisk lupus erythematosus
 • Du tar medisiner som øker følsomheten for sollys, for eksempel visse antibiotika, anti-inflammatoriske eller urte supplement johannesurt
 • Du har en øyesykdom som gjør at øynene sårbare for lys skade
 • Du har en historie av hudkreft

Ultrafiolett lys
Lysterapi bokser bør utformes for å filtrere bort skadelig ultrafiolett (UV) lys, men noen kan ikke filtrere ut alt. Denne typen lys kan forårsake hud-og øyeskader. Se etter en lysterapi boks som avgir så lite UV-lys som mulig. Hvis du har spørsmål om lysterapi og huden din, snakk med hudlege din.

Tanning senger: ikke et alternativ til lysterapi
Noen påstår at solarium bidra til å lette værsyke symptomer. Men dette har ikke vist seg å fungere. Synlig lys, ikke UV-lyset utgitt av solarium, brukes i lysterapi. Den type lys utgitt av solarium kan skade huden din og øke risikoen for hudkreft.

Forsiktig for bipolar lidelse
Lysterapi kan utløse mani hos noen mennesker med bipolar lidelse. Hvis du har noen bekymringer om hvordan lysterapi kan påvirke humøret eller tanker, søke hjelp umiddelbart.

Hvordan du forbereder

Selv om det er mulig å gjøre lysterapi på egen hånd, er det best å spørre din lege eller mental helse leverandøren hvis det er et godt alternativ for deg. Også spørre om du trenger å ta noen spesielle forholdsregler. Denne veiledningen kan hjelpe deg å få mest mulig nytte og minimere mulige bivirkninger.

Internett detaljister, apoteker og enda noen jernvareforretninger tilbyr et utvalg av lysterapi bokser. Eller legen din kan anbefale en bestemt lysterapi boksen. Helse forsikringsselskaper sjelden dekke kostnadene.

Snakk med legen din om den beste lysterapi boks for deg, og gjør deg kjent med det mangfoldet av funksjoner og alternativer for å sikre at du kjøper et produkt av høy kvalitet som er trygg og effektiv.

Hva du kan forvente

Starter lysterapi
Generelt, de fleste med værsyke starte behandling med lysterapi i tidlig høst, når det vanligvis blir overskyet i mange regioner av landet. Behandlingen fortsetter vanligvis til våren, når utelys alene er tilstrekkelig til å opprettholde en god stemning og høyere nivåer av energi.

Hvis du vanligvis har høst-og vinterdepresjoner, kan du merke symptomer under lengre perioder med regn eller regnvær under andre årstider. Du og legen din kan justere lys behandling basert på tidspunkt og varighet av symptomene dine.

Hvis du ønsker å prøve lysterapi for nonseasonal depresjon eller en annen tilstand, snakk med legen din om hvordan lysterapi kan være mest effektive.

Under lysterapi
Under lette terapitimer, du sitter eller jobber i nærheten av en lyskasse. For å være effektiv, må lyset fra lyset boksen inn dine øyne indirekte. Du kan ikke få samme effekt bare ved å utsette huden for lys.

Mens øynene må være åpne, ikke se direkte på lyset boksen, fordi det sterke lyset kan skade øynene dine. Sørg for å følge legens anbefalinger og produsentens anvisninger.

Tre sentrale elementer for effektiv lysterapi
Lysterapi er mest effektiv når du har riktig kombinasjon av varighet, timing og lysintensitet:

 • Varighet. Når du først starter lysterapi, kan legen anbefale behandling for kortere blokker av tid, for eksempel 15 minutter. Du gradvis arbeide opp til lengre perioder. Til slutt, innebærer lysterapi typisk daglige økter som spenner fra 30 minutter til to timer, avhengig av lyskasse intensitet.
 • Timing. For de fleste er lysterapi mest effektiv når den er ferdig tidlig på morgenen, etter at du først våkner. Legen din kan hjelpe deg å finne den lysterapi plan som fungerer best.
 • Intensitet. Intensiteten av lyskassen er registrert i lux, som er et mål på mengden av lys dere mottar i en bestemt avstand fra en lyskilde. Lysterapi bokser vanligvis produserer mellom 2500 lux og 10 000 lux. Intensiteten på lyskasse påvirker hvor langt du sitter fra det og hvor lang tid du trenger å bruke den. En 10.000-lux lyskasse krever vanligvis 30-minutters økter, mens en 2500-lux lyskasse kan kreve to-timers økter.

Finne tid for lysterapi
Lysterapi krever tid og konsistens. Du kan stille inn lyskasse på et bord eller skrivebord i hjemmet eller på kontoret. På den måten kan du lese, bruke en datamaskin, skrive, se på TV, snakke i telefonen eller spise mens du har lysterapi. Men hold deg til din terapi tidsplan og ikke overdriv.

Noen lys boksene er også tilgjengelig som visir som du kan bære, selv om deres effektivitet ikke er bevist.

Resultater

Lysterapi. Få riktig lyskasse.
Lysterapi. Få riktig lyskasse.

Lysterapi sannsynligvis ikke vil kurere værsyke, depresjon eller andre forhold. Men det kan lette symptomer, øke energinivået, og hjelpe deg å føle deg bedre om deg selv og livet.

Lysterapi kan begynne å forbedre symptomer i løpet av få dager. I enkelte tilfeller, men det kan ta to eller flere uker.

Få mest mulig ut av lysterapi
Lysterapi er ikke effektiv for alle. Men du kan ta skritt for å få mest mulig ut av din lysterapi og bidra til å gjøre det til en suksess.

 • Få riktig lys boksen. Gjør noen undersøkelser og snakke med legen din før du kjøper en lysterapi boks. På den måten kan du være sikker på at din lyskasse er trygt, riktig lysstyrke, og at stil og funksjoner gjør det praktisk å bruke.
 • Vær konsekvent. Hold deg til en daglig rutine av lette terapitimer for å sikre at du opprettholder forbedringer over tid. Hvis du bare ikke kan gjøre lysterapi hver dag, ta en dag eller to, men overvåke ditt humør og andre symptomer - du må finne en måte å passe på lysterapi hver dag.
 • Tid det riktig. Hvis du avbryter lysterapi i vintermånedene eller stoppe for tidlig om våren når du tror du bedre, kan symptomene komme tilbake.
 • Inkluder annen behandling. Hvis symptomene ikke bedrer seg nok med lysterapi, kan du trenger ytterligere behandling. Snakk med legen din om andre behandlingstilbud, for eksempel psykoterapi eller antidepressiva.