Makrosomi

Definisjon

Makrosomi er et begrep som brukes for å beskrive en nyfødt som er betydelig større enn gjennomsnittet.

En baby diagnostisert med Makrosomi har en fødselsvekt på mer enn 8 pounds, 13 gram (4000 gram), uavhengig av hans eller hennes svangerskapslengde. Om ni prosent av barn født verdensomspennende veie mer enn 8 pounds, 13 gram. Men risikoen forbundet med Makrosomi øke sterkt når fødselsvekt er mer enn 9 pounds 15 gram (4500 gram).

Makrosomi gjør vaginal fødsel vanskelig og setter barnet i fare for skader under fødselen. Makrosomi også setter barnet økt risiko for helseproblemer etter fødselen.

Symptomer

Makrosomi er vanskelig å oppdage og diagnostisere under svangerskapet. Mulige tegn og symptomer inkluderer:

 • Stor fundal høyde Under prenatal besøk, kan helsepersonell måle fundus høyde -. Avstanden fra toppen av livmoren din til skambeinet. En fundal høyde som måler større enn forventet kan være et tegn på fosterets macrosomia.
 • Overdreven fostervann (polyhydramnion) For mye fostervann -. Væsken som omgir og beskytter en baby under svangerskapet - kan være et tegn på at barnet ditt er større enn gjennomsnittet. Mengden av fostervann gjenspeiler barnets urin utgang, og en større babyen produserer mer urin. Noen forhold som øker en baby størrelse kan også øke hans eller hennes urinmengde.

Årsaker

Makrosomi utvikler vanligvis når en baby får for mange næringsstoffer. Dette kan være forårsaket av genetiske faktorer samt maternelle tilstander, så som fedme eller diabetes. Sjelden, kanskje en baby har en medisinsk tilstand som gir raskere fosterets vekst.

I noen tilfeller, hva som forårsaker en større enn gjennomsnittlig fødselsvekt forblir uforklart.

Se også

Risikofaktorer

Mange faktorer kan øke risikoen for fosteret macrosomia - noen modifiserbare, noen ikke.

For eksempel:

 • Mors diabetes. Hvis du hadde diabetes før svangerskapet (pre-svangerskapsdiabetes) eller utvikle diabetes under svangerskapet (svangerskapsdiabetes), er Makrosomi mer sannsynlig. Hvis din diabetes er dårlig kontrollert, er barnet sannsynligvis ha større skuldre og større mengder kroppsfett enn ville en baby hvis mor ikke har diabetes.
 • En historie om fosterets macrosomia. Hvis du tidligere har gitt fødsel til en baby diagnostisert med Makrosomi, du har økt risiko for å ha en annen baby som har tilstanden. Også, hvis du veide mer enn 8 pounds, 13 gram ved fødselen, er det mer sannsynlig å ha en stor baby.
 • Mors fedme. Makrosomi er mer sannsynlig hvis du er overvektig.
 • Overdreven vektøkning under svangerskapet. Få for mye vekt under svangerskapet øker risikoen for fosteret macrosomia.
 • Tidligere svangerskap. Risikoen for fosteret macrosomia øker med hver graviditet. Opp til den femte svangerskapet, gjennomsnittlig fødselsvekt for hvert påfølgende graviditet vanligvis ved opp til ca 4 gram (120 gram).
 • Du har en gutt. Mann spedbarn typisk veier litt mer enn kvinnelige spedbarn. De fleste babyer som veier mer enn 9 pounds, 15 gram (4500 gram) er menn.
 • Forfalt graviditet. Hvis svangerskapet fortsetter med mer enn to uker tidligere forfallsdato, er barnet økt risiko for fosterets macrosomia.
 • Mors alder. Kvinner eldre enn 35 er mer sannsynlig å ha en baby diagnostisert med Makrosomi.

Makrosomi er mer sannsynlig å være et resultat av mors diabetes, fedme eller vektøkning under svangerskapet enn andre årsaker. Hvis disse risikofaktorene ikke er til stede og Makrosomi er mistanke, er det mulig at barnet kan ha en sjelden medisinsk tilstand som påvirker fosterets vekst. Din helsepersonell kan anbefale prenatal diagnostiske tester og kanskje et besøk med en genetisk veileder, avhengig av testresultatene.

Se også

Komplikasjoner

Makrosomi utgjør helserisiko for deg og barnet ditt - både under svangerskapet og etter fødsel.

Mors risiko
Mulige mors komplikasjoner av fosterets macrosomia kan omfatte:

 • Arbeidskraft problemer. Makrosomi kan forårsake en baby å bli kilt i fødselskanalen, opprettholde fødselen skader, eller kreve bruk av tang eller vakuum enhet under fødselen (operativ vaginal fødsel). Noen ganger kan en C-delen er nødvendig.
 • . Genitale flenger under fødsel, kan Makrosomi føre til en baby å skade fødselskanalen - for eksempel ved å rive vaginal vev og muskler mellom vagina og anus (perineal muskler).
 • Blødning etter fødsel. Makrosomi øker risikoen for at din livmor musklene vil ikke ordentlig kontrakt etter at du føder (uterusatoni). Dette kan føre til potensielt alvorlig blødning etter fødselen.
 • . Uterusruptur Hvis du har hatt en tidligere keisersnitt eller større livmor kirurgi, øker Makrosomi risikoen for uterusruptur - en sjelden, men alvorlig komplikasjon som livmor tårer åpne langs arret linje fra C-seksjonen eller annen livmor kirurgi. En nødsituasjon C-seksjonen er nødvendig for å forhindre livstruende komplikasjoner.

Nyfødte og barndom risiko
Mulige komplikasjoner av fosterets macrosomia for barnet ditt kan inneholde:

 • Høyere enn normalt blodsukker. En baby diagnostisert med Makrosomi er mer sannsynlig å bli født med et blodsukker som er høyere enn normalt (nedsatt glukosetoleranse).
 • Childhood fedme. Forskning tyder på at risikoen for overvektige barn øker som fødselsvekt øker.
 • . Metabolsk syndrom Metabolsk syndrom er en klynge av forhold - økt blodtrykk, høyt blodsukker, overflødig kroppsfett rundt midjen eller unormale kolesterolverdier - som opptrer sammen, øker risikoen for hjertesykdom, hjerneslag og diabetes. Hvis babyen er diagnostisert med Makrosomi, er han eller hun i fare for å utvikle metabolsk syndrom i løpet av barndommen.

Videre forskning er nødvendig for å fastslå om disse effektene kan øke risikoen for voksen diabetes, fedme og hjertesykdommer.

Se også

Forberedelser til din avtale

Makrosomi. Overdreven fostervann (polyhydramnion).
Makrosomi. Overdreven fostervann (polyhydramnion).

Hvis du har risikofaktorer for Makrosomi, er temaet trolig komme opp på rutinemessige prenatal avtaler.

Nedenfor er noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din om fosterets macrosomia:

 • Hva er sannsynlig forårsaker tilstanden?
 • Hva slags tester trenger jeg?
 • Hva må gjøres nå?
 • Trenger jeg å følge noen restriksjoner?
 • Hvordan vil Makrosomi påvirke barnet mitt?
 • Må jeg ha en C-delen?
 • Vil barnet mitt trenger tester eller spesiell omsorg etter at han eller hun er født?

I tillegg til de spørsmålene du har forberedt, ikke nøl med å spørre andre spørsmål under din avtale - spesielt hvis du trenger avklaring eller du ikke forstår noe.

Tester og diagnose

Estimering eller forutsi en babyens fødselsvekt er vanskelig. En definitiv diagnose av fosterets macrosomia kan ikke foretas før etter at barnet er født og veies. Hvis du har risikofaktorer for Makrosomi, men vil helsepersonell sannsynligvis prøve å anslå babyens fødselsvekt før levering.

Mot slutten av tredje trimester, kan helsepersonell eller et annet medlem av helsevesenet team gjøre en ultralyd for å ta målinger av deler av barnets kropp, for eksempel hodet, magen og femur. Din helsepersonell vil da koble disse målingene inn i en formel for å beregne barnets vekt.

Husk at enhver vurdering av en baby størrelse under svangerskapet avhenger av nøyaktig kunnskap om hans eller hennes svangerskapslengde. Hvis en baby er stor for hans eller hennes svangerskapslengde, er det viktig å bekrefte om din anslått forfallsdato er riktig.

Hvis helsepersonell mistenker Makrosomi, kan han eller hun bruke nonstress testing for å overvåke barnets trivsel. En nonstress testen måler babyens hjertefrekvens som respons på hans eller hennes egne bevegelser. Hvis barnet blir overflødig vekst antas å være et resultat av en mors tilstand, kan det hende at helsepersonell anbefaler to nonstress tester hver uke - som starter så tidlig som i uke 32 av svangerskapet.

Før babyen er født, kan du også vurdere å konsultere en barnelege som har kompetanse på behandling av barn med diagnosen Makrosomi.

Se også

Behandlinger og medisiner

Hvis helsepersonell mistenker Makrosomi, er en vaginal fødsel ikke nødvendigvis ut av spørsmålet. Men trenger du å føde på et sykehus - i tilfelle tang eller vakuum enhet er nødvendig under fødselen eller en C-delen blir nødvendig.

Inducing arbeidskraft - stimulere livmor sammentrekninger før fødsel begynner på egen hånd - anbefales vanligvis ikke. Forskning tyder på at igangsetting av fødsel reduserer ikke risikoen for komplikasjoner relatert til fosterets macrosomia og kan øke behovet for en C-delen.

I noen tilfeller kan det hende at helsepersonell anbefaler en C-delen. For eksempel:

 • Du har diabetes. Hvis du hadde diabetes før svangerskapet eller du utvikle svangerskapsdiabetes og helsepersonell anslår at babyen veier 9 pounds, 15 gram (4500 gram) eller mer, kan en C-delen være den sikreste måten å levere barnet ditt.
 • Babyen veier 11 pounds eller mer, og du ikke har en historie med mors diabetes. Hvis du ikke har pre-gestational diabetes eller svangerskapsdiabetes og helsepersonell anslår at babyen veier 11 pounds (5000 gram) eller mer, en C-delen kan anbefales.
 • Du leverte en baby som skulder ble sittende fast bak bekken bein (skulderdystosi). Hvis du har levert en baby med skulderdystosi, du har økt risiko for problemet oppstår igjen. En C-seksjonen kan anbefales for å unngå risikoen forbundet med skulderdystosi, for eksempel en brukket kragebeinet.

Hvis helsepersonell anbefaler et valgfag keisersnitt, sørg for å diskutere risiko og fordeler. Hvis helsepersonell anbefaler en C-delen før uke 39 av svangerskapet, vil han eller hun gjør en prøve av fostervannet - som omgir og beskytter barnet under svangerskapet - for å finne ut om barnets lunger er modne nok for fødsel (modenhet fostervannsprøve ).

Etter at barnet er født, vil han eller hun sannsynligvis bli undersøkt for tegn på fødsel skader, unormalt lavt blodsukker (hypoglykemi) og en blodsykdom som påvirker antall røde blodlegemer (polycytemi). Han eller hun trenger spesiell omsorg i sykehusets neonatal intensive care unit. Husk at babyen kan være i fare for barndommen fedme og insulinresistens og bør overvåkes for disse forholdene under fremtidige helsen.

Forberedelser til din avtale. En historie om fosterets macrosomia.
Forberedelser til din avtale. En historie om fosterets macrosomia.

Også, hvis du ikke tidligere har blitt diagnostisert med diabetes, etter fødsel helsepersonell vil teste deg for tilstanden. Under fremtidige svangerskap, vil du bli nøye overvåket for tegn og symptomer på svangerskapsdiabetes - en type diabetes som utvikler i løpet av svangerskapet.

Se også

Mestring og støtte

Hvis helsepersonell mistenker Makrosomi under svangerskapet, kan du føle deg engstelig om fødsel og barnets helse - og foruroligende kan gjøre det vanskelig å ta vare på deg selv.

Rådfør deg med helsepersonell om hva du kan gjøre for å lindre stress og fremme barnets helse. Også vurdere å søke informasjon og støtte fra kvinner som har hatt en baby diagnostisert med Makrosomi.

Forebygging

Du er kanskje ikke i stand til å hindre fetal macrosomia, men du kan fremme en sunn graviditet.

For eksempel:

 • Planlegg en forestilling avtale. Hvis du vurderer svangerskapet, snakk med helsepersonell. Han eller hun kan anbefale en daglig prenatal vitamin. Hvis du er overvektig, kan han eller hun også henvise deg til andre helsepersonell - for eksempel en registrert kostholdsekspert eller en fedme spesialist - som kan hjelpe deg å gjøre endringer i livsstilen din og nå en sunn vekt før svangerskapet.
 • Overvåk vekt få en sunn mengde vekt -. Ofte 25-35 pounds (ca 11-16 kilo) - støtter barnets vekst og utvikling. Det er ingen one-size-fits-all tilnærming til graviditet vektøkning, though. Arbeid med helsepersonell for å finne ut hva som er riktig for deg.
 • Behandle diabetes. Hvis du hadde diabetes før svangerskapet eller du utvikler svangerskapsdiabetes, arbeide med helsepersonell for å behandle tilstanden. Kontrollere blodsukkernivået er den beste måten å forebygge komplikasjoner, inkludert Makrosomi.
 • Inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine. Følg helsepersonell anbefalinger for fysisk aktivitet.

Se også